Una dintre cele mai importante și frumoase sărbători ale creștinătății, Învierea Domnului, trebuie întâmpinată cu liniște și cu bucurie în suflet. În afara preparatelor pentru masa festivă de Paște aranjarea și decorarea mesei de sărbătoare este un mijloc în plus pentru a aduce bucurie în suflete și pentru a marca frumusețea vieții.
Masa de Paște trebuie să fie veselă și să emane un aer de sărbătoare, dar în același timp să aibă eleganță și dacă se poate să fie decorată în stilul predominant de design al casei. Câteva ornamente sau decorațiuni de paște care vor împodobi masa de Paște sau întreaga locuință, nu neapărat dintre cele mai scumpe, ne vor aduce primăvară și bucurie în suflet.
Temele pascale, în materie de decorațiuni de Paște, sunt iepurașii, puii de găina și mielușeii, ouăle colorate, ghirlandele florale, coșulețele pentru bomboane. Toate acestea nu sunt greu de realizat și ai posibilitatea în această primăvară să găsești și timpul necesar. De asemenea, poți seta dispoziţia de sărbătoare cu lumânări, ghirlande, steguleţe, şiruri de beculeţe, perne colorate și orice alte decorațiuni pe care le aveţi deja prin casă.
Masa de Paște în familie
Ouă vopsite, lumânări colorate, iepurași de toate felurile, puişori, mieluşei și multe flori de primăvară pot constitui decorațiuni masă pentru o masă de Paşte absolut specială care nu va fi doar pe placul adulţilor ci și a copiilor. Poți amenaja întreaga încăpere cu astfel de decorațiuni, nu doar masa şi vei crea un ambient propice poveştilor din ziua de Paște. Folosește culorile specifice anotimpului, care să sugereze prospeţime, lumină, puritate, voie bună, energie. Pentru o masă de Paşte organizată în familie, sunt recomandate culorile pastelate, florile, dar şi elementele decorative dulci. Roz deschis, dar şi galben sau verde intens sunt alegeri inspirate.
Centrul mesei poate fi atractiv prin câteva aranjamente florale colorate şi parfumate, sau cu ajutorul ouălelor de Paște în coșulețe, neapărat cu iarbă colorată pentru a da iluzia de cuib. Locul la masă al fiecărei persoane poate fi înveselit prin inele pentru şervete, din pâslă, în formă de urechi de iepure.
Acestea pot fi confecţionate acasă, fiind suficient să descărcaţi un şablon şi să decupaţi apoi dintr-o bucată de fetru roz. Pe masă mai pot exista iepuri de ciocolată, bomboniere în formă de pui sau ou, ouă vopsite dar și din ciocolată sau bezea. Pentru încântarea celor mici, poți pune drajeuri multicolore în formă de ou în pahare din sticlă înalte, pentru apă, pe care să le plasezi pe masă, printre platourile cu preparate.
Masa de Paște în stil rustic
Un decor de Paște în stil rustic va crea o stare de calm și de „bine ați venit” pentru musafiri, care se vor simți în familie, în atmosfera plăcută și reconfortanță din vremea copilăriei.
Pentru o amenajare masă de Paște în stil rustic ai nevoie de câteva elemente naturale, mai ales lemn și materiale textile naturale. Decorațiunile din lemn cu un design rustic simplu, dar și accesoriile din lemn gen suporturi de șervețele, solnițe, vor da un aer vesel și jucăuș.
Înlocuiește clasicele platouri din porțelan cu nişte plăci de lemn, folosește pentru decorul mesei plante verzi, ferigi, muşchi verde, frunze de eucalipt sau mentă, anemone. Într-un asemenea decor rustic merg de minune ouăle încondeiate sau ouăle monogramate, iar pentru a le personaliza cu iniţialele oaspeţilor sau cu un mesaj scurt de Paște, utilizează vopsea acrilică aurie sau argintie. Vei obține o notă de eleganţă şi de lux, deşi masa este una cu design rustic. Faţa de masă este de preferat să fie una ţesută din în sau cânepă pentru a spori efectul rustic. Folosește căni de lut pentru a servi băuturile și vase din ceramică pentru preparate.
Pentru aranjamentul central folosește flori parfumate de primăvară, crenguțe înflorite aranjate în borcane de sticlă transparente, vaze din lemn îmbrăcate în sfoară de cânepă sau vaze din ceramică.
Masa de Paște în stil minimalist
Chiar dacă Paștele este perceput ca o sărbătoare colorată, de primăvară, asociată de multe ori cu reînvierea și transformarea naturii, există oameni cărora nu le plac decorurile pentru masa de Paște încărcate de prea multă culoare și nici prea mult verde. Dacă preferi ceva simplu și echilibrat atunci alege stilul minimalist pentru a-ți decora casa de Paște. Albul și negrul sunt culorile clasice minimaliste, așa că poți decora cu lumânări albe și negre, iepurași de porțelan, cuiburi și bineînțeles ouă.
Ouăle de Paște nu reprezintă doar elementul tradițional care stă la baza mâncărurilor de Paște, dar și o piesă de decor foarte importantă, iar în acest caz posibilitățile sunt nelimitate. Tot ce trebuie să faci este să dai frâu liber imaginației și poți încerca diverse compoziții cum ar fi ouăle negru cu alb, de exemplu, pe care poți inscripționa diverse modele, citate, rime, unele din ele pudrate cu cretă etc. Trebuie reținut faptul că minimalismul nu înseamnă doar alb și negru, ci înseamna și mult decor natural, lemn brut, sfoară, piatră și beton, așa că poți lua în considerare decorațiuni de Paște cu aceste materiale pentru decorarea casei și mesei tale pentru acest Paște.
Masa de Paște în stil vintage
Paștele este o sărbătoare plină de căldură, pe care alegem de multe ori, sa o petrecem în familie sau alături de cei dragi, rememorând momente frumoase din copilărie sau tinerețe. Pentru cei care vor să ofere sărbătorii pascale un aer elegant, cea mai bună alegere de decorațiuni pentru masa de Paște este stilul vintage.
Folosește porțelanuri de modă veche pentru a crea piesa de rezistență a decorului vintage, tăvițe din lemn lucrate manual, fețe de masă și șervețele croșetate din bumbac, sfeșnice din alamă vintage, eventual vaze chic pictate și uzate și flori proaspete de primăvară. În loc să pui sticla de vin şi paharele pur şi simplu pe masă, aşează-le frumos pe o tavă sofisticată. Uită de banalul coş sau castron pentru ouă roşii şi alege câteva suporturi cu aspect învechit.
Decorarea ouălelor în stil vintage este de asemenea un proces original: oul este îmbrăcat în dantelă, hârtie veche și decorat cu decupaje din reviste sau ziare vechi, este exact ceea ce trebuie pentru a sublinia atmosfera. Poți folosi cuiburi, pene, păsări, flori de primăvară, figurine din porțelan și tacâmuri din argint pentru a finaliza decorul.
Foloseşte ca centerpiece un vas de sticlă umplut cu ouă de lemn/plastic sau ouă reale, dar colorate deosebit (auriu, argintiu, cu diferite modele, încondeiate etc) sau umple-l cu câteva pietricele şi crenguţe cu flori. Stilul vintage merge pe ideea de vechi, boem, un fel de rememorare a vremurilor de demult, transpuse în decorațiuni de Paște unice, ce se pot regăsi pe masa ta de Paște.
Masa de Paște în stil scandinav
Sărbătoarea Pascală în țările scandinave este reflectată și în decorațiunile pe care locuitorii țărilor din nord le folosesc pentru a-și orna casa și masa. Un Scandi-Easter (Paște Scandinav) este ceva foarte natural ce denotă mult calm și eleganță prin simplitate. Sunt folosite materiale tradiționale cum ar fi piatra, lemn, sticla la care se adaugă bineințeles nelipsitele flori de primăvară, ouăle și iepurașii.
Pentru amenajare masă de Paște în stil scandinav, îți recomandăm să aduci în prim plan produsele de bucătărie cu finisaje lucioase sau mate și articolele decorative estetice. Pentru un stil 100% scandinav, alege decorațiuni masă în culori naturale și combină-le cu texturi ca dungile sau picățelele, foarte îndrăgite anul acesta. Rezultatul va fi o doză de personalitate și de dinamism pentru masa de Paște.
Pentru că masa de bucătărie este vedeta amenajării, alege o față de masă albă cu picățele albastre, sfeșnice și o vază semi-transparentă albastră sau albă, în care să pui flori proaspete din grădină. Astfel, vei crea o atmosferă plăcută, călduroasă și veselă.
Pentru servirea prăjiturilor, îți recomandăm folosirea unei etajere din lemn și porțelan și a unui platou din porțelan alb care se completează foarte bine. Ținând cont că băutura reprezentativă sărbătorii pascale este vinul, un suport pentru sticle este foarte util. Dacă nu îl ai cumpără-l, va oferi bucătăriei tale un aspect sofisticat și foarte elegant.
Bufet suedez cu dulciuri
Dulciurile pot sta la discreţia oaspeţilor și după masa de Paște propriu-zisă, iar un bufet suedez este soluţia cea mai la îndemână. Cozonacul, pralinele, brioşele și figurinele din ciocolată se pot aşeza în living într-un loc accesibil pentru musafiri. Bufetul nu trebuie supraîncărcat. Foloseşte elemente decorative simple şi platouri, boluri de forme diferite. Băuturile pot fi puse separat pentru a nu se crea aglomeraţie.
Optează pentru o faţă de masă de o singură culoare, dar șervețele colorate și aşază platourile cât mai aspectuos pentru a reprezenta o încântare atât din punct de vedere gustativ cât şi vizual. Tipul preparatelor ţine de fiecare în parte: poți opta pentru deserturi tradiționale sau din contră, pentru reţete de dulciuri moderne.