Amenajarea dormitorului: TOT ce trebuie sa stii despre cel mai intim loc din casa - ACAJU

 

Dormitorul reprezintă spațiul de relaxare după fiecare zi, locul special care ne ajută să ne reîncărcăm fizic și emoțional după o zi lungă. Tocmai de aceea, amenajarea dormitorului este importantă în orice plan de amenajare a casei, iar alegerile tale trebuie să se bazeze pe criterii care contribuie la sporirea confortului. 

 

Reguli de bază în amenajarea dormitorului

 

Pentru ca un dormitor să devină acel loc de odihnă la care tânjești, ar trebui să ții cont de câteva aspecte generale:

 

 • Modul în care mobilierul este amplasat în cameră. Ține cont de ergonomia spațiului, astfel încât să nu aglomerezi foarte mult dormitorul, iar senzația de apăsare să domine interiorul;
 • Modelul și poziționarea corectă a patului. Patul este elementul care dictează amenajarea in dormitoare, așadar dacă îți dorești de exemplu un pat matrimonial king size, ține totuși cont de forma camerei și de modelul dorit. Alege într-adevăr un pat cu o saltea mare, dar cu un design minimalist astfel încât elementele de decor să nu ocupe din spațiu.  Pentru a avea libertate de mișcare în cameră, patul ar trebui amplasat la o distanță de minimum 60 cm față de perete sau alte piese de mobilier din cameră.
 • Pune accent pe lumini. Iluminatul este important în orice cameră, dar în dormitoare alege să iluminezi pe zone de interest. În locul unei lustre mari în centrul tavanului, optează pentru mai multe surse de iluminat precum veiozele sau aplicele, care pe lângă efectul de relaxare vor putea fi folosite în mod particular, mai ales dacă vorbim de un dormitor matrimonial.
 • Fă-ți un plan de amenajare înainte de a cumpăra. Orice amenajare, fie că vorbim de dormitor sau altă cameră din casă, trebuie să se bazeze pe un plan bine stabilit. Indicat ar fi să începi cu o listă cu piesele de mobilier de dormitor de care ai nevoie și bugetul de care dispui, pentru a vedea clar ce elemente pot fi achiziționate și care cheltuieli poți evita.

 

 

Stiluri de design în amenajarea dormitorului

 

În alegerea stilului dormitorului nu există o regulă, ci amenajarea se va face în funcție de propriile gusturi. Poți alege între diferite stiluri de amenajare in dormitor, de la clasic, la cel modern sau scandinav care este în ultimul timp la modă. Dar, de asemenea, poți merge pe un stil eclectic și poți aborda mai multe tendințe în amenajarea dormitorului pe gustul tău.

 

 • Amenajarea dormitorului modern. Dormitorul modern este caracterizat de mobilier cu linii drepte, un minim de accesorii si decorațiuni, în forme cât mai simple. Fiind opusul stilului clasic, în dormitorul modern se vor regăsi numai forme plane, în locul celor sculptate și ornamentale, lipsa țesăturilor dense cu modele complexe și foarte puține accesorii decorative. Se pot folosi culori tari, de exemplu în vopseaua pereților sau în piese de mobilier accent. 
 • Amenajarea dormitorului shabby chic. Pentru persoanele romantice care adoră ambienturile calde, nuanțe precum crem, bleu, lavandă, culoarea piersicii, roz pal sau ocru sunt câteva culori ce vor contribui la obținerea unui decor pe măsură. Piesa de bază a unui dormitor o constituie patul, iar lenjeria de pat trebuie să fie din bumbac satinat. Spațiul nu trebuie aglomerat cu multe piese de mobilier, ci se vor alege piesele esențiale, probabil un dulap înalt, cu uși mari, pat și noptiere. Texturile utilizate sunt moi, cu detalii luxoase. Materialele sunt naturale, perdelele sunt vaporoase si diafane, iar draperiile au model floral, din țesături moi, vor completa atmosfera intimă.
 • Amenajarea dormitorului clasic. Mobilierul pentru dormitor este în general realizată din lemn și dispune de un design simplu, atent accesorizat. Mobila clasică este masivă, de aceea nu este recomandată pentru spații foarte mici, unde creează un aspect prea încărcat. Piesa centrală a dormitorului este patul tapițat cu structură de lemn masiv, cu tăblie înaltă, capitonată cu catifea sau mătase.
 • Amenajarea dormitorului vintage. Este un stil caracteristic persoanelor elegante și nostalgice, care își asumă romantismul și sensibilitatea, folosind multe obiecte de decor vintage și culori pale. Vom găsi secretaire-uri, oglinzi de cristal, tablouri, comode sau noptiere recondiționate, dar toate valoroase și cu farmec aparte, piese de inspirație Barocă, Rococco, Victoriană, Chippendale, cu detalii de execuție și finisaj ori foarte sobre, ori foarte opulente.
 • Amenajarea dormitorului scandinav. Pentru persoanele simple care iubesc confortul dar și ideile și mai ales materialele și texturile moderne. Este un stil minimalist, comod, optimist, curat si foarte ușor de întretinut, având în vedere că presupune un decor destul de sărăcăcios și cel mai simplu tip de dormitor cu putință. Pereți albi, așternuturi albe, un decor (eventual un perete întreg) din piatră sau cărămidă, lemn natur și multă lumină naturală.

 • Amenajarea dormitorului french country. Preferat de persoanele rafinate și boeme, care iubesc materialele naturale, în special lemnul, piatra și culorile neutre, nuanțele de bej, tonurile pământii, griul și albul. Aceștia preferă în locul paturilor cu tablii capitonate pe cele cu tăblii din fier forjat. Un fel de lux confortabil și cuminte, completat de existența multor accesorii colorate.
 • Amenajarea dormitorului în stil feng shui. Regulile de amenajare pentru un dormitor feng shui sunt concentrate pe o ambianță calmă care poate fi realizată prin iluminare subtilă, culori pastelate și mobilă de dormitor confortabilă. Filozofia Feng Shui spune că anumite forțe sunt asociate anumitor direcții care influentează profund oamenii și elementele ambientale.

 

Amenajarea dormitorului - caracteristici speciale

 

Dormitorul este spațiul destinat odihnei, somnul fiind extrem de important pentru sănătatea oricui, de aceea, trebuie să fie amenajat cu atenţie pentru a fi confortabil, relaxant şi odihnitor în acelaşi timp. Felul în care mobilati și decorați dormitorul poate să influențeze foarte mult atât calitatea somnului, cât și starea voastră.

 

În funcție de dimensiuni

 • Amenajare dormitor mare. Un dormitor mare este visul oricui pentru că îți oferă posibilități nelimitate de amenajare. Dar, o suprafață mult prea generoasă, pereții foarte mari și tavanul situat sextremd e sus pot da dormitorului un aer neprimitor. Secretul nu este să încarci spațiul cu o mulțime de obiecte, ci să alegi tot atâtea piese de mobilier câte ar fi necesare într-un dormitor mic, dar de dimensiuni mai mari, „oversize”.
 • Amenajare dormitor mic. Mobilierul multifuncțional este o variantă extraordinară pentru amenajarea dormitorului de mici dimensiuni. O idee de amplasare ar fi cea pe verticală, pentru a economisi spațiu.  Atunci când locuiești la apartament, depozitarea lucrurilor este mai dificilă din pricina limitării spațiului. Poți opta pentru un pat cu sertare în partea de jos sau pentru un dulap cât mai înalt. 

 

În funcție de formă

 • Amenajare dormitor pătrat. Pentru a echilibra vizual piesele de mobilier și pentru a profita de mai mult spațiu, patul poate fi plasat la perete, mai ales dacă vorbim de dormitorul unui copil. Perpendicular se va plasa un dulap generos pentru depozitare, astfel va rămâne și spațiu de joacă pe covor.
 • Amenajare dormitor dreptunghiular. Dacă vorbim de un dormitor îngust, alege un dulap cu adâncime mică , dar foarte înalt de preferat în aceeași culoare cu a pereților pentru a da senzația de spațiu larg. Pentru a nu accentua senzația de cameră îngustă, plasează patul perpendicular pe lungimea camerei.

 

În funcție de utilizare

 

 • Dormitor cu dressing inclus. În acest caz, accentul va fi pus pe pat, deoarece el va reprezenta piesa centrală a dormitorului, așadar alege un model cu o dimensiune generoasă pentru cât mai mult confort.
 • Dormitor cu măsuță de toaletă. Un dormitor romantic, feminin, are încorporat o măsuță de toaletă. Poți opta pentru o masă de toaletă simplă, cu taburet sau pentru măsuță de machiaj cu oglindă în triptic și alte accesorii, cum ar fi băncuțele comode care aduc un plus de confort.
 • Dormitor cu birou inclus. Dacă spațiul este o problemă, iar dormitorul nu este unul foarte generos, se poate renunța la una dintre noptiere și amplasarea biroului în imediata apropiere de pat. Astfel, vei dispune nu doar de un spațiu suplimentar pentru amplasarea lucrurilor și componentelor biroului.
 • Dormitor cu loc de relaxare. Banca tapițată este o piesă de mobilier utilă într-o casă, iar prin mărime și înălțime chiar și deosebit de comodă. Aceasta este des folosită ca banca tapițată în dormitor, plasata fie la fereastră ca loc de citit, fie la marginea patului. 

 

În funcție de cine îl folosește

 

 • Dormitor single. Acest tip de amenajare de dormitor pentru o persoană se pretează în camerele foarte mici și înguste, unde patul nu ocupă atât de mult spațiu, tocmai pentru a permite plasarea și altor piese de mobilier necesare.  
 • Dormitor matrimonial. Dormitorul principal sau dormitorul matrimonial trebuie să fie într-adevăr cel mai intim loc din casă, o adevărată oază de relaxare. Așa că este de înțeles că investiția cea mai mare trebuie făcută în elementul principal: patul matrimonial. Plasează patul în mijlocul dormitorului, nu într-un colț care nu e la vedere. Pune de o parte și de alta a patului noptiere cu câte o lampă pe ele, astfel încât ambii parteneri care dorm în pat să aibă acces la un spațiu de depozitare și la lumină, dacă au nevoie.
 • Dormitor de copii. Camera copilului tău este propriul univers, locul unde petrece mult timp pentru odihnă, joacă și studiu. Paturile înalte sunt o soluție inteligentă de salvare a spațiului, întrucât zona de sub pat poate fi utilizată pentru a amenaja un birou, un loc de joacă sau spațiu de depozitare. Dar, la fel de bine, o variantă pentru amenajarea dormitorului copilului ar fi o canapea extensibilă scurtă, ce se extinde pe lungime, încadrată în dulapul ce ar acoperi peretele îngust.
 • Dormitor de oaspeți. Camera de oaspeti trebuie amenajată în primul rând practic. Așa că încăperea are dimensiuni modeste, mobilierul ales nu trebuie să ocupe mult spațiu, ci să fie compact și funcțional. Oricum patul din camera de oaspeți este piesa centrală. Dacă nu dispui de spațiu suficient, nu e nevoie să optezi pentru paturi matrimoniale uriașe.

 

În funcție de amplasare

 

 • Amenajare dormitor într-o garsonieră. Este clar că, cu cât ai mai puțin spațiu la dispoziție, cu atât este mai dificilă amenajarea dormitorului. Delimitarea zonei de dormitor de zona de zi se face, de regulă, printr-o canapea de dimensiuni mici. Pentru a crea intimitate, poți pune în jurul patului o perdea lungă, colorată.
 • Amenajare dormitor într-un apartament. Dormitorul într-un apartament vine cu propriile provocări. De cele mai multe ori, camerele sunt mici, motiv pentru care este recomandat să masări exact, pentru a fi sigur că patul poate fi așezat acolo unde îți dorești și mai rămâne spațiu pentru a te putea mișca. De asemenea, un mobilier deschis la culoare te va ajuta să creezi iluzia de aerisire și spațiu.

 

 

 • Amenajare dormitor la casă. Dormitorul dintr-o casă este în general de mari dimensiuni, astfel poți aborda majoritatea stilurilor de amenajare, cu condiția ca designul încăperii să fie în armonie cu restul casei.
 • Amenajare dormitor la mansardă. Mansarda are o arhitectură specială, dată de înclinarea tavanului, apărută pe fondul poziției acoperișului. Tocmai de aceea, secretul este să plasezi tăblia patului în zona înclinată. De asemenea, este recomandat să te limitezi strict la mobilierul necesar.

 

 

Cum să-ți alegi dormitorul ideal în funcție de personalitate

 

Chiar dacă nu ne dăm seama, dormitorul este oaza de liniște și de relaxare din viața fiecăruia, și este, până la urmă, cea mai importantă cameră din locuință. Este camera în care petrecem foarte mult timp din viaţa noastră, locul în care ne refugiem în fața problemelor și activităților cotidiene, ne încărcăm de energie și în care petrecem momente plăcute alături de cei dragi.

Atmosfera relaxantă este scopul, dar fiecare trebuie să-și aleagă elementele pentru dormitor în stilul personal:

 • Persoanele foarte tinere si necăsătorite pun accent mai degrabă pe design, optând pentru mobilier avangardist și modern.
 • Familiștii vor opta mai degrabă pentru un mobilier practic și comod, care să le asigure un maxim de confort și siguranță pentru copii.
 • Persoanele tradiționaliste vor alege mobila dormitor clasică, compusă din pat, noptiere, un dulap și eventual o toaletă cu oglindă și taburet.
 • Persoanele nonconformiste se vor îndrepta către un altfel de mobilier, optând pentru canapele în loc de paturi. Accentul va fi pus pe dressing sau pe amenajarea unui spațiu de lucru.

 

 

Mobilierul din dormitor: cum îl alegem? 

 

Chiar dacă cea mai mare parte din timpul petrecut în dormitor o alocăm somnului, acesta este camera de unde ne începem și ne terminăm ziua. Cu siguranță este un motiv important pentru ca acest spațiu să fie foarte bine gândit, organizat și astfel amenajat încât să permită o rapidă cuibărire în pat pentru binemeritata odihnă de după oboseala zilei de muncă, dar și bună dispoziție pentru startul de dimineață, către o nouă zi.

 

Patul este primul lucru ce trebuie luat în considerare la amenajarea dormitorului. El reprezintă zona de dormit și de refacere.

 

Tipuri de pat

 

Mărimea patului trebuie raportată la mărimea camerei. Paturile duble pentru dormitoarele matrimoniale se încadrează de obicei în dimensiunea de 140/160/ cm lățime și 190/200 cm lungime. Aceste dimensiuni se referă la dimensiunea „spațiului de dormit‟, respectiv a celui alocat saltelei și de aceea trebuie să țineți cont și de câțiva centimetri buni în plus alocați ramei și tăbliei patului, în special dacă dormitorul nu este unul foarte mare. 

Este recomandabil un pat ceva mai lat, cu un spațiu de dormit mai amplu și confortabil, decât un pat îngust cu noptiere late și frumoase. Oricât de important este designul, somnul înghesuit nu încântă pe nimeni. După aceste mărimi clasice se trece la mărimile „regale‟ de pat.

 

 • Queen-size. Patul Queen-size are dimensiuni de 180/200 cm și poate fi încadrat și într-o cameră de dimensiuni medii, oferind un spațiu generos de dormit, pentru două persoane.
 • King-size. Primul în top este patul King-size, care oferă un spațiu de dormit de 200/ 220 cm sau chiar mai mult. De cele mai multe ori acest tip de pat are și o înălțime ceva mai mare, în special în cazul mobilierului în stil clasic.
 • Pat din lemn. Patul din lemn este potrivit mai ales pentru stilul de amenajare clasic, dar se încadrează bine și într-un spațiu scandinav și rustic. 
 • Pat metalic. Într-o amenajare boho chic, vintage sau industrial, patul din fier forjat este alegerea favorită. Motivul pentru care vrei cel mai bun pat metalic este acela că metalul este un material puternic și rezistent.
 • Pat tapitat. Patul tapițat este acel pat care are atât suportul de saltea, cât și tăblia de la capul patului tapițate cu material. Acest element induce eleganță și rafinament. 

 

Amenajarea dormitorului cu canapea extensibilă

 

Dacă ne aflăm în situația unui dormitor foarte puțin spațios, alegerea pieselor de mobilier trebuie făcută cu foarte mare atenție pentru a avea un balans perfect între comoditate și utilitate. Soluția cea mai lesnicioasă, și de multe ori nu foarte costisitoare, este dată de alegerea unui pat dintre modelele variate de canapele extensibile.

 

 

Când vorbim despre dormitoare la amenajarea cărora s-a folosit o canapea extensibilă, este clar că suntem într-o situație mult mai specială, un dormitor deosebit de mic, probabil rezultatul unei recompartimentări ale unui spațiu gândit inițial altfel.

 

 • Pentru că va fi acționat zilnic, una din condițiile principale în alegerea canapelei extensibile va fi soliditatea constructivă a mecanismul de extensie și fiabilitatea acestuia. Este important să alegi o canapea rezistentă, care dispune de o structură solidă, indiferent dacă este realizată din lemn sau din metal. Atât spătarul, cât și șezutul, este important să nu fie nici foarte moale, nici prea rigid, dar să fie confortabil.
 • O cameră lungă și îngustă va obliga la alegerea unei canapele de trei locuri, care se va extinde pe lățime, de-a lungul peretelui. Pe peretele opus, cu siguranță va fi dulapul de haine.
 • Forma și dimensiunile camerei, ceva mai pătrățoase, vor duce la alegerea unei canapele extensibile de două locuri, ce se extinde în lungime, spre mijlocul camerei, dar aceasta nu trebuie să atingă dulapul fixat pe peretele opus.
 • Această alegere, a canapelei extensibile și a felului ei de extindere, este deosebit de importantă pentru evaluarea spațiului real de care se dispune la culcare și a confortului existent.
 • Pentru a maximiza spațiul de depozitare, dulapul de haine poate ocupa singur peretele lung al camerei sau dacă spațiul o permite, poate fi amenajat în formă de „L”, pe doi pereți. În acest caz canapeaua extensibilă va fi poziționată pe peretele rămas, între ușă și fereastră. O comodă pentru lenjerie poate ar mai putea încăpea sub fereastră sau la o extremitate a canapelei, în această situație jucând și rolul de noptieră.
 • Spațiu foarte limitat sau criterii estetice pot duce la alegerea soluției cu dulapul care încadrează canapeaua extensibilă. Chiar dacă acest design place, înseamnă o importantă pierdere a spațiului de depozitare.
 • În cazul în care livingul este folosit și ca spațiu de lucru pe timpul zilei pentru o parte din familie, amenajarea dormitorului cu o canapea extensibilă, o mică măsuță cu lampadar și chiar niște rafturi cu ceva cărți, îl pot transforma într-un ideal loc de relaxare pentru o altă parte a familiei. Ocazional poate fi chiar un loc de primire pentru unul sau doi musafiri.
 • În cazul în care din dormitor a fost separat cu un perete un dresing, care să rezolve spațiul de depozitare și locul rămas este la limită pentru amenajarea unui pat, folosirea unei canapele extensibile poate deschide și înviora mica cameră creată.
 • La oricare din aceste amenajări trebuie să țineți seama și de efectul pe care îl aduce lumina artificială, fiind vorba de un dormitor. Lumina principală nu trebuie să fie prea intensă, în funcție de designul ales, lumina locală, materializată probabil prin aplice va fi foarte importantă.

 

Amenajarea dormitorului pentru copii cu canapea extensibilă

 

Pentru copii sau tineret dormitorul amenajat cu canapea extensibilă este o soluție excepțională de a economisi spațiu în camera acestora, fie pentru joacă, fie pentru pregătire în domeniul dorit. Cu siguranță veți asorta culori deschise, vesele pentru crea o atmosferă destinsă și a da senzația de mai mult spațiu.

 • O variantă pentru amenajarea dormitorului copilului ar fi o canapea extensibilă scurtă, ce se extinde pe lungime, încadrată în dulapul ce ar acoperi peretele îngust, cu fața la fereastră. Canapeaua ar avea pe o parte dulapul și sertare pentru haine, suprapozabilul și în partea opusă rafturi și sertare. Unul din aceste rafturi putând fi amenajat ca noptieră. Ziua, trezirea s-ar face spre lumina naturală, iar spațiul recuperat prin strângerea canapelei ar fi tocmai bun pentru joacă. În cameră ar rămâne și ceva loc pentru o masă cu scaun, o tablă de perete și un dulap cutie pentru depozitarea jucăriilor. Pentru culori și accesorii ar trebui să cereți și părerea beneficiarului, mai ales dacă este fată.
 • Un dulap înalt, cu sertare și rafturi, în care să poată fi ținute toate hainele poate ocupa unul din pereții mai scurți, pe peretele lung putând fi poziționată canapeaua, a cărei extensie este dictată de spațiul existent, iar în continuare fixat biroul și masa pentru calculator. Atenție la poziționarea biroului pentru ca lumina să cadă corect, în funcție de cu ce mână scrie școlarul. Pentru că nevoile sunt multe, vor fi necesare rafturi și dulapuri suspendate, oriunde au loc, și o mică bibliotecă, eventual sub fereastră. Camera școlarului cere mai mult spațiu de depozitare pentru că în afara școlii, joaca ocupă încă destul de mult timp.
 • Amenajarea cu canapeaua extensibilă sub fereastră sau de-a lungul acesteia este o variantă de luat în considerare pentru economia de spațiu realizată, dar trebuie verificat dacă și cum acoperă caloriferul și cum se pot rezolva problemele astfel create.
 • La o cameră de adolescenți, dulapul de haine și dulapurile pentru „jucăriile” vârstei sunt foarte necesare pe lângă rafturile pentru cărți, birou și masa de calculator. Canapeaua extensibilă poate fi încadrată de aceste dulapuri sau așezată vis a vis, singura problemă fiind să rămână suficient loc pentru amplasarea mesei de lucru.

 

 

Alte piese de mobilier de dormitor

 

 • Noptiera. Noptierele au un rol atât funcțional cât și un important rol estetic. Dimensiunile lor pot varia de la 45-50 cm adâncime și până la 50-90 cm lungime, în cazul variantelor mari de noptieră care pot fi confundate cu o comodă. Nivelul saltelei este înălțimea ideală a noptierei.
 • Dulap. În cele mai reușite și impresionante amenajări de dormitoare dulapurile lipsesc, dar nu toți locuim în case atât de generoase încât să avem o cameră separată pe post de dressing. Un dulap de o mărime adecvată spațiului disponibil va găzdui piesele vestimentare. Pentru a avea la dispoziție o bară de haine, un dulap trebuie să aibă adâncimea de cel puțin 60 de cm, la care se mai adaugă 2-3 cm pentru circulația aerului.
 • Bancheta. Amenajarea dormitorului poate fi îmbogățită cu o banchetă cu un design interesant, dacă spațiul permite, ce poate fi folosită ca spațiu de depozitare sau ca loc de relaxare la fereastră.
 • Comoda. Comoda oferă un prețios spațiu de depozitare. În dormitoarele mici, o comoda este o alegere mult mai potrivită decât un dulap de mici dimensiuni, neîncărcând spațiul din punct de vedere vizual și fiind mai îngustă și mai joasă.

 

Sfaturi de amplasare corectă a mobilierului

 

 • Mobilierul trebuie amplasat astfel încât mișcarea prin cameră să se facă fără probleme și fără riscul de a ne lovi de ceva.
 • Nu achiziționa un dulap cu uși care se deschis spre exterior, ci alege un șifonier cu ușă pe șină. 
 • Nu aglomera spațiul cu decorațiuni de care nu ai nevoie. Păstrează dormitorul cât mai aerisit și alege să decorezi doar cu câteva elemente care au valoare sentimentală.
 • Foloseste mobilier ergonomic pentru a economisi spațiu, astfel nu exclude alegerea unei canapele extensibile, ce poate fi strânsă ușor pentru situațiile când ai nevoie de mai mult loc de desfășurare.

 

 

Culorile dormitorului

 

 

Cromatica este cel mai important aspect pentru a crea o atmosferă relaxată într-o locuință. Nu trebuie să ții cont de ce e la modă pentru că la anul culoarea aleasă s-ar putea să nu mai fie în tendințe, e mai bine să ții cont de preferințele personale și să alegi culori pentru dormitor neutre (alb, negru, gri, crem) mai ușor de asortat. Acestea se potrivesc în orice combinație, iar cele aprinse pot fi folosite în special ca accente. 

Pentru a obține o schemă coloristică armonioasă, se recomandă să folosești culori din aceeași familie de culori și în proporții corecte, întâi de toate trebuie identificată culoarea principală, apoi cea secundară și apoi cea care va fi folosită pentru accente de culoare. Practic respectă regula 60/30/10: 60% reprezintă culoarea dominantă (cea de pe pereți, o nuanță mai deschisă), 30% culoarea secundară (cea de pe mobilă și parchet, o nuanță mai închisă) și 10% culoarea accent (cea de pe decorațiuni, o nuanță mai puternică).

 

 

Pentru ca dormitorul în care îți petreci cel puțin opt ore în fiecare noapte să fie cadrul ideal pentru somn, este necesar să alegi pentru decorarea și amenajarea lui nuanțe relaxante, care oferă o stare de bine. Pentru a obține un ambient luminos și aerisit alege culori pentru dormitor pastel, naturale, culori relaxante, naturale, calde: verdele greenery sau oliv, gri deschis, roz sau galben pai, crem, bej, bleu sau nuanțe pastel. Le poți utiliza pentru a zugrăvi pereții, dar și pentru accesoriile din încăpere: perdele, draperii sau covoare. 

 

 

Decorarea și iluminatul dormitorului

 

 

Nota de originalitate și amprenta personală într-un dormitor este dată de decorațiunile pe care le folosești: tablouri, bibelouri, abajurul lampadarelor și veiozelor, modele de vaze, perne, pleduri. La alegerea acestor decorațiuni dormitor ar trebui să ții cont, totuși, că ”Less is more” și să nu aglomerezi totuși dormitorul, păstrează un minim de obiecte care te fac pe tine să te simți „acasă” și cărora să le găsești si un rol funcțional. 

Unul dintre cele mai simple trucuri la care poți apela atunci când vrei să decorezi diferit este o amenajare dormitor cu tapet. Acesta poate fi plasat pe peretele pe care se află tăblia patului .

 

Iată de ce elemente de decor ar trebui să ții cont în amenajarea dormitorului:

 

 • Perdele si draperii
 • Lenjeria de pat
 • Covor
 • Perne
 • Corpuri de iluminat
 • Decorațiuni de pereti 
 • Plante
 • Lumânări și statuete

 

Idei să-ți revitalizezi dormitorul

 

De cele mai multe ori nu ai nevoie de un buget foarte mare pentru ca să-ți revitalizezi dormitorul, ci pur și simplu să apelezi la mici schimbări care vor oferi cu siguranță iluzia unui ambient nou. 

 

 1. Schimbă tăblia de pat 

 

Tăblia de pat are rolul ei bine definit în dormitor. Nu numai că protejează peretele de uzură, oferind un plus de confort, dar și un rol estetic deseori ignorat. O tăblie de pat poate transforma un dormitor banal și rece într-unul plin de stil. Dacă te-ai plictisit doar de decor nu trebuie să schimbi toată mobila dormitor sau patul, schimbă doar tăblia. Tăblia poate deveni, cu uşurinţă, un punct care atrage privirile instantaneu când intri în dormitor. De la ţesătură, material, accente metalice sau lemnoase, accesorii decorative, toate pot fi variante de luat în seamă când vorbim de alegerea acestui element, însă poate cel mai mare impact vizual o are culoarea, care trebuie aleasă cu atenţie, în funcție de stilul mobilierului şi de culorile din restul dormitorului.

 

 1. O măsuță de toaletă pentru un ambient romantic

 

Dintre toate piesele de mobilă dormitor, măsuța de toaletă este o dorință a multor femei. Poți opta pentru o masă de toaletă simplă cu taburet sau pentru o măsuță de machiaj cu oglindă în tripitc și alte accesorii, cum ar fi băncuțele comode care aduc un plus de confort. Nu trebuie să ocupi baia ca să te pregăteşti şi nici să stai într-o poziţie incomodă, căutând cea mai bună lumină pentru a te machia. Este mult mai simplu să integrezi o măsuță de toaletă în designul dormitorului și poți totodată chiar să construiești designul întregii camere în jurul acestei piese de mobilier.

 

 

 1. Creează o zonă de relaxare într-un colț al camerei

 

Dacă spațiul îți permite, amenajează-ți în dormitor colțul tău de relaxare și răsfăț, cel mai bine lângă fereastră, unde poți să citești, sa asculți muzică, să tricotezi, înainte de culcare. Un fotoliu cu forme curbate sau un șezlong, eventual un lampadar și o măsuță lângă, vor completa mobila dormitor, dând acea notă foarte personală și foarte necesară pentru un dormitor wow. Dacă ai mers pe o culoare caldă sau griuri colorate în conceptul general al spațiului, te poți folosi de o culoare accent (albastru, galben, eventual o tapițerie înflorată sau cu modele geometrice) pentru a adăuga o pată de culoare.

 

 1. Folosește rafturi decorative

 

La fel ca bancheta sau taburetul, rafturile decorative au un dublu rol în orice încăpere. Au atât o întrebuințare funcțională, cât și una estetică. Dacă vei opta pentru rafturi din lemn deschis la culoare cu inserții din fier forjat, vei obține un aspect vintage care va face diferența. Dacă vrei în schimb să dai un aer nonconformist dormitorului poți opta pentru rafturi simple, cu linii drepte, din materiale lucioase și în nuanțe puternice și neobișnuite. Vei putea face pe ele aranjamente cu cărți, amintiri din călătorii, poze de familie, lumânări decorative, coșulețe cu flori, plante. Le poți folosi pentru peretele de deasupra patului sau pentru cel din fața patului.

 

 

 1. Personalizează un perete

 

Cu tapet sau foto tapet poți crea rapid și ușor decorațiuni pentru dormitor originale. Un tapet interesant poate transforma un banal perete într-o excelentă formă de exprimare a personalității celui care ocupă camera respectivă. Pot fi peisaje, flori dar pot fi și niște jocuri geometrice. Acest perete poate distrage atenția de la spațiul restrâns al camerei. 

 

 

Cum sa îți amenajezi dormitorul pentru sezonul rece

 

 Atunci când frigul și vremea urâtă de afară, ne fac să ne retragem și să ne cuibărim în interiorul casei din ce în ce mai devreme seara, este timpul să ne mutăm atenția către confortul, intimitatea și căldură oferită de aceasta. Cu ploi, cu vreme rece și cenușie, dar și cu lucruri bune: culori vii peste tot, bogăție parfumată de fructe și legume, toamna se va instala, iar noi ar trebui să o așteptăm la adăpost și într-un decor nou și potrivit vremii de afară. 

Un spațiu cald și intim pentru design-ul dormitorului, cu o schemă inspirată de culori și obiecte, care să înlocuiască decorațiunile de inspirație maritimă și recipientele pentru limonadă și sucuri reci, cu accesorii în culori calde, cu printuri de sezon și texturi moi și confortabile. Dacă vrei să aduci puțină toamnă în dormitorul tău, nu trebuie să schimbi mobila dormitor sau culoarea pereților. E de ajuns să adaugi câteva accente cu ajutorul accesoriilor, să creezi elemente de confort în plus: câteva fețe de pernă, pături moi și călduroase, poate chiar decorațiuni din frunze colorate.

 

 

 • Acoperă patul cu pături pufoase. În sezonul rece, acasă e locul unde te aștepți să fie cald, să bei un ceai sau o cafea în timp ce stai sub o pătură călduroasă și te uiți la serialul preferat sau citești o carte. Păturile din materiale groase și moi, pernele decorative în tonuri de cărămiziu sau bronz, îți vor asigura mai mult confort în zilele răcoroase de toamnă. Păturile decorative din lână sau pluș îți vor înveseli atmosfera și vor colora interioarele, dând acea notă personală de “bine ai venit acasă”. Alege culori în ton cu cele de afară și modele potrivite cu anotimpul, poți opta și pentru modele cu arbori, crenguțe, frunze. 
 • Plasează pernuțe decorative din materiale moi. Pentru mai multă căldură și intimitate, înghesuie cât mai multe pernuțe pe pat, iar pe una din cotierele fotoliului din colțul tău de relaxare aruncă cu eleganță, un pled tricotat. Pernele pufoase înghesuite în patul din dormitor îți vor da sentimentul de bine și căldură în contrast cu natura care devine tot mai goală. 
 • Covoraș blănos la picioarele fotoliului de citit. Colțul tău de citit se poate transforma în cel mai confortabil și călduros loc cu ajutorul unei pături pufoase în culorile toamnei, arămiu, brun, roşcat sau verde-olive. Mai adaugă și o carpetă din blăniță la picioarele fotoliului și răsfață-te cu cartea și băutura ta preferată. Dacă colțul de relaxare e în fața ferestre te vei putea bucura și de ultimele raze calde de soare.

 

 • Schimbă sau renunță la draperii. Dacă în timpul verii, avem tendința să acoperim ferestrele pentru a ne feri de razele soarelui, iarna dimpotrivă vrem cât mai multă lumină naturală în casă. Optează pentru draperii în culori deschise sau renunță de tot pentru a lăsa soarele să intre pe fereastră. În cazul în care alegi să achiziționezi perdele și draperii noi, alege nuanțe de portocaliu ars, verde închis, tonuri de auriu și arămiu, culori care îți vor aduce atmosfera de toamnă în casă. Dacă nu poți schimba perdelele sau draperiile în fiecare anotimp, folosește-ți imaginația și îndemânarea, aducând doar câteva îmbunătățiri: eșarfe sau funde late în culori calde răsucite larg, pe galerie, cu capetele lăsate libere la margini; câteva frunze de toamnă culese din parc prinse cu ace de perdele sau prinse cu ață în ghirlande și prinse apoi, de cârligele perdelei.
 • Lenjerii în nuanțe care îndeamnă la relaxare. Una dintre marile plăceri ale vremii urâte de afară o reprezintă somnul în nopțile răcoroase. Nimic nu egalează plăcerea de a te relaxa în pat, sub o pătură călduroasă și moale, de aceea și trebuie să acorzi mai multă atenție dormitorului. Pentru a crește confortul și a te bucura în tihnă de plăcerea somnului, pe lângă o pilotă moale și o pernă pufoasă, alege lenjerii de pat din bumbac gros satinat, în nuanțe calde, cu printuri de sezon, plăcute vizual și la atingere. Atingerea este foarte importantă, mai ales atunci când vine vorba de produsele de dormit pe care le folosești deja sau de unele noi. Materialele din care acestea sunt realizate trebuie să fie catifelate și moi, prietenoase cu pielea și cât mai naturale. 

 

 

 

 • Alege un covor cu fir lung, pufos. Îmbrățișează senzația de căldură și confort în această toamnă, prin covoare pufoase care pot transforma instantaneu aspectul oricărui design dormitor. Întinde un covor cu fir lung sau câteva bucăți de materiale mițoase prin locurile în care calci desculț și o să ai imediat, o senzație nemaipomenită de bine, atunci când te dai jos din pat și calci pe el. O altă sugestie bună pentru anotimpul rece o reprezintă covoarele din piele de animale și blana din imitatie de piele si blană artificială. 
 • Acoperă tăblia patului cu un material pufos. Dacă aveai de gând să înlocuiești mobila dormitor, atunci poate nu ar fi o idee rea să alegi un pat cu tăblie mare, din material textil. Dacă vrei o schimbare fără un buget generos, poți să îți reinnoiești patul din dormitor confecționând o tablie supradimensionată pe care să o așezi la capul acestuia. Este un proiect mai complex, care presupune o muncă de migală. Vei avea nevoie de un placaj mare decupat în forma dorită, burete de aceeași formă și aceleași dimensiuni cu placajul, o stofă frumoasă cu culori sau motive de toamnă, care să poată îmbrăca în întregime noua tăblie, eventual niște nasturi îmbrăcați și ei în aceeași stoăa și un pistol de tapițerie cu ajutorul căruia vei fixa stofa și buretele de placaj pentru a construi tăblia dorită, care va deveni vedeta dormitorului și care îți va crea impresia de mai multă căldură și confort.
 • Rearanjează mobilierul din dormitor. Dacă spatiul îți permite poți încerca o reașezare a mobilei din dormitor schimbând poziția patului și a dulapului de haine. O nouă configurare a mobilierului te poate ajuta să creezi spațiu pentru un fotoliu nou, pentru o băncuță pe care o vei așeza la picioarele patului, sau pentru o măsuță de toaletă unde îți vei putea așeza un decor de toamnă. Un singur element nou așezat în locul potrivit te va face sa-ți doresti să petreci cât mai mult timp în noua amenajare.
 • Alege corpuri de iluminat suplimentare, cu lumină caldă. Foarte importantă este lumina, odată cu răcirea vremii, zilele se scurtează și noi ne întoarcem acasă pe întuneric. Vom avea nevoie de mai multă lumină dar și de veioze decorative în culori calde. De efect, vor fi culorile întunecate din metale mixte, combinate cu nuanțe aurii, pentru un decor inedit și pentru a lumina serile de toamnă târzii. Înlocuiește becurile cu lumină rece cu becuri cu lumină caldă pentru o atmosferă mai plăcută.

 

 

Cele mai des întâlnite 10 greșeli în amenajarea dormitorului

 

 

Deși amenajarea dormitorului pare un lucru simplu, există o serie de greșeli frecvente care pot duce la crearea unui ambient ce devine total opus ideilor de relaxare și odihnă.

 

 1. Inexistența unui plan înainte de amenajarea dormitorului

 

Un proiect de design reușit începe cu o planificare bună, iar pentru buna amenajare a unui dormitor trebuie să-i stabilești de la început destinația corectă: dormitor pentru tineret, dormitor matrimonial, dormitor pentru oaspeți etc. Foarte important este să-i cunoști dimensiunile și amplasarea, precum și detalii legate de factorii de mediu: luminozitate, temperatură, aerare, instalația elctrică, ce piese de mobila dormitor îți sunt necesare și restul accesoriilor estetice precum culoarea vopselei, tapetul ori perdelele și covoarele.Totuși, și prea multă planificare poate strica. Putem privi amenajarea dormitorului ca pe un puzzle. O abordare cu mintea deschisă și cu imaginație va putea defini cel mai bine un dormitor reușit.

 

 1. Lipsa de intimitate 

 

Dormitorul este un spațiu intim pentru odihnă și pentru „încărcarea bateriilor” după activitățile din timpul zilei. De aceea, este bine să încerci să creezi un spațiu cât mai relaxant și să excluzi orice sursă de zgomot sau lumină care să-ți distragă atenția. 

 

Poți crea o atmosferă intimă prin anumite obiecte și accesorii de design. De exemplu, poți folosi draperii în culori închise, dacă ai ferestrele mari. Draperiile și jaluzelele vor crea o atmosferă intimă și vei putea să dormi la fel de confortabil și în timpul zilei, nu doar seara. Dacă nu îți plac draperiile și preferi textura și impactul decorativ al perdelelor vaporoase, montează pe ferestrele dormitorului jaluzele sau rulouri textile opace.

 

 

 1. Alegerea unui pat nepotrivit ca dimensiuni

 

Patul este elementul cheie al oricărui dormitor și trebuie ales în funcție de destinația dormitorului, să aibă un design plăcut, odihnitor și să nu ocupe prea mult spațiu. Acesta trebuie să fie confecționat în raport de particularitățile individuale ale persoanei care îl utilizează, să aibă lungimea și lățimea corespunzătoare camerei. Este ideal un pat king size pentru un somn odihnitor, însă acesta ar putea fi prea mult într-o încăpere de mici dimensiuni și poate duce la încărcarea excesivă a camerei și la impedimentul deplasării. Pentru un plus de confort și un aspect atrăgător, optează pentru un pat tapițat.

 

 1. Poziționarea greșită a patului în cameră

 

Calitatea somnului este legată de amplasarea corectă a patului în cameră. Patul este vedeta incontestabilă a unui dormitor și trebuie să te asiguri că nu-l vei așeza într-o poziție greșită. Întregul decor este creat în jurul patului, dar și poziția acestuia depinde de spațiul disponibil și de numărul celorlalte piese de mobilă dormitor. 

Dacă ne permite camera, patul ar trebui să fie așezat în zona de sud-vest a camerei, nu lângă ușă sau în zona curenților de aer și nici lângă geam. Pe cât posibil, caută să așezi patul cu tăblia sprijinită de un perete perpendicular sau măcar opus celui pe care se află fereastra. Există situații când un pat așezat sub fereastră este singura soluție, însă acest tip de configurare este potrivit locuințelor în care nu există calorifere.

 

 1. Paleta cromatică neinspirată

 

Culorile au foarte mare influență asupra stării noastre de spirit. Deși, până la urmă, alegerea culorilor pe care le folosești la decorarea dormitorului țin de obicei de gusturile și preferințele personale, ideal este ca pentru amenajarea dormitorului să folosești nuanțe care conferă o stare de calm și de liniște, cum ar fi albastrul, albul sau griul. Folosind culori mult prea puternice precum roșu, roz sau portocaliu riști să strici vibe-ul liniștit al camerei.

 

 

 1. Prea multe piese de mobilier

 

Dimensiunea camerei este cea care dă tonul în alegerea mobilierului. Lasă dormitorul să fie aerisit și nu îl încărca inutil cu foarte multe piese de mobila dormit. Alege doar piesele de mobilier care îți sunt necesare și găsește-i fiecăreia locul potrivit, în așa fel încât să-ți rămână culoare de trecere ca să te deplasezi cu ușurință prin cameră.

 

 1. Alegerea greșită a corpurilor de iluminat

 

Iluminatul este strâns legat de gama cromatică aleasă pentru dormitor și trebuie să însumeze cele trei componente majore: iluminatul general, cel de lucru în zona noptierelor, sub formă de veioze, aplice și iluminatul decorativ în scafe. O sursă de lumină prea puternică ar fi nepotrivită pentru dormitor, având în vedere faptul că este un spațiu destinat somnului si relaxării. 

 

 1. Aglomerarea dormitorului cu accesorii

 

O cameră plină de lucruri și cu prea multe elemente decorative devine un spațiu încărcat și sufocant, chiar apăsător și nu-ți conferă relaxarea pe care ar trebui să o regăsești în dormitor. Elementul primordial pentru dormitor este simplitatea. Ai grijă ca decorul să fie unul cât mai simplu, cu mici accente, grupate astfel încât să întrunească anumite criterii de culoare, dimensiune pentru a fi evidențiate corespunzător. Alege doar câteva elemente personale care se potrivesc cu designul camerei.

 

 

 1. Îmbinarea mai multor stiluri

 

Chiar dacă îți plac mai multe stiluri de design interior, cel mai bine este să te oprești asupra unuia singur sau a maximum două. Unele elemente ale unor stiluri diferite arată bine împreună (minimalist și modern, shabby chic și vintage, rustic și vintage, boho chic și retro), însă câte puțin din toate vor crea un haos stilistic în dormitorul tău.

 

 1. Lipsa prizelor sau poziționarea greșită a acestora

 

Este de neconceput eliminarea surselor de curent într-o cameră sau amplasarea greșită a lor. Prizele trebuie să fie amplasate la o distanță de 25-35 cm față de pardoseală, în locuri accesibile, de preferat pe peretele unde se gândește poziționarea patului și a noptierelor, dar nu expuse vederii.

 

Secretul amenajării unui dormitor de vis este să păstrezi echilibrul și să obții un spațiu relaxant, care să se potrivească cu personalitatea ta. La sfârșitul zilei, acesta trebuie să fie refugiul tău și să te ajute să te reîncarci fizic și moral.

Actualizat la 18 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

 

 

 

 

 

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.