Casă sau apartament? Care este cea mai bună alegere pentru tine - ACAJU

Când vine momentul achiziționării unei locuințe apare și dilema de a alege dintre casă sau apartament. Alegerea tipului de locuință este foarte importantă în măsura în care este determinată de stilul nostru de viață și care la rândul ei ne va determina felul de a trăi. Argumentul legat de costuri sau de confort nu este valabil, pentru că poți găsi apartamente foarte scumpe și luxoase, dar și case cu curte la un preț accesibil.

 

Așadar, ce este mai bine casă sau apartament? Într-o asemenea situație, ce îți rămâne de făcut este să pui în balanță avantajele unui apartament în bloc versus beneficiile oferite de o casă pe pământ. Fiecare dintre cele două opțiuni este cât se poate de viabilă, însă alegerea trebuie făcută în funcție de nevoile și cerințele specifice ție. Și cum niciuna dintre variante nu vine fără compromisuri, alegerea cea mai bună este de fapt una foarte subiectivă, ce îți place ție de fapt? Din totdeauna au existat două tipologii de oameni, cei care preferă să locuiască într-un apartament și cei care iubesc viata trăită la casă. Care este opțiunea potrivită pentru tine?

 

Avantajele unei case

 

  • Poți să amenajezi o casă așa cum îți dorești. Atunci când alegi să locuiești la casă, ai beneficiul că poți să o construiești cum vrei, o poți amenaja și modifica după bunul tău plac, iar dacă ai spațiu în curte, poți să o și extinzi când vine momentul potrivit. În plus, poți să folosești anexele unei case pentru a depozita, iar spațiul de locuit devine mult mai bine organizat.
  • Nu ai vecini în apropiere. Desigur că ai vecini de curte, însă nu vei mai avea vecini cu care să împarți pereți și pe care să îi auzi când ascultă muzică. În plus, și tu ai libertatea să faci ce vrei în casa ta. Poți da cu aspiratorul dimineața sau seara fără să deranjezi pe nimeni. O casă la curte îți oferă ție și familiei tale mai multă intimitate și mai multă liniște.
  • Ai curtea ta, pe care o amenajezi așa cum vrei. Curtea poate este cel mai mare avantaj al unei case, pentru că o poți transforma în ce vrei tu. Îți poți face o grădină cu flori sau pomi fructiferi, poți avea propria grădină de legume și poți să faci un grătar cu prietenii chiar la tine acasă. Iar dacă ai copii, poți transforma curtea într-un loc de joacă mai interesant decât parcul. Faptul că îți știi copiii în siguranță, chiar și în timp ce tu faci altă treabă în curte înseamnă timp salvat.
  • Casele au suprafețe mai mari. Cele mai multe case au suprafețe mai mari decât apartamentele. Raportat la un apartament cu 3 camere, o casă cu 3 camere are de regulă o suprafață totală mai mare. În plus, casele pot beneficia de grădină proprie și locuri de parcare.
  • Ai locul tău de parcare asigurat. O casă te scutește de această grijă pe termen lung, pentru că poți avea loc de parcare chiar la tine în curte. Iar faptul că îți știi mașina în siguranță, ferită de accidente este un mare avantaj.
  • Casa este mult mai echilibrată termic. Casele sunt mult mai răcoroase decât apartamentele. Dacă există și câțiva copaci prin jurul casei, s-ar putea să nu mai ai nevoie de aer condiționat vara.

Dezavantajele unei case

 

  • Costurile de întreținere sunt mult mai mari la casă. Pentru că și suprafețele sunt mai mari, întreținerea unei case devine mai costisitoare atât în sezonul cald, cât și în cel rece. Vara ai mai mult spațiu de răcit, iar iarna ai mai mult de încălzit. Grădina este încă un spațiu pe care să îl îngrijești, deci și acolo faci o investiție.
  • Tu vei face reparațiile. Spre deosebire de la bloc, unde administratorul se ocupă de toate reparațiile, dacă ai propria casă, proprietarul are grijă de ea sau plătește specialiștii pentru a face reparațiile. O casă nu se strică mai repede, însă vei găsi întotdeauna câte ceva de făcut pe lângă ea.

 

Avantajele unui apartament

 

  • Ai costuri mai mici pe termen lung. Utilitățile sunt mai ieftine când locuiești într-un apartament, iar cheltuielile de întreținere neprevăzute sunt mult mai rare. Astfel, îți este mult mai simplu să îți calculezi cheltuielile din timp.
  • Apartamentul este mai ușor de întreținut. Stricăciunile apar mult mai rar la un apartament nou, iar cele legate de țevi sau de bloc în sine nu sunt direct responsabilitatea proprietarului. Chiar și curățenia este mai ușor de făcut într-un apartament, pentru că are o suprafață mai mică.
  • Apartamentele au spațiu optimizat. Faptul că spațiul util este mai mic a determinat în timp și o compartimentare mai strategică a camerelor unui apartament. Într-un apartament, toate locurile sunt folosite pentru ceva anume, pe când la casă, pentru că ai mai mult spațiu, tinzi să îl risipești.
  • Poziționarea apartamentelor este mai avantajoasă. Blocurile sunt construite de obicei în zone mai bune, centrale, cu acces la numeroase facilități și, desigur, vei avea toate utilitățile funcționale.
  • Apartamentul este mai sigur. Nu poate intra oricine la tine pe scara de bloc. Blocurile sunt dotate cu camere de supraveghere în exterior și pe scară și cu interfon, iar de multe ori poate exista chiar și un paznic portar. Partea bună e că nu trebuie să te ocupi tu de toate aceste aspecte, ci dezvoltatorul sau asociația de proprietari.

Dezavantajele unui apartament

 

  • Nu ai prea mult spațiu de depozitare. Chiar dacă spațiul este mai bine optimizat, acest lucru înseamnă că există întotdeauna și o nevoie de mai mult spațiu de depozitare. Pe lângă beneficiul achiziționării unei boxe, nu mai ai alte anexe de care să te poți folosi și nici nu mai poți construi tu alte anexe.
  • Împarți cu vecinii chiar și zgomotul. Pentru că ești înconjurat de vecini, este inevitabil să nu te confrunți cu zgomotul făcut de ei. Iar celălalt aspect în a avea vecini este faptul că și tu îi poți deranja pe ei. Acesta este un stres în plus, pentru că trebuie să ai mereu grijă cum muți scaunele sau cum mergi pe scări dacă vii târziu acasă.
  • Gasești mai greu loc de parcare. Dacă nu îți cumperi un apartament nou care are și loc de parcare, riști să nu mai găsești unul pe care să îl închiriezi de la primărie. Cu toții știm că într-un oraș mare, găsirea unui loc de parcare în aproprierea blocului în care locuiești poate fi misiune imposibilă de cele mai multe ori.
  • Un animal de companie poate fi o problemă. Vecinii pot fi deranjați de lătratul câinelui tău, iar în cazul unui animal mare, spațiul de care va beneficia nu va fi suficient. Desigur, poți să-ți iei o pisică sau un câine mai mic, care se vor simți bine, dar aici este clar vorba de preferințe personale.


Cu siguranță nu este o decizie ușoară, însă cu un lucru probabil suntem de acord, că odată ce ai făcut alegerea vine partea frumoasă: alegerea mobilei. Pe Acaju.ro vei găsi mobilier pentru casă sau apartament, pentru ca noua ta locuință să devină ACASĂ în cel mai scurt timp.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.