Ambientul unei locuințe depinde în mare măsură de povestea pe care o surprinde livingul, acesta fiind „sufletul” casei, locul cel mai animat, unde prind contur planurile de viitor, poveștile despre politică, discuțiile sportive și jocuri de societate. Livingul este una dintre cele mai importante încăperi ale locuinței, fiind centrul căminului, teritoriu neutru dar și carte de vizită pentru oaspeți. Chiar dacă este însuflețit cu câte puțin din personalitatea fiecărui membru al familiei, livingul modern trebuie să rămână primitor, confortabil și aerisit.
În orice living, piesa de mobilier responsabilă cu confortul și imaginea este canapeaua. O canapea living galbenă sau un colțar living galben poate deveni vedeta încăperii, piesa centrală în jurul căreia se construiește tot designul. O canapea living galbenă este piesa de mobilier căreia îi revine provocarea utilizării spațiului din cameră astfel încât să maximizeze confortul. Forma, liniile, șezutul și pernele sale contribuie la atingerea acestui scop.
O canapea masivă, cu o țeasătură moale și spațioasă te va ajuta să te relaxezi, îți va face dimineața mai bună, iar seara te va ajuta să uiți de stresul zilei în timp ce stai de vorbă cu familia, te uiți la televizor sau citești o carte. Totodată, pe o canapea de living îți aduni familia, dar îți primești sau găzduiești și prietenii sau rudele. Dacă spațiul și stilul amenajării permite, un colțar living poate înlocui canapeaua, fiind mai comod mai ales într-o conversație, pentru ca interlocutorii să se privească mai ușor.
O canapea galbenă, soarele din propriul living
Un living o canapea galbenă cu siguranță va străluci la propriu și la figurat deoarece această piesă de mobilier centrală este pata de culoare necesară. O canapea galbenă trebuie privită ca o soluție de design curajoasă, îndrazneață, care va impune un anume stil camerei în care se află, ddeoarece o să fie un fel de mic soare în propriul living. O canapea galbenă trebuie privită ca o oportunitate pentru amenajarea interioară din camera de zi, iar tot decorul din cameră trebuie construit în jurul ei.
Din aceste motive, o canapea living trebuie bine încadrată și bine așezată în living, atât în ceea ce privește formele, cât și în ceea ce privește celelalte culori ale amenajării. O canapea galbenă este foarte potrivită pentru livingurile medii și mari, pentru camerele luminoase cu ferestre mari și pentru cele în care piesele de mobilier sunt limitate la strictul necesar. Nu pune o canapea galbenă într-o cameră aglomerată și încărcată pentru că nu se va potrivi, iar atmosfera va deveni și mai apăsătoare.
Canapeaua galbenă se potrivește perfect cu podele de lemn clasice și este chiar recomandat să nu o sufoci cu covoare. Covoarele dintr-o cameră în care se află o canapea galbenă trebuie să fie simple, monocrome în ton cu nuanțe de gri, cu desene geometrice simple și accente de negru, aceasta fiind și culoarea secundară ideală. Poți da volum și personalitate covoarelor folosind țesături speciale, mițoase pentru că se vor combina foarte bine și vor face decorul plăcut și fluid.
Nu trebuie să sperie un galben intens, tocmai intensitatea este aceea care face din canapeaua galbenă un element de impact, electrizant și plin de vitalitate. Pune în valoare canapeaua cu elemente de decor și nu uita de sursele de lumină care vor îndulci sau accentua nuanțele în funcție de modul în care sunt folosite.
Într-un living modern o canapea galbenă poate fi asortată cu doar câteva culori:
- Griul este o culoare perfectă pentru un living cu canapea galbenă, orice altă nuanță pentru zugrăveală este nepotrivită. Se pot alege griurile dulci, calde, luminoase, dar ține cont să fie gri. Merge bine și un gri oțel, după cum se va potrivi foarte bine și pe un perete cu tentă neagră mată.
- Verdele și galbenul sunt culori foarte potrivite în living. Asociază canapele sau fotolii galbene cu elemente textile gen draperii, covoare sau perne verzi. Schema cromatică ar trebui să se bazeze pe fundaluri din cremuri sau bejuri, astfel încât să transmită relaxarea specifică naturii.
- Albastrul sau turcoazul se armonizează perfect cu galbenul, combinația putând fi utilizată în amenajări de stil nordic sau minimalist. Dacă mai adăugați și un procent mic de obiecte decorative roșii, ca vaze, cărți sau flori, veți desăvârși dinamismul încăperii.
- Movul alăturat galbenului este o combinație născută din variația schemei de culori complementare. Galbenul puternic, cu nuanțe de mov, nesaturate, creează o atmosferă foarte feminină. Pentru a o îndulci și mai mult, aduceți accente de crem luminos, olive soft și chiar maro deschis.
Cum să folosești accentele galbene în living
Accentele de culoare sunt cele care oferă personalitate livingului într-o amenajare modernă. Soare, narcise, floarea-soarelui, lămâi, canari, toate au un numitor comun și anume culoarea galbenă și toate ne plac pentru că ne aduc aminte de vară, vacanță, lumină, zâmbet, veselie.
Deși este o culoare solară și luminoasă, galbenul este una din culorile reci. Pentru energia pe care o degajă și pentru puterea ei de a lumina, este ideal să folosiți galbenul ca pată de culoare în designul interior, pentru a accentua și pentru a centra atenția pe anumite obiecte sau locuri.
- O pictură sau o fotografie artistică de dimensiuni ceva mai mari, cu suficient galben, va caracteriza o casă elegantă, fiind și o modalitate foarte bună de a „condimenta” o canapea gri și niște rafturi deschise.
- Rama unei ferestre poate fi vopsită în galben, crescând considerabil luminozitatea camerei, fiind un truc excelent în livinguri sau chiar în camera copilului.
- Se adăuga accente solare folosind un covor, perne decorative, un ceas sau lămpi galbene.
- Ușile colorate în galben sunt uimitoare, mai ales dacă le asortezi cu un decor alb-negru, strălucitor mat, totul va deveni perfect. Decorul artistic alb-negru oferă un fundal neutru, care face ca elementele galbene să iasă în evidență.
- Perdelele galbene se pretează perfect la atmosfera relaxantă stabilită de pereții gri deschis și de pardoselile din lemn bogat.
- O alegere inspirată pentru living este o canapea galbenă, de exemplu o canapea tapițată în catifea galben-muștar. Canapeaua va deveni punctul focal al livingului, prin urmare este esențial să decorați restul camerei în nuanțe neutre.
Galben în design interior, o culoare care transmite optimism
Culorile joacă un rol deosebit de important în viaţa noastră și în designul interior, deoarece influenţează direct dispoziţia şi starea noastră sufletească. Fiecare dintre noi are un spectru personal al culorilor preferate şi al culorilor considerate nepotrivite.
Culoarea din cameră ne poate influența starea de spirit, comportamentul și gândurile. O locuință este frumoasă pentru că oamenii care locuiesc în ea își pun personalitatea în culorile pe care le aleg pentru decor. Culoarea are puterea de a schimba forma și dimensiunea pieselor de mobilier, precum și forma și dimensiunea camerei în sine.
Galbenul este o culoare intensă, puternică, veselă, explozivă și luminoasă. Din anumite puncte de vedere, dacă este folosită în exces în designul interior galbenul poate deveni o culoare sălbatică, efectul ei într-o amenajare neinspirată sau nepotrivită fiind cu totul neplăcut.
Intrată recent în preferințele designerilor din toate domeniile, această culoare îndrăzneață câștigă din ce în ce mai mult teren în amenajarea interioară. În majoritatea culturilor, galbenul este asociat cu soarele, bucuria și buna dispoziție. Strălucitor și optimist, galbenul aduce bună-dispoziție în casă, chiar și în doze mici. În amenajarea interioară, culoarea galben, variind de la creme, narcisă sau floarea-soarelui, până la lămâie sau fosforescent, dacă este folosită corect, reușește să dea optimism unei locuințe. Galbenul este o culoare îndrăzneață care, folosit cu măsură, poate face minuni pentru o amenajare interioară.
Culoarea galben este ideal în amenajările unde predomină gri, albastru, tonurile de maro roșcat, dar și pentru realizarea unui decor dramatic în amenajările unde domină movul, negrul sau albul strălucitor.
Este una din cele mai bune soluții de culoare pentru camerele întunecate, ideală pentru camera copilului, pentru bucătărie, pentru living sau pentru biroul de acasă. Realitatea este că această culoare minunată și plină de vigoare este potrivită în orice casă și în orice anotimp. Din mai multe puncte de vedere, utilizarea culorii galben este identică din punct de vedere feng shui cu cea a utilizării culorii portocaliu, de vreme ce ambele sunt culori ale focului.