Sari la continut
Camera tineret: cum alegi mobila potrivită pentru copilul de azi, adolescentul de mâine - ACAJU

Chiar dacă copilul tău este astăzi mic și ai decis că poate avea deja camera lui, când alegi mobila pentru camera de fată sau băiat, trebuie să te gândești și pentru anii ce vor urma când va deveni adolescent. Timpul trece repede și dacă nu îți dorești să schimbi mobila tineret prea repede, atunci poate nu ar fi rău să cumpănești acum mai mult pentru a face o alegere inspirată. 

 

Mobila tineret și decorațiunile din această încăpere trebuie să fie alese într-o notă pozitivă, astfel încât cel care își va petrece o bună parte din timpul zilei acolo să fie binedispus. Camera copilului de azi, adolescentul de mâine, prin amenajarea sa, are rolul să îl destindă și relaxeze, astfel încât să îi ofere un mediu propice pe toate planurile, îndeplinind nevoile copiilor la toate vârstele, de la naștere până la adolescență.

 

Marea problemă cu mobila tineret este că ea trebuie să ajute la crearea unui spațiu confortabil în camera copilului, care în general nu este cea mai mare din locuință. Nu numai că este o problemă de imaginație pentru a aranja piesele de mobilier dintr-o cameră tineret, dar acestea trebuie alese și poziționate respectând nevoile și așteptările micului proprietar, la vârsta pe care o are la momentul respectiv.

 

Cum alegi mobilierul pentru camera copilului

 

Dacă în dormitorul matrimonial se înlocuiesc în general doar obiectele uzate, iar în living se înlocuiesc în plus și cele nefolositoare, în camera copilului totul se modifică la fiecare doi trei ani, odată cu creșterea acestuia atât ca vârstă cât șidin punct de vedere fizic.

 

Camera copilului este pe lângă dormitor, și un spațiu în care copilul se joacă, își urmează anumite hobby-uri și se relaxează. Tot aici învață să deseneze și să lipească hârtii, în etapa preșcolară învață să scrie, ca în școală să ajungă să învețe și să-și pregătească temele sau proiectele de viitor.

Pentru a nu pierde timp și bani în căutarea pieselor de mobilier pentru camera tineret ține seama de:

 

  • Durabilitatea mobilierului. Cercetează care sunt cele mai rezistente materiale și care sunt producătorii care le folosesc. Este cunoscut că micii năzdrăvani sunt neatenți și bună ar fi o mobilă mai rezistentă, care să nu se zgârie sau deterioreze foarte repede.
  • Siguranța copilului. Trebuie alese piese de mobilier fără colțuri ascuțite sau dacă este cazul cumpără margini de protecție. Trebuie să nu existe piese mobile nefixate, care să se miște ușor și să cadă peste copil. Mare atenție la finisaje să nu aibă cuie în exterior sau așchii care să rănească.
  • Funcționalitatea. Piesele de mobilier din camera copilului ar trebui să fie practice și să se poată adapta în funcție de nevoi, putând fi folosite odată cu creșterea copilului.
  • Designul și versatilitatea. Încearcă să păstrezi un design cât mai simplu, dar modern în același timp, care să poată fi pe placul copilului și la 3 și la 7 ani, el fiind la vârsta la care își schimbă preferințele pe măsură ce descoperă mai multe lucruri.
  • Preferințele copilului. Cu excepția cazului în care ai acasă un bebeluș, iar el evident că nu te poate ajuta cu idei, cele mai frumoase camere sunt acelea amenajate de părinți și copii împreună.

 

Ce piese de mobilier putem alege pentru camera copilului în continuă dezvoltare

 

Culorile alese, formele și tematica pot contribui la dezvoltarea armonioasă a celui mic și îi pot influența viitoarele alegeri. Poate nu știi, însă culorile se pare că au cea mai mare influență asupra psihicului, fiind important să se aleagă culori vesele, vii și plăcute.

După alegerea culorilor, este esențial să ne gândim la tematică. Dacă este vorba despre un bebeluș, tematica va fi una standard, ursuleți, norișori și culori pastel, până va mai crește, însă după o anumită vârstă va fi nevoie să ținem cont de preferințele copilului. Un alt pas ar fi să alegi mobilă și decorațiuni vesele. 

Camera unui copil este singura unde orice este permis. Dacă cel mic își dorește o jucarie atârnată pe perete sau desene pe birou, poți face asta. În camera lui se va juca, va socializa, își va face temele și va dormi. De aceea este indicat să îi faci aceasta încăpere cât mai confortabilă, placută și, desigur, adaptată personalității și cerințelor lui pe cât posibil.

 

  • În primii ani din viață copilul descifrează lumea din jur. Somnul, hrana, jocul și explorarea împrejurimilor sunt activitățile din camera copilului. În această perioadă mobilierul din camera lui trebuie să fie un pat, o masă de înfășat cu dulapul pentru hăinuțe și un fotoliu balansoar pentru mamă unde să alăpteze. Centrul camerei va fi păstrat liber pentru mersul de-a bușilea, putându-se așeza aici un țarc de joacă sau un leagăn. Nu uitați de protecție pentru prize și colțuri.
  • În prima parte a copilăriei camera copilului este pentru somn și joacă. În cameră pe lângă pat sau canapeaua pentru dormit, își mai poate găsi utilitatea o ladă pentu „ascuns‟ jucării, împreună cu o măsuță – birou, cu scăunaș, pentru colorat și o etajeră pentru cărți și caiete. Important este locul de joacă creat în mijlocul camerei, unde un cort sau un castel poate fi așezat. Este foarte important la această vârstă fragedă siguranța copilului, dată de calitatea mobilierului și facilitățile din dotarea lui.

  • Preșcolarii și școlari mici au nevoie nu doar de joacă, ci și de învățat. Este perioada în care spațiul pentru joacă începe să se restrângă pentru a lăsa loc unui birou lângă fereastră, unde să vină lumina naturală, așa cum îi trebuie celui mic funcție de cu ce mână scrie. Dulapul de haine și spațiul de depozitare pentru jucării rămân aproape la fel, dar se extinde spațiul pentru cărți, papetărie și rechizite, cu siguranță apar rafturi și dulapuri în plus. Poate apărea o masă cu scaun pentru calculator. Trebuie să fim foarte atenți la relația de înălțime a biroului, mesei, scaunului, care funcție de înălțimea copilului, să-l obișnuiască pe acesta cu o poziție corectă a corpului. Achiziționarea unui set de masă gen pupitru și scaun cu poziție ajustabilă vă poate scuti de multe probleme de postură.
  • Școlarii mari se joacă mai mult „pe calculator‟. Preadolescentul este poate la vârsta cea mai dificilă pentru că indiferent de ce crede el nu este suficient de mare și nici nu știe destul de multe. Locul jucăriilor este luat de playstation și PC, iar educația se mai face și pe net. Biroul este alături de pat piesa principală a camerei, biblioteca sau dulapul este foarte importantă pentru că în ea doar proprietarul poate găsi ce caută, dacă nimeni nu-i face ordine. Este perioada în care trebuie să apară în cameră și locuri suplimentare de stat pentru prietenii veniți în vizită.
  • Stilurile decorative ale camerei adolescentului nu depind doar de genul acestuia. Diferitele stiluri decorative ale camerei unui adolescent diferă atât de genul acestuia căt și de preocupările lui, dacă este sportiv sau cântăreț, preocupat de fashion sau de science fiction. În timp ce băieții se indreaptă către un univers imaginar, fetele pun mare accent pe alegerea culorilor preferate. 

 

Tot mai multe variante de mobilier sunt făcute pentru a face față celor trei funcții majore ale camerei unui adolescent, acelea de dormitor, cameră de studiu și cameră unde se aranjează lucrurile la cererea părinților. Etajerele pentru cărți și cd-uri pot fi suspendate deasupra patului sau a unui colțar pentru relaxare, citit sau jucat, aceste elemente diferențiază camera unui adolescent de a unui școlar. Patul are personalitatea proprietarului, biblioteca și dulapul de haine devin mult mai importante și poate apare chiar și „măsuța cu scaune” pentru socializare.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
Retur Gratuit Timp de 14 Zile
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
Pana la 10 rate fara dobanda