10 moduri de a introduce marmura în decorul casei - ACAJU

În ultimii ani tendințele în designul de interior se orientează, din ce în ce mai mult, către reîntoarcerea la natură atât prin materialele folosite, cât și prin decorațiuni ce recreează mediul natural. Lemnul, pielea naturală, piatra și elementele ceramice artizanale, sunt preferate în locul materialelor prefabricate. Se remarcă și prezența unor materiale de lux precum marmura, care încă este privită ca un plus textural bogat și un element la modă atât pentru vile vechi luxoase dar și pentru apartamente noi de două camere. 

 

Chiar dacă multă lume o asociază cu camere mari, reci, sau cu sculpturile clasice ce se găsesc în muzee, marmura are o frumusete aparte, un look unic, nici un alt material nu o poate imita sau înlocui, culorile și modurile în care se creează o imagine aparte în fiecare placă de marmură fiind un lucru unic. Rocă metamorfică compusă din minerale carbonatice recristalizate cel mai frecvent calcit sau dolomit, marmura nu se prelucrează și finisează foarte greu, fiind un material pe cât de dur pe atât de rezistent, iar densitatea îi permite să fie lustruită precum oglinda.

 

Cu strălucirea, versatilitatea și frumusețea sa subtilă, marmura poate fi încorporată în decorul casei de la accente ușoare în camere, la mobilier de baie și bucătărie, șeminee sau pardoseli. Fie că se folosește la piese mici de mobilă, precum o măsuţă de cafea, sau în locul blatului de la mobila de bucătărie, cu siguranță piesele de mobilier cu marmură vor adăuga valoare locuinţei. 

 

1. Pardoseală din marmură

 

Marmura este un material ce se recomandă a fi utilizat pe suprafețe mari, astfel încât splendoarea acesteia să poate fi pusă în valoare, iar cea mai comună utilizare a marmurei este în interiorul unei locuințe. Marmura este preferată pentru podele datorită aspectului strălucitor și neted, fiind și foarte ușor de curățat. În funcție de modul în care decorezi o cameră, podeaua din marmură poate oferi un aspect clasic sau modern. 

 

Este cu precădere folosită în baie sau bucătărie pentru că ajută la menținerea curățeniei, și cu toată senzația de rece pe care o poate crea, este bine venită în living sau holuri pentru că se poate asorta ușor oricărui aranjament, și se întreține foarte ușor. Pentru a ieși din monotonie sau din aspectul de muzeu poți intercala plăci de marmură în alte nuanțe sau mai mult, de mărimi diferite. 

 

Adaugă un pic de marmură in living marcând locurile unde vor fi puse scaunele, sau poți să plachezi întreaga podea cu marmură, iar în locurile cu mobilă să folosești o altă nuantă. Pentru un efect spectaculos și rafinat, marmura poate fi utilizată şi în combinaţie cu parchetul din esenţe rare. Pictată sau încrustată, marmura se va intrega perfect într-un interior exclusivist.

 

2. Șemineu din marmură 

 

Un accesoriu îndrăzneț pentru living poate fi un șemineu, fie că el este utilizabil sau numai de decor, deoarece creează un interior cald și rafinat și adaugă stil și personalitate casei. Deși stilul minimalist este cel care predomină în construcția semineului pentru living, în procesul de personalizare apar foarte des decorațiuni specifice stilului art nouveau și art deco. 

 

3. Chiuveta și blatul din baie 

 

Ideală pentru mediile umede și cu temperaturi ridicate, piatra se va comporta excelent în baie, având o rezistenta foarte crescută la factorii externi. Datorită rezistenței la apă, marmura este ideală pentru amenajarea băilor. În afara placării pardoselii, a unui perete cu marmură sau a căzii, de foarte multe ori chiuveta și blatul acesteia sunt fabricate din marmură, adăugând un plus de chic și strălucire încăperii. Evită culorile închise pentru design-ul băii, întrucât depunerile de calcar pot păta inestetic plăcile de marmură. Pentru un rezultat inedit, poți alege nuanțe de bej sau kaki.

4. Cabina de duș

 

Cabina de duș este o altă amenajare din locuință care se poate realiza din marmură, chiar dacă înseamnă un buget mai mare. Cada de duș din marmură este deosebit de plăcută la pipăit, atingerea fină a materialului inspirând relaxare și eleganță. În plus, marmura se potrivește perfect cu inoxul și sticla

 

5. Blaturile mobilierului din bucătărie

 

Blaturile de marmură sunt recomandate pentru aceleași calități, rezistență la apă, curățare și igienizare facilă și un aspect plăcut și relaxant. Fiind un material greu trebuie o atenție deosebită la executarea mobilei stativ, care trebuie să fie solidă, pentru a face față. O insulă de bucătărie din marmură, mai ales neagră sau verde, va capta privirile și va da unicitatea bucătăriei.

 

Singurul „defect” al marmurei este sensibilitatea la acizi, grăsimi și produse abrazive, care-i pătează suprafața. De aceea, este important pentru îngrijirea marmurei, ca după montare să fie tratată cu soluții de impermeabilizare sau cu ceară specială pentru a preveni pătarea.

 

6. Obiecte de accent

 

Decorațiunile, mai ales din marmură, pot schimba complet aspectul oricărei locuințe. Orice accent din marmură ai alege, va da un plus de eleganță și lux camerei respective. Marmura se îmbină foarte bine cu lemnul, dar și cu obiecte cu un finisaj din alamă, crom, cupru, datorită fuzionării elementelor din metal cu culorile ce se regăsesc în marmură. Poți decora oricare cameră cu ghivece, vaze, sfeșnice pentru lumânări din marmură, în bucătărie poți folosi de la solnițe și suporturi de tacâmuri până la tocătoare sau platouri, iar in baie poti folosi marmura la suporturi, stative, savoniere sau orice alt obiect decorativ pentru baie. 

 

7. Scări de marmură

 

Scările din marmură sunt folosite în special pentru intrările sau holurile apartamentelor și la fel ca și podelele de marmură se potrivesc oricărui stil de locuință, îmbinându-se perfect cu oricare alte materiale, precum inoxul, lemnul sau sticla. Ca și pardoseala, scările interioare din marmură sunt elegante și foarte ușor de întreținut. 

8. Balustrade din marmură 

 

Balustradele de marmură sunt deosebit de durabile ușor de întreținut și datorită materialului ușor de prelucrat în diferite modele iar prin lustruire obținându-se o lucrare foarte specială. Materialul este fin la atingere și crează o eleganță deosebită.

 

9. Mobilier din marmură

 

Chiar dacă la prima vedere poate părea inconfortabil, fiindcă ține rece, mobilierul de marmură asociat cu materiale corecte este de mare efect. Orice piesă din marmură este rezistentă, robustă și poate dura o viață întreagă. Fiind un material greu, trebuie multă grijă la măsurători și calcule înainte de achiziționare. În plus, nu trebuie să te limitezi la nuanțe neutre, pentru că o masă colorată din marmură, în cadru de fier forjat sau inox, poate fi ideală pentru a aduce un spațiu la viață.

 

10. Pereți cu marmură albă

 

Un perete de marmură poate adăuga un accent de lux și, de asemenea, îți va oferi mai multă versatilitate în felul în care in care decorezi. Marmura nu este foarte des folosită pentru decorarea pereților, dar de fapt, poate crea un aspect excelent pentru orice tip de cameră. Marmura poate fi folosită decorativ pentru o zonă mică sau un singur perete, sau pentru întreaga cameră.

În concluzie, versatilitatea marmurei o face o piatră excelentă pentru anumite zone ale casei și este indicat a fi folosită pentru aspectul său unic, cu o varietate de culori și diferite modele și granulații, pentru luminozitatea elegantă pe care o conferă încăperilor unde este folosită, pentru că este rezistentă și ușor de întreținut, rămânând mereu la modă.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.