Pe lângă mobilă, tapetul este acel element care îți oferă personalitatea, dinamismul și rafinamentul pe care le caută oricine când își decorează casa. Tapetul este gândit să îmbrace frumos un perete, să îți coloreze casa într-un mod ingenios și plăcut, să ofere textură pereților sau să creeze iluzii optice interesante. Este o alegere inspirată pentru a decora sau redecora o încăpere. Practic, alegerea tapetului pentru pereți în locul clasicului lavabil este o opțiune îndrăzneață, care poate face diferența între un ambient banal și o cameră cu adevărat specială și spectaculoasă.
Pereții unei case au marele avantaj că li se poate modifica oricând aspectul, dând startul reconsiderării şi revalorificării întregului spațiu. Un decor distant și monoton poate fi schimbat instantaneu într-unul aerisit, proaspăt, prin aplicarea aplicarea unui tapet în nuanţe potrivite cu un model izbitor. Cu ajutorul tapetului poți crea locuri destinate special relaxării, în culori calde, poți obține iluzia de camere mai spațioase, poți gândi spații destinate lecturii și studiului în nuanțe care să stimuleze concentrarea.
Avantajele şi dezavantajele tapetului
Tapetul a revenit în forță în ultimii ani și a recâștigat terenul în lupta cu vopseaua, din cauza noilor calități. Nu mai este vorba de “fundalul” lipicios din anii ’70 – ’80, tapetul modern este elegant și poate da stil unei încăperi, ceea ce monotona vopsea nu prea poate crea. Modelele şic, texturile interesante și imprimeurile frumoase dau valoare estetică unui ambient, iar în plus poate fi aplicat fie şi numai pe un singur perete ca o caracteristică sau ca accent.
Este mai greu de realizat decât zugrăvitul, dar se va dovedi o investiţie mult mai bună pentru că va dura mai mult timp. Aderă ușor și lin, dar dacă pereții au mici scobituri sau sunt zgrunțuroși, nu o să prindă decât după o “şlefuire” serioasă a suprafeţei.
- Lucrul cu tapet înseamnă evitarea praful și mizeriei, ca să nu mai vorbim de podelele sau geamurile stropite cu vopsea.
- Tapetul asigură un finisaj perfect încăperii, acoperind orice imperfecțiune a pereților.
- O rolă de tapet nu este foarte costisitoare. Costurile necesare decorării cu o vopsea de calitate le depășesc pe cele de aplicare a tapetului.
- Tapetele de calitate își mențin culorile vii o perioadă mai lungă de timp, în comparație cu vopseaua, care se decolorează mai devreme. Aplicat în mod corespunzător tapetul va dura 3 ori mai mult decât vopseaua.
- Tapetul este rezistent la loviri, foc, lumină puternică. Totodată, nu se umflă, nu putrezește și nu permite formarea mucegaiului și în același timp ajută la termoizolare și izolare fonică.
- Tapetul are o gamă foarte variată de materiale de la catifea și mătase până la vinil. Iar din punctul de vedere al modelelor există mii de pattern-uri de la dungi până la modele abstracte, permițând realizarea unor decoruri spectaculoase, greu sau chiar imposibil de realizat cu ajutorul vopselei.
- Camera poate fi folosită imediat după lipirea tapetului, nu mai trebuie să aștepți uscarea pereților și te poți bucura imediat de noua încăpere.
- Tapetul este ușor de întreținut și curățat, deoarece nu necesită tratamente speciale. Pur și simplu se șterge cu o lavetă sau cu o perie moale. Trebuie ținut cont de faptul că nu este indicată folosirea detergenților sau a produselor pe bază de clor, deoarece sunt prea agresive. Dacă tapetul este din hârtie, se folosește doar o lavetă uscată. Dacă tapetul este semi-lavabil sau lavabil, se poate folosi o lavetă umedă.
- Se poate îndepărta cu ușurință atunci când este cazul și permite instalarea unui alt tapet sau chiar revenirea la finisaje de tip vopsea lavabilă sau vopsea.
Criterii în alegerea tapetului potrivit
Mai întâi de toate, trebuie să decizi ce contează mai mult pentru tine, partea de estetică vizuală sau partea tehnică – funcțională, privitoare la material, aplicare, rezistență... Dacă vrei să cumperi un tapet pentru aspectul lui, alege paleta de culori unde vrei să te încadrezi și modelul, flori, dungi, modele geometrice, stil vintage, stil modern, etc. Dacă alegi tapetul pentru proprietățile sale, trebuie să te informezi asupra materialului din care este făcut și să te pliezi cu restul criteriilor pornind de la aceasta caracteristică.
Pentru că poate reprezenta o investiție destul de serioasă, trebuie să alegi modelul care să se potrivească atât din punct de vedere estetic cu locuința ta sau cu încăperea pe care vrei să o decorezi, dar, mai ales, trebuie să se potrivească condițiilor de mediu din casă.
- Un tapet închis la culoare face camera să pară întunecoasă și neprimitoare.
- Combinația optimă, dar nu obligatorie, este de un perete tapetat, trei văruiți.
- Tapetul trebuie sa fie în armonie cu accesoriile, lustra, perdelele, covoarele sau pernele.
- Evita supraaglomerarea de modele și texturi.
- Înainte de a cumpăra toată cantitatea necesară de tapet, ia o mostră și aplic-o temporar pe perete pentru a verifica cum se vede la lumina din locuință.
- Pentru a preveni mucegăirea, putrezirea sau umflarea tapetului, trebuie să alegi corect materialul din care este făcut tapetul.
Primul lucru de luat în considerare este culoarea tapetului. Dacă livingul tău este privat de lumina naturală, alege culori mai deschise, care să ofere luminozitate spațiului. Dacă ai suficiente surse de lumină naturală, poți opta și pentru un tapet în culori mai îndrăznețe, chiar întunecate.
Un alt element pe care ai putea să îl iei în considerare este caracteristica ecologică a tapetului. O astfel de alegere este potrivită mai ales pentru cei care au copii mici și asta pentru că tapetul ecologic adună mai puțin praf.
Nu în ultimul rand, tapetul trebuie să fie rezistent la decolorare, pentru a nu trebui schimbat într-un timp foarte scurt, mai ales dacă investiția s-ar putea dovedi destul de mare. De exemplu, tapetul din hârtie, vinil sau din unele tipuri de fibre naturale nu rezistă prea mult razelor solare..
Tipuri de tapet după material
- Tapetul de hârtie este cel mai accesibil ca preț, este un tapet standard și, în general, ușor de montat. Dar nu va acoperi imperfecțiunile mari ale pereților, dacă acestea există. Așadar, optează pentru această variantă doar dacă ai pereți cu suprafața perfect plată. Un mare avantaj este dat de faptul că este biodegradabil și ecologic, astfel încât poate fi folosit în dormitor sau în camera copiilor. Este de luat în considerare și că hârtia previne apariția mucegaiului sau a ciupercilor.
- Tapetul din vinil pe suport de hârtie conține un lichid din vinilic ce face legătura între cele două straturi. Acest lichid face ca tapetul să fie lavabil și deci ușor de întreținut. Rezistența acestuia îl transformă într-o opțiune perfectă pentru baie sau bucătărie, dar este recomandat și pentru dormitor sau living. Cei mai mulți producători garantează o durată de viață de cel puțin 10 ani pentru acest tip de tapet.
- Tapetul din vinil greu este un tapet lavabil rezistent la pete, la UV și ușor de curățat. Este o alegere foarte bună pentru pereții din bucătărie sau chiar baie. De asemenea poate fi dezlipit foarte ușor dacă dorești să îl îndepărtezi. Suprafața peretelui înainte de montajul tapetului, trebuie să fie aproape perfectă, deoarece acesta trebuie să fie lipit pe întreaga suprafață, să nu existe goluri de aer și totodată sa nu existe imperfecțiuni ulterior montajului.
- Tapetul din fibre naturale este tapetul clasic, datorită materialului și suportului special ce permite o aplicare ușoară pe perete. Suportul special lasă peretele să respire, reducând riscul de condens sau mucegai. Tapetul acesta nu se întinde, nu se strânge, nu formează goluri de aer la aplicare și se îndepărtează ușor fără umezire. Va oferi o frumusețe clasică unei încăperi, prețul este ridicat datorită materialelor naturale și nu este indicat în spații cu umiditate ridicată (băi sau bucătării). Tapetul cu inserții de catifea este o alegere ideală pentru pereții care prezintă imperfecțiuni minore. Cel mai luxos model de tapet care există pe piață, dar și cel mai rezistent condițiilor de mediu, este cel din mătase. Poate fi folosit în decorarea camerelor de zi, dar și a camerelor pentru copii sau a holurilor.
- Fototapetul constituie o modalitate modernă de decorare. Pe lângă diversitatea imaginilor aplicate, fototapetul poate fi personalizat de către client (spre exemplu: se poate aplica un text sau o fotografie proprie). Se montează foarte ușor chiar și fără ajutorul unui specialist datorită autoadezivului preaplicat, fiind în același timp rezistent în spațiile cu umiditate ridicată.
Crează zone de interes cu ajutorul tapetului
În teorie, poți amenaja orice zone sau camere cu tapet, însă trebuie să ții cont de gradul de umiditate din locuință, dar și de poziționarea ferestrelor, pentru că soarele puternic, de exemplu, decolorează suprafețetele, mai ales pe cele din hârtie.
Acum, designerii susțin că la modă este să acoperi cu tapet doar un perete, pentru a-l transforma în vedetă. Se poartă modelele geometrice, dungile, imprimeurile florale, imaginile din natură sau modelele în relief, în nuanţe cât mai naturale. Renunță la ideea clasică de a amenaja livingul cu tapet pe toți pereții, așa cum se făcea pe vremuri. Atunci când vrei să evidențiezi o anumită zonă din cameră cu tapet, ideal ar fi ca peretele ales să fie unul cu expunere. Cu alte cuvinte, trebuie să fie primul lucru pe care să-l vezi atunci când intri în cameră.
- Dacă spațiul îți permite, mută patul pe peretele opus ușii și montează pe el tapet care să contrasteze cu ceilalți pereți.
- După același model, amenajarea livingului cu tapet se poate face în funcție de poziționarea canapelei. Astfel, pentru un living modern cu tapet, alege să îmbraci doar unul dintre pereți.
- Poți folosi tapetul pe peretele din spatele televizorului, dacă ai pe acesta și o comodă sau rafturi și vrei să armonizezi spațiul. Alege însă o culoare neutră, care să nu afecteze vizionarea.
- Marchează cu tapet spațiile de trecere. Ca regulă generală, nu folosi culori închise sau modele încărcate pentru spații înguste de trecere precum holurile. Îmbracă pereții lungi ai holurilor în tapet de culori deschise sau folosește lavabil pentru ei, în nuanțe de bej, crem sau griuri deschise. Pentru pereții mici, din capătul holului, folosește tapet în culori tari, îndrăznețe. Astfel, vei distanța vizual pereții holului.
- Ferestrele sunt o zonă foarte frumoasă, care se prețează foarte bine la a fi decorată cu tapet, mai ales dacă acestea sunt mari. Poți alege pentru această zonă chiar și modele îndrăznețe, însă combină acest tip de tapet cu o perdea simplă. Pentru restul încăperii optează pentru culori neutre. Dacă fereastra este mică, ferește-te de tapete cu modele și optează pentru culori și texturi discrete. Asta pentru a crea senzația de profunzime și aerisire.
Cum asortezi corect culorile a două modele diferite de tapet
În timp ce unii recurg la varianta cea mai simplă și anume la decorarea tuturor pereților cu același model de tapet, alții caută idei de asortare și îmbinare a mai multor modele în decorul aceleiași încăperi. Într-un apartament de bloc, unde spațiul este limitat, ideal ar fi să apelezi la un singur model de tapet. Dacă îți dorești totuși o combinație, alege maximum două modele de tapet.
Tapetul decorativ din orice încăpere poate fi asortat pe orizontală sau pe verticală. Pentru asortarea pe orizontală poți alege un tapet uni, monocromatic, pe care să-l combini cu un model cu imprimeu. Pentru ca cele două modele de tapet să se lege vizual, culoarea celui uni trebuie să se regăsească în imprimeul celui cu model. Trecerea dintre modele poate fi evidențiată cu un brâu decorativ, mai ales în cazul camerelor pentru copii.
Pentru asortarea pe verticală, mult mai comună și mai simplu de pus în practică, se aplică tapetul de sus până jos. Varianta poate fi aplicată în toate tipurile de încăperi, livinguri, dormitoare, camere de copii sau bucătării. Această opțiune este perfectă pentru zonele open space, care unesc, de exemplu, bucătăria cu livingul. Poți diferenția astfel locul unde este așezată masa de cel unde ai plasat biblioteca, cu tapet în culori îndrăznețe sau chiar cu modele. Celelalte zone vor fi îmbrăcate în tapet uni. De asemenea, poți alege două fâșii cu model în centrul sau pe extremitățile unui perete uni. Această metodă este foarte potrivită pentru camera copiilor.
Indiferenț de modul de asortare ales, trebuie să ai în vedere și îmbinarea cromatică a două tipuri diferite de tapet. Chiar dacă alegi unul simplu și unul cu model, trebuie totuși să ai în vedere ca acestea să provină din aceeași colecție sau gamă și să fie din aceeași paletă cromatică. Culoarea din tapetul uni trebuie să se regăsească și în cel cu model.