Trendurile sunt sezoniere, vin și trec fără să le simți. Dar lucrurile adevărate trec cu brio testul timpului, iar stilul bunului-gust este etern, așa încât nu trebuie să-ți faci griji că va trebui să-ți redecorezi casa la fiecare trei luni. Periodic reinventate interioarele decorate în stilul retro au revenit în tendințe în ultimii ani. Axat pe culori vii, vesele, precum violet și nuanțe de roz, texturi catifelate și decorațiuni cu detalii metalice aurii sau argintii, stilul retro este perfect pentru boemii moderni, pentru care contează în primul rând ambianța și confortul unei locuințe.
Decorul retro cuprinde, de fapt, mai multe decenii de stiluri, termenul în sine fiind utilizat pentru a descrie mai ales decorurile anilor '50, '60, '70. Dacă mergem puțin mai târziu în timp avem de-a face mai degrabă cu stilul vintage, deși cele doua stiluri pot fi, și chiar sunt, frecvent confundate. Dacă „vintage” înseamnă ceva patinat de trecerea timpului, „retro” face referire la designul unor elemente de amenajare produse începând cu revoluția industrială până în anii ’70.
Nu există un model standard pentru stilul retro, însă toată lumea îl recunoaște atunci când îl vede. În linii mari, stilul retro poate fi descris ca o combinație de elemente preluate din deceniile trecute cu scopul de a crea un nou stil de design de interior care e atât modern cât și vesel. Atuul stilului retro îl reprezintă flexibilitatea de exprimare a personalității exuberante, deci nu vă temeți să faceți uz de oricât din orice – culoare, decorațiuni, mobilier.
Caracteristicile stilului retro
Culorile contrastante, vinilurile, confortul, eleganța, accentele cromate, culorile neon, asocierile îndrăznețe de forme, canapele sau colțare masive sunt doar câteva elemente prin care putem aduce un aer retro în amenajările interioare. Este un stil legat de culorile îndrăznețe, aprinse, de imprimeuri geometrice sau abstracte, de postere sau tablouri de inspirație vintage, iar simetria nu este un cuvânt-cheie. Este un decor strident, încărcat și în mod categoric neformal.
Mobilier în stil retro
În anii ’60 în designul interior nu exista idea de a folosi un set de mobilier. Camera era amenajată cu obiecte diferite care la prima vedere păreau imposibil de combinat, însă acestea de obicei erau funcționale și confortabile. Nu existau dulapuri masive. Mobilierul de depozitare îl reprezentau birourile, bufeturile, sau comodele.
Mobilierul stil retro este abstract, cu forme atipice, din materiale care în acea perioadă erau considerate inovatoare, precum fibra de sticlă, plasticul și furnirul. Fiecare piesă de mobilier reprezintă o vedetă în decorul interior și aproape că se află în concurență, pentru a deveni punctul de atracție al încăperii. Două modele de scaune au fost îndeosebi populare la acea vreme: scaunele-ou și scaunele-sac (bean bag). Mobilierul trebuie să se adapteze și să se plieze pe corpul nostru și nu invers - aceasta era regula de bază.
Fie că vorbim despre materiale noi și finisaje vechi sau viceversa, stilul retro poate intra subtil în amenajarea interioarelor noastre sau poate fi destul de evident, prin forme curbilinii și circulare ale mobilierului asociate cu materiale precum pielea naturală, lemn sau lac. În mod curios stilul retro se adaptează și stilului minimalist prin simplitate și nevoia de spațiu aerisit.
Dacă alegi stilul retro în designul de interior, este nevoie să acorzi atenție obiectelor compacte, dar fără decor excesiv. Este recomandat să folosești piese de mobilier mai joase cum ar fi o măsuță de cafea de forma circulară, un bufet sau o comodă joasă cu fronturi simple. Poți alege o comodă funky, cu sertare colorate și margini rotunjite, specifică anilor '50. Piesele masive de mobilier (depozitările, canapelele, paturile, fotoliile) au în general picioare cu o formă grațioasă și sunt făcute din lemn sau metal. Toate piesele de mobilă sunt finisate cu lac lucios. Caracteristic pentru scaune și fotolii este scheletul din lemn la vedere, fotoliile fiind adesea în forme circulare, părând să îmbrățișeze. Taburetele și pufurile sunt un must have pentru stilul retro. Poți accentua stilul retro în zona de dining prin utilizarea de scaune viu colorate. În acest caz, un exemplu bun ar fi mobilierul din plastic în culori îndrăznețe.
Modelele de canapele cele mai des întâlnite în decorul retro, sunt largi și alungite, conținând aproape întotdeauna, o serie de pernițe decorative multicolore, care le pun în evidență. Poți alege o canapea cu formă organică, cu spătarul jos sau poți să o recondiționezi pe cea veche, tapițând-o cu un material floral sau cu motive geometrice. În caz contrar, optează pentru o canapea într-o culoare puternică și o poți decora cu perne de forme diferite și în culori vesele.
În dormitor nu trebuie neapărat să schimbi patul cu totul; este suficient să ai câteva perne colorate din catifea sau velur, o cuvertura cu imprimeuri geometrice și doua noptiere joase și câteva veioze în ton.
Cât despre bucătării, cu toții recunoaștem frigiderele cu fronturi bombate Fram, sau mașina de gătit BigChill sau Parkinson Cowan Peeress. Le găsim și astăzi pe piață, în culori atrăgătoare – verde mentă, roșu, crem, roz sau albastru. Scaunele cu rama din metal cromat strălucitor, cu șezutul de un rosu aprins atrag atenția asupra barului sau a bucătăriei.
Este un stil extrem de permisiv, putând fi utilizate piese de mobilier vechi. Poți folosi piese din casa bunicii sau le poți achiziționa de la diferite târguri, scoțându-le în evidență prin intermediul unora noi, moderne. Înnobilează-le cu ajutorul lacului, vopselei, șmirghelului, apoi adaugă zgârieturi caracteristice "de timp".
Cromatică pentru o stare de bine
Stilul retro se recunoaște ușor după nebunia culorilor și dimensiunile generoase ale motivelor desenate pe suprafața materialelor textile. Sunt suficiente însă trei culori, nu mai mult, pentru că retro e nebunie controlată. Interiorul retro este un interior care emană o stare de bine, un interior vesel și tonic în același timp. Culorile luminoase ce caracterizează acest stil, portocaliu, galben, fucsia, roșu, violet, alb se acomodează foarte rapid în decorul retro-modern sau retro-clasic.
Verdele avocado este de departe cea mai populară alegere de culoare retro, urmată de muștar galben și combinații de maro, negru, alb și roșu. Amestecul de portocaliu, roșu, verde, indigo și galben este foarte prezent în stilul retro. Modelele în dungi și carouri sunt și ele marci ale stilului retro. Când te gândești la stilul retro, te vei gândi mai întâi la covorașe cu ilustrații geometrice, viniluri și catifea.
Pattern-uri specifice
Anii ’60 sunt anii când a început boom-ul PopArt-ului în rândul designerilor și artiștilor. Un rol important l-a jucat Andy Warhol și operele sale de artă de senzație: reproduceri de portrete ale marilor celebrități și postere în care făcea publicitate supei sau ketchup-ului. Deși astfel de artă nu se încadra în conceptul de pictură, totuși a fost adoptată de mulți contemporani ai acelei perioade. În prezent, stilul retro nu poate fi lipsit de renumitele tablouri colorate cu Marilyn Monroe, prin urmare, designul interior în acest stil va fi oportun să sublinieze grafica spectaculoasă în spiritul PopArt.
Emblematice stilului retro rămân carourile, bulinele, dungile verticale, modelele florale, modelele abstracte, formele geometrice. Acestea accentuează tendința retro în special când sunt utilizate în țesături sau în decorarea pereților, fie că vom folosi un tapet sau o zugrăveală decorativă. Nu degeaba a fost numită decada flower power. Un simbol al pacifismului, iubirii, empatiei și a ideologiei împotriva violenței. Iar motivul floral se regăsea peste tot: în vestimentație, accesorii, decorări interioare.
Textilele și tapetul vor fi alese în culori vii și cu imprimeuri cu model geometric în zig-zag, dungi sau curbe. Iar imitația animal print poate fi utilizată pe covoare, piei sau blănuri naturale/artificiale așternute pe pardoseală.
Lumina
Stilul retro este evidențiat cel mai bine de lumina rece, pentru că nuanțele folosite îi dau deja căldură. Alege becuri care imită lumina naturală și plasează cât mai multe veioze sau lămpi în punctele-cheie din camere. Lămpile de podea, lămpile rotunde voluminoase, cele care au imprimeuri în carouri sau cele cu ciucuri ca și disco ball-ul reprezintă alegerile ideale pentru crearea controversatului decor retro. Același efect glam îl poate avea lumina de neon sau un candelabru ornamental, agățat de tavan printr-un lanț cu aspect antichizat, dar și lămpile în formă de amibă, bumerang sau boabe de fasole.
Materialele
În perioada postbelică oamenii au început să folosească materiale neobișnuite pentru producția mobilierului. De exemplu, plasticul a început să fie utilizat la producția scaunelor, meselor, abajururilor..., din cauza ieftinității și accesibilității acestuia. Prin urmare, este chiar indicat utilizarea mobilierului și decorului din plastic într-un interior retro. În rest decorul trebuie să urmărească linii simple iar ca materiale să se utilizeze mase plastice, lemn furniruit, sticlă și metal.
Pe holuri și sufragerii se recomandă folosirea parchetului împletit. Pereții se vor vopsi în culori neutre, iar pe anumite zone poți utiliza aspectul de căramidă aparentă. Un alt exemplu care caracterizează stilul este utilizarea gresiei ca pardoseală în bucătării după modelul de tablă de șah din combinația de culori alb și negru, roșu sau galben.
Pereții, tavanul și pardoseala
Pereții este recomandat să fie îmbrăcați cu tapet ale cărui pattern-uri pot fi abstracte, dar și cu imagini desprinse din realitatea anilor ’50-‘60′-’70 pentru a face amenajarea cât mai credibilă. Tapetul cu motive grafice sau florale în culori pale sau saturate este binevenit în oricare încăpere. Verdele, galbenul, portocaliul și turquoise-ul sub forma carourilor, cercurilor, liniilor frânte sau curbe sau elementelor naturale esențializate sunt specifice.
Dacă alegi să zugrăvești pereții în culori uni, preponderent folosite pentru fundal sunt bleu, crem, verde mentă, roz, portocaliu, gri sau alb. În acest caz, pereții poartă tablouri pline de culori îndrăznețe, care dau tonul amenajării, plus aplice din cupru sau alamă cu sticlă sablată, colorată sau texturată.
Tavanele sunt în general simple, albe, eventual cu o cornișă nedecorată și sunt completate de corpuri de iluminat de o eleganță specifică perioadei.
Într-un decor retro podeaua trebuie să atragă atenția. În perioada anilor ’50-’70 pardoselile erau acoperite cu linoleum în carouri, în zilele noastre se recomandă parchetul sau marmura care imită parchetul și care are același imprimeu în carouri. Există trei variante atunci când te decizi să îți decorezi locuința în stil retro: lemnul natural, covoare din păr aspru și un mix îndrăzneț de plăci/dale plasate în celebra tablă de șah. În general, pardoselile din lemn masiv sunt asociate dormitoarelor și sufrageriilor. Holurile, băile și bucătăriile primesc culori variate prin gresie sau fâșii din PVC (linoleum). Poți lua modelul bucătăriilor din tinerețea părinților, cu gresie alb și negru/gri tip tablă de șah, mobilier verde și masă cu scaune melaminate roșii sau pe cel al băilor cu mozaic alb-negru hexagonal.
Decorul excentric – sufletul stilului retro
În ceea ce privește accesoriile, în fruntea listei se află posterul anilor 60-70 urmat de fotografii alb-negru, cărți poștale, cărți cât cuprinde la vedere, machete de mașini, motociclete, rachete sau modele vechi de avioane. Pentru un plus de autenticitate, finisează decorul cu obiecte și accesorii vintage: un radio vechi, un telefon fix cu model retro, discuri vinil... Iar simbolurile de dragoste și pace nu trebuie să lipsească niciunui decor inspirat din anii ’70. Peace & Love.
Oglinzile retro au forme dreptunghiulare sau dreptunghiulare cu colțuri rotunjite, iar ramele sunt foarte simple, curate, pentru că se aplică pe pereții îmbrăcați în tapet și caută să nu încarce vizual atmosfera. Din stilul retro face parte oglinda în formă de soare cu raze din brațe metalice, fie de culoare argintului, fie a aurului.
Pe geamuri poți folosi draperii ușoare din țesături naturale (bumbac) cu model înflorat sau geometric. De asemenea, utilizează vesela viu colorată, chiar din ceramică, feșe de masă și cuverturi cu buline sau carouri și covoare cu model geometric. Pe rafturi deschise expuneți cărți, suveniruri și bibelouri, iar pervazurile pot fi decorate cu flori naturale în ghivece.