Mobilierul este una dintre investițiile cele mai substanțiale făcute la amenajarea locuinței, mai ales pentru că nu avem posibilitatea să-l înlocuim foarte des. Când îți achiziționezi mobilierul îți dorești unul calitativ, durabil și cu aspect plăcut, care să-ți aducă armonie și echilibru în casă. Și de aceea în alegerea mobilierului este important materialul din care este făcut.
Alegerea materialului depinde, în primul rand, de bugetul disponibil și de stilul pe care dorești să îl abordezi în amenajare. Cele mai frecvent întâlnite materiale sunt PAL-ul, MDF-ul si lemnul masiv, fiecare dintre acestea prezentând atât avantaje, cât și dezavantaje. Important este să îți stabilești obiectivele și să iei o decizie informată, astfel încât să fii mulțumit de rezultatul final.
Mobilierul este una dintre investițiile cele mai substanțiale făcute la amenajarea locuinței, mai ales pentru că nu avem posibilitatea să-l înlocuim foarte des. Când îți achiziționezi mobilierul îți dorești unul calitativ, durabil și cu aspect plăcut, care să-ți aducă armonie și echilibru în casă. Și de aceea în alegerea mobilierului este important materialul din care este făcut.
Alegerea materialului depinde, în primul rand, de bugetul disponibil și de stilul pe care dorești să îl abordezi în amenajare. Cele mai frecvent întâlnite materiale sunt PAL-ul, MDF-ul si lemnul masiv, fiecare dintre acestea prezentând atât avantaje, cât și dezavantaje. Important este să îți stabilești obiectivele și să iei o decizie informată, astfel încât să fii mulțumit de rezultatul final.
PAL versus MDF
Mobila la comandă, cu design modern, este cel mai adesea executată din PAL sau MDF, lemnul fiind mult mai scump, motiv pentru care alegerea se face de obicei între cele două.
PAL-ul reprezintă acronimul de la “ Plăci aglomerate de Lemn”. Pentru a obține o placă din pal, procesul nu este foarte complicat, acesta fiind compus din așchii din lemn tocate mărunt, amestecate cu clei sau rășini sintetice, presate la cald. Stratul interior al panourilor astfel realizate conține particule grosiere, în timp ce straturile exterioare sunt netede, compuse din particule mai fine. PAL-ul se poate finisa cu o peliculă de melamină, furnir sau diverse lacuri.
Acest material este cea mai populară alegere, atunci când vine vorba de mobilă, pentru că mobilierul confecționat din PAL melaminat are nevoie de o întreținere minimală pentru a-și păstra aspectul impecabil pentru mai mult timp și este un material 100% calitativ. Nu necesită un timp îndelungat de procesare și are preț accesibil.
PAL-ul melaminat se obține în urma aplicării mai multor straturi de melamină și hârtie impregnată cu modelul sau culoarea finisajului dorit. Melamina oferă o gamă foarte largă de culori uni, dar și fibre care imită perfect lemnul. PAL-ul este potrivit pentru mobila la comandă: placări pereți, mobilier dressing, living, dormitor, dulapuri, spații comerciale, birouri, mai puțin bucătării (există umiditate mare) etc.
MDF-ul este acronimul pentru “Medium Density Fibreboard”. Este tot un PAL, doar că are o densitate mai mare decât acesta, lemnul compozit fiind mărunțit mult mai fin înainte de presare, iar rezultatul are o suprafață mult mai fină ceea ce îl face prelucrabil pe suprafață. Mobilierul confecționat din MDF este mai pretențios decât cel din PAL, fiind mai puțin sensibil la umezeală și variații de temperatură. Mobila MDF este o alternativă din ce în ce mai căutată în detrimentul celei realizate din pal melaminat sau chiar a lemnului natural, având proprietăți fizico-mecanice superioare celor două. Duritatea este mai mare decât cea a lemnului natural, dar costurile unui mobilier din MDF pot fi mai mari decât celui din lemn sau PAL în funcție de tipul de finisaj.
Avantajele mobilei din MDF
Mobila MDF are avantaje destul de mari, mai ales dacă luăm în calcul faptul că aceasta este utilizată mai ales în spații cu umiditate ridicată cum ar fi în baie și bucătărie. În plus, poate fi vopsit în orice culoare din paletarul RAL, în varianta mată, lucioasă sau semi-lucioasă. MDF-ul vopsit are o rezistență foarte ridicată la încovoiere și înșurubare, iar valorile de umflare în contact prelungit cu apa sunt mult mai bune decât la alte materiale lemnoase. Se poate revopsi în cazul în care suprafața a fost zgâriată/deteriorată. Are prețul mai redus decât lemnul și nu se contractă / dilată precum acesta.
Proprietățile fizico-mecanice
- Este lipsit de defectele interne (noduri sau crăpături) pe care le găsim în cazul lemnului natural.
- Plăcile din MDF nu se deformează, densitatea materialului fiind cea mai ridicată, suprafața lipsită aproape în totalitate de pori.
- Se remarcă prin distribuirea proprietăților sale de-a lungul întregii plăci.
- Rezistența plăcii MDF este de 1,8-2 ori mai mare decât placa aglomerată (PAL). Rezistența MDF este asigurată nu numai de utilizarea rășinilor sintetice, ci și de agenții de legare în interacțiune fibroasă (lignină).
- Factorul de umflare a MDF este de câteva ori mai mic comparativ cu plăcile din pal melaminat.
- MDF-ul nu își pierde forma la o scădere drastică a temperaturii.
- Plăcile din MDF nu se sfărâmă.
Rezistența la umiditate și stabilitatea la fluctuațiile de temperatură
Datorită rezistenței la umiditate, plăcile MDF sunt utilizate pe scară largă la producția mobilierului pentru bucătărie și baie. Sub influența aburului, MDF-ul nu se umflă și nu se deformează.
Nivel ridicat de proprietăți termoizolante
În cazul unei plăci de MDF cu grosimea de 12 mm, proprietățile termoizolante sunt egale cu un perete de cărămidă de 150 mm și cu un panou din beton armat de 260 mm grosime.
Nivel ridicat de izolare acustică
Datorită densității acestuia, plăcile din MDF au un nivel ridicat de izolare acustică.
Opțiuni de prelucrare și de design
Suprafața dură și fină permite, de asemenea, decuparea în relief a diferitor modele pe fronturi, care poartă denumirea tehnică de frezări. Cu ajutorul frezărilor se poate imita stilul clasic al mobilierului realizat din lemn masiv. Prezintă o prelucrare facilă, și se confecționează din ea chiar și mobilier MDF curb, din acest motiv, e utilizat în crearea bucătăriilor clasice, dormitoare cu decupaje rotunjite specifice acestui stil și aspect asemănător lemnului masiv, dar mai accesibil la preț, rezistent la umiditate, decât lemnul.
- MDF-ul este ușor de laminat sau de vopsit datorită suprafeței sale ideale, spre deosebire de plăcile aglomerate (PAL).
- MDF-ul este economic în cazul în care se vopsește, datorită suprafeței care absoarbe mai puțină vopsea, în comparație cu suprafețele altor materiale.
- MDF-ul poate fi utilizat pentru realizarea de elemente decorative în relief, ceea ce este imposibil de realizat în cazul plăcilor din PAL.
- MDF-ul este ideal pentru realizarea diferitelor frezări pe canturi, a unghiurilor și a suprafețelor. Acest lucru permite ca piesele din MDF să capete diferite forme și să extindă posibilitățile de utilizare a acestora, lucru imposibil de realizat în cazul plăcilor din PAL. Tehnologia de curbare a pieselor din MDF seamănă cu cea folosită în cazul lemnului natural sau al placajului.
- MDF-ul poate fi utilizat la realizarea pieselor curbe, acesta fiind un alt avantaj în fața pal-ului melaminat.
- Datorită durității ridicate, MDF-ul susține mai bine armăturile de mobilier decât alte materiale.
- MDF-ul este de neînlocuit când este necesară o densitate ridicată pentru fixarea elementelor articulate.
Proprietăți ecologice
- MDF-ul are proprietăți ecologice apropiate cu cele ale lemnului natural.
- MDF-ul prezintă o compatibilitate ecologică mai mare față de plăcile aglomerate (PAL) datorită emisiei reduse de formaldehidă. Deci, MDF-ul este recomandat să se utilizeze pentru producția de mobilier de bucătărie și pentru copii.
Igienă și siguranța privind incendiile
MDF-ul este rezistent la diferite ciuperci și germeni, ceea ce îl face igienic și sigur pentru viața cotidiană, plus că este un material greu inflamabil.
Mdf-ul există în patru tipuri de fronturi: MDF vopsit, MDF furniruit, MDF infoliat, MDF melaminat. MDF-ul înfoliat este, așa cum rezultă și din denumire, o placă de MDF având diverse forme, peste care se pune o folie de PVC. Lipirea foliei de placă se face cu adezivi speciali, la temperaturi înalte, folosind prese cu membrană. MDF-ul vopsit este mult mai rezitent și mai avantajos și se obține prin aplicarea straturilor de grund și email colorat pe suprafață panourilor prelucrate. Vopsirea se face astfel încât întreaga placă să fie bine acoperită. Se aplică 1-2 straturi de grund, care se șlefuiesc după uscare, pentru a obține o bună suprafață pentru emailul colorat.
Dezavantajele mobilei din MDF
- Mobila MDF are prețuri ceva mai mari decât cea din PAL și presupune o prelucrare costisitoare.
- Nu poți realiza mobilier MDF pe orice fel de dimensiuni.
- Din păcate însă, atunci când vorbim de mobila MDF, un mare dezavantaj este prezentat de faptul că pot apărea probleme cu postgaranția, spre exemplu o ușă care s-a zgâriat nu o poți înlocui la fel de repede ca în cazul unei uși din PAL.
Pentru un aspect unic și exclusivist al locuinței, mobilierul din MDF este cu siguranță o alegere excelentă. Tipurile de mobilier MDF din prezent sunt variate, pentru orice tip de încăpere din casă și se găsesc într-o mulțime de nuanțe.
Actualizat la 23 mai 2023