Sari la continut
Vrei o casă cu personalitate? Ce spui de alegerea unui candelabru - ACAJU

O mare parte din atmosfera unei case este dată de alegerea decorațiunilor, iar corpurile de iluminat putem spune că fac parte din acest cadru. Prin iluminare putem crea magie, rafinament și eleganță și putem transforma casa într-un loc de poveste, atât timp cât știm să punem în valoare interiorul locuinței.

 

Iluminatul este unul dintre elementele cheie care face din casa ta: acasă. Iluminatul adecvat îți permite să îți îndeplinești cu ușurință sarcinile, te face să te simți mai confortabil și îți permite să te bucuri de casă la adevăratul potențial. Fiecare cameră are nevoie de accente potrivite de iluminare.

 

Moduri de a pune interiorul în lumina potrivită

 

Oricât de interesant și cu gust ar fi amenajată o încăpere și oricât de speciale ar fi elementele de decor care se afla în ea, fără lumini de interior potrivite, farmecul camerei se pierde. Când alegi sursele de lumină, trebuie să ții cont atât de funcționalitatea acestora, cât și de „efectul artistic”.

 

  • Iluminatul general dă acea lumină uniformă a camerei, asemănătoare luminii naturale, care îți permite să realizezi sarcini ce țin de întreținerea casei și a circulației în spațiul locuinței. Candelabrul și lustra sau lampa de plafon, spoturile de lumină, lămpile pentru perete și aplicele sunt corpurile de iluminat ce sunt folosite pentru a genera acest mod de iluminare.
  • Iluminatul ambiental este acel mod de iluminare care alternează cu cel general pentru a oferi un plus de accent în activități specifice precum gătitul, cititul, scrisul sau cusutul, ajutându-te să identifici mai ușor detaliile când lucrezi și îți crește productivitatea. Corpurile de iluminat care te ajută la crearea luminii de ambient sunt lămpile de birou, lampadarele, veiozele sau luminile de banc din bucătărie.
  • Iluminatul accent sau local este cel mai concentrat mod de iluminare, având ca scop atragerea atenției asupra unui anumit obiect, care în felul acesta primește un plus de valoare și importanță. Aplicele de perete și spoturile de lumină sunt corpurile de iluminat folosite pentru a crea acest iluminat. 

Cum alegi candelabrul în funcție de tipul camerei

 

Candelabrul este un corp de iluminat elegant, ce își poate pune fără mari probleme amprenta pe stilul de amenajare al unei anumite încăperi. Dacă vrei ca o astfel de piesă de decor să lumineze un spațiu din casa ta, află că este un suport pentru becuri cu mai multe brațe, suspendat de tavan, construit din metal, porțelan, cristal sau chiar din lemn. Alegerea corectă a unui candelabru se face în funcție de spațiul existent, de stilul amenajării și destinația încăperii unde va fi fixat. 

 

Candelabrul este un element central, motiv pentru care trebuie integrat atât în stilul camerei, cât și al mobilierului prezent. De cele mai multe ori, atunci când alegi candelabrul, este bine să te orientezi după proporțiile camerei în care va fi instalat. Pentru a te asigura că respecți întocmai proporțiile, te poți folosi de următoarea formulă: adună înălțimea unui perete cu lățimea lui și împarte la 10. Acest număr ar trebui să reprezinte diametrul pe care să-l aibă candelabrul instalat. De exemplu, la o cameră de 2,5 m înălțime și 3,5 m lățime, diametrul ideal este de 6/10, adică 60 de cm.

 

Candelabrul perfect pentru living

 

Extrem de potrivite pentru zona de living sunt candelabrele cu cinci sau mai multe brațe, poziționate în clasica poziție centrală. Într-un living relativ simetric  și lung, două candelabre așezate simetric pot da un design perfect. În locul acestei poziționări se poate face o poziționare a două sau trei candelabre funcție de zonele delimitate în living. Bineînțeles că vor fi din același set dar pot diferi ca număr de brațe și becuri, dar pot avea și înălțimi diferite de fixare. 

 

Se pot fixa deasupra zonei de relaxare, adică a măsuței de cafea sau a canapelei, deasupra zonei de dininig și eventual a zonei de citit. Dacă decorul livingului se impune prin eleganță și bun gust, poți opta pentru candelabrul realizat din sticlă sau cristale, ce poate reflecta lumina, astfel încât să genereze un efect vizual de senzație.

 

Candelabrul din dormitor

 

În dormitor se ia în seamă doar varianta cu candelabrul central și se poate pleca de la cromatica dominantă a acestui spațiu. Se recomandă alegerea unui corp de iluminat cu abajur sau abajururi textile, în culori asemănătoare cu cea a tăbliei de la pat. Poți centra această piesă de mobilier, astfel încât să lumineze uniform întreaga încăpere, însă pentru ca efectul de luminozitate omogenă să fie unul garantat, găsește un candelabru cu număr par de becuri, dispuse uniform în jurul brațelor.

 

În funcție de stilul de amenajare ales pentru dormitor, se poate alege un candelabru cu abajur în motive florale, într-un dormitor în care predomină stilul romantic, unul cu finisaje cromate, pentru un dormitor în stil contemporan sau candelabrul în linii clasice, pentru un dormitor construit în stilul ambiental vintage.

Candelabrul perfect pentru zona de dining

 

Candelabrul cu becuri ce emană lumină caldă poate învălui într-un aer familiar spațiul în care obișnuiești să iei masa. Secretul constă în alegerea formei candelabrului, în funcție de forma mesei de sub acesta. În cazul în care dispui de o masă dreptunghiulară, un candelabru pătrat, de dimensiuni mari, este mai mult decât potrivit, spre deosebire de unul cu forme rotunde. Dacă liniile mesei descriu o formă elipsoidală, candelabrul oval sau rotund se va integra de minune în acest spațiu.

 

Candelabrul din bucătărie

 

Dacă vrei să instalezi un candelabru în acest spațiu, nu uita de faptul că utilitatea bucătăriei trebuie să primeze. Așadar, pune un preț mai mare pe dimensiunile candelabrului decât pe designul acestuia, mai ales dacă bucătăria de care dispui este într-un spațiu îngust. Ține cont de faptul că acest loc trebuie să rămână întotdeauna aerisit, deci nu exagera cu volumul corpurilor de iluminat pe care le cumperi. 

 

Dacă ai o bucătărie cu aspect rustic, poți opta pentru un candelabru mai simplu, chiar de lemn sau realizat din material textil, în culori precum cafeniu, bej, verde crud. Dacă stilul bucătăriei tale este unul modern și vrei să instalezi în centrul acestui spațiu un candelabru, atunci alege un corp cu suspensii, realizat din sticlă sau plastic, într-o paletă vie de culori. Dacă bucătăria este spațioasă, eventual cu insulă te poți gândi chiar la două sau trei candelabre de diametru mai mic, poziționate simetric față de mobilier.

 

Candelabru pentru hol

 

Candelabrul este mai greu de potrivit pentru hol, mai ales dacă acesta este mic sau îngust. Indiferent de forma avută de candelabru din hol, diametrul său nu trebuie să fie prea mare, dar trebuie fixat într-o poziție mai ridicată. Tot din cauza dimensiunilor acest candelabru nu trebuie să aibă prea multe brațe.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Poti plati fara card in 4 rate fara dobanda la comenzi sub 2000 de lei si pana la 60 de rate la comenzi peste 2000 de lei prin TBI Bank, cu aprobare 100% online
Poti plati in 10 rate fara dobanda cu card Raiffeisen, Transilvania, First Bank, Garanti sau Alpha Bank
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
14 Zile Drept de Retur Din Orice Motiv
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium