Animal de companie în casă? 7 reguli de alegere a mobilierului și decorațiunilor - ACAJU

Hotărârea de a adopta și integra în casă și familie un prieten necuvântător, a unui animal de companie, vine la pachet cu multă distracție, multe drăgălășenii dar și cu atenție și responsabilitate. La capitolul responsabilitate intră inclusiv realizarea anumitor modificări în ceea ce privește amenajarea spațiului interior. Dacă eşti iubitor de animale nu poți izola noul membru al familiei sau să-i interzici accesul în anumite camere, mai ales dacă vorbim de un apartament. 

În primul rând, trebuie să ştii ce ai de făcut pentru a preveni mici dezastre şi distrugeri considerate inerente atunci când aduci în familie o pisică sau un câine. Nu are sens să faci o dramă pentru orice fir de păr, să-ți cerți animăluțul dacă are chef de joacă, dar nici nu poți fi tot timpul cu ochii pe el și mai mult, probabil l-ai luat să vă simțiți bine amândoi. Animăluțele nu ştiu, şi nici nu prea vor, să aibă grijă de amenajarea pe care ai construit-o cu mult efort, aşa că va trebui să faci de la bun început alegeri corecte în ceea ce privește mobila de living în special, pentru a te scuti de stres şi muncă.

O amenajare armonioasă şi elegantă poate merge mână în mână cu confortul animalului tău și cu multă joacă, dacă vei ţine cont de câteva aranjamente simple şi bine gândite.

 

  1. Alegerea canapelelor și scaunelor

 

Alegerea canapelelor și a scaunelor trebuie să se facă în primul rând în funcție de materialul din care sunt confecționate acestea. Canapelele din microfibră sunt rezistente la pete și ușor de curățat, iar dacă alegi un model dehusabil, îți poți schimba husa de canapea sau de scaune când te plictisești de vechiul model sau dacă au apărut urme lăsate de animăluțe.

 

Este mai dificil la canapea pentru că aceasta trebuie să fie, de obicei, vedeta livingului și vei vrea să alegi un model mai deosebit. Pentru canapele de living, cel mai rezistent material textil s-a dovedit a fi catifeaua, pentru că rezistă bine la gheruţele de pisică. Canapelele din piele sunt elegante, rezistente și ușor de curățat, dar urmele de zgârieturi pot deveni adevărate inconveniente și sunt ireparabile. De aceea este recomandată o canapea textilă dehusabilă sau la care să îți comanzi o husă de canapea din materiale sintetice, pentru că se curăță ușor și pot fi schimbate când este nevoie.

  1. Importanța culorii mobilierului

 

Indiferent cât de mult îl periem și îngrijim, principala provocare cu care ne confruntăm când vine vorba de prietenul blănos este părul pe care îl lasă prin casă. Animalele năpârlesc, iar măcar de câteva ori pe an proprietarul animalului va avea totul, de la covoare la haine, pline de păr.

 

Dacă animăluțul are blănița deschisă la culoare ar trebui să te ferești de țesăturile închise la culoare deoarece va trebui să le cureți mai des, oricum indiferent de culoarea blăniței, firele de păr nu se văd bine nicicum. Soluția ar fi să alegi finisaje și chiar piese mobilă de living în culori apropiate de cea a patrupedului. Cel mai ușor de rezolvat este culoarea pentru husa de canapea sau husele de scaune, plus că o husă de mobilă poate fi curățată săptămânal și chiar și zilnic dacă se cere. Ajută și alegerea unor textile cu printuri mai mici.

 

  1. Opțiuni pentru covoare

 

Covoarele schimbă aspectul unei camere, îi oferă căldură și o fac să fie mereu primitoare la nivel vizual cu cei care îi trec pragul, dar în cazul animalelor de companie nu investi în covoare scumpe și cu design complex. Prezenţa unui animal în casa ta va însemna diverse mirosuri, păr, eventuale distrugeri şi posibile pete. Fie că ai câine, pisică sau iepure, animalul tău de companie va avea măcar un accident pe covorul tău din living, dacă nu mai multe, din diverse motive. 

 

Optează pentru covoare care se pot spăla ușor mai ales în zonele în care obișnuiește să se relaxeze cățelul sau pisica ta. De asemenea, evită covoarele cu fir lung și alege-le pe cele cu fire scurte şi cu printuri cât mai mici, pentru a camufla petele, confecționate din fibre sintetice, ușor de întreținut și de aspirat. Mocheta nu este o opțiune viabilă pentru stăpânii de animale de companie deoarece se știe că mirosurile se imprimă în covoare, iar o mochetă este dificil de înlocuit.

 

  1. Pardoseli rezistente

 

Când vorbim de pardoseala livingului dar chiar și a locuinței, evită pardoselile din materiale preţioase, cum ar fi parchetul de bambus care se zgârie mult prea ușor, şi optează pentru lemn masiv, parchet laminat sau plăci ceramice, pentru a sta fără grijă de zgârieturi. Mocheta și linoleumul ar trebui excluse din start și nici parchetul laminat nu este tocmai indicat, dacă ai puiuți care nu cunosc încă foarte bine regulile casei. Cel mai bine ar fi să utilizezi placile din ceramică, mozaicul, deoarece sunt mult mai ușor de curățat și întreținut. Materialele poroase, precum marmura și piatra naturală, nu sunt bune, întrucât se patează ușor.

 

  1. Alege mobilă rezistentă

 

Livingul este destinat unui trafic intens, iar pentru familiile cu copii sau animale de companie, se recomandă alegerea de mobilă de living rezistentă și practică. Animalele de companie, mai ales dacă vorbim despre pui, sunt foarte jucăușe. De aceea, asigură-te că mobila ta este suficient de stabilă și bine fixată și eventual fără colțuri ascuțite. Mai mult, nu înseamnă că ar trebui să renunți definitiv la sticlă, dar dacă se întâmplă ca micul tău prieten să lovească sau să sară peste măsuța de cafea, trebuie să te asiguri că ea este suficient de rezistentă încât să nu se răstoarne sau să se spargă.

  1. Renunță la decorațiunile care se pot sparge ușor

 

De la obiectele decorative mici pot porni un număr semnificativ de tragedii, aşa că ar fi mai bine să le eviţi. Ele pot fi înghiţite, ronţăite, sparte, deranjate sau furate şi ascunse pe sub canapea sau covoare. Poţi realiza decoruri interesante şi din obiecte mai mari, iar partea cea mai bună este că vor fi şi mai uşor de curăţat. Pentru a preveni şi mai eficient posibilele dezastre, ar fi mai bine să amplasezi aceste obiecte decorative în locuri mai înalte, unde blănosul nu poate ajunge.

 

  1. Acordă-i spațiu personal

 

Dacă ești de părere că micul tău prieten necuvântător face de acum parte din familie, tratează-l ca atare și întelege-i nevoile asigurându-i confort dar și un spațiu în care să fie relaxat, să poată dormi și eventual să se și poată juca. Pe piață există o varietate de obiecte de decor special concepute pentru căței sau pisici, de la igluuri confortabile pentru pisici și paturi în care se pot cuibări câinii, la perne ușor de curățat și boluri ceramice, de toate pentru animalul tău de companie. Complexurile de joacă pentru animale pot fi de la foarte simple, la foarte complicate. Din categoria complexurilor de joacă simple fac parte plăcile de zgâriat și stâlpii înveliți în sfoară de sisal, acestea reprezentând pentru feline suprafețe ideale pentru ascuțirea gheruțelor, distrăgând astfel atenția de la mobila de living din locuință. 

 

Este important este să poți găsi un echilibru în amenajarea locuinței între nevoile tale și cele ale patrupedului tău. O amenajare corectă şi bine gândită a spaţiului va transforma locuința într-o oază atât pentru tine, cât şi pentru animalul tău de companie, te va ajuta să îţi îngrijeşti mai bine animalul şi să ai mereu parte de o atmosferă plăcută, fără riscul ca mobila sau ambientul să sufere mici distrugeri.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.