Vara este anotimpul în care preferăm să desfășurăm cât mai multe activități afară, în aer liber. Amenajarea bucătăriei de vară este varianta cea mai bună pentru familiile care vor să evite mirosul de mâncare în casă. În plus, o bucătărie de vară te ajută să scapi de căldură în zilele toride ale verii.
Pentru ca amenajarea bucătăriei de vară să fie perfectă, spațiile trebuie să fie la fel de funcționale ca în bucătăriile de interior și la fel de primitoare și relaxante precum cele din living open space.
Sfaturi pentru amenajarea bucătăriei de vară
- Dimensiunea. Atenție la spațiul pe care îl ai la dispozitie pentru că dimensiunea bucătăriei de vară va fi direct proporțională cu dimensiunile echipamentelor pe care le dorești. Respectarea regulii triunghiului de lucru, adică amplasarea funcțională a chiuvetei, frigiderului și aragazului sub forma unui triunghi imaginar, se recomandă și în acest caz. Trebuie ca grătarul să aiba suficient spațiu de lucru atât de o parte, cât și de cealaltă.
- Locația. Locul pentru amenajarea bucătăriei de vară, trebuie să țină seama de cum bate vântul în exteriorul locuinței și de cum circulă curenții de aer. În al doilea rand, dacă stiți că veți organiza numeroase mese cu mulți invitați în bucătăria de vară, ideal ar fi să fie pozitionată cât mai aproape de intrarea în bucătăria principală pentru a evita rutele prea lungi între cele două. Mai mult, dacă doriți să mențineți priveliștea avută de la interior către exterior, nu amplasați bucataria de vară in dreptul ferestrelor de la parter. Atenție să nu o amplasați lângă locurile de joacă ale celor mici.
- Podea antiderapantă. Spațiul bucătăriei trebuie să vă ofere atât confort cât și siguranță atât familiei cât și musafirilor. Începeți prin a găsi o pardoseală antiderapantă, cât și rezistentă la petele de grăsime. Mai mult, riscul de alunecare este crescut și de faptul că în apropiere poate fi o piscină, un bazin decorativ sau o altă amenajare cu apă.
- Mobilierul și spațiile de depozitare. Mobilierul de bucătărie trebuie să aibă aceleași funcționalități ca și cel din bucătăriile de interior, doar că acesta trebuie să fie mai rezistent la umiditate și la schimbări de temperatură. În felul acesta zidăria din ceramică sau piatră și oțelul inoxidabil vor constitui alegerea potrivită. Dacă considerați oportună folosirea bucătăriei nu numai vara, luați în considerare soluția închiderii perimetrului cu uși glisante securizate.
- Echipamente de calitate. Majoritatea bucătăriilor de vară au în dotare un grătar, pe gaz sau cărbune, o chiuvetă și un frigider, care trebuie să fie durabile, rezistente și ușor de curățat, ceramica și oțelul inoxidabil fiind recomandabile.
- Ambianța plăcută. După trecerea în revistă a funcționalităților unei bucătării de vară, dacă spațiul permite ne putem gândi și la un mic bar, o măsuță înconjurată de un mobilier de grădină, care să imite un living, eventual un televizor.
Tipuri de amenajări pentru bucătăria de vară
În funcție de spațiul și bugetul disponibil, o bucătărie de vară poate constitui o construcție de sine stătătoare, beneficiind de toate dotarile cu care suntem obișnuiți într-o bucătărie clasică, adică mobilă de bucătărie, lavoar, blat de lucru, mașină de gătit, frigider, spații de depozitare și zona dedicată servirii mesei, sau doar o zonă atașată casei, cu câteva scaune, o masuță și o plită electrică sau un grătar, acoperită cu o copertină care să protejeze de soare sau ploile de vară.
Există o împărțire pentru o bucătărie de vară, după tipul de construcție și după facilitățile incluse.
- Bucătărie de vară neacoperită. Acest tip de bucătărie este rar întălnită la noi deoarece vremea este extrem de schimbătoare. Nebeneficiind de acoperiș, elementele pe care le găzduiește sunt adesea afectate de precipitații dacă utilizatorii nu le protejează acoperindu-le sau mutându-le. Ele au pereți care delimitează spațiul respectiv de casă sau de restul curții, dar, de obicei, nu găzduiesc decât o masă cu scaune și câteva rafturi sau agățătoare pentru ustensile. Cei care optează pentru o astfel de bucătărie de vară preferă lumina naturală și nu-și petrec decât puțin timp în zonă. Pentru a se feri de soare sau intemperii, utilizatorii pot opta pentru umbrele sau un acoperiș temporar din prelate.
- Bucătărie de vară închisă. Sunt tot mai întâlnite pentru că sunt mai ușor de întreținut și pot fi dotate cu toate facilitățile necesare. Sunt construite în general din lemn dar și din alte materiale precum cărămida, bca sau piatră.
- Bucătărie de vară tip foișor. Acest tip de bucătărie are acoperiș, dar renunță la pereți, fapt ce permite să fie lăsate diverse ustensile în interior fără grija intemperiilor. Cei care optează pentru acest gen de bucătărie de vară iubesc să stea în aer liber, să privească peisajele în timp ce iau masa sau să simtă aerul curat atunci când gătesc.
- Amenajarea bucătăriei de vară se mai poate face și după aspecte legate de funcționalitate, de utilitate, de spațiul disponibil și de adaptabilitatea la construcțiile deja existente.
- Bucătărie de vară ca extensie a casei. Aceasta este cea mai simplă variantă de conectare la facilități, alimentare cu apă și canalizare, alimentare cu gaze și electricitate. Este o variantă de bucătărie de vară de ales atunci când nu aveți mult spațiu exterior la dispoziție. Poate fi chiar amenajarea terasei casei. În general, o astfel de amenajare poate însemna că toate dotările să fie așezate pe un singur perete, restul spațiului să nu fie destinat pentru mobila de bucătărie, ci mai degrabă pentru un mobilier de dining, eventual fotolii pentru relaxare ale unei piese de mobilă de grădină. Depinde de soluția arhitectonică și poate fi acoperită în continuarea casei, cu un umbrar construit separat sau pur și simplu o acoperire tip pergolă, care nu numai că este mult mai elegantă, dar fiind și retractabilă dă impresia de lux, fiind foarte practică și eficientă la umbrit.
- Bucătărie de vară detașată de locuința principală. Este soluția pentru când avem un spațiu mai extins. O astfel de bucătărie de vară trebuie proiectată foarte bine, pentru că ea trebuie conectată la gaze și electricitate, dar și la alimentare și canalizare, însă aceste opțiuni vă vor da libertate mai mare în ceea ce privește amenajarea, decorul și spațiul total destinat. Cel mai adesea poate fi amenajată ca un foișor, având un acoperiș rezistent sau pentru un design mai special amenajat ca umbrar. O mobilă de bucătărie cu toate dotările necesare poate fi continuată cu un mobilier de dining.
- Bucătărie de vară amenajată în spații neutilizate, precum un șopron, un hambar sau un garaj. Chiar dacă condițiile de racordare la facilități aici pot exista măcar parțial, cu siguranță ele trebuiesc verificate, eventual dacă este nevoie modificate pentru a fi sigur pe calitatea lucrărilor. Așadar trebuie luată în considerare o asemenea soluție când astfel de situații există, de multe ori designul ajutând crearea unui spațiu inedit.
Indiferent de tipul de bucătărie de vară pentru care optezi, important este că te vei bucura de un spațiu suplimentar de gătit și de mult aer liber. ține cont ca mobila de bucătărie să fie bine amplasată, iar electrocasnicele corect instalate.