Pregătirea mâncării și luarea mesei în bucătărie presupun, inevitabil, apariția murdăriei, a petelor și chiar a mirosurilor neplăcute. Pentru ca mobila bucatarie să își păstreze aspectul și rezistența timp îndelungat, trebuie să acordăm o atenție aparte procesului de întreținere, îndeosebi curățării corecte a acesteia. Cel mai utilizat loc din bucătărie este blatul, pe care se întâmplă majoritatea operațiilor legate de prepararea mâncării și care practic nu se termină niciodată.
Un blat de bucătărie trebuie să suporte șocuri și umiditate, să reziste la căldură, să fie ușor de curățat și, dacă se poate, să se asambleze cu un minimum de racorduri și de aceea ar trebui să acorzi o atenție deosebită alegerii și întreținerii acestuia. Pentru ca o bucătărie să arate impecabil trebuie ca blatul de bucătărie să fie bine întreținut, mereu curat și dezinfectat.
Cum se curăță blaturile de bucătărie în funcție de material
Pentru a curăța mobila de bucătărie și blatul indiferent de materialul din care este făcut, se recomandă utilizarea unei lavete moi, a unei piei de căprioară sau a unui burete fără multă apă. Fiecare material se deosebește prin specificații individuale, dar există câteva recomandări generale, valabile pentru orice tip de blat de bucătărie. Pentru murdăria ușoară, este suficient să se folosească o lavetă umedă și detergent lichid, ștergând ulterior cu apă caldă orice urmă de detergent.
Dacă foloseşti substanţe chimice din comerț, rişti ca tu, sau unul din membrii familiei tale (mai ales copii) să ajungă la spital din cauza chimicalelor ajunse accidental în mâncare. Dacă aveţi alergici în familie, cu atât mai mult trebuie să eviţi folosirea de produse de curăţat complicate, cu multe ingrediente greu de pronunţat, coloranţi şi agenţi de parfumare.
Soluțiile făcute în casă, pe bază de bicarbonat de sodiu, ulei esenţial de citrice, oțet şi apă sunt cele mai bune pentru curăţenia de întreţinere. Dacă ţii neapărat să fie totul dezinfectat, folosește alcool etilic alimentar, simplu, fără aditivi, turnat într-un recipient cu pulverizator.
- Blaturi de granit - Folosește o cârpă din microfibră pentru curățare pentru a îndepărta praful și fă-o în fiecare zi, dacă este necesar, dar nu utiliza un produs obișnuit de bucătărie pentru curățare. Poți folosi soluție de apă călduță și detergent de vase, ștergând apoi cu o lavetă curată. Sigilează regulat granitul pentru a-i mări rezistența la zgârieturi și pete.
- Blaturi de marmură - Sunt foarte delicate. Folosește o cârpă cu apă cu săpun, dar clătește și usucă imediat cu un prosop din microfibre, care va da strălucire acestor suprafețe.
- Blaturi din lemn - Ar trebui tratate cu soluții menite să le protejeze, acestea fiind predispuse crăpăturilor și colmatării. În acest sens ceara sau uleiurile speciale sunt cele mai potrivite. Pentru că zgârieturile vor fi inevitabile, poți folosi un șmirghel pentru a nivela suprafața și apoi reaplică stratul protector ales. Pentru a curăța un astfel de blat de bucătărie, poți folosi un produs din comerț destinat lemnului, care să nu fie abraziv, sau îți poți face propria soluție de curățat, din apă călduță amestecată cu oțet alb, distilat. După ce cureți blatul, asigură-te că este complet uscat. Trebuie să folosești apă cu săpun neutru. Uscarea după spălare este foarte importantă.
- Blaturi de cuarț – Fiind dure și cu porozitate redusă, se pot spăla cu un burete cu apă cu săpun, uscându-se cu o cârpă la terminare.
- Blaturi de lucru din oțel - Oțelul nu trebuie curățat cu lavete de curățare abrazive, folosește o cârpă din microfibră folosită întotdeauna în aceeași direcție. Astfel i se va păstra luciul și strălucirea.
Ce nu trebuie să faci dacă vrei ca blatul de bucătărie să reziste cât mai mult în timp
- Pentru ca o suprafața să își păstreze frumusețea cât mai mult timp, trebuie să eviți expunerea acesteia la temperaturi mari și să o ferești de zgârieturi. Blaturile nu se vor folosi ca suprafaţă pentru tăiat cu cuţite sau alte elemente similare (se vor folosi tocătoare din lemn, plastic, granit).
- Nu se vor deplasa / freca obiecte pe suprafaţa blatului ce pot provoca zgârieturi.
- Pentru a nu rămâne cu un blat de bucătărie ars, care nu va mai arăta prea bine indiferent de materialul din care este făcut, nu aşeza tigăi, oale, cafetiere sau alte obiecte fierbinți pe blat. Pentru asta se vor folosi suporţi speciali pentru vasele de gătit. În cazul tăvilor încinse, șocul termic poate provoca fisuri.
- Nu permite suprafețelor să fie expuse la surse de căldură intensă, deoarece materialele îşi pot schimba culoarea sau chiar forma.
Greșeli de evitat și sfaturi utile pentru curățarea blatului de bucătărie
- Nu ștergi imediat ce s-a pătat blatul
Nu permite apei sau oricăror alte lichide să rămână prea mult timp pe blaturi, şterge orice urmă de umezeală cât de repede și păstrează suprafața uscată. Nu este indicat ca apa să se acumuleze și să persiste în jurul chiuvetelor, plitelor, în îmbinările blaturilor sau între blat şi perete. Infiltrarea lichidelor poate cauza daune iremediabile. Ia în considerare acest lucru chiar dacă materialul din care este făcut blatul nu este poros. Un blat de bucătărie din lemn, este deosebit de important să fie uscate bine după curățare. Apa este absorbită ușor de lemn, iar rezultatul va fi că placa se deformează și lemnul capătă o suprafață aspră.
- Folosești cârpe / bureți sau soluții abrazive, care zgârie
Blaturile pot fi curăţate cu soluții obişnuite de curăţare a suprafețelor, de preferat diluate, însă fără agenţi abrazivi. Pentru curăţare se va folosi o cârpă sau un burete moale, neabraziv, astfel încât să se evite micile zgărieturi care, în timp, pot evolua și strica suprafața blatului.
- Nu citești eticheta de pe soluțiile de curățare
În procesul de curățare folosește doar substanțe solubile în apă, pe eticheta cărora este specificată clar siguranța utilizării în funcție de materialul blatului. Evită agenții de curățare cu un pH prea ridicat, cum sunt detergenții pentru grătar, cuptor sau cei pentru mașinile de spălat vase. Aceștia pot interacționa cu rășinile din compoziția unui blat de bucătărie din quartz compozit. Nu folosi agenţi duri de curăţare, cum ar fi soluțiile anti-calcar, când cureți un blat de bucătărie pătat. Acestea se vor şterge cât de urgent posibil de pe blaturi.
- Lași petele să se usuce pe blat
Curăță petele imediat ce au apărut, după care folosește apă din belșug. Ulterior, acestea vor fi mai greu de îndepărtat de pe un blat de bucătărie pătat și vă pot chiar determina să apelați la obiecte ascuțite pentru curățare.
- Nu ții cont de tipul de blat
Dacă ai blat din granit în bucătărie, acesta are nevoi speciale când vine vorba de curăţenie și dezinfectare. Granitul se poate deteriora ușor dacă nu folosești produsele corespunzătoare. Regula de bază pentru un blat de bucătărie din granit este să nu foloseşti produse corozive (nici lămâie sau oțet) sau ingrediente care conțin amoniac sau înălbitor, ci săpun blând și cârpe moi, pentru a nu strica suprafaţa lustruită.
- Nu folosești produse de curățare naturale
Nu utiliza abrazivi duri, doar bicarbonat de sodiu, o periuță de dinți moale sau partea dură a unui burete obișnuit din spumă. Acest lucru este valabil mai ales pentru blaturile din lemn.
- Cureți blatul din marmură cu oțet
Chiar dacă oțetul este un adevărat ajutor în curățenia din întreaga locuință, nu același lucru se poate spune și despre curățarea cu oțet a unui blat de bucătărie pătat din marmură, această soluție fiind pe deplin contraindicată. Totuși, dacă petele sunt foarte dificile și par să nu poată fi înlăturate cu apă simplă, acestea pot fi îndepărtate cu o pastă realizată din bicarbonat de sodiu și puțină apă. Aceasta pastă va fi lăsată să acționeze o zi după care se va îndepărta cu o cârpă moale din bumbac înmuiată în apă calduță. Dupa aceea, se va șterge totul cu o cârpă uscată. Aveți grijă să nu frecați prea tare pentru a nu deteriora stratul exterior protector.
Soluțiile bio care oțet și lămâie îndepărtează foarte ușor urmele de săpun și de apă dură de pe multe suprafețe, dar pentru suprafețele din pietre naturale (marmură, calcar, travertin sau onix) folosește în soluțiile neutre de curățare produse special pentru ele.
- Folosești soluții de curățare care pot zgâria
Dacă ai un blat de bucătărie termorezistent, din ceramică porțelanată, evită folosirea soluțiilor pe bază de fluor și nisipuri de quartz, folosindu-se în schimb agenți de curățare pe bază de silicon. Singurele soluții permise sunt cele universale (soluțiile / detergenții din uzul casnic), iar pentru murdăria greu de îndepărtat, foarte eficientă se va dovedi o soluție pe bază de ulei biodegradabil.
- Cureți blatul cu apă fierbinte sau aburi
Niciodată nu folosi apă fierbinte sau aparate de curăţat cu aburi pentru a îndepărta murdăria de pe un blat de bucatarie.
-
Testează soluția de curățare
Întotdeauna testează agentul de curățare pe o zonă discretă înainte de a curăța blatul. Tratează-l, apoi șterge-l curat și uscat, așteaptă 1-2 minute și vezi dacă s-a schimbat culoarea învelișului, strălucirea a dispărut etc. În funcție de rezultat îl poți folosi în conținuare sau nu.
Actualizat la 13.12.2023 de Iulian Acatrinei