Amenajarea dormitorului în stil clasic, eleganță dincolo de limitele timpului - ACAJU

Pentru că dormitorul este refugiul tău, locul în care te relaxezi și odihnești după o zi obositoare de muncă, este normal ca acesta să fie cea mai confortabilă încăpere din casă. Prin urmare, va trebui să investești ceva mai mult efort pentru amenajarea dormitorului. Atemporal și caracterizat de bun gust, echilibru și confort, un dormitor clasic pune accentul mai ales pe simplitate, relaxare și odihnă. 

Coordonatele amenajării unui interior clasic, mai presus de modă și tendințe, sunt date de materialele de calitate atent alese, texturile fine plăcute la atingere, iluminatul blând, nuanțele cromatice, totul pentru liniște și armonie. Importantă este păstrarea echilibrului, ordinei și simetriei, dar și alegerea culorilor calde și materialelor naturale.

 

Stilul clasic în dormitor: principalele caracteristici

 

Stilul clasic denotă eleganță și rafinament și este apreciat drept un stil de amenajare care nu se demodează niciodată și care se reinventează mereu. 

  • Pentru a armoniza piesele de mobilă dormitor în stil clasic cu restul detaliilor specifice stilului clasic, trebuie să ai în vedere crearea unei simetrii în încăpere. Așează patul în mijlocul încăperii, astfel încât partea din stânga și cea din dreapta să fie cât se poate de simetrice și optează pentru două noptiere identice de o parte și de alta a patului. 
  • Nu poți obține un decor amenajat în stil clasic fără piese realizate din materiale calitative. Pentru mobila dormitor clasică, se folosesc lemnul de esență tare și lemnul rar. Pentru perdele, tapițerii și draperii se folosesc materiale precum catifeaua, brocartul, taftaua, mătasea naturală sau mai nou bumbacul egiptean damasc.
  • Stilul clasic impresionează prin piese de mobilier din lemn masiv și este caracterizat prin opulență, ornamente deosebite, finisaje impecabile și combinații de linii drepte cu linii curbate, întrerupte deseori prin elemente sculptate. Obiectele de mobilier sunt fabricate din lemn de mesteacăn, stejar, mahon, vișin și nuc și de obicei sunt închise la culoare, însa există și mixuri deschise la culoare. 
  • Paleta de culori folosită pentru amenajarea dormitorului în stil clasic este una caldă, neutră. Culorile caracteristice stilului clasic sunt: alb, maro, bej, auriu, portocaliu, carămiziu și galben. Aceste nuanțe adaugă locuinței un aspect cald, primitor, cu note naturale. Accentele de culoare pot fi date de nuanțe precum vișiniu, și mai ales de elegante detalii aurii sau argintii. 
  • Formele clasice sunt rotunde, curg lin, sunt delicate, aproape romantice și accentuează ideea de confort. Scaunele sunt tapițate și moi, pernele sunt în straturi multe, paturile sunt tapițate cu tăblii capitonate.

  • Alegerea lemnului pentru podea este o cerință absolută la alegerea acestui stil. Lemnul este durabil și nu se demodează, iar aici tocmai despre asta e vorba. Tavanul poate fi ornamentat suplimentar cu stucaturi sau cornișe. 
  • Ferestrele se decorează cu perdele bogate, fiind preferate faldurile, onduleurile și drapajele. În ceea ce privește pattern-urile utilizate, se folosesc foarte mult dungile și motivele florale.
  • Accentele decorațive de inspirație clasică aduc interioarelor un plus de rafinament prin detaliile sculptate în lemnul masiv și sculpturile elegante. Pune accent pe candelabre, lămpi de podea sau de masă, rame pentru fotografii, sfeșnice ornamentate, tablouri, vaze. Pentru o notă romantică, care sa îndulcească decorul, apelează la lumânări. 
  • Amenajarea locuințelor în stil clasic, presupune mare atenție la accesorii. Acestea sunt mari, impunătoare și de cele mai multe ori au o poveste de spus. Oglinzi mari, statuete, piese din ceramică sau porțelan, tablouri deosebite, ceasuri cu pendul, candelabre, vaze, cărți sau diferite obiecte care oferă ambientului un aer aparte, plin de poveste. 
  • La fel ca în arhitectura greacă sau romană, un detaliu foarte important în stilul clasic sunt coloanele. Acestea pot fi în interior, imitații încastrate în pereți, sau chiar ca o aluzie la acest element arhitectural sub forma unor forme colorate pe pereți.
  • Mai ales în dormitor, draperiile cu textură grea, din materiale prețioase precum mătasea naturală, taftaua sau catifeaua vor completa elegant orice decor clasic. Ar trebui să alegi mai ales draperii uni sau cu un model discret, conservator, cele mai potrivite culori fiind bordeaux, bleumarin, cărămiziu, dar și auriu și bej. Combinația dintre aceste culori și mobilierul din lemn masiv va da mai multă intimitate și distincție.
  • Covoarele de lână, de preferat lucrate manual, sunt preferatele amenajărilor clasice. Trebuie dispuse în centrul încăperii, astfel încât să lase suficient loc pentru a se evidenția și podeaua. Covoarele au rolul de a conferi simetrie și contur și este obligatoriu să aibă un design simplu sau cu motive specifice, discrete, care se repetă.

Note moderne într-un dormitor clasic

 

Dormitoarele clasice sunt frumoase, dar amenajarea lor necesită mult spațiu. Mobilierul din lemn masiv, îmbogățit cu detalii migăloase, va aglomera vizual o încăpere prea mică. Dacă spațiul pentru amenajrea dormitorului nu este foarte generos, dar îți dorești totuși un dormitor în stil clasic, poți opta pentru alternative precum mobila furniruită în stil clasic, cu un design mai simplu. În epoca modernă, piesele de mobilier capată un aspect mai simplist, păstrându-și eleganța de altădată. 

 

În trecut, mobila dormitor clasică era predominant închisă la culoare. În zilele noastră se optează mai mult pentru nuanțele deschise, precum: bej, crem, alb, fildeș. Mobilierul este ori alb, ori într-o culoare foarte închisă, aleasă pentru a contrasta cu restul decorului. Se poate opta pentru nuanțe de auriu sau argintiu, atent îmbinate cu restul paletei de culori folosite. 

 

Nu același lucru este valabil în privința zugrăvelilor. Până acum, cele mai multe sugestii de amenajare a unui dormitor recomandau folosirea unor culorile blânde, discrete. În 2020 sunt însă la modă culorile puternice, precum albastru cobalt, verde închis sau ocru. Poți alege orice culoare îți place, regula este însă clară: design monocrom. Poți vopsi un perete în maro închis, apoi să alegi cuvertura de pat, pernele și așternutul în aceeași nuanță. Desigur, dacă poți folosi această culoare și la draperii, la covoare sau la obiectele de decor, este ideal. De asemenea, stilul clasic modern renunță la coloane și tot felul de obiecte antice de mari dimensiuni, caracteristice stilului original.

Finisaje și detalii în amenajarea dormitorului clasic

 

Dormitorul matrimonial întruchipează stilul clasic într-un mod rafinat și foarte explicit prin mobilierul și finisajele folosite. Mobilierul pentru dormitor dispune de un design simplu, atent accesorizat. Un dormitor clasic în funcție de spațiu ar trebui să conțină următoarele piese de mobilier: un pat cu o tăblie din lemn masiv sau capitonată, două noptiere sau o comodă înaltă cu sertare, un dulap cu două sau trei uși fie din lemn masiv, fie din mdf și bineînțeles o banchetă cu picioare sculptate care se pune în fața patului. 

 

Mobila dormitor poate fi de culoare deschisă sau închisă, în funcție și de nuanța aleasă pentru pereți. Piesa centrală a dormitorului poate fi un pat tapițat cu structură de lemn masiv, cu tăblie înaltă, capitonat cu catifea sau mătase, acesta imprimând camerei un aer confortabil și elegant. Deasupra lui se poate afla un baldachin. 

 

Existența unui fotoliu moale să confortabil, completează fericit un spațiu destinat prin definiție odihnei și refacerii. Comoda clasică este o altă piesă definitorie pentru dormitorul clasic, este de obicei rezistentă și masivă, are margini și picioare curbate, laturi convexe, poate avea încrustații din bronz, furnir și ornamente lăcuite în stil japonez. Există modele din MDF, obținut din fibre de lemn moale, în amestec cu rășini și ceară sau varianta cea mai ieftină din PAL. Cea mai populară alegere, este din lemn masiv, cu multe sertare încăpătoare fiind de multe ori divizate pentru depozitarea și organizarea pe categorii a obiectelor de îmbrăcăminte și a accesoriilor. 

 

O altă tendință actuală este legată de aducerea naturii într-un dormitor clasic. Mai ales într-un apartament mic de bloc, natura este binevenită. Pune lângă pat mai multe ghivece cu plante sau cu flori, pentru că îți asigură oxigen și arată foarte bine pe un perete alb sau pe etajerele din lemn. Purifică aerul și te ajută să dormi mai bine.

 

Încearcă amenajarea dormitorului clasic într-un mod eco-friendly. Designerii ne încurajează să protejăm cât mai mult mediul înconjurător și să folosim, pe cât posibil, materiale reciclate și sustenabile. Spre exemplu, putem folosi în dormitor piese de mobilier făcute din lemn recondiționat, pături din materiale organice sau covoare din materiale reciclate. Totodată, putem economisi energie electrică folosind sisteme de iluminat cu LED în locul becurilor clasice.