Amenajare mansarda: idei și sfaturi pentru decorarea mansardei - ACAJU

Mansarda este un spațiu special al unei case reprezentând ultimul nivel locuibil al unei construcții, având o parte din pereții exteriori parțial sau total înclinați, datorită pantei acoperișului. Datorită înclinării acoperișului, mansardele sunt spații cu o volumetrie aparte și de aici factorul care prezintă mansarda drept un spațiu intim, asemeni unui ascunziș, în care te poți rupe de tot și de toate.

Practic, un asemenea spațiu poate fi transformat în… aproape orice. Versatilă și provocatoare mansarda este un spațiu râvnit în funcție de vârstă și imaginație în aproape toate etapele vieții. Când erai copil, mansarda a fost podul bunicilor, comoara descoperita întâmplător plină de amintiri și secrete, unde puteai să te ascunzi și să-ți desfășori poveștile. Ca adolescent sigur ți-ai dorit să te exilezi într-o mansardă, care să fie doar camera ta, spațiul tău pentru gaming, experimente și hobby-uri. Mai târziu, într-o anumită etapă, toți tineri visează la stele și la o mansardă de burlac/burlăciță ca la un spațiu propriu pentru intimitate și experiențe. La un moment dat mansarda se poate transforma romantic în cuibul de nebunii al unei perechi la început de drum, iar cu timpul poate deveni refugiul pentru clipele de liniște sau pentru hobby-urile tale, o bibliotecă, un birou sau un atelier de lucru...

Dacă ai un pod, sau o mansardă la casă, te poți considera un om norocos. Gândește-te cum ar fi dacă nu ai depozita acolo lucrurile care nu îți mai trebuiesc, și dacă ai amenaja-o ca pe un spațiu pentru recreere sau pentru locuit. Un pod sau o mansardă poate deveni un apartament, sau măcar o parte din acesta.

Avantajele mansardelor

Mansarda are un aspect confortabil datorită tavanului și pereților înguști și poate fi amenajată în funcție de necesități. Iar lemnul din care se fac bârnele din poduri și mansarde te aduc mereu într-un decor de vacanță sau de film.

  • Apartamentele aflate la mansardă au un preț mai mic decât cel al apartamentelor normale, situate la etaje intermediare.
  • Spațiile mansardate oferă numeroase posibilități de amenajare. Astfel, pot fi eliminați pereții despărțitori dintre sufragerie și bucătărie și se obține un spațiu deschis, mult mai mare.
  • Spațiile înclinate pot fi ocupate cu mobilă personalizată și pot deveni foarte ușor suportul pentru diverse spații de depozitare. De exemplu, poți aranja corpuri de mobilier joase cu rafturi, pe care, eventual, poți pune un televizor, decorații, poze sau cărți. De asemenea, în aceste zone mai joase, dacă spațiul permite se poate poziționa patul, eventual orientat spre zona cea mai joasă a pantei. În același mod, pot fi amplasate și canapele pentru socializare sau dormit.
  • Pentru a-i face locuibili, pereții apartamentelor de la mansardă sunt izolați termic, din această cauză căldura se va menține nu doar în mansardă, ci și în restul casei.
  • Montarea unor ferestre mari asigură mai multă lumină naturală pe timpul zilei.
  • Nu ai probleme cu vecinii de deasupra, nu te confrunți cu inindații sau zgomote ciudate.
  • Panorama oferită de apartamentele situate la mansarda este unica, iar lumina care pătrunde în locuință prin ferestrele pentru acoperiș oferă o atmosferă specială.

Dezavantajele mansardelor

Utilizarea mansardei unei clădiri ca spațiu pentru locuit este o idee de care fug mulţi dintre românii aflaţi în căutarea unei locuinţe, atât din teama apariţiei în timp a unor probleme tehnice (cum ar fi infiltraţiile de apă), cât şi din cauza dificultăţilor de amenajare a unor astfel de spaţii cu o configuraţie specială.

  • Pereții înclinați „fură” din spațiul util și zonele angulare sunt destul de greu de mobilat.
  • Această înclinare a pereților este tocmai motivul pentru care o mansardă este mai dificil de mobilat și, în plus, este posibil ca și structura din lemn a acoperișului să fie foarte prezentă și să ocupe mult spațiu la acest nivel.
  • La mansardă pot apărea numeroase probleme cu izolația termică sau cu infiltrarea apei prin acoperiș în cazul în care lucrările nu sunt de calitate și realizate conform normelor.
  • Acoperișul poate avea în unele părți o înălțime de doar 1 metru, ceea ce este o problemă pentru majoritatea persoanelor.
  • Terasa este expusă inundațiilor și tuturor condițiilor meteo. Astfel, spre exemplu, vara este foarte cald. În plus, terasa trebuie izolată regulat, pentru a proteja locuința aflată la mansardă.
  • Pentru realizarea unei mansarde la bloc, este nevoie de o serie de documente și etape. În primul rând, un contract între locatarii blocului și beneficiar sau constructor, apoi un certificat de urbanism de la primărie, realizarea unui proiect de arhitectura și de structură. În plus, trebuie realizată și o expertiză a blocului respectiv.

 

Mobilier pentru mansardă

 

În privința finisajelor și mobilierului, încearcă să alegi culori deschise și pastelate pentru a oferi impresia de spațiu. Vopseaua decorativă și lambriurile de lemn (natur, lăcuit sau vopsit) sunt cele mai obișnuite finisaje folosite la amenajarea mansardelor, și aduc căldură ambientului.

 

Păstrează un decor minimalist, cu o gamă cât mai restrânsă de culori și cu mobilier integrat în spațiu.Cel mai simplu mobilier folosit la amenajarea mansardei, pentru a-l integra cât mai natural în acest spațiu special, este ideal de realizat la comandă. Astfel, nu doar beneficiezi la maxim de fiecare centimetru util (mai ales în zona joasă de lângă acoperiș), dar ai posibilitatea să-l realizezi din același lemn cu care e lambrisat acoperișul sau să-l vopsești în aceeași nuanță. Dar există sigur piese de mobilă care pot fi achiziționate separat.

 

În general este bine să fie puține piese de mobilier și foarte bine alese, perfect în acord cu stilul pentru care ai optat.

  • Alege modelul pe care-l dorești printre paturi dormitor, dar rezistă tentației de a-l împinge acolo unde camera e foarte joasă, o să ai senzația că tavanul cade pe tine.
  • Dacă ai pur și simplu un acoperiș în două ape, dar îți dorești dulapuri pentru haine sau alte lucruri, amplasează un dulap în zona centrală, unde înălțimea e maximă.
  • Renunță pe cât poți la multe rafturi, ai nevoie de un spațiu neaglomerat din punct de vedere vizual, fără obstacole care atrag praful și blochează lumina.
  • În cele din urmă, o bună selecție de materiale textile, mai ales perdelele și storurile, este vitală. Acolo unde ai soare direct utilizează jaluzele din fibră sintetică, iar unde vrei să amplifici lumina soarelui or să te ajute inul și voalul.

 

Amenajarea mansardei

Amenajarea unei mansarde este o operațiune care trebuie să se desfășoare pe mai multe fronturi simultan. În primul rând trebuie să te decizi ce destinație va avea. Trebuie să te gândești ce funcțiuni se pot regăsi în spațiul mansardei, în funcție de dimensiunea locului. Dacă e vorba de un spațiu mai degrabă mic, cel mai bine este să-l faci dormitor, living sau cameră de recreere. Dacă însă ocupă un etaj întreg, atunci mansarda ta poate fi amenajată ca un adevărat loft, cu bucătăria deschisă.

Dacă totuși alegi să folosești mansarda ca un spațiu mare deschis, există câteva opțiuni de interesante: camera copiilor și loc de joacă pentru ei, camera familiei, camera pentru recepții, camera pentru hobby sau de ce nu, un mare dormitor. Un spațiu generos și luminos este mereu binevenit într-o casă și în acest caz, nici nu vei simți apăsarea unor pereți înclinați sau a unui spațiu mai puțin înalt.

Mansarda dormitor, locul în care fiecare noapte devine una de poveste

Un dormitor la mansardă este, cu siguranță, unul atipic, important este să fie și unul comod. Este bine ca dormitorul sau locul de odihnă să fie cel mai intim spațiu al locuinței tale, iar mansarda îți oferă tot ceea ce este necesar pentru o amenajare optimă. Mai mult decât atât, un dormitor amenajat la mansardă îți oferă și spațiu suficient pentru un dressing încăpător și te ține departe de zgomotele străzii.

O altă variantă ar fi să decorezi o astfel de încăpere special pentru oaspeți. Dacă vei decide ca, pe lângă dormitor, să amenajezi şi o cameră de baie la ultimul etaj, vei face ca această zonă a casei să fie cu mult mai confortabilă.

Pentru a obține un dormitor în stil clasic se pot aplica grinzi transversale din lemn masiv pe tavanul înclinat, peretele din dreptul patului poate fi placat cu piatră naturală decorațivă, iar pentru pardoseală se poate alege fie dușumeaua din lemn, fie parchetul. Mobila dormitor din lemn și corpurile de iluminat din fier forjat vor completa tabloul clasic al dormitorului. Pentru un plus de farmec și intimitate, poți opta pentru un pat cu baldachin.

Amenajarea unui dormitor în mansarda casei este chiar mai simplă pentru cei ce preferă stilul modern. Finisajele moderne (parchetul laminat, panourile 3D pentru pereți, tapetul cu imprimeu modern), mobilierul în linii drepte cu design minimalist, decorațiunile și accesoriile în ultimele tendințe contribuie la obținerea unui look modern și aerisit al dormitorului din mansardă.

Optează pentru imprimeuri florale sau carouri deschise la culoare atât pentru lenjeria de pat, dar și pentru tapițeria posibilului set de canapele cu fotolii. Aceasta accentuează subtil amenajarea dormitorului, față de cele în culori aprinse care ar putea supraîncărca mansarda.

Un living cu personalitate la mansardă

De obicei livingul este amenajat la parterul casei, însă el poate fi cel puțin la fel de primitor și la mansardă. Deşi mansarda este mai potrivită pentru un spațiu intim, ea poate fi transformată cu succes şi într-un loc deschis vizitatorilor. Aici poți amenaja o cameră de zi perfectă pentru a-ţi invita prietenii la cafea sau la un film .

Este suficient spațiu pentru musafiri și ai posibilitatea să alegi orice stil îți dorești, mai ales că de cele mai multe ori mansarda are o suprafață egală cu amprenta casei. O variantă de canapele confortabile sau un colțar living te vor ajuta să decorezi așa cum vrei. Varianta de a integra în acest spațiu şi o bibliotecă este, de asemenea, cât se poate de potrivită.

Atenție la alegerea mobilei pentru că o mansarda cu pereți înclinați poate lăsa ușor impresia unui spațiu supraaglomerat. Nu alege piese de mobilier prea mari sau din lemn masiv, optează pentru esențe ușoare sau chiar pal. Alege rafturi prinse direct în perete, taburete și măsuțe cafea joase, iar dulapurile trebuie să fie minimaliste.

Acordă atenție corpurilor de iluminat, pentru că la o mansarda nu este suficientă o plafonieră. Pentru mai multă lumină, în special seara, alege o lumină ambientală care să poată fi camuflată în tavan (între grinzi sau încastrată). Poți de asemenea să te folosești de lampadare, pe care să le așezi fie în colțurile camerei, fie în capetele canapelei.

Biroul de la mansardă

Fie că este vorba de biroul de care ai nevoie pentru a lucra de acasă sau de un loc unde copiii îşi pot face lecţiile (sau de ambele), spațiul de la ultimul etaj este perfect pentru o asemenea utilizare, datorită detaşării sale relative faţă de ceea ce se întâmplă în restul casei.

Un birou amenajat la mansardă trebuie să fie în primul rând 100% funcțional, apoi trebuie să fie foarte bine iluminat. Dacă ai la dispoziție un buget generos, alege piesele de mobilier astfel încât să fie minimaliste, dar și confortabile. Dacă nu ai la dispoziție mulți bani, poți opta pentru un birou cu multe spații și rafturi de depozitare.

Amenajarea mansardei pentru loc de joacă

Dacă ai copii și o mansardă goală, un sfat bun este să le amenajezi acolo o cameră de joacă. Avantajul luminii ce scaldă încăperea, datorită ferestrelor mari, dar și faptul ca în acest fel zgomotele produse de cei mai mici membri ai familiei în timpul jocului vor fi suficient de izolate, te vor convinge.

Dacă vrei să transformi mansarda într-un loc de poveste, unde copilul tău să se joace în voie, alege în primul rând culori calde pentru pereți și plafon și un mobilier colorat. Spațiul trebuie să fie foarte bine iluminat. Poți, de asemenea, să delimitezi zone de perete cu ajutorul unui tapet colorat, asortat cu o serie de covorașe. Optează pentru mult lemn, dar și pentru cuverturi colorate. Un birou și o bibliotecă trebuie să își facă loc și în acest spațiu, pentru momentele când copilul se va plictisi de joacă și va vrea să treacă la teme. Pentru depozitarea jucăriilor și cărților proiectați rafturi și dulapuri în zonele de sub cornișă, păstrând liber centrul încăperii, oferind astfel copiilor mai mult spațiu de joacă.

Amenajarea mansardei pentru tineret

Mansarda este locul ideal pentru un spațiu dedicat adolescenților. Poate fi transformată într-un adevărat apartament open space, cu loc de dormit, de lectură, birou și zonă de living. Cel mai bine ar fi ca accesul spre mansarda adolescenților să se facă printr-o scară interioară.

Tot la mansardă, se poate amenaja și o saună, o baie sau un spațiu de fitness.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.