Stilul industrial este unul rebel prin excelenţă, bazat pe un model arhitectural mai mult sau mai puțin „incomplet”, cu pereți neşlefuiţi care îşi expun dezinhibat imperfecţiunile, cu bare de fier ruginite și suporturi vechi, cu podea de tip ”fabrică”, cu cabluri și fasunguri la vedere, betoane și tot felul de table îndoite. Cheia unei amenajări de succes în stil industrial este simplitatea și spațiul deschis, de aceea se aleg doar piese practice și utile și se evită mobilierul și accesoriile în exces.
Farmecul din încăpere va fi dat de amestecul de texturi și finisaje, alăturarea metalului galvanizat cu sticla, pielea și lemnul, menținând însă liniile și formele relativ simple.
Caracteristicile stilului industrial
Minimalist, dar deosebit și plin de căldură, stilul industrial poate fi adoptat cu ușurință în orice locuință. Investiția nu este una foarte mare în acest tip de amenajări, excluzând piesele de mobilier din lemn masiv, în cazul în care vei folosi unele noi și nu vei alege să recondiționezi piese vintage de mobilier. În ultimul deceniu, în domeniul designului interior a crescut numărul de producători de mobila stil industrial, această renaştere fiind reflectată în piese de mobilă cu detalii minime și materiale cât mai simple.
Dacă vrei să-ți amenajezi casa în stil industrial, într-un apartament obișnuit de bloc, cel mai ușor este să creezi impresia unui aspect nefinisat folosind, de exemplu, pe un perete, un tapet care imită cărămida roșie sau albă, sau diverse picturi murale pe pereți de cărămidă aparentă sau beton.
Expunerea cărămizii, betonului, alamei și oțelului, reprezintă o trăsătura tipică a stilului industrial, iar living-urile tip open space, sunt tipul perfect de configurare pentru un living în stil industrial, acesta fiind cel mai bine valorificat în loft-uri, studio-uri transformate și alte spații mai puțin convenționale. Inițial, reconversia spațiilor industriale s-a făcut fără a configura într-un anumit fel interiorul clădirilor. Suprafețele deschise s-au păstrat, iar locatarii au descoperit că pot defini ușor diverse zone ale locuinței cu ajutorul pieselor de mobilier, a covoarelor, a paravanelor și a pereților despărțitori decorativi.
Pentru podea poți opta pentru beton aparent sau plăci ceramice cu aspect de beton aparent, acesta fiind finisajul specific stilului industrial. Poți compensa duritatea suprafețelor brute cu piese de mobilier și accesorii din texturi moi și prietenoase.
Alege piese mobila în stil industrial cu linii simple, drepte, fără ornamente, în nuanțe neutre, optează pentru o schemă cromatică bazată pe nuanțe de gri și maro și renunță la orice decorațiuni pentru ferestre (dacă priveliștea îți permite...). Un start bun poate fi reprezentat de o paletă neutră de culori, căreia i se adăugă apoi accente calde, lemnoase. Cu cât lemnul are un aspect mai natural și mai uzat, cu suprafețe nefinisate, cu atât decorul va fi mai deosebit. Nuanțele neutre se completează și cu tonurile calde aduse în interior prin intermediul accesoriilor, textilelor și al plantelor.
Montează corpuri de iluminat al căror design combină elemente de tipul țevilor cu unele precum sfoara sau lanțurile. În general, se optează pentru corpuri de iluminat supradimensionale sau corpuri de iluminat suspendate de cabluri lungi, care creează un efect scenografic și conferă căldură, compensând cu aspectul dur al suprafețelor nefinisate.
Piese de mobilier și decorațiuni pentru o casă în stil industrial
Mobilierul specific pentru o casă în stil industrial este unul vintage, din oţel, cu scaune simple, cu picioare din fier, măsuţe de cafea sau băncuțe realizate DIY din paleţi de lemn, canapele cu braţe subţiri şi un pat din fier forjat, fără inflorescenţe. Mai mult, mobilierul poate împrumuta şi el un design inspirat de ţevi şi conducte, prin utilizarea anumitor piese de asamblare sau accesorii funcţionale precum mânere sau bare de metal create cu forme asemănătoare.
Aceste piese de mobilier living stil industrial sunt ușor de recunoscut după materialele din care sunt realizate, după lipsa ornamentelor și după detaliile aparent bizare specifice invențiilor secolului XIX: o roată zimțată cu pedală, rafturi cu coturi din țeavă sudată, picioare de scaun cu aspect de lanțuri, bufeturi sau dulapuri de spițerie. Reprezentative pentru un living stil industrial pot fi măsuțele din metal rotunde cu un picior și blat din sticlă cu un pronunțat aspect industrial, fotoliile din piele întinsă pe schelet metalic, polițele de perete din fier de culoare neagră care răspund nevoii de eficientizare a spațiului.
Pe lângă ele există și câteva piese de mobilă icon cu un pronunțat efect estetic:
- Mașina de cusut Singer - Scotocește prin podul bunicilor după mașina de cusut Singer și înlocuiește carcasa cu un blat din lemn ca să creezi o consolă inedită pentru colțul nemobilat din camera de zi. Ceea ce nu se mai folosește de la vechea mașină de cusut este chiar dispozitivul de coasere. Așa că, îndepărtându-l ea devine o masă în sine. Suportul metalic poate fi folosit așa cum este, iar în locul blatului inițial de deasupra se poate pune un blat gros de lemn, făcut din scândură netivită pentru un aspect industrial sau un blat din sticlă securizată. Altă idee, din sertarele sculptate și picioarele de metal sofisticate se poate obține un “dulăpior” vintage, pe cât de util pe atât de frumos. Blatul mașinii poate fi tăiat și folosit pentru a obține două blaturi mai mici, unul pus deasupra sertarelor, iar celălalt în locul pedalei de metal.
- Seiful metalic - Aproape omniprezent în povestirile secolului XIX, este specific unei perioade de competiție economică foarte dură. Fără un seif, nicio companie nu-și putea păstra în siguranță patentele noilor invenții, banii sau hârtiile valoroase care îi garantau supraviețuirea. A fost printre cele mai vândute obiecte în timpul Revoluției industriale, și a rămas un element de referință - doar cu rol decorativ - al decorului industrial din zilele noastre.
- Ceasurile de masă sau de perete - Ceasurile au jucat un rol deosebit de important în decorul oricărei case sau în amenajarea oricărei hale de fabrică, mai ales într-o epocă în care punctualitatea era foarte apreciată. Se găsesc multe modele de ceasuri tipice perioadei revoluției industriale, dar cel mai simplu este să te orientezi către cele din fier și sticlă, cu cifre romane sau aspect antichizat.
- Lampa cu design Dugdill – Este un model reprezentativ de lampă cu design rotativ cu braț ajustabil din țeavă, inventat în 1906 de John Dugdill, inginer electrician britanic. Astăzi se găsesc o multime de astfel de modele de lampi din inox, ideale pentru un decor industrial.
- Scaunele metalice cu picioare concave - Ușor de stivuit și foarte ușoare, scaunele cu picioare concave din metal au devenit rapid reprezentative pentru perioada post-industrială, făcând parte din decorul cafenelelor și teraselor de pe Riviera Franceză. Sunt ideale în bucătariile amenajate în stil industrial.
Pentru completarea decorului cu plante, poți alege ghivece încăpătoare din zinc sau unele din lemn, în formă de cufere, și niște plante înalte, cu frunze mari, sau niște suporturi din fier pentru ghivecele cu plante curgătoare.