Fațada casei nu este de loc de neglijat, ea dând oricui se apropie de casă o idee despre aceasta și proprietarul ei. O fațadă impresionantă o să atragă privirile și o să stârnească curiozitatea trecătorilor legată de ce se întâmplă și cum arată în interior. Ferestrele și ușile definesc imaginea de ansamblu a fațadei și implicit a casei.
Cu ferestre casă potrivite poți întregi tabloul casei atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Este foarte important când facem alegerea de ferestre casă, indiferent dacă este vorba despre o casă renovată sau de una nouă, atât modelul cât și funcționalitatea lui. Pentru multe tipuri de case, există o varietate de stiluri de ferestre casă din care se poate alege, fiecare dintre ele are propriile caracteristici și funcționalități.
Componentele unei ferestre
Fereastra reprezintă un element arhitectural care permite trecerea luminii și a aerului. Majoritatea ferestrelor pot fi deschise pentru a permite ventilarea sau închise pentru izolarea față de mediul exterior.
- Rama sau cerceveaua reprezintă elementul de susținere al vitrajului. Rama este partea mobilă a ferestrei, în acest ultim caz, poate permite deschiderea ferestrei. Rar poate fi fixă în toc.
- Tocul este elementul de susținere al cercevelelor și de legătură cu elementele construcției, perete sau structură. Rama și tocul formează așa numita tâmplărie. Tâmplăria este din lemn masiv sau din lemn stratificat, din pvc cu armătură de oțel sau din aluminiu.
- Feroneria denumește ansamblul format din balamale plasate pe aceeași axă pentru a face legătura dintre toc și cercevea, împreună cu mecanismul de inchidere și blocare al ferestrelor.
- Vitrajul sau geamul reprezintă sticla ce este susținută de cercevea, pentru a lăsa să treacă lumina naturală. În compoziția unei ferestre, geamul reprezintă elementul principal. Geamul poate fi simplu, adică o foaie, un ansamblu de doua foi, cu spațiu despărțitor între sau trei foi cu spațiu. Sticla poate fi float, lowe, 4S sau laminată, adică antiefracție.
Ferestrele sunt oglinda casei
Ferestrele sunt o investiție importantă și cu siguranță trebuie să te asiguri că se potrivesc perfect casei și nevoilor tale, deci este nevoie de o documentare corectă și în plus, trebuie să se țină cont de stilul, calitatea, eficiența energetică și de rentabilitatea acestei investiții. Așa cum există o gamă variată de tipuri de case, așa există și o mare varietate de tipuri de ferestre. Când cauți tipuri de ferestre potrivite pentru casă nu este o misiune neapărat ușoară și solicită atenție sporită:
- Fereastra clasică este cea care are deschidere laterală, cu balamale în stânga sau dreapta. Este ușor de întreținut, poate fi curățată ușor, asigură aerisirea optimă a spațiului, dar și vizibilitate și luminozitate. Adesea este dublă, fiecare foaie deschizânde-se într-o parte.
- Fereastra oscilo-batantă seamană cu cea clasică, însă are în plus un sistem de basculare amplasat în partea inferioară a ferestrei, care permite rabatarea acesteia în partea de sus, spre interior. Față de fereastra clasică, are avantajul că poate fi lasată întredeschisă, pentru o aerisire îndelungată.
- Fereastra fixă este în fapt o fereastră folosită numai pentru iluminat și nu pentru aerisire.
- Fereastra suflantă se rabatează spre exterior datorită sistemului pe orizontală, situat în partea de sus a tâmplăriei. Principalul avantaj al acestei ferestre este că, atunci când este deschisă, nu incomodează trecerea prin zonă și poate asigura o aerisire permanentă, fără a permite scurgerilor de pe acoperis sau ploii să pătrundă în cameră. Este, însă, dificil de curățat și întreținut.
- Fereastra pivotantă are un sistem de rabatare bazat pe un ax vertical poziționat la mijlocul ei. Geamul se rotește, cu tot cu cadru, până la 90⁰ în jurul axului, putând fi curățat usor și având o luminozitate sporită. Dezavantajul acestora este ca nu poți avea o privire panoramică afară când fereastra este deschisă, iar trecerea prin zonă este incomodată.
- Fereastra basculantă are un sistem de rabatare tot cu articulare mediană, ca la cea pivotantă, doar că axul de articulare se afla pe orizontala ferestrei, având aceleași avantaje și dezavantaje.
- Fereastra culisantă este dotată cu o fantă care permite ca o jumătate din fereastră să se deschidă prin alunecare. Acestea pot avea un geam fix, sau pe ambele mobile, însă, indiferent de acest aspect, curățarea geamurilor pe exterior este foarte dificilă. Nu incomodează la trecerea pe lângă fereastră, permite o vizibilitate și o luminozitate bună, spațiul putând fi aerisit rapid.
- Fereastra ghilotină nu ocupă spațiu la deschidere deoarece culisează vertical. Partea superioară a ferestrei este fixă, mobilă fiind partea inferioară. Este cea mai bună soluție dintre tipuri de ferestre atunci când vrei să așezi ceva în fața ferestrei fără să deranjezi când aerisești perdelele sau draperiile.
- Fereastra rotundă este surprinzătoare și cochetă, transformând chiar și cel mai banal spațiu într-unul plin de șarm. Este o variantă mai rar întâlnită printre ferestre casă în decorurile moderne, dar asta nu înseamnă că nu se potrivește unui living contemporan sau chiar minimalist. De strălucit, însă, strălucește mai ales în locuințele cu accente tradiționale victoriene sau art deco. De obicei, deschiderea se face în jurul unui ax central, ca fereastră pivotantă, în cazul ferestrelor rotunde de dimensiuni mai mici, sau, în cazul ferestrelor mari, împărțite în mai multe panouri, se pot deschide unul sau două dintre acestea.
- Fereastra bovindou este dintre acele ferestre casă mai rar utilizate, cu un rol ornamental și capacitate de a mări suprafața utilă a camerei, oferind mai multă lumină. Aceste ferestre ies puțin în exteriorul peretelui, ca un mic balcon, și adaugă astfel spațiu util în încăpere. Poți amenaja aici un colț de citit.
- Fereastra arcadă, cu marginea de sus rotunjită, devine instantaneu punctul de interes al oricărei încăperi. Există ferestre casă arcadă fixe, care nu permit aerisirea, dar lasă soarele să intre în casă, și ferestre arcadă ce se pot deschide. Dintre acestea din urmă, ferestrele „sprânceană” sunt o opțiune accesibilă, pentru a se cupla deasupra unei fereastre sau a unei uși.
- Fereastra luminator este dintre acele tipuri de ferestre pentru acoperiș, putând fi folosită pentru iluminatul natural al mansardei, cel mai adesea înclinată, la unele clădiri putând fi chiar orizontală.
- Fereastra lucarnă este o fereastra verticală, amenajată în acoperișul cu pantă mare al unei construcții, în scopul luminării și aerisirii podului sau a încăperilor aflate la mansardă.