Tot ce trebuie să știi despre tipurile de canapele

Este normal atunci când cauți canapeaua perfectă, să fii informat despre care și câte tipuri de canapele există, pentru ca să știi ce cauți și ce ți se potrivește. Dincolo de vestita canapea extensibilă sau de canapeaua click-clack pe care mai toată lumea o știe, există și alte tipuri de canapele care îți pot schimba totalmente designul la care te-ai gândit.

Pentru că nu este o piesă de mobilier tocmai ieftină și pentru că are un rol esențial în amenajarea livingului și nu numai, este important să nu o cumpărăm în grabă, fără să analizăm cu atenție toate aspectele care compun o canapea confortabilă, de calitate și care să se adapteze perfect și pentru mai mult timp nevoilor noastre.

Primul lucru asupra căruia va trebui să te decizi este tipul canapelei, tip care determină forma acesteia, capacitatea maximă, confortul și funcționalitatea.

Cele mai renumite și populare tipuri de canapele

  1. Tipuri de canapele fixe

Din punctul de vedere al construcției, cele mai simple, dar și mai rezistente tipuri de canapele sunt canapelele fixe. Acestea nu au posibilități de reconfigurare, dar au mai puține lucruri care se pot strica sau rupe, scheletul fiind fix. Tot ce mai rămâne de făcut este să fii atent să nu distrugi tapițeria.

Ca design, canapelele fixe se găsesc mai ales, în modele clasice:

  • Canapea Chesterfield – Capitonată și ușor de recunoscut datorită butonilor clasici și a formelor arcuite, este iconică pentru stilul și rafinamentul britanic. Poate veni în orice culoare și cu orice material, dar de cele mai multe ori vei găsi această canapea capitonată cu o tapițerie de imitație piele sau de piele naturală. Este extrem de prezentă în designul zilelor noastre, mai ales pentru a crea impresia de seriozitate și rafinament. Stil romantic sofisticat.
  • Canapea tip Lawson - Canapea foarte confortabilă care se distinge prin pernele pufoase și liniile ușor pătrate. Este perfectă pentru un apartament mic mai ales datorită picioarelor și a faptului că nu stă direct pe podea. Podeaua la vedere dă senzația de spațiu, spațiu de care e mare nevoie într-o locuință mică.
  • Model Mid Century – Model cu forme simplificate, fluide, lipsite de ornamente, cu picioarele și cotierele la vedere, de obicei realizate din lemn. Este trendul anilor ‘40 - ’70, de amplificare a elementului vizual, de multe ori prin compromiterea gradului de confort. Stilul minimalist, lipsa curbelor și ridicarea de la sol, o fac perfectă pentru livingul unui apartament.
  • Camel Back sau canapea cu spate de cămilă Un model rafinat, cu istorie bogată, caracterizat de umflătura din spătarul canapele, putând avea și inserții și decorațiuni lemnoase. Designerii au readus-o la viață în ultimii ani prin materiale simpatice și o extindere a confortului. Nu este cea mai confortabilă și este posibil ca liniile curbate să mănânce din spațiul locuibil.

 

 

Canapele de inspirație franceză

 

  • Cabriole - Caracterizată de continuitatea rotunjimii spătarului care se prelungește și la brațe. Este o canapea continuă și fluidă, care se potrivește perfect pentru a da un aer vintage unei încăperi. Datată din timpul Rococo-ului, emană eleganță, stil și rafinament.
  • Canapé - Un tip mai mic de cabriole, un așa-numit loveseat sau o canapea mai mică; dar la fel de elegantă pe care pot sta două persoane, pentru socializare.
  • Chaise longue - Combinație între un scaun, un fotoliu și o canapea, este o piesă elegantă care impresionează prin formele neobișnuite și funcționalitate. Este perfectă zona de relaxare.
  • Divanul – Un fel de pat de zi, o canapea perfectă pentru somnul din timpul zilei, dar fără spătar, așa că va trebui să îi adaugi perne pentru a-l face mai confortabil. În schimb, ai avantajul versatilității și a designului plăcut al acestor piese.

Mai nou modelele de canapelele fixe au readuse la viață prin mici schimbări de design, pentru că sunt ideale pentru spatii mici și deci o canapea fixă nu înseamnă neapărat un model demodat din punct de vedere vizual și constructiv.

 

 

  1. Tipuri de canapele extensibile

Ideea de canapele extensibile este binevenită, atunci când vrei să ai la îndemână un pat pentru musafiri, fără a amenaja un dormitor separat, pe care să îl folosești maxim câteva zile pe an. O canapea extensibilă este mai mult decât o simplă canapea, arată și funcționează ca o canapea normală, însă în câteva secunde poate fi întinsă și folosită pe post de pat de dormit.

Cu alte cuvinte, canapeaua extensibilă trebuie sa îndeplinească funcțiile unei canapele obișnuite dar și atribuțiile unui pat. Este printre modelele preferate, mai ales că de cele mai multe ori, vine și cu spațiu de depozitare.

  • Canapeaua extensibilă clasică este cea de tip click-clack, ușor de folosit, și de obicei este însoțită de o ladă în care se pot depozita pături, perne sau alte obiecte.

Un aspect foarte important de care trebuie ținut cont înainte de a achiziționa o canapea extensibilă este frecvența folosirii extensiei. Nu este bine să faceți rabat de la calitate, deoarece un somn neliniștit, datorită spațiului de dormit inconfortabil, poate avea repercusiuni asupra sănătății. Alege o extensie solidă și robustă, din otel și nu aluminiu, prevazută cu o plasă metalică sudată sau eventual lamele din lemn, evitați extensiile prevăzute cu benzi elastice, acestea au tendința să cedeze în scurt timp.

  • Extensie sertar – un element care poate fi extras din partea inferioară a zonei de șezut și poziționat printr-o simplă mișcare la același nivel cu șezutul canapelei, formând o suprafață plană.
  • Extensie ribalta - pat pliabil echipat cu saltea din spumă poliuretanică sau cu arcuri, susținută de o rețea metalică, rețea de lamele din lemn sau chingi elastice.
  • Extensie doppel liege - presupune tragerea șezutului canapelei și aplecarea în față a spătarului acesteia, până se obține o suprafață plană.
  • Extensie modular - canapea formată din elemente modulare, care prin alăturare formează suprafața de dormit. Sunt recomandate variantele prevăzute cu elemente de fixare a modulelor, pentru că, dacă nu sunt prinse, acestea au tendința să se deplaseze sub greutatea corpului în timpul nopții.
  • Extensie click-clack - o extensie clasică, care presupune ridicarea șezutului canapelei până în poziția în care se aude un click, de unde vine și denumirea acesteia.
  • Canapele Futon - termenul futon vine din japoneză și desemnează salteaua tradițională japoneză care se derula pe jos pentru a dormi. Europenii au reinterpretat acest tip de pat japonez și l-au transformat într-o versiune perfectă pentru o sufragerie mică.
  • BunkBed sau canapelele pat - se transformă în pat supraetajat, relativ recent lansate pe piața din România. Partea neatractivă a acestei canapele este prețul mai ridicat, partea bună este că se transformă într-un pat supraetajat, perfect pentru copii, dar și pentru adulți

Dacă canapeaua va fi folosită zilnic, vă recomandăm să luați în calcul extensia tip ribalta, deoarece aceasta este singura care vă poate oferi confortul necesar în timpul nopții, comparabil cu cel oferit de o saltea normală. Ca și grad de confort oferit, pe locul doi este extensia de tip click-clack, iar dacă ești limitat de spațiu, atunci poți lua în considerarea modelele sertar și doppel liege.

  1. Tipuri de canapele modulare

Colțarele fixe sunt canapele modulare formate din mai multe piese, de obicei 3 sau 5. Există o varietate de materiale, culori și modele..., practic se poate găsi în aproape orice model, textură sau culoare. De obicei le vei găsi în formă de L sau de U. Formă de U este mai potrivită pentru o cameră mai spațioasă,  în timp ce o canapea în formă de L este perfectă pentru o sufragerie mai mică. Modelul preferat pentru un apartament este cel cu spătare pe ambele laturi și cel care include și un otoman pe care să-ți pui picioarele după o zi plină la muncă.

  1. Tipuri de colțare extensibile

Similar cu canapelele clasice extensibile, colțarele extensibile vin cu unul sau două șezuturi culisante, care se extind până la lungimea colțului în formă de L/U, spătarul rabatându-se apoi la 90 de grade, pentru a ocupa locul lăsat liber de șezutul ce a fost culisat.

Aceste modele de canapele sunt foarte populare, oferind aproape întotdeauna spații de stocare, sub șezuturile normale și sub cel chaiselongue, care de obicei se poate ridica ușor folosind un sistem cu pistoane, ce îl țin singure în poziția deschisă. Sunt ideale datorită generozității spațiului și a faptului că pot oferi soluții de amenajare pentru livinguri lungi sau pentru cele open space. Sunt întotdeauna potrivite ca piesa centrală a unei amenajări.

 

 

  1. Tipuri de canapele confortabile - reclinere

Cele mai confortabile tipuri de canapea sunt reclinerele. Practic este vorba de un sistem de întindere a spătarului și a zonei verticale a șezutului spre orizontală, cu mai multe grade intermediare, astfel încât să îți poți găsi cea mai naturală poziție.   Bineînțeles că și plaja de ajustări diferă de la recliner la recliner, e bine să faci un test înainte să cumperi, mai ales că acest tip de produs este destul de scump din cauza mecanismelor complicate necesare pentru a permite rabatarea.

La alegerea canapelei întrebarea principală pe care este nevoie sa ți-o pui este pentru ce scop alegi canapeaua, și mai ales cine o va folosi. Dacă o vei folosi pentru a te relaxa și pentru a citi sau privi un film, atunci restricționările nu sunt numeroase. Dacă însă este vorba și de copii sau animale de casă, atunci ai grijă ca materialul canapelei să fie unul rezistent, iar culoarea preferabil una mai închisă pentru a ascunde uzura.

Mai mult, gândește-te dacă dorești să utilizezi canapeaua și ca loc pentru dormit. În acest caz, opțiunea cea mai convenabilă ar fi o canapea extensibilă, pe care sa o poți transforma în pat atunci când ai nevoie. De asemenea, cunoscând aceste lucruri poți sa alegi și numărul de locuri pe care îl va deține canapeaua.

 

 

Modul în care este construită canapeaua

Cea mai ușoară soluție la această problemă este să încerci personal canapeaua, așezându-te pe ea și simțind cât de confortabilă este de fapt. Există și aici câteva reguli, pentru o decizie mai bună și pentru a întreține canapeaua pe o perioadă lungă de timp. Cele trei tipuri de sisteme de construcție sunt: cel cu arcuri (pentru canapele cu model mai vechi), cel cu perne și șezut din bureți (varianta cea mai des întâlnită) și cel cu perne și șezut din spumă memory foam, care ia forma corpului.

Umplutura pernelor

Umplutura pernelor depinde de sistemul de construcție și delimitează gradul de confort al canapelei. Există două tipuri de umpluturi: cea cu puf natural și cea artificială. Umplutura cu puf reprezintă o variantă costisitoare, intrând în categoria de lux; deși gradul de confort este ridicat, pernele cu puf se pot turti ușor și necesită să fie readuse la forma inițială. Umplutura artificială este cea mai răspândită variantă, oferă fermitate pernelor, indiferent de presiunea la care au fost supuse, iar costurile sunt mai scăzute.

La alegerea canapelei ne vom confrunta cu o altă mare dilemă, piele naturală, piele ecologică sau față textilă? Tapițeria este foarte importantă în ceea ce privește confortul și durata de exploatare a unei canapele. Alegerea va fi ghidată de gustul fiecăruia, dar și de aspectele practice. Din păcate importanța aspectelor practice o constatăm în timp, fiecare pe pielea.... sau tapițeria lui.

Un ghid practic pentru cum să achiziționăm canapele, cu siguranță este de o mare importanță, atât pentru cumpărarea primei canapele cât și pentru cumpărarea următoarelor. Este foarte important să știm sigur pentru ce o vom folosi, pentru timp petrecut cu familia, pentru socializare sau pur și simplu pentru somn și să ne decidem dinainte asupra modelului.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.