Amenajare terasa ghid complet - sfaturi - modele de inspiratie - ACAJU

Paradoxal, terasele și balcoanele rămân printre cele mai neglijate spații ale casei, fiind rezolvate în cele din urmă prin achiziționarea în grabă, a unui simplu set de scaune și o masă. În ultimii ani, moda amenajării terasei ca un al doilea living, în care îți poți petrece majoritatea timpului liber, a luat amploare, devenind un trend care a diversificat ideile de design care pot fi folosite ca inspirație.

Pentru a construi terasa mult visată, sunt disponibile numeroase posibilități de proiectare și materiale, precum lemn, piatră, beton sau plăci ceramice. În orice caz, aceasta trebuie să se integreze bine în peisajul general al grădinii și să fie bine dimensionată, pentru a oferi spațiu și pentru vizitatori și pentru grătar. Și cel mai important, să îți poți încărca mereu bateriile cu o gură de aer proaspăt și să te odihnești într-un peisaj fantastic.

Etapele amenajării unei terase

Unul din primele lucruri de făcut este să decizi locul unde vrei să amplasezi terasa și dimensiunile pe care vrei ca aceasta să le aibă.

Amplasarea corectă

Evită imediata apropiere a copacilor, deoarece acolo va fi mai multă umiditate, iar pardoseala de terasă poate deveni alunecoasă ca urmare a formării algelor. În apropierea copacilor, și pericolul de putrezire și apariție a ciupercilor este mai mare.​

 • Când faci petreceri cu grătar, accesul direct la bucătărie este ideal, pentru a nu fi nevoie să treci prin living cu apetisantele mâncăruri și băuturi.
 • Trebuie să te gândești și la orientarea terasei, astfel încât să ai parte de soare exact atunci când dorești. Cele mai multe ore de soare, de dimineață până după-amiaza târziu, le obții printr-o orientare spre sud. La fel trebuie să ții cont să nu existe alte case sau copaci care să facă umbră pe terenul tău.

Mărimea optimă

Dimensiunea terasei depinde, în mare măsură, de modul în care vrei să o amenajezi, dar și de bugetul pe care îl ai la dispoziție. Ar trebui să planifici o terasă suficient de mare, pentru ca toată familia și oaspeții să se poată mișca pe terasă. Pentru economie de spațiu, se poate proiecta terasa astfel încât să nu fie separată strict de restul grădinii, ci să fie integrată în amenajarea grădinii. În orice caz, pe terasă ar trebui să fie loc pentru mese si scaune ca de sufragerie , grătar și parasolar.

Dacă mai dorești să amplasezi și șezlonguri, obiecte decorative și plante, adăugă câțiva metri pătrați  în plus. La fel la planificarea terasei tale, gândește-te și la evacuarea apei din sol și la conexiunile electrice pentru pentru grătarul electric sau pentru iluminat. Ulterior poate fi dificil să instalezi cabluri și prize.

 • Alt aspect de care trebuie să te ocupi este să asiguri un acoperiș care să adăpostească întregul aranjament din calea capriciilor vremii. Ideale sunt terasele acoperite pe întreg parcursul anului, care pot avea o varietate de acoperișuri. Dacă totuși terasa este situată imediat lângă casă, există și opțiunea unui paravan extensibil, atașat pe peretele exterior.
 • Terasele de tip foișor au un aer de poveste, dar și dacă optezi pentru un cort sezonier poți obține rezultatul estetic și funcțional dorit.
 • În orașele mari și zonele metropolitane a apărut tendința de a proiecta acoperișurile blocurilor noi, ca și niste terase imense, cu acces facil, bine izolate astfel încât acest spațiu să poată fi folosit ca și un loc de recreere și chiar ca o zonă verde.

Componentele unei terase

Pardoseala bine construită începe cu o fundație solidă. Există o mulțime de opțiuni de pardoseală, inclusiv lemn, pardoseli compozite, cărămidă, piatră, beton și plăci ceramice, pietriș, gazon. Pardoseala potrivită depinde de tipul de fundație, de locul pridvorului și de aspectul ales.

 • În cazul verandei, ca o structură ataşată casei tale, regiunea în care locuieşti şi terenul de construcţie va determina tipul de fundaţie pe care trebuie să o aibă veranda.
 • Pentru terasa blocului, pentru pardoseală se pot folosi ca material plăcile din lemn compozit, un material destul de nou apărut pe piață , special conceput pentru a fi folosit la exterior și care preia calitățile lemnului și oferă o alternativă fiabilă defrişărilor masive ce afectează mediul înconjurător.
 •  

   

  Stâlpii - Coloanele servesc scopului important de susținere a acoperișului pe o terasă care poate fi închisă sau în aer liber. Aceștia pot fi în sine un element decorativ, cu un rol major în aspectul exterior al casei tale. În funcție de anotimp, îl poți orna cu ghirlande de luminițe sau decorațiuni de sărbătoare.

  Materialele folosite pentruc coloanele de terasă sunt lemnul, fibra de sticlă, aluminiun, căzămizile, fierul, piatra.

   

  Acoperișul terasei

   

  Acoperișul unei terase trebuie să protejeze spațiul de ploaie sau vânt, dar trebuie să asigure o circulare bună a aerului, astfel încât atmosfera să nu devină sufocantă în timpul zilelor cu temperaturi caniculare. Există mai multe materiale din care se poate construi un acoperiș, dar dacă ai un buget generos la dispoziție, instalarea unui acoperiș retractabil este soluția perfectă pentru a te bucura de vremea frumoasă și a te adăposti în zilele ploioase.

  Un acoperiș din trestie, papură sau din bambus creează o atmosferă care amintește de plajele însorite ale Mediteranei, asigură o bună circulație a aerului și dă un aer relaxant oricărei terase. Te poți folosi și de o banală rogojină, însa un acoperiș din lemn îți va asigura o mai buna protecție împotriva intemperiilor.

   

  Atenție la materialul ales la coroziune, la acțiunea subsțantelor chimice, la condițiile meteorologice, dar și la tipul de jgheab pe care va trebui să îl instalezi pentru scurgerea și evacuarea apei.

  • Materialul textil, cea mai ieftină variantă, oferă protecție contra ploii, a razelor solare şi chiar a prafului, însă acesta necesită schimbat după maxim 5 ani, există şi variante ce includ material acrilic sau material impregnat cu PVC, pentru o mai bună rezistenţă.
  • Inox sau sticlă securizată, pentru copertine expuse la intemperii în mod frecvent.
  • Fier forjat şi acoperiş din policarbonat, pentru un aspect modern şi o rezistenţă dovedită.
  • Pergola cu structura din lemn sau fier ce acţionează ca un umbrar, peste care se poți pune plante căţărătoare sau ghivece atârnătoare.

   

  Tipuri de terase

   • Veranda este partea exterioară din faţa casei, protejată de un acoperiş, şi care împarte cu partea interioară a casei o anumită parte din structură. Se întinde, de obicei, pe toată lungimea casei.
   • Un balcon este o platforma în exteriorul unei clădiri, închisă de pereţi sau balustrade, susţinută de coloane sau console. Platforma se proiectează pe peretele unei clădiri, de obicei deasupra parterului. Balcoanele sunt de obicei mici şi nu sunt folosite ca spații sociale sau în scopuri de divertisment.
   • Un patio (curte interioară în spaniolă) este o zona în aer liber pavată, învecinată cu o casă, în general utilizată pentru mese sau recreere. Materialele obişnuite folosite pentru a construi un patio includ beton, piatră, cărămizi, dar şi plăci sau dale. Terasele sunt adesea decorate cu plante şi mobilier în aer liber.
   • O punte este o platforma plană, de obicei fără acoperiş, adiacentă unei case. Punţile sunt de obicei făcute din lemn şi sunt ridicate de la sol. Acesta poate include spații pentru grătar, mese şi scaune. Punţile sunt în general închise de o balustradă. În unele cazuri, punţile pot fi acoperite de un baldachin sau de pergolă.
 • Terasa este locul unde, propietarii și invitații lor vor putea petrece multe seri de vară. Pe bloc sau în curte lucrarea de amenajare a unei terase este una amplă ce implică execuția mai multor elemente. Se pot construi o pergolă, riflaje, jardiniere, băncuțe cu și fără jardiniere. Utilizarea pergolelor din lemn protejează terasa de soare și dă un anumit grad de intimitate utilizatorilor. Zonele de stat sunt integrate printre jardiniere, în locuri ferite, acoperite și oferă alternative în alegerea petrecerii timpului liber.
 •  

  Cum să alegi mobilierul de terasă

  Stabilește pentru ce vei folosi terasa

  Planifică mobilierul şi decoraţiunile terasei în funcţie de rolul pe care doreşti să i-l atribui acesteia. Gândeşte-te pentru ce o vei folosi în principal: citit, stat la soare, luat mesele, socializare, sau chiar şi pentru somnul de după-masă. Alege tema în funcţie de scop şi adaugă cât mai multe obiecte utile funcţiei alese.

  Sfaturi pentru alegerea mobilei de terasă

  Mobilierul de grădină ales va avea impactul vizual cel mai puternic, o masă realizată inedit, din paleţi, ghivece cu plante luxuriante sau chiar şi un grătar pot schimba aspectul oricărei terase. În problema alegerii acestuia, tot vremea are cuvântul final de spus. Fii sigur că mobilierul pe care îl iei e făcut din materiale rezistente la umiditate și căldură, vei găsi cel mai probabil modele făcute din răchită, fier forjat sau lemn, tratate cu substanțele corespunzătoare pentru folosirea lor în aer liber. Partea textilă a mobilierului trebuie să fie, evident, de aceeași natură și preferabil în culori care pot ascunde murdăria, deși culoarea crem-bej a inului predomină în cazul mobilierului pentru grădină.

  • Căldura excesivă poate crăpa lemnul, vântul puternic ia pe sus mobila din aluminiu iar mobila de răchită este sensibilă la mucegai.
  • Măsoară spațiul terasei, astfel încât să alegi mobila potrivită, nu aglomera terasa şi foloseşte mobilă care se pliază, dacă spaţiul este mic.
  • Fii atent la confort, există tot felul de perne realizate special pentru spațiile exterioare care pot mări gradul de confort, adăugând și petele de culoare necesare ambientului.
  • Consideră spațiul de depozitare disponibil și alege piese de mobilier cu spații de stocare suplimentare, e mai mult decât probabil ca vremea să implice depozitarea temporară a mobilei de terasă.

  Alegerea mobilierului de terasă

  Seturile de mobilier grădină trebuie să fie 100% funcționale. Degeaba arată extraordinar, dacă sunt sensibile la ploi, sau la razele puternice ale soarelui, ori dacă nu le poți depozita într-un spațiu mai mic pe timp de iarnă.

  • Cu siguranţă, vei dori să iei masa pe terasă și de aceea vei avea nevoie de mese și scaune în primul rând. Scaunele din fier, plastic, bambus şi împletituri sunt cele mai recomandate pentru rezistența lor.
  • Orice terasă de tip verandă trebuie să aibă un balansoar, fie că acesta este un leagăn de o singură persoană, aşezat pe două structuri arcuite, fie că este un balansoar în toată regula, pentru mai multe persoane.
  • Dacă alegi o băncuţă, caută un model care să permită şi depozitarea obiectelor într-o cutie ce serveşte pentru şezut. În privinţa pernelor, alege nuanţe de beige, verde şi albastru pentru a se integra mai bine în spațiul exterior.
  • Consideră şi varianta mobilei pliabile, mese și scaune pliante, mai ales în caz unei terase mici. În cazul numărului scaunelor sau al băncuţelor, reperul este rolul acestora. Păstrează eventual și câteva scaune pliabile și un set suplimentar de perne, pentru ocaziile în care pregătești o masă în cadru lărgit.
  • Cel mai uşor este să alegi un set ce include scaune/ băncuţe şi măsuţă de cafea, însă dacă faci combinaţii de mobilier, rezultatul poate fi chiar mai inspirat, din punct de vedere estetic. Cele mai de efect sunt piesele de mobilier precum cele din ratan, special concepute pentru exterior sau cele confecționate din paleți.
  • Dacă intenționezi să folosești terasa doar în intimitate, alături de familie, și nimic nu te relaxează mai mult decât să citești o carte, stând pe ceva moale și confortabil, atunci cea mai potrivită alegere ar fi o canapea și eventual câteva fotolii sau scaune, în funcție de nevoie. Canapeaua de 2 sau 3 locuri cu fotolii, din poliratan este una din soluțiile foarte chic, existând întotdeauna și o masă de cafea care să poată fi „inserată” în set.
  • Nu aşeza grătarul exterior aproape de mobila imflamabilă. Dacă spațiul şi construcţia ţi-o permit, optează pentru un grătar încorporat în perete sau pardoseală, pentru o mai bună stabilitate şi siguranţă.
  • Nu uita de nelipsitele umbreluțe care ne adăpostesc de soare și fac neapărat parte dintr-un astfel de decor.

  Obiectele decorative pe care le așezi în jurul mobilei animă automat terasa și îi sporesc confortul. Preia modelul unui living adaptat condițiilor exterioare: perne multicolore, vase decorative, un raft unde poți așeza diverse obiecte sau chiar un televizor. Lasă-te pe mâna imaginației și a inspirației și amenajează-ți o terasă conform standardelor tale. Cele mai de efect terase sunt înconjurate de vegetație și culoare, așa că amenajează grădina chiar înainte de achiziționarea mobilierului. La acest capitol poți exagera...

   

  Stiluri de amenajare ale terasei

  Amenajarea terasei poate fi distractivă dacă știi exact stilul pe care vrei să îl abordezi. După ce ai terminat decorul, nu rămâne decât să te bucuri de această oază de relaxare pe care ai reușit să o creezi. Indiferent de stilul de amenajare, rezultatul unei terase este întotdeauna unul deosebit datorită combinării naturalului cu elementele reci precum mobilierul, terasamentul sau acoperișul.

  Amenajarea terasei ca un living

  Dacă ai norocul ca terasa ta să fie destul de spațioasă și îți place să petreci mai mult timp afară decât înăuntru, îți poți amenaja micul colțisor de rai ca un living. Gândeşte-te pentru ce o vei folosi în principal: citit, stat la soare, luat mesele, socializare, sau pentru somnul de după-masă. Pune niște canapele și fotolii, o măsuță și savurează un ceai sau o carte bună în această ambianță perfectă pentru relaxare. Acest tip de amenajare a terasei este recomandat mai ales pentru spațiile acoperite. Altfel, riști ca mobilierul să fie distrus de ploaie.

  Amenajarea terasei în stil minimalist

  Dacă ești adepta stilului minimalist și îți dorești o locuință aerisită și modernă, atunci și terasa trebuie amenajată ca atare. Folosește tonuri de gri și linii drepte pentru întreaga zonă. Mobilierul drept și simplu va fi pus în valoare de materiale simple, dar elegante. Un șemineu modern, ce funcționează pe bază de bioetanol, ar putea completa imaginea unei terase minimaliste perfecte. Mai multe perne vor crea contrastul cromatic și vor aduce un confort în plus.

  Terasa de mici dimensiuni

  În cazul în care dispui de un spațiu exterior de dimensiuni reduse, o terasă cu o masă de tip bar te va ajuta să economisești spațiu, iar pentru a anima spațiul, alege scaune bar colorate înalte. În mijlocul mesei-bar, amplasează un ghiveci cu un copăcel: poate fi un lămâi, portocal sau orice alt copac, de dimensiuni mici.

  Amenajarea terasei în stil romantic

  Mobilierul din fier forjat denotă eleganță și oferă un aer romantic și boem terasei tale. Scaune, băncuțe și mese cu picioare delicate și curbate confecționate din fier forjat și asortate cu pernuțe decorative moi îmbrăcate în huse cu imprimeu floral, te vor ajuta să obții decorul dorit. Dacă adaugi și iedera, efectul vizual este garantat. Acest decor pentru terasă creează senzația de intimitate și, dacă adaugi lumânărele și alegi un vin de calitate, se poate transforma în locul ideal în care să petreci o seară romantică cu iubitul tău

  Amenajarea terasei în stil rustic

  Stilul rustic înseamnă să folosești cât mai multe materiale naturale, într-o formă cât se poate de neprelucrată. Lemnul, piatra și fibrele naturale sunt materiale prezente în aproape toate amenajările rustice. Poți alege niște buturugi pe post de măsuțe sau chiar pe post de scaune. Dacă ți se pare incomodă o bancă din lemn, alege o canapea simplă și albă și plasează un paravan realizat din acest material în apropierea ei, pentru a crea un spațiu mai intim.

   

  De la o bancă făcută din lemn masiv până la mobilier de grădină din răchită, toate pot fi alegeri foarte bune atâta timp cât păstrează stilul rustic. Dacă alegem să construim un grătar din pietre, acesta va deveni un punct important în terasa noastră. Utilizarea de elemente decorative precum un ulcior din lut sau alte obiecte vechi tradiționale ca suport pentru flori (gen oale de lut) poate întări considerabil aspectul rustic al terasei.