Amenajarea primului apartament: finisaje, mobilier, decorațiuni - ACAJU

Mutarea în primul apartament este întotdeauna însoțită de emoții, pentru că aceasta urmează să devină acel loc plin de căldură unde fiecare colțișor, fiecare detaliu definesc și personalizează conceptul tău de “acasă”. Cu alte cuvinte locul care îți oferă deconectare și unde poți să îți reîncarci bateriile, oaza ta de liniște și confort.

Achiziţia primului tău apartament este probabil, cea mai mare investiţie pe care ai făcut-o, sau o vei face vreodată. Primul pas a fost făcut, dar drumul nu se termină aici. Nu poți dormi, mânca, sau relaxa într-un apartament gol, neamenajat. Trebuie să te decizi asupra stilului, mobilierului, asupra accesoriilor și decorațiunilor interioare. Nu trebuie să urmezi niște regulile rigide. Creativitatea este cea care contează, apoi imaginația, riscul și intuiția sunt, de asemenea, foarte importante în procesul de amenajare al primului apartament.

Ce stil de amenajare ți se potrivește pentru primul apartament

Decorul casei tale oglindește întocmai personalitatea ta, de aceea e bine să hotărăști ce stil de amenajare te definește. Stilul de amenajare este important pentru că acesta va determina felul în care vei asorta și vei alege decorațiunile interioare, țesăturile și mobilierul.

Stilul Minimalist - Amenajarea apartamentului în stil minimalist, merge cel mai bine cu spațiile mari, open space, cu geamuri mari și tavan înalt, astfel încât totul să pară aerisit. Dacă te gândești la o astfel de amenajare pentru primul apartament, vei alege doar piesele esențiale vieții cotidiene și o cromatică neutră cât mai lipsită de imprimeuri sau texturi. Minimalist înseamnă limitarea la culoare, mai puține efecte vizuale, mai puține piese de mobilă și decorațiuni. Focusul este pe funcție și nu pe accesorii.

Stilul Boho - Amenajarea boho înseamnă să lași la parte rigoarea clasică, scandinavă sau modernistă. Este perfect pentru firile nonconformiste și nerecomandat conservatorilor. Cuvântul-cheie este “mixul”. De stiluri, de țesături, de culori, pentru că boho este mai degrabă un anti-stil. Iată de ce un perete alb, gol, nu are ce căuta într-un astfel de interior. Boho este pentru cei ce iubesc arta, culorile, contrastele, creativitatea și trecutul. Elementele vintage sunt în general colorate și se completează cu piese rustice.

Stilul Scandinav - Pentru a-ți decora apartamentul în stil scandinav ai nevoie de un look curat aproape de natura, accesorii și decorațiuni interioare cu un touch cald, relaxant și de un mobilier funcțional, dar și estetic. Designul organic al pieselor de mobilă în stil scandinav este în strânsă legătură cu lemnul folosit în varii forme. Ai nevoie de mult lemn și de multă lumină. În completarea spațiilor aerisite vin și pereții albi. Alegerea mobilierului în stil nordic trebuie să fie simplă: mult lemn, linii curate, finisaje pastelate, piese funcționale și doar mici accente cromatice.

Stilul Clasic - Deși pare demodat, stilul clasic pune un puternic accent pe confort și predictibiliate. Tocmai de aceea te poți baza pe stilul tradițional, dacă ești o fire mai conservatoare, nu se demodează și te va face mereu să te simți bine. Amenajarea primului apartament în stil clasic înseamnă în primul rând simetrie în mobilier și decorațiuni, de la mobila living, comode, scaune și console cu picioare curbe, mobila trebuie grupată în aranjamente aproape formale, care invită la conversație și relaxare. Amenajarea primului apartament în stil clasic nu ar fi completă fără plinte și cornișe decorative și fără decorațiunile aurii, prezente atât la ramele oglinzilor și tablourilor, cât și la accesorii și decorațiuni interioare (aplice, sfeșnice, veioze). Și totul trebuie completat de perdele și draperii elegante și sofisticate.

Stilul Industrial - Dacă îți dorești o amenajare în stil industrial, ar trebui să ai model decorul studiourilor, garajelor și fostelor ateliere din Brooklyn. Aspectul pare brut, nefinisat, de la pereţii erodaţi care lasă cărămida la vedere şi până la podele din beton, scaunele și taburetele metalice cu șezut din lemn masiv. Spre deosebire de stilul clasic, bazat pe curbe line, stilul industrial este angular, drept, geometric. Ca gamă cromatică ai nevoie de tonuri neutre, de non-culori, de mici accente de culoare, mai ales metalic strălucitor. Alege tablouri abstracte și ceasuri de perete cu roți zimțate, păstrează geamurile fără perdele sau doar cu obloane sau jaluzele simple.

Stilul Eclectic - Dacă ești o persoană originală și vrei ca primul tău apartament să te reprezinte atunci provocarea este stilul eclectic. Vechi și nou, oriental sau vestic, retro sau industrial, toate se pot întâlni când decorezi interiorul în stil eclectic. Trebuie ai grijă la proporții și la cantități, la ce piese domină încăperea. Pentru a echilibra texturile în straturi diferite, păstrează un fundal neutru, uni. Păstrează de asemenea o coerență a ”temei” centrale a camerei. Un stil eclectic poate fi bazat pe culori neutre sau dimpotrivă pe tonuri acide, sau poate fi eclectic prin motivele imprimate și patternurile amestecate. Este un amestec de elemente, texturi și culori, de influențe și inspirații.

Sfaturi pentru decorarea noului apartament

Amenajarea primului apartament înseamnă în afară de definirea stilului de amenajare, stabilirea unui buget și unui plan, în care să ai foarte bine făcute, măsurătorile spațiilor pe care vrei să le umpli. Mobila și accesoriile pot părea mai mici într-un showroom, însă odată aduse acasă vei constata că se așază diferit în noul spațiu. Măsoară mobila cu atenție pentru a vedea cum s-ar încadra în spațiul disponibil. De asemenea, măsoară cadrul ușii, liftul, intrarea în bloc pentru a vedea dacă poți aduce piesele masive de mobilier în locuință. Deci, analizează cu atenție spațiul pe care îl ai de amenajat, înainte de a pleca cu lista de cumpărături.

Alege mobilierul potrivit pentru fiecare cameră

Când vine vorba de amenajarea primului apartament alegerea mobilierului să fie bazată atât pe estetic, cât și pe practic și funcțional. Alege mobila potrivită pentru fiecare încăpere, adică mobilă durabilă, de calitate și cât mai versatilă, astfel încât să poți oricând redecora, cu un buget mic și fără investiții mari. Spațiul mic este adesea cea mai mare preocupare a proprietarilor de locuințe sau a chiriașilor, atunci când doresc să își decoreze apartamentul. Cea mai bună metodă prin care poți crea senzația de mai mult spațiu, este aceea de a alege mobilierul potrivit pentru fiecare cameră. Chiar și un apartament mic poate părea mare, atâta timp cât piesele de mobilier nu umplu toată camera.

Caută piese de mobilier mici, simple, cu profiluri joase, contemporane, simple și funcționale.

 

  • Pentru living, investește în mobilier de calitate, pentru că va fi până la urmă camera în care vei petrece cel mai mult timp și în care îți vei primi musafirii. Ai nevoie de seturi mobilă living, de la canapele, până la bibliotecă, dacă este cazul, sau comoda TV. Dacă ai un colț de citit în living alege un model confortabil dintre fotolii, va fi sanctuarul tău de reîncărcare a bateriilor.
  • În cazul dormitorului e necesar să alegi piesele esențiale pentru a accentua confortul și relaxarea. Alege dintre paturi dormitor de calitate, nu te zgârci la saltea și perne ori lenjerie de pat, care vor contribui la un somn bun. Apoi alege noptiere, eventual comode sau șifoniere cu multe spații de depozitare.
  • În bucătărie pentru anumite piese investiția este pe termen lung. De aceea trebuie să alegi mobilă cât mai versatilă ca stil și ușor de readaptat la un eventual update. Mobila din lemn, de exemplu, poate fi revopsită sau pictată. De asemenea investește în mese dinning și scaune living de calitate, durabile.
  • Mobila de hol te ajută să faci diferența încă de la intrare, fiind primul loc pe care îl vezi și tu oamenii care te vizitează. Deci nu te zgârci când vine vorba de amenajarea primului apartament, la capitolul hol. Esențialele pentru un mobilier hol sunt o consolă, un cuier, un pantofar. Dacă spațiul îți permite, alege o banchetă sau taburete și decorațiuni interesante. Și dacă ai cu adevărat un hol mare, încearcă să folosești cât mai multe spații de depozitare, creează un dressing sau rafturi în stil cămară, și dormitorul sau bucătăria vor fi mai aerisite. Neapărat folosește multe corpuri de iluminat aici, mai ales că la apartamente, holurile sunt fără lumină naturală.

 

 

Aranjează mobila în funcție de zonele funcționale specifice

Organizează-ți spațiul în funcție de zonele funcționale, cum ar fi zona de relaxare, zona în care servești masa și zona de entertainment. Stabilește zonele funcționale încă de la început mai ales dacă ai un apartament tip studio sau open space în care livingul și bucătăria sau balconul sunt combinate. Deși un apartament nu are toate camerele pe care le regăsești într-o casă, poți maximiza funcționalitatea și versatilitatea unei singure camere, prin crearea unor micro-spații. Atunci când grupezi piesele de mobilier, trebuie să ai în vedere accesibilitatea și fluxul de trafic din întreaga cameră. Proiectează astfel spațiul, încât să ai zone clare de trecere, și să nu obstrucționeze ușile sau holurile.

Folosește mobilierul multifuncțional dacă nu dispui de un spațiu generos

În apartamentele mai mici, e important să valorifici fiecare centimetru pătrat disponibil. Pentru a maximiza utilizarea spațiului folosește mobilier multifuncțional. Modelele de canapele extensibile te pot ajuta la crearea unei camere de oaspeți într-un apartament de-o cameră. Otomane și măsuțe de cafea cu spații de stocare ascunse, vor oferi mai mult loc pentru depozitare. Alege o mobilă bucătărie extensibilă sau pliantă, iar în dormitor, paturi dormitor cu spații de stocare.

Piesele de mobilier nu trebuie concentrate în partea centrală a pereților, ci trebuie să îl valorifice în întregime. Optează pentru elemente de colț, profitând astfel de tot spațiul pus la dispoziție de camera ta. O soluție inteligentă pentru a maximiza spațiul util, este să te duci funcționalitatea până în colțurile încăperii.

Alege paleta cromatică pentru fiecare încăpere

Gama cromatică este importantă pentru starea pe care ”acasă” ți-o transmite. O paletă de culori deschisă reprezintă alegerea ideală pentru un apartament. Poți porni de la o piesă de mobilier sau o decorațiune centrală, care iese în evidență și poți alege de acolo tonurile, așa încât să creezi unitate. Sau poți să alegi din start câteva culori pe care le preferi și să construiești de acolo decorul.

Iar la alegerea mobilierului, cel mai bine este să te oprești la nuanțe neutre când vine vorba de piese pe termen lung și investiții – sofa, mobilă de bucătărie – și să optezi pentru accente colorate și imprimeuri la accesorii și decorațiuni interioare, pe care le poți schimba adesea, fără a cheltui mulți bani pe redecorare.

Folosește-te de fiecare spațiu disponibil

Profită de spațiul din exterior – terasă sau balcon- și folosește-te la maxim de acest spațiu, incluzându-l în planurile tale de decorare. Caută mobilier rezistent, durabil, dar și elegant, care va rezista la capriciile vremii, și extinde spațiul util. Aceste zone exterioare pot fi o extensie a spațiului de locuit, iar cu mobila potrivită, adaugi instant metri pătrați la apartamentul tău.

Alege mici piese decorative care să completeze designul

Micile decorațiuni vor interveni pe parcurs în amenajarea primului apartament, drept accente sau la finalul decorării, când vei vedea de ce culori, texturi sau imprimeuri vei mai ”simți nevoia” în decor. Include aici și vechile piese care echilibrează și pot da farmec noului apartament, ce îl va diferenția de orice spațiu impersonal, rece. Iar detaliile noi vor fi dovada evoluției opțiunilor tale.

Alege cât mai multe piese de mobilier și accesorii confortabile, care te îndeamnă la relaxare, perne decorative, perdele, covoare moi, ghivece interesante, fețe de masă, lenjerii de pat. Investește în obiecte importante precum oglinzi, lămpi, pleduri sau covoare.

Deși corpurile de iluminat sunt detalii mici, tocmai acestea, alături de finisaje și accente decorative, transformă o încăpere. Lustrele, lampadarele, veiozele sau aplicele vor ieși imediat în evidență. Când vine vorba de lumină, păstrează cât mai multă lumină naturală și completează totul cu lumină ambientală ce te va ajuta să te relaxezi și să te simți acasă.

Folosește-ți creativitatea și imaginația, astfel încât casa ta, primul tău apartament, să fie o expresie a felului tău de a fi, nu doar stiluri de amenajare ci extensii ale personalității tale.