Atunci când vine vorba de renovarea casei facem tot posibilul pentru a o face cât mai bine. Tavanul fals nu este doar o modalitate de ascundere a imperfecțiunilor, ci și o soluție modernă și creativă de renovare a încăperii. De multe ori tavanul fals este numit și tavan decorativ.
Ce este un tavan fals
Prin tavan decorativ se înțelege un al doilea tavan, care poate fi suspendat de tavanul principal al încăperii, fie lipit de acesta. Rolul principal al unui tavan decorativ este de a înfrumuseța aspectul încăperii, însă, în funcție de materialul folosit, poate, ajuta la izolarea fonică sau chiar termică a acesteia.
Tipuri de tavan decorativ
- Tavanul decorativ din gips-carton. Acest tavan fals este realizat prin fixarea unor plăci de gips-carton pe tavanul camerei. Plăcile se montează pe un cadru suport, fie din lemn, fie metalic. Aceasta este o variantă foarte des folosită, în special pentru costul redus de achiziție, pentru că rigipsul este foarte versatil și se poate monta cu ușurință în orice încăpere și pentru că permite montarea de lumini tip spot, foarte lesne.
- Tavanul decorativ extensibil. Tavanul extensibil este confecționat dintr-o membrană elastică din PVC, care se întinde de la un capăt la altul al camerei. Deși prețul de achiziție este unul destul de ridicat, acest tip de tavan este preferat, în special pentru versatilitatea sa, putând fi regăsit într-o varietate de culori și modele. Este de asemenea avantajos din punct de vedere al rezistenței, izolării termice, cât și fonice, putând fi montat pe orice suprafață, inclusiv în camere expuse umezelii.
- Tavanul decorativ din polistiren expandat sau extrudat. Acest tavan decorativ din polistiren expandat este recunoscut, în special, pentru varietatea de modele în care este produs, dar și pentru că reprezintă un strat suplimentar de izolare al încăperii, fonică și termică. Modalitatea de montare a unui astfel de tavan presupune lipirea cu adeziv a plăcilor de polistiren direct de suprafețele suport. Datorită acestui aspect, înlocuirea sau renovarea se pot realiza cu ușurință. Un tavan decorativ din polistiren extrudat se monteaza la fel de ușor și este tratat antistatic, iar cele cu nuanțe de lemn, datorită naturaleței culorilor se pot integra foarte frumos într-o ambianță rustică.
- Tavanul decorativ din lemn și lambriu. O altă modalitate extrem de eficientă de finisare, cu un efect vizual deosebit, este lambriul. Majoritatea producătorilor proiectează acest tavan decorativ printr-un sistem de montare de tip „click”, care facilitează un timp de execuție scăzut, dar acestea se bucură și de o popularitate în creștere, fiind foarte elastic și, implicit, rezistent la stresul mecanic.
- Tavanul decorativ casetat. Tavanul casetat reprezintă o modalitate foarte eficientă, atât în ceea ce privește montarea, cât și în ceea ce privește întreținerea și reparațiile. Montarea unui astfel de tavan presupune construirea unui cadru suspendat, în interiorul căruia sunt fixate plăcile de finisare, dar și elementele de iluminare și cele de aerisire.
Cum se pune tavanul fals?
Montarea unui tavan decorativ se poate realiza relativ ușor, însă este recomandat să apelați la o echipă de profesioniști pentru realizarea acestui procedeu. Pentru a fi totuși informați vă prezentăm etapele principale de montare ale unui tavan decorativ suspendat.
- Stabilirea necesarului de materiale. Este necesar să se efectueze măsurătorile, pentru a putea stabili cantitatea de materiale de care veți avea nevoie pentru realizarea unui tavan decorativ.
- Marcarea pereților. Într-un colț al camerei, marcați înălțimea tavanului. Adăugați apoi grosimea tipului de tavan pentru a calcula înălțimea structurii de profil. Fixați nivela cu laser în mijlocul încăperii și reglați-i planeitatea. Trasați o linie continuă a înălțimii tavanului suspendat pe fiecare perete.
- Montarea bridelor. Începeți prin a monta câte o bridă în fiecare colț al camerei, la cel puțin 10 cm de zid, servind drept reper de înălțime pentru restul bridelor. Legați, apoi, o coardă de nailon, perfect întinsă, între cele 4 bride din colțurile camerei. Țineți cont în montarea bridelor și profilelor de agățare a plăcilor de faptul că distanța dintre două profile să nu depășească 60 de cm și, de asemenea, ca linia de îmbinare dintre cele două plăci să fie în afara profilelor. Dacă încăperea nu are unghiuri drepte, atunci trebuie lăsată o distanță de cel puțin 50 cm între perete și următoarea placă dreptunghiulară. Dacă ultima grindă este prea îndepărtată de perete, ultima placă se va găsi în consolă. Pentru a evita, montați în perete un profil cornier de plafon.
- Instalarea profilelor. Pentru ca profilele să fie fixate cum trebuie pe suspantă, vor fi împinse energic până la auzirea sunetului specific „click”. Continuitatea profilelor va fi asigurată prin folosirea ecliselor de racordaj. Cu o riglă de construcții, verificați apoi planeitatea profilelor.
- Așezarea plăcilor decorative. Odată montat cadrul suport, veți putea proceda la instalarea plăcilor decorative și a altor sisteme, în funcție de tipul tavanului pentru care ați optat.
- Finisarea. În cazul în care ați fixat plăcile decorative în șuruburi, veți finisa suprafețele, inclusiv rosturile și marginile, folosind chit de finisare.
Pentru montarea unui tavan decorativ lipit, se pornește din centrul tavanului, având grijă ca acesta să fie stabilit cu exactitate. Pentru a realiza aceasta centrare, putem folosi o sfoară cu care marcăm diagonalele dintre colțurile plafonului, măsurând, în lungimea lor, centrul. După trasare, de ajutor sunt câteva linii trasate perpendicular cu pereții încăperii pentru a-ți ușura montarea și ghidarea. Prima placă se fixează cu un colț în punctul central al plafonului, ținând cont de modelul urmărit. Restul plăcilor se vor lipi ținând cont de prima placă, respectând liniile de ghidare. Lipirea se realizează cu un adeziv special destinat polistirenului și prin presarea ușoară, după o bună poziționare.
Principalele 10 avantaje ale montării unui tavan decorativ
- Asigură o mai bună izolarea acustică și termică a încăperii.
- Sunt plăci rezistente împotriva umezelii.
- Permite mascarea cablurilor electrice și a țevilor.
- Oferă un design deosebit încăperii.
- Ajuta la ascunderea imperfecțiunilor, fie că sunt denivelări sau chiar fisuri ale tavanului.
- Poate fi folosit drept suport pentru o noua instalație de iluminat sau pentru spoturi.
- Permite coborârea nivelului plafonului, reducând pierderile de căldură și facturile încălzire.
- Un tavan decorativ se montează mult mai ușor, reducând considerabil termenul de predare.
- Este mai accesibil ca preț, în comparație cu o lucrare de refacere, care presupune nu doar renovarea propriu-zisă, ci și îndepărtarea, în primul rând, a straturilor de tencuială de pe vechiul tavan.
- Efectuarea reparațiilor presupune doar înlocuirea plăcilor afectate, și nu a întregului tavan.