5 moduri inedite de a decora zona șemineului - ACAJU

Șemineul este inima casei, iar dacă nu, ai putea face o amenajare șemineu originală și plină de confort încât să fie locul căutat de toată lumea, și cei din familie și aceia dintre prieteni care te vizitează. Poate a devenit prea clișeistică imaginea clasică din filme cu pătura, ciocolata caldă sau vinul și lemnele din șemineu arzând temeinic. Tot în filme, șemineul apare în case ori apartamente mari. Nu mai e cazul, acum există modele de șemineu pentru orice tip de locuință, fie ea mică sau mare. Trebuie să ai idei amenajare șemineu care se pot integra ușor și astfel să te asiguri că sunt ce trebuie pentru casa ta.

O bună parte din timpul petrecut acasă se desfășoară în zona livingului. Fie că e vorba de relaxare sau socializare, este important ca spațiul să-ți ofere confortul de care ai nevoie. De la canapea la fotolii, la perne sau covoarele de pe jos, fiecare obiect de mobilier sau accesoriu contribuie la crearea unei atmosfere confortabile și primitoare. Dar orice am spune, nimic nu se compară însă cu impactul pe care îl are o amenajare șemineu. O cameră cu șemineu devine în mod tradițional centrul confortului și căldurii familiei. Indiferent de designul și caracteristicile sale, șemineul devine personajul principal oriunde se află, elementul de accent al încăperii.

Amenajarea zonei de accent a livingului cu șemineu și televizor

Sunt multe idei amenajare șemineu cu televizor, ele fiind o opțiune pentru acele persoanele care își doresc să se bucure de foc, film și o canapea confortabila în același loc și în același timp. Poți crea un aspect plăcut, elegant și primitor în locuința ta, combinând șemineul din living cu poziționarea televizorului, creând astfel un punct focal principal.

Amenajare șemineu cu televizor suspendat deasupra a „prins” foarte bine ca idee, fiind una dintre cele mai căutate în tendințele actuale în materie de design interior, oferind un plus de confort, comoditate și relaxare.

Așezarea televizorului deasupra șemineului, pe același perete, oferă câteva avantaje:

  • Încăperea devine mai confortabilă, putând să te bucuri de jocul focului și vizionarea unui film.
  • Câștigi spațiu prin suspendarea televizorului pe perete sau în construcția comună cu șemineul, evitând astfel supraîncărcarea încăperii.
  • Crearea unui punct de accent principal incluzând în același timp șemineul și televizorul.

Șemineul și televizorul sunt două elemente care par a fi prea puternice ca să fie prezente într-un singur ansamblu. Televizoarele actuale sunt de mari dimensiuni, iar șemineurile par să fie umbrite de acestea. Dacă vrei să suspenzi televizorul de peretele șemineului, trebuie să ții cont de câteva aspecte tehnice, precum o structură solidă în spate, respectiv de profile rezistente de care să poată fi ancorate obiecte grele, cum e televizorul și suportul aferent lui. Apoi, pentru a evita cablurile inestetice, e bine să ai un proiect înainte pentru ca traseul corespondent prizelor de semnal și de alimentare să fie bine și din start configurate. 

De asemenea, în cazul în care șemineul este unul clasic, cu funcționare pe lemne, trebuie să ai grijă la izolarea termică din jurul lui, mai ales dacă vrei să pui deasupra televizorul. Secretul de a așeza șemineul și televizorul pe același perete este de a fi gândite ca un ansamblu unitar pentru tot peretele, iar cele două dotări să fie tratate ca două figuri geometrice. În spațiile mici cea mai bună soluție este gruparea pe verticală, în spațiile mai generoase existând și opțiunea pe orizontală. 

Moduri de a decora zona șemineului

  1. Televizorul deasupra șemineului

Indiferent de stilul designului abordat, fie că este clasic, modern sau minimalist, televizorul suspendat deasupra șemineului este o variantă potrivită atât livingurilor mici, cât și celor de dimensiuni mai mari. Consola șemineului este cea care în general va delimita zonele. Peste consola unui șemineu clasic se poate suspenda pe perete un televizor, sau în funcție de designul pieselor de mobilier se poate folosi un dulap în care să fie ascuns acesta. În cazul unui design mai modern se poate merge pe ideea unui șemineu așezat pe un perete placat cu piatră naturală, după consola șemineului putând exista un perete simplu zugrăvit pe care să stea televizorul. O altă variantă poate fi cea în care tot peretele este placat cu piatră naturală, pe porțiunea unde este șemineul, nu există consola, iar deasupra șemineului este fixat televizorul, pe aceeași verticală.

  1. Televizorul și șemineul, pe același perete, nu pe aceeași verticală 

Una dintre cele mai căutate și dorite idei amenajare șemineu este cea a construirii unui șemineu cu televizor în proximitatea acestuia. Fie că este vorba de un șemineu clasic pe lemne, fie că vorbim de un șemineu pe gaz, rezultatul este unul cât se poate de estetic, de funcțional și de practic. Ele sunt unul în lateralul celuilalt, fie că sunt pe perete simplu zugrăvit sau este pe un perete acoperit cu piatră naturală, sau chiar televizorul este într-o nișă special decorată, modelul funcționează.

  1. Șemineul este pe colțul camerei

 

O variantă o amenajare șemineu asemănătoare este cea în care este pe perete, în zona centrală a acestuia, iar șemineul este zidit pe colțul camerei, lângă acest perete. Și în această variantă televizorul poate fi suspendat direct pe perete sau poate fi amenajat un dulap sau o etajeră care să găzduiască televizorul la vedere sau în spatele unui dulap. Televizorul la vedere este o variantă mult mai avantajoasă ca design pentru întreaga încăpere.

 

  1. Șemineul fixat pe peretele de lângă peretele cu televizor

 

Este o idee de amenajare șemineu în proximitatea televizorului, doar ca sunt pe pereți adiacenți, între existând colțul camerei. Indiferent ca cei doi pereți sunt placați la fel sau nu, amenajarea este de efect. O variantă de design foarte confortabilă și de efect poate fi o consolă, să zicem de granit, care să fie atât sub una cât și sub cealaltă, făcând legătura între ele.

  1. Șemineul amenajat pe peretele opus celui cu televizor

Este o variantă mai puțin folosită care nu este foarte intimă ca design, chiar dacă poate funcționa și în spații mai mici. Se potrivește foarte bine într-un open space unde separarea zonelor se face fie cu un dulap în care este amenajat televizorul, fie cu un perete sau semiperete care să vadă șemineul din ambele părți.