Sari la continut
Stilul provensal idei și recomandări de amenajare pentru o casă în stil franțuzesc - ACAJU

Stilul provensal își are originea din regiunea numită Provence din sudul Franței. Aici, se retrăgeau departe de agitația orașului, familiile înstărite din Paris și astfel regiunea Provence își mărea rapid numărul de locuitori. Pentru amenajarea caselor țărănești, se aduceau articole de mobilier de lux, dar nu dintre cele mai noi. În combinație cu finisajul simplu al caselor, s-a creat un stil nou, unic, numit "Provence". Un stil simplu, elegant și confortabil pentru o viață liniștită, pentru vacanță și distracție.

Inspirat de peisajul rural din sudul Franței, de câmpurile de levănțică, de floarea-soarelui, de chiparoși, de măslini și peisaje marine, stilul provence este de fapt un stil rustic cu accent francez. Datorită folosirii materialelor naturale, paletei luminoase, abundenței de textile și flori proaspete, acesta este foarte îndrăgit de persoanele care iubesc interioarele cu atmosferă romantică, degajată și caldă. Șarmul mobilierului vechi și paleta romantică de culori deschise pastelate, căldura și lumina, sunt pe scurt elementele pentru acest stil extrem de primitor.

Popularitatea acestui stil de țară nu s-a estompat nici în zilele noastre în ciuda tendințelor modei și apariției unor noi tendințe. Designerii contemporani adaugă de fiecare dată în amenajări elemente ușor glamour pentru a aduce un plus de farmec amenajărilor. În ultima perioadă, este foarte chic ca piese tipice acestui stil să fie integrate în amenajări luxoase împreună cu oglinzi cu rame fin lucrate și candelabre din cristal alături de pereți nefinisați și podele din cărămidă sau lemn uzat.

Caracteristicile stilului provensal

Interioarele decorate în stil provensal domină prin nuanțele luminoase, estompate, delicate. Materialele naturale sunt specifice, mobilierul are o ușoară tușă retro sau chiar shabby chic, iar detaliile decorative sunt menite să facă diferența și să pună totul în valoare. Combinația armonioasă între mobila deschisă și lucrurile mai vechi, între imprimeuri florale și draperii ușoare și de cele mai mule ori dantelate, țesăturile naturale, porțelanul, toate aceste sunt elemente ale stilului provensal.

Rusticul francez din regiunea muntoasă e cel la care se face cel mai des referire: lavandă, nuanțe de pământ, marouri, ocruri și materiale textile simple, albe, mobilă din lemn natur. Rusticul francez de la mare e mai vibrant cu nuanțe de albastru, turcoaz, plăci ceramice maronii (așa numitele terra cotta) sau albastre, textile colorate cu modele bogate. Tipice ca elementele de construcție pentru amândouă sunt șemineurile din piatră, obloanele, pergolele din lemn și aspectul antichizat al mobilei. Pereții arată ca proaspăt tencuiți, tavanele sunt brăzdate de grinzi, iar pardoselile sunt din piatră sau lemn, acoperite de covoare din lână sau bumbac, cu motive tradiționale franțuzești.

Ornamental și elegant, designul francez este totuși flexibil, putând fi adaptat în funcție de gusturi și nevoi. În plus, nu este tocmai unul opulent, dimpotrivă, așa că poate fi o soluție de amenajare indiferent de buget. Deși are un aer aristocrat, cu accente retro, poate fi adaptat într-o locuință modernă și simplă. Stilul provensal se poate transforma de la cel mai modest și simplist, cu dulapuri, bufete sau mese aparent uzate și zgâriate de trecerea timpului, până la cel mai luxos, mobilat cu piese de un alb imaculat, cu aer aristocrat.

Dacă vrei să îți amenajezi locuința în stilul provensal, e important să te asiguri întâi că ai suficient spațiu. Acest stil decorativ specific franțuzesc definește bogăția în adevăratul sens al cuvântului, este destul de încărcat și se potrivește mai bine locuințelor încăpătoare. Cu toate acestea, poți folosi elemente ale acestui stil pentru a-l adapta dorințelor tale și te poți inspira din cromatica specifică stilului.

Materialele specifice

Elementele principale ale acestui stil sunt oglinzile cu rame din lemn masiv, candelabrele cu multe brațe, pereții nefinisați și podele din cărămidă sau lemn uzat. Piatra este, de asemenea, un element des întâlnit în decorurile provensale, atât pe pereți cât și pe jos. Iar materialele textile și designul obiectelor decorative trebuie să conțină câteva din elementele simbolice: buchete de flori din lavandă sau floarea soarelui, păsări sau inimi.

Arhitectura provensală include tâmplărie din lemn natural, de obicei vopsit în nuanțe de alb, verde sau albastru. Pentru un decor în stil provensal sunt recomandate nuanțele calde, delicate, esențiale pentru a crea o atmosferă primitoare. Aceasta este asigurată și de plăcile ceramice adesea realizate manual, cu motive pictate, precum ramurile de măslin sau florile de lavandă.

Cromatica stilului provensal

Deși predomină nuanțele pale ale culorilor calde, așa cum sunt bejul, rozul sau somonul, vei observa că francezii din sud nu se feresc nici de culorile reci, pe care le folosesc de regulă pentru anumite detalii de design, așa cum sunt tâmplăria sau decorațiunile. De aceea, culori precum albastrul pal, verdele măslină sau lavanda, care amintește de întinderile de terenuri cu lavandă din regiunea Provence, vin să completeze acest decor de poveste.

Pe lângă culorile specifice, există și motive frecvent întâlnite în acest stil de amenajare. Florile sau motivele florale sunt nelipsite dintr-o casă decorată în stil francez. Printre cele mai frecvent întâlnite se numără florile de lavandă, strugurii, viticultura fiind o tradiție în sudul Franței, măslinele și ramurile de măslin, dar și floarea-soarelui. În plus, detaliile bogate se completează prin utilizarea elementelor aurii sau bronz aurii.

Mobilierul provensal

Caracteristica principală a interiorului provensal este antichizarea vizuală a obiectelor și accesoriilor. Această caracteristică este ușor de explicat. În sudul Franței, timp de secole mobilierul a fost moștenit, și anume, mobilier de calitate capabil să se mențină zeci de ani într-o formă bună, mai ales pentru că acesta era realizat exclusiv din lemn natural sau metal.

Lemnul de culori deschise sau închise cu un aspect de învechit, fierul forjat și piatra naturală sunt materiile prime utilizate la fabricarea mobilierului în stil provence. Finisajul mobilierului nu trebuie să fie perfect, cu cât arată mai vechi, cu atât e mai bine. Cel mai des întâlnit este mobilierul alb sau de culoarea lemnului brut, uzat în timp. Piesele de mobilier au un aer antic, par că evocă amintiri, chiar dacă sunt noi. De regulă, acestea păstrează culoarea naturală a lemnului sau sunt vopsite în alb, dar prezintă pentru mai multă autenticitate, urme de uzură din fabrică. Nu sunt simple, ci au diferite elemente decorative încrustate sau frezate. Pe de altă parte, deși în mod evident sunt înclinate spre estetism, piesele de mobilier sunt foarte practice și confortabile.

Culorile pastelate sunt un mare avantaj, în cazul mobilierului, deoarece acesta este destul de încărcat cu elemente decorative și frezări specifice stilului. În mod normal acestea ar încărca vizual, însă finisajul fiind în nuanțe deschise, nu mai ies atât de tare în evidență și formează un fundal în care vedete rămân decorațiunile.

Motto-ul care caracterizează cel mai bine acest stil este “lucrurile vechi sunt fascinante”. Fiecare piesă de mobilier în acest stil arată ca o compoziție de sine stătătoare. Nu este necesar ca toate articolele să fie din aceeași garnitură. Doar suprafața trebuie să aibă un aspect învechit, șters de uzura vremii, cu crăpături. Lăzile masive, dulapurile suspendate, rafturile deschise și băncile din lemn vor crea un farmec rustic aparte. Cu cât mai vechi va fi aspectul pieselor de mobilier, paturi, scaune tapițate, mese, comode sau etajere, cu atât mai bine. Una din piesele de mobilier tipice este dulapul mare cu două uși (fr. armoire), care este decorat cu sculpturi în stil rococo. Iar altă caracteristică este dată de faptul că tapițeriile sunt făcute cu materiale deschise la culoare. Pentru a personaliza articolele de mobilier, puteți utiliza pictura manuală. Caracteristice sunt ornamentele cu motive vegetale.

Specificul zonei Provence este reprezentat de scaune confortabile cu șezut și spătar din lemn sau nuiele din lemn împletite, mese masive în jurul cărora se pot aduna familiile numeroase, dulăpioarele mici și cochete, vitrine cu multe sertare pictate manual cu elemente florale, coșurile de răchită, suporții din fier forjat în culori pastel sau goblenurile și tapițeriile lucrate manual.

Pentru interiorul în stilul provensal se va potrivi mobilierul împletit. Se confecționează din materiale ecologice, cum ar fi de vița de vie, răchită, rattan și bambus. Fotoliul din răchită poate fi completat cu perne decorative sau o păturică cu dantelă, iar coșul din răchită poate fi folosit pentru depozitare sau în calitate de vază pentru buchete din plante.

Mobilierul de bucătărie este în culori deschise și compartimentat foarte practic. Detalii precum vitrinele cu perdele de mici dimensiuni sau ștergare scot în evidență simplitatea și modestia amenajărilor. O altă modalitate prin care poți să accentuezi decorul în stil rustic franțuzesc este amplasarea de polițe/etajere din lemn masiv cu aspect nefinisat. Dacă le amplasezi în bucătărie poți așeza diverse vase, unelte de gătit, vaze cu flori și cărți de bucate. Vor completa aspectul unei bucătării în stil rustic franțuzesc. În ceea ce privește decorațiunile pentru bucătărie, acestea au adesea și un scop practic; de aceea, vei observa lăsate la vedere carafe ceramice pentru vin sau farfurii pictate cu motive precum florile de lavandă sau măslinele.

În privința amenajării dormitorului stilul provensal presupune, în primul rând, prezența unui model de paturi din fier forjat, care ocupă locul central. Baldachinul este opțional. Obligatorii mai sunt două noptiere cu forme rotunjite, de înălțime mică și picioare convexe, dulapuri de haine, de mici dimensiuni și neapărat aranjamentul colț pentru femei. Poate fi o masă sau masă elegantă pe picioare sculptate într-o companie cu un puf original sau un fotoliu rafinat. Oglinda de pe masa de toaletă trebuie să fie în mod obligatoriu într-un cadru din lemn cu fir sau înrămată prin forjare metalică.

În dormitoarele provensale este destul de des întâlnit tapetul decorativ cu motive florale delicate, în nuanțe pastelate. Ferestrele sunt ornate cu perdele bogate, pline de falduri care complimentează tema în care este decorată încăperea. Draperiile și perdelele sunt albe, semiopace, țesute din fibre naturale de bumbac sau cânepă.

Pentru living se aleg fotolii și canapele care îmbină confortul și eleganța. Spătarul și șezutul acestora sunt compuse din perne supradimensionate iar în paleta cromatică intră culori neutre, inspirate din natură, cărora li se adaugă modele simple sau florale în nuanțe pastelate. Poți alege și divanuri din fier forjat. Acestea sunt piese de mobilier care aduc eleganța în orice living mobilat în stil rustic franțuzesc.

Decorul este completat de corpuri de iluminat somptuoase, precum candelabrele, iar cireașa de pe tort o reprezintă oglinzile mari, tablourile cu rame decorative, pernele de decor viu colorate și prezența plantelor de interior de origine mediteraneană. Vazele cu flori și lampadarele cu abajururi brodate sunt un “must” pentru living.

Mobila cu piese de o frumusețe atemporală și micile detalii din decor creează în decorul provensal, fără doar și poate, cele mai primitoare încăperi.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
Retur Gratuit Timp de 14 Zile
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
Pana la 10 rate fara dobanda