Amenajarea casei în stil rustic: mobilă și decorațiuni moderne potrivite pentru casa de la țară - ACAJU

Designul de interior nu trebuie întotdeauna să atingă ultimele trenduri din modă şi design. Într-o lume în care suntem tentați să uniformizăm spațiul în care trăim, scopul amenajărilor este de a ne crea o ambianță care să reflecte personalitatea și pasiunile fiecăruia dintre noi.

 

Dacă simți că ești conectat la rădăcinile tale și te simți confortabil într-un mediu nostalgic, caracterizat de simplitate și linii curate, care să îți amintească de trecut, atunci ești adeptul stilului rustic, un stil caracterizat de eliberarea de convențional și de lipsa aglomerării cu obiecte inutile. Și unde ai putea să îți pui în aplicare preferințele, mai bine decât în casa de la țară?

 

Caracteristicile stilului rustic în design interior

 

Stilul rustic mizează pe culorile pământului, ale pietrei și ale nuanțelor lemnului. Paleta de culori a naturii poate fi combinată cu roșu închis, albastru stins și turcoaz deschis, pentru a da un plus de culoare locuinței și pentru a evita instalarea monotoniei.

 

Stilul rustic înseamnă în primul rând lemn și piatră, două elemente care se completează reciproc și reușesc să transmită o stare de relaxare și căldură. În completare vin plantele, motivele folclorice şi decoraţiunile tradiţionale, care ne aduc constant aminte de legătura cu natura, cu nostalgia copilăriei petrecute la bunici. Nuanțele naturale, aspectul nefinisat, obiectele tradiționale realizate prin procedee manufacturiale, șemineele, toate se combină perfect în crearea unui spațiu confortabil, intim, care te face să visezi la vacanță și la momente speciale în jurul focului. 

 

Lemnul în forma sa cât mai robustă și nefinisată este o trăsătură des întâlnită în amenajările rustice și e recomandat să folosești piese de mobilier confecționate din acest material (sau materiale ce imită lemnul) pentru a da o notă rustică locuinței. Dușumeaua din lemn cu aspect uzat, degradat sau parchetul care imită o astfel de dușumea sunt două din alegerile recomandate pentru pardoseală. Gresia cu aspect învechit este și ea o variantă des folosită. Și cărămida se integrează cu succes într-un decor rustic, de exemplu pe un perete în bucătărie sau pentru a decora peretele cu șemineu din living.

 

 

Grinzile din lemn sunt de mare efect și reprezintă și ele o modalitate de a defini stilul rustic al unei amenajări. În cazul în care construcţia are structură din lemn, se finisează bârnele şi scândurile şi se lasă tot plafonul aparent. Pentru o amenajare mai stilizată, se acoperă spațiul dintre grinzile nelăcuite şi se lasă doar acestea la vedere. 

Pe lângă cele două elemente de nelipsit, lemnul și piatra, se pot adăuga granitul, bronzul și metalul. Acestea dau o impresie de ”vechi” într-un sens bun, aducând un plus de modernitate încăperii. Chiuvetele și lavoarele confecționate din astfel de materiale sunt o alegere potrivită și merg perfect cu aspectul de naturalețe al lemnului și pietrei. De asemenea, și bateriile pentru lavoar confecționate din aceste materiale creează un aspect de epocă veche.

 

Mobila rustică este una dintre alegerile cele mai importante atunci când vrei un decor rustic. Obiectele cu aspect vechi și uzat precum un bufet, un cufăr sau o bancuță, toate vor completa stilul rustic într-un mod armonios. Orice lucru vechi care poate fi refolosit după o simplă recondiționare este bine venit în spațiul rustic. Acestea contribuie la integrarea mobilierului nou şi reuşesc să creeze numitorul comun pentru o amenajare rustică.

 

Mobila pentru casa de la țară: între modern și tradițional

 

Un design interior care să reflecte trăsăturile casei româneşti de la ţară nu înseamnă neapărat păstrarea sau conservarea tradiționalului, vechiului sau folclorului, putând fi în egală măsură modernizat şi actualizat. Elemente clasice, specifice arhitecturii româneşti, pot fi implicate în mod creativ într-un concept de design interior modern. Îmbinarea poate fi făcută în mod natural, fără exagerări, astfel încât să se ajungă la un decor care să reflecte deopotrivă simplitate şi respect pentru tradiție.

În cazul unei case vechi nu trebuie decât să-i conservi cât mai bine aspectele deja existente, să analizezi ce ai deja și să nu-i alterezi detaliile arhitecturale originale, încercând s-o renovezi în exces. Dacă locuința este nouă, ai grijă să expui grinzile din lemn cât mai bine și să aduci în scenă un șemineu din piatră. O podea de culoare deschisă, mobilierul modern, ferestrele generoase, schema generală de culori neutre, calde, de pământ şi expunerea pieselor arhitecturale naturale, conservate reprezintă cheia amenajării unui spațiu rustic-modern

Încearcă să păstrezi simplitatea amenajării unei case rustice, un firesc venit din vremurile când casele erau mici iar oamenii aveau nevoie de puține lucruri pentru a fi fericiți. Decorul poate încorpora o sobă de teracotă şi mobilă, stâlpi şi bârne sculptate manual, mai ales dacă vorbim de mobila de bucătărie. Metalul şi lemnul au potenţialul de a crea mediul perfect pentru expunerea unor elemente care să aparţină ambelor registre: modern şi tradițional.

  • Pereții zugrăviţi cu alb apar atât în casele tradiţionale, cât şi în cele moderne şi sunt apreciaţi pentru capacitatea lor de a lumina spaţiul şi de a crea o ambianţă ordonată.
  • Pentru a obţine efectul de tavan rustic putem folosi materiale sintetice care imită lemnul, nimic altceva decât bucăţi de lemn realizate din poliuretan. Structurile din lemn fals pot fi instalate pe lemn, fier sau suprafeţe laminate. În locuinţele moderne, pe bârnele de lemn pot fi instalate diverse led-uri sau candelabre care vor da o notă specială locuinţei,
  • Un living rustic la țară poate fi amenajat în jurul unui șemineu, dacă nu al unei sobe tradiționale din teracotă. Sobele de teracotă tradiționale în alb și albastru sunt un bun punct de pornire în amenajarea în stil rustic al unei case de la țară. Canapeaua trebuie să stea în fața sobei / șemineului și, pentru autenticitate, poți instala o bibliotecă din lemn vechi. Alege o canapea cu aspect simplu, cu aspect pufos şi margini mai rotunjite, îmbrăcată într-o husă din bumbac sau din in, în nuanţe deschise sau cu motive florale romantice. 
  • Covoarele tradiţionale făcute manual sunt specifice unei perioade şi unui mediu care nu au fost contaminate de epoca industrializării. Se pot folosi și preșurile tradiționale din cârpe împletiite, ieftine și ușor de întreținut. În zilele noastre astfel de obiecte sunt valorificate pentru natura lor unică, pentru potenţialul de a reflecta unicitate. 
  • Pentru un aspect tradițional, cumpăra un mobilier cu aspect rustic, cu motive tradiționale. Dacă nu găsești unul, cumpără un mobilier cât mai simplu și câteva rafturi, vopsește-le cu un baiț special, astfel încâ să pară naturale. Și nu uita că lada de zestre recondiționată poate face minuni pentru un decor în stilul rustic.

  • Pentru dormitor îți trebuie un pat simplu dar comod (cu tipul de saltea care este bună pentru tine) cu tăblie înaltă, un dulap mediu și un cufăr, sau o comodă din lemn. O băncuță din lemn vintage așezată în fața patului și câteva blănițe de urs sau de oaie, sau covorașe din lână țesute la război vor transforma decorul într-un dormitor rustic modern. 
  • Bucătăria poate fi drastic transformată într-o bucătărie rustică dacă adaugi câteva rafturi decorative din lemn, pe care să aşezi unelte vechi, ţărăneşti. Masa de lemn poate avea scaunele înlocuite cu băncuţe din lemn. Într-o bucătărie rustică trebuie să fie prezente dulapuri din lemn, suspendate (aşa-numitele “blidare”), în care se ţin, la vedere, borcanele cu condimente, farfuriile şi tacâmurile, şi numeroase elemente din lumea vegetală (fructe, legume, spice de grâu), care sunt puse în evidenţă în vase din sticlă transparentă ori sunt ţinute la vedere în coşuri din răchită sau alte fibre naturale. Electrocasnicele trădează provenienţa lor modernă în contururile strălucitoare şi suple din inox dar o mobila de bucătărie rustică solidă, din lemn, amplasată în apropierea lor, are suficientă forţă să readucă în atenţie un timp mai îndepărtat.
  • Pereții și mesele le poți decora cu ștergare tradiționale, poți atârna oale și farfurii făcute de meșteri locali și poți pune flori în vase de lut. 
  • Casele moderne folosesc, de obicei, obiectele din lut pe post de elemente de decor, totuşi acestea pot fi, fără probleme readuse în centru activităţilor din bucătărie (bucătarii-şefi din întreaga lume le refolosesc şi le recomandă datorită proprietăţilor lor aparte).
  • Coroniţe uscate, ghirlande de crengi şi fructe uscate, conuri de brad, rame foto realizate din bucăţi de lemn nefinisate, toate pot reprezenta accente care să aducă un aer rustic în casa voastră. Vaze mai vechi, câteva lămpi achiziţionate de la un târg de profil, sau un ceas de perete vechi de câteva sute de ani pot insufla casei atmosfera dorită.
  • Pernele decorative, cuverturile, draperiile, covoraşele, seturile de lenjerie de pat, perdelele şi feţele de masă sunt doar câteva din ţesăturile care pot căpăta accente rustice şi care trebuie musai să fie din lână, bumbac (organic) sau in, iută, sisal şi pânză groasă de sac. Pentru ferestre, alege perdele simple, cu cerculeţe, dungi, modele cu fructe sau motive, cum ar fi stele sau animale. Într-o casă tradițională, materialele sintetice nu aveau ce căuta, iar această tendinţă poate fi observată acum şi în locuinţele celor care sunt focusaţi pe un stil de viaţă sănătos și pe materiale organice.

Este un stil ideal pentru cei ce vor să evadeze din cotidian și care doresc o atmosferă confortabilă şi liniştită în casele lor de vacanță, un cămin rustic nealterat de trecerea timpului și de evoluția tehnologică.

 

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.