Culoarea optimismului: Permite galbenul în casa ta! - ACAJU

Culorile joacă un rol deosebit de important în viaţa noastră și în design-ul interior, deoarece influenţează direct dispoziţia şi starea noastră sufletească. Fiecare dintre noi are un spectru personal al culorilor preferate şi al culorilor considerate nepotrivite. Culoare din cameră ne pot influența starea de spirit, comportamentul și gândurile.

O locuință este frumoasă pentru că oamenii care locuiesc în ea, își pun personalitatea în culorile pe care le aleg pentru decor. Alegerea unor combinații de culori este întotdeauna o adevărată provocare. Culoare are puterea de a schimba forma și dimensiunea pieselor de mobilier, precum și forma și dimensiunea camerei în sine.

Sfat: Folosește culorile tari doar ca accent, pentru a nu deveni apăsătoare.

În afara criteriilor estetice, de modă sau personalitate în alegerea culorilor, ar trebui să ținem seama de:

 • Lumina din cameră - Culorile arată diferit în lumina naturală și în lumina artificială. De aceea, dacă ai camere cu ferestre mari și multă lumină naturală, poți alege culori mai tari și mobila sau accesoriile în culori mai închise. Pentru camerele mici și întunecoase e bine să alegi nuanțe deschise, care să dea impresia de spațiu
 • Scopul camerei - Nuanțele tari dau un aer mai sofisticat și mai intim încăperilor, pe când cele deschise, dau un aer vesel și proaspăt. E bine să combini culorile într-un mod plăcut, dar ține cont mai ales de personalitatea ta când alegi.
 • Alăturarea culorilor „la modă” nu este întotdeauna pe placul tuturor proprietarilor, de aceea pentru situațiile în care culoarea aleasă ajunge să fie copleșitoare, ar trebui să o temperezi cu orice culoare adiacentă, de același nivel în diagrama culorilor. Pentru a obține o schemă coloristică armonioasă, se recomandă să folosești culori din aceeași familie de culori și în proporții corecte, întâi de toate trebuie identificată culoarea principală, apoi cea secundară și apoi cea care va fi folosită pentru accente de culoare.

 

Galben, cea mai luminoasă alegere în design interior

Strălucitor și optimist, galbenul aduce bună-dispoziție în casă, chiar și în doze mici. Intrată recent în preferințele designerilor din toate domeniile, această culoare îndrăzneață câștigă din ce în ce mai mult teren în amenajarea interioară.

În majoritatea culturilor, galbenul este asociat cu soarele, bucuria și buna dispoziție. În amenajare interioară, culoarea galben, variind de la creme, narcisă sau floarea-soarelui, până la lămâie sau fosforescent, dacă este folosită corect, reușește să dea optimism unei locuințe.

Galbenul este o culoare îndrăzneață dar foarte vie, iar folosit cu măsură poate face minuni pentru o amenajare interioară. Puțin galben este ideal în amenajările unde predomină griul, albastrul tonurile de maro roșcat, dar și pentru realizarea unui decor dramatic în amenajările unde domină movul, negrul sau albul strălucitor.

Puțin galben este esențial pentru orice cameră din casă, funcționând cel puțin la fel de bine pentru energizarea și revitalizarea unui decor. Este una din cele mai bune soluții de culoare pentru camerele întunecate, ideală pentru camera copilului, pentru bucătărie, pentru living sau pentru biroul de acasă. Din mai multe puncte de vedere, utilizarea culorii galben este identică din punct de vedere feng shui cu cea a utilizării culorii portocaliu, de vreme ce ambele sunt culori ale focului.

Se potrivește cu orice tip de lumină și cu orice podea, fiind perfectă pentru bucătării, sufragerii și băi. Holurile în această nuanță sunt extrem de primitoare, asigurând starea de bine a musafirilor încă de la intrare.

Vopsirea pereților livingului într-o nuanță deschisă va emana în încăpere o stare de veselie, iar pentru accente de energie poți alege mobilier în tonuri mai puternice. Pentru a menține acestă stare de fericire, poți adăuga decorative asortate - vaze, tablouri sau rame foto cu amintirile tale preferate.

Alegând galbenul în casa ta te vei bucura de o serie de beneficiile atât pentru sănătate, cât și pentru starea de spirit

Culoarea galben este asociată cu lumina razelor solare, de aceea în mod automat va transmite emoții pozitive și amintiri frumoase. Prin natura sa, culoarea galben este cea mai apropiată culorii albe, care reprezinta puritate.

Culoarea galben are un beneficiu imens atât pentru sănătate, dar și pentru starea de spirit.

 • Revigorează și împrospătează;
 • Îmbunătățește performanța mintală;
 • Îmbunătățește memoria;
 • Ajută la concentrare;
 • Este inspirațională;
 • Crează sentimentul de confort;
 • Reflectă lumina și marește vizual spațiul.

De asemenea, galbenul te întâmpină călduros ori de câte ori treci pragul casei. De la galbenul pe care îl are floarea soarelui, până la tonurile de galben pal, există câteva opţiuni feng shui pe care le poţi lua în considerare atunci când redecorezi biroul sau casa ta.

Sfat: Cel mai bine poți scoate în evidență culoarea galbenă cu ajutorul griului.

Cum putem scoate în evidență efectele pozitive ale culorii galben

Efectele culorii galbene variază în funcție de nuanțele sale. Tonurile de galben cel mai des întâlnite sunt: galben tulbure (calmare, gândire), galben viu (vivacitate, îndrăzneală, relaxare), galben măsliniu (posomoreală) şi galben citron (vigilenţă, vivacitate, vigurozitate, îmbunătăţire a stării).

Un galben luminos sau pal, aplicat pe pereţi sau tavan poate aduce puțin soare în casa ta, în timp ce un galben închis poate fi deranjant după un timp, pentru că poate crea sentimentul de frustrare. Este o alegere excelentă pentru bucătarii, dining-uri și băi, unde este energizant şi înălţător pentru spațiu. Sălile, intrările și spațiile mici colorate în galben pot arăta mai expansive şi mai primitoare.

Totuși prea mult galben poate ajunge să fie obositor, o nuanță greșită sau tonul nepotrivit, în raport cu alte nuanțe din schema de culori, poate crea o senzație de neliniște, o stare de frământare, o atmosferă apăsătoare. Asa ca ai grijă și folosește culorile cu moderație. Fii atent la cantități și la efectele pe care vrei să le creezi prin culoare.

 • Folosește nuanța potrivită, care rezonează cu fiecare dintre noi, nu pe cel care este la la modă sau pe cel pe placul altora. Culorile sunt o expresie a personalității fiecăruia și este important să alegem în casă ceva ce ne mulțumește pe noi, cei care petrecem cel mai mult timp acolo.
 • De cele mai multe ori, pereții zugrăviți într-o nuanță foarte deschisă reușesc să ne binedispună, accentele de galben tare creează veselie, în timp ce nuanțele închise sunt percepute ca fiind mohorâte. Totodată, specialiștii subliniază că este de o importanță vitală să folosim proporțiile corecte, în camerele adecvate.
 • Efectele pozitive ale galbenului sunt cel mai bine evidențiate cu ajutorul griului. Griul să fie culoare de fundal, eventual unul din pereți galben, în timp ce accentele de culoare să fie inserate cu ajutorul accesoriilor de dimensiuni reduse, scaune, vaze, perne decorative, chiar și flori proaspete pentru a înveseli spațiul. Cele mai mari avantaje ale acestei soluții sunt reprezentate de costul redus și de posibilitatea de a schimba întreaga atmosferă cu ușurință.

Este important de remarcat faptul că galbenul poate fi în nuanțe calde, culoarea gălbenușului de ou sau a păpădiilor sau nuanțe reci, precum coaja de lămâie sau florile de mimoză.

Cu ce nuanțe poate fi combinată culoarea galbenă

Galbenul, cea mai ușoară și luminoasă culoare din spectru, cere și poate fi ușor de combinat cu alte culori, dar există anumite limite, în care trebuie să ne integrăm pentru a nu exagera.

 • Cea mai armonioasă combinație este între culorile din spectru și culori acromatice, de exemplu cu negru și diferite nuanțe de gri.
 • Culoarea galben este scoasă în evidență prin asocierea cu tonuri reci ale nuanțelor de albastru, violet sau roz.
 • Combinația culorii galben cu alte culori calde reprezintă o armonie absolută.
 • Combinația atractivă intre culorile reci – calde si galben aduce unui interior diversitate și volum vizual. Pentru echilibru puteți distribui culorile uniform, în aproximativ aceleași cantități.

Combinații perfecte pentru culoarea galben:

 • Cobalt, rosu-brun, galben-muștar;
 • Verde smarald, culoarea lemnului, galben-păpădie;
 • Roz, maro, galben-porumb;
 • Albastru-azur, culoarea teracotei, galben-mimoză.

Sfat: Pentru un efect fabulos poți folosi mai multe elemente diferite ca formă și funcționalitate în același ton de galben.

Unde utilizăm culoarea galben

Galbenul captează atenția, induce bucurie și bună dispoziție, iar într-o amenajare interioară conferă luminozitate și optimism. Dacă poate fi inclus în decor, puțin galben în orice cameră va aduce bună-dispoziție și energie, chiar dacă este folosită în doze mici. Puțin galben este unul din trucurile folosite de designeri pentru a da personalitate și stil unei încăperi.

Puțin galben scoate din amorțeală o cameră modernă, o canapea sofisticată, albă sau neagră. Adaugă perne de decor galbene, elemente decorative galbene într-o singură nuanță (o vază, rama unor fotografii, un tablou cu multe accente galbene, un abajur la o lampă, un covor mic sau un șal - pătură ”neglijent” aruncat pe brațul unui fotoliu.

Trucul fabulos în strategia puțin galben, este acela de a folosi mai multe elemente diferite ca formă și funcționalitate în același ton de galben. Efectul o să fie fabulos. Camera va deveni elegantă, personală, vie și inspirat amenajată.

Înainte de a folosi culoarea galbenă în interiorul unei încăperi, trebuie să gândești spațiul global, dar ținând cont totuși, de mai multe aspecte.

 • Nu poți utiliza galben în toate camerele;
 • Nu poți utiliza culoarea galbenă în cantități mari;
 • Galbenul este cel mai potrivit încăperilor reci și întunecoase, de obicei cu orientarea catre nord.

Este foarte important să înțelegi influența acestei culori si să alegi nuanța potrivită, pentru a crea confortul pe care ți-l dorești.

 1. Bucătaria este pe primul loc atunci când ne hotărâm să introducem în locuința noastră culoarea galben. Este culoarea care stimulează  pofta de mâncare, de aceea nu este recomandată celor care țin diete. Bucătăria în nuanțe de galben te va ajuta să te trezești dimineața și îți va da o stare optimistă. Cele mai potrivite sunt nuanțele de muștar sau galben-gri.
 2. O baie galbenă te va încărca pozitiv în fiecare dimineață și te va ajuta să depășești starea de depresie și melancolie.
 3. Al treilea loc îl ocupă biroul. Doar galbenul îmbunătățește performanța și sporește creativitatea! De aceea multe birouri folosesc culoarea galben în designul interior. Deci dacă dorești eficiență, creativitate și creșterea veniturilor, vopsește-ți pereții în galben!
 4. Holul este spațiul unde facem cunoștință cu locuința, dar și locul de unde pleci în fiecare zi. Culoarea galbenă este o culoare prietenoasă și “confortabila”, care te setează către o stare bună de spirit.
 5. Pentru copii, culoarea galbenă reprezintă o adevărată sărbătoare, astfel camera copilului va arăta mereu luminoasă și veselă, provocând emoții pozitive pentru copil. În plus, este dovedit faptul ca un perete galben îl atrage mai puțin să-l picteze, de aceea este posibil să rămână intact pe o perioadă mai lungă! Plus faptul că, dacă în cameră stau 2 copii, de sexe diferite, o culoare unisex, este soluția de a împăca pe toată lumea!

Evitați să folosiți această culoare pentru camera copiilor mici, studiile au arătat că galbenul este supărător pentru cei mici, făcându-i să plângă mai des.

Mai puțin potrivite sunt sufrageria și mai ales dormitorul. Ar fi bine să evitați folosirea acestei culori energizante în cele două încăperi, excepție ar fi folosirea unor puține piese de accent, fețe de perne, abajururi, cuverturi etc. Puțin galben scoate din amorțeală orice încăpere, o face să fie mai luminoasă și o colorează. Plus că are darul de ascunde și masca unele imperfecțiuni. În decorarea unui living este potrivit pe lângă alte culori, de exemplu pe lângă tonurile mai reci, verde, albastru sau pe lângă o culoare neutră, de genul alb, crem, gri.

Galbenul este o culoare care creează emoție, iar dacă dormi într-o cameră decorată cu galben, în timp, te vei trezi iritat și enervat. Dacă totuși țineți morțiș să vopsiși pereții în galben și să aveți cât mai multe accesorii galbene (cuvertură, draperii, perne decorative, covorașe...) este recomandat să folosiți culori pastelate, care nu afectează sistemul nervos în timpul relaxării sau odihnei