5 sfaturi importante pentru a alege mobila de bucătărie perfec - ACAJU

Bucătăria este un spațiu foarte important al casei, ea trebuie să fie practică, confortabilă, luminoasă, să ofere posibilitatea de a te mișca în voie și, de multe ori, să fie și locul pentru luat masa.

Rolurile și importanța pe care o bucătărie le are într-o gospodărie nu trebuie neglijate, pentru că într-un final efectele sau consecințele se vor răsfrânge asupra ta. Bucătăria trebuie mobilată și echipată ținând cont de toate funcțiile pe care aceasta le are. Timpul petrecut în bucătărie poate fi o experiență mult mai plăcută dacă mobila de bucătărie este bine concepută, mai ales acum când bucătăria a preluat câteva din atribuțiile camerei de zi.

Să alegi mobila de bucătărie este o chestiune foarte serioasă. Având în vedere că durata de viață a unei bucătării depășește de regulă 15 ani, este esențial să aloci suficient timp configurării și proiectării acestui spațiu.

De aceea, îți oferim câteva sfaturi utile în mobilarea bucătăriei, care să te ajute să eficientizezi activitățile și spațiul de depozitare, și să îți transforme spațiul într-unul confortabil și ergonomic.

  1. Cele cinci zone de lucru existente și forma bucătăriei

 

În bucătărie au loc zilnic, în medie, cam 360 de operațiuni ce includ și apucarea, întinderea și deplasarea. Compartimentarea spațiului în:

 

  • zona de provizii
  • zona de păstrare
  • zona chiuvetei
  • zona de preparare
  • zona plitei

se bazează pe ordinea firească a activităților și are drept scop reducerea distanțelor și a timpilor morți.

 

Set bucatarie Junona Line A stejar Sonoma, 240x60x195,5 (L x l x H)

 

Mobila trebuie căutată/ proiectată în funcție de forma bucătăriei, de spațiul disponibil și de nevoi:

  • Bucătăria în linie – potrivită pentru spațiile mici, înguste sau în cazul în care există doar o persoana care gătește. Se recomandă folosirea corpurilor de perete foarte înalte pentru a maximiza spațiul.
  • Bucătăria cu insulă – alegerea pentru încăperile mari, pentru cei care gătesc intens, mai ales în cazurile în care sunt mai multe persoane care lucrează simultan. Distanța dintre corpurile liniare și insulă trebuie să fie de minim 120 cm pentru a putea deschide cu ușurință ușile și sertarele și a te mișca lejer. Insula poate fi folosită ca loc de servit masa, bar, separator pentru zonele open space și poate fi dotată cu chiuvetă și cuptor/ plită. Dacă alegi ultima variantă, verifică să fie suficient spațiu între chiuvetă și plită; să fie corect și sigur racordate instalația electrică, cea de apă, scurgerea, precum și sistemul de ventilație pentru hotă.
  • Bucătăria în formă de L – dispunerea cea mai frecventă dacă vrei să așezi o masă sau o insulă mică pe unul dintre pereții perpendiculari. Trebuie să lași spațiu suficient între chiuvetă/ plită/ frigider pentru a evita accidentele casnice sau aglomerarea spațiului.
  • Bucătăria în formă de U – perfectă pentru spatiile mari, în care doi oameni trebuie să gătească concomitent. Evită amenajarea suprafețelor în oglindă și lasă spațiu între rândurile bucătăriei de cel puțin 120 cm, pentru a permite persoanelor să se desfășoare simultan.
  • Bucătăria în linii paralele – soluția perfectă dacă fereastra, respectiv ușa sunt amplasate în capetele bucătăriei. Se aplică aceleași regulă a cel puțin 120 cm între linii, ca în cazurile precedente.

Set bucatarie Semi Line 1 260 cm

Respectarea distanțelor și dimensiunilor poate ajuta la prevenirea accidentelor și la accentuarea oboselii în bucătărie.

  • Lasă 40 cm de spațiu liber între aragaz și frigider, respectiv 60 cm între aragaz și chiuvetă, în acest fel, nu riști să împroști apă pe aragaz sau să stropești chiuveta cu ulei încins.
  • Folosește corpuri recomandate de 92 cm înălțime și câștigi 30% spațiu de depozitare.
  • Pentru eficientizarea hotei trebuie lăsați 65 cm între plită și hotă, sau 75 cm dacă arzătorul este cu gaz.
  • Blatul de lucru se fixează, în mod normal, la 85-90 cm distanță față de podea, însă aceasta se poate ajusta în funcție de înălțimea beneficiarului. Calcularea înălțimii corecte de lucru se folosește distanța dintre cot și blatul de lucru ce trebuie sa fie de 10-15 cm.

 

În categoria mobilă bucătărie pe lângă dulapuri găsim acele articole de mobilier din care poți alege pentru a-ți personaliza bucătăria. Poți alege mese bucătărie, scaune bucătărie sau colțare bucătărie, disponibile într-o gamă mare de materiale și culori pentru personalizare deplină.

  1. Aranjează-ți obiectele pe niveluri

Utilizează inteligent spațiul. Obiectele des folosite se depozitează la înălțime accesibilă, sub blatul de lucru sau pe primul nivel al dulapurilor. Obiectele ușoare mai rar folosite se depozitează în partea superioară, iar cele grele, ca tigăile și oalele, vor fi păstrate cât mai jos, eventual lângă plită. Dacă există obiecte la care nu ajungi, schimbă-le poziția.

Farfuriile și paharele se depozitează deasupra sau lângă chiuvetă/ mașină de spălat vase, condimentele lângă zona de gătit, iar alimentele lângă zona de lucru.

  1. Planifică inteligent și practic spațiile de depozitare

Este foarte dificil să găsești obiectele aflate în partea inferioara, când nu ai vizibilitate și accesibilitate decât la primii 20 cm. Uneori este nevoie să scoți din lucruri pentru a le accesa pe cele din spate.

Alege sertare verticale sau orizontale, cu extensie completă care îți oferă vizibilitate și acces neîngrădit asupra obiectelor depozitate în spate.

Tăvi pentru tacâmuri, coșuri de gunoi, suporturi pentru veselă, scurgător de vase, cutii, coșuri, despărțitoare longitudinale sau transversale, toate sunt compartimentări sau organizatoare pentru sertare, sunt partiții suplimentare ce asigură un plus de ordine, deci și de spațiu.

Majoritatea clienților nu dispun de un spațiu generos de depozitare în bucătărie, de aceea propunem optimizarea spațiului de depozitare în mod inteligent. Poți folosi sertare și în dulapuri înalte, dulapuri de colț sau sub chiuvetă.

 

Set bucatarie Semi Line 2 260 cm

 

  1. Calitatea, mai importantă decât designul

Un factor foarte important la alegerea mobilierului unei bucătării îl reprezintă calitatea materialului și a execuției. Nu schimbăm anual mobila de bucătărie, așa că trebuie să optăm pentru modelul care va trece testul timpului. În același timp, nu ar trebui să uităm nici faptul că mobila de aici se uzează mai ușor, pentru că o utilizam zilnic – un motiv în plus să ne ghidăm după calitate.

Prețurile la obiectele de mobilier sunt foarte variate. Cu siguranță se va putea găsi o soluție, mobilă de bucătărie nu foarte ieftină, dar de bună calitate.

  1. Întreținerea pe termen lung

Puține persoane se gândesc la îngrijirea mobilei atunci când o achiziționează, însă ea este foarte importantă. Nu schimbăm anual mobila de bucătărie, așa că trebuie să găsim ceva exact după nevoile familiei, însă care poate fi ușor de întreținut. Este important să avem în vedere și aceste aspecte, deoarece mobila face parte din viața noastră și are impact asupra felului în care decurg zilele.

Ca exemplu, o mobilă de bucătărie lucioasă este elegantă și de bun gust, însă pentru o familie cu mai mulți copii înseamnă și urme permanente pe suprafața ei și un plus de grijă pentru adulți.

Unul dintre principalele materiale folosite la confecționarea mobilierului este PAL-ul, adică placa aglomerată de lemn. Acest tip de material poate fi melaminat, furniruit cu furnir natural sau lemn masiv.

Dintre acestea PAL-ul melaminat este ușor de întreținut și cu o durată mare de viață. Fiind un material cu o durată mare de viață, rezistent la zonele cu umiditatea ridicată, MDF este foarte solicitat pentru producția acestor mobiliere. Blatul de bucătărie a devenit piesa centrală în amenajarea bucătăriei, având o importanță din ce în ce mai mare. Blatul de bucătărie trebuie să se potrivească cu restul mobilierului, dar să fie neabsorbant și rezistent la zgârieturi. Unele dintre principalele caracteristici pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când alegem un tip de blat de bucătărie sunt rezistența la lovituri, foc, precum și la efectele devastatoare ale acizilor și sărurilor.

Bucătăria este unul dintre acele locuri în care poți să îți dai frâu liber creativității, să creezi un loc original, frumos amenajat, o bucătărie perfectă și complet funcțională.