Idei de amenajare pentru un hol mic - ACAJU

Pentru că prima impresie contează, holul de la intrare trebuie amenajat cât mai atractiv pentru un climat propice desfășurării unei vizite de la început. Chiar dacă în amenajarea holului te poți lovi de unele restricții legate de lipsa luminii sau de dimensiunile mici, în final, el va trebui să ofere oaspeților și membrilor familiei o zonă funcțională, care să acopere nevoile de depozitare pe toată durata anului, dar să fie și atrăgătoare din punct de vedere vizual.

Indiferent de dimensiunile holului, aici trebuie păstrate hainele de exterior, încălțămintea, căciulițele, gențile, cheile, aici te privești în oglindă înainte de a ieși din casă și tot aici trebuie să îți schimbi încălțămintea de afară cu papucii de casă. Pentru un hol mai mare, poți lua în calcul și o măsuță cu două fotolii, un dulap mai mare, o banchetă cu loc de depozitare în interior, chiar și corpuri cu rafturi, pe care să pui diverse decorațiuni sau cărți. În holurile mici limităm piesele pentru mobilier hol, la un pantofar îngust și un cuier suspendat amplasat deasupra lui, iar orice mai adăugăm depinde de ingeniozitatea cu care găsim soluții pentru noua provocare dată de dimensiunea și forma holului de la intrare.

Cum poți maximiza spațiul unui hol mic

În hol ai nevoie de un cuier pentru haine și genți, o oglindă, o zonă de stat pentru încălțat/descălțat, un loc pentru depozitarea încălțămintei și a umbrelelor și un altul în care să pui cheile. Cum ai putea să le ai pe toate acestea în cei doi-trei metri pătrați pe care îi are un hol micuț?

Ca să maximizezi spațiul într-un hol minuscul, trebuie să acționezi în mai multe direcții, reduci volumul obiectelor de depozitat și optimizezi spațiul prin configurarea inteligentă a pieselor de mobilier. În plus, amplifici senzația de spațiu folosindu-te de culoare, luând în calcul pereții, ușile, mobilierul, tavanul și pardoseala.

Păstrează în ordine doar strictul necesar

În primul rând ascunde toate hainele și toți pantofii folosind dulapurile. Altfel, hainele și pantofii la vedere vor face ca locul să pară și mai mic și mai aglomerat decât este. Ingeniozitatea și ordinea joacă cel mai mare rol atunci când vorbim de folosirea la maxim a unor spații mici.

Evaluează încălțămintea și hainele de purtat pentru anotimpul rece și vezi câte dintre ele rămân în circuitul zilnic. Dacă folosești doar ocazional o haină groasă ori o pereche de pantofi, atunci locul lor nu este în hol, la vedere. Procedează la fel în cazul umbrelelor și al genților agățate la intrare, iar din papucii de casă păstrează doar ceea ce porți efectiv zi de zi.

Culoarea ajută la rezolvarea nevoii de spațiu

Pentru a da impresia unui spațiu mai larg, folosește culori deschise sau chiar alb pentru pereții laterali și o culoare accent, rosu, portocaliu, albastru, violet, pentru peretele din capătul holului. Vopsește în alb tocurile ușilor și plinta, ca să subliniezi vizual spațiul și să îi dai amploare. Efectul se amplifică dacă folosești rafturi suspendate și mobila ridicată pe picioare din metal.

O altă soluție ca să amplifici senzația de mai mult spațiu este să colorezi la fel mobila și pereții. Având o singură culoare în tot holul, nu mai fragmentezi vizual zona și ascunzi elemente care altfel ar fi mult mai vizibile, pantofarul, cuierul sau alt mobilier de hol de care ai mai putea avea nevoie.

Pentru podea optați pentru o nuanță deschisă și caldă, care să fie ușor de curățat, imitație de lemn rustic ori gresie care imită piatra naturală, în tonuri de gri și bej.

Pentru a lărgi vizual încăperea, dacă vreți neapărat covor, așezați-l în mijlocul holului. Alege culori deschise pentru această zonă, adesea lipsită de lumină naturală. Continuă cu aceeași pardoseala în camera următoare, dacă este posibil, continuitatea ajutând la amplificarea senzației de spațiu.

Alege corect lumina

O sursă de lumină instalată direct pe tavan, o plafonieră, va crea impresia unui spațiu mai amplu, luminând întreaga încăpere. Holurile fără lumină naturală, par întunecate și lipsite de căldură, de aceea este recomandat să montați corpuri de iluminat adiacente pe lângă cel principal, din mijlocul plafonului. O plafonieră și câteva spoturi sunt o alegere potrivită.

O oglindă de mari dimensiuni , eventual așezată în fața unei surse de lumină, va da impresia unui hol mai spațios și va sparge monotonia din încăpere.

Folosește mobilier multifuncțional cu soluții de depozitare

Pentru că un singur dulap nu poate rezolva problema depozitării, plus că holul tău este îngust și un dulap de 50 cm lățime nu încape, adopta Ar trebui să folosești toate spațiile și să le optimizezi pe cele pe care le ai deja. Depozitează pe verticală și construiește rafturi până în tavan, păstrând rafturile superioare pentru obiecte folosite mai rar.

O altă idee foarte bună este ca mobilierul sau piesele care compun mobilierul de hol să fie permutabile, mobile sau modulare. Un panou care să permită agățarea mai multor tipuri de coșuri și cutii se poate dovedi foarte util datorită ușurinței cu care pot fi modificate atât destinația cât și poziția cutiilor și a coșurilor în funcție de necesități.

Dacă ai nevoie de spațiu de mișcare, plasează rafturi deasupra ușii, pe toată lățimea peretelui, iar pe ele pune cutii pentru depozitare. Așezi acolo papucii de casă pentru oaspeți, fularele și gențile de schimb. Amplasează polițe pe peretele opus pantofarului, iar pe acestea pune fie cărți, fie alte obiecte decorative precum figurine de porțelan, rame foto, tablouri.

Alege mobilier hol cu corpuri de mobilier înguste și închise, gen pantofar, cuier. În felul acesta, hainele și încălțămintea stau bine ordonate în corpurile de mobilier și nu încarcă vizual încăperea. O băncuță pentru hol sau un taburete cu spațiu de depozitare, te va ajuta să ordonezi lucrurile, iar cu un cuier hol de perete vei putea folosi spațiul disponibil pe verticală, cu ajutorul cutiilor, cutiuțelor și buzunarelor de perete. Cu cât veți alege un cuier mai mare, cu atât veți fi tentat să îl asaltați cu haine și cu alte lucruri pe care le folosiți zi de zi. Optați pentru un cuier minimalist format eventual doar din suportul pentru agățat hainele. Montează agățători în curier pentru umbrele și o poliță sub oglindă, pentru chei și alte nimicuri.

Cu un pantofar hol înalt sau cu mai multe rafturi, vei profita de spațiul disponibil pe perete. Amplasează pantofarul pe picioare de cel puțin 10 cm și folosește un raft suspendat pentru chei și facturi. Pardoseala rămasă liberă lasă impresia unui hol mai mare, plus că mobila ridicată pe picioare îți va oferi spațiu de depozitare suplimentar, cei 10 cm fiind suficienți ca să strecori încălțămintea pe care o porți frecvent.

În holurile foarte înguste unde plasarea unui cuier cu haine pe perete împiedică deschiderea ușii de la intrare, mută cuierul într-o debara, în care poți depozita și pantofii, în partea de jos.