Ce aspecte să iei în calcul când alegi scaune accent pentru living - ACAJU

Scaunul este un element esential în orice casă, indiferent ca vorbim despre bucătarie sau living, despre un living deschis sau despre zona de dining. Până nu demult scaunele erau achiziționate în set cu masa și prioritară era eleganța mobilierului, nu neapărat confortul. Noile tendințe sunt mai puțin rigide și pun accent mai mult pe confortul oferit și calitate. Scaunele pe care le alegi trebuie să fie în primul rând comode și apoi potrivite stilului și suprafeței în care vor fi amenajate.

 

De câțiva ani deja, culorile puternice și texturile diferite sunt primite de către toată lumea cu entuziasm și sunt utilizate din ce în ce mai mult în design-ul de interior. Fii îndrăzneț și adu mai multă viață în living punând o pată de culoare cu scaune accent speciale.

 

Cum alegi scaunele accent în acord cu stilul casei tale

 

Accentele de culoare sunt un element de design foarte des folosit. Acestea pot scoate un spațiu din anonimat, imprimând dinamică prin intensitatea culorii sau a detaliilor. Cel mai adesea, un obiect de mobilier poartă rolul de accent cromatic. Pe lângă mobilierul de bază de care orice familie are nevoie într-o casă, poți adăuga în living și piese de accent, precum un taburet colorat sau un scaun living deosebit.

 

Aceste scaune accent au de cele mai multe ori elemente diferite față de scaunele clasice, detalii care se remarcă de la prima vedere. Acestea au deseori spatele tapițat sau forme diferite și îți oferă extra spațiu într-o încăpere mai mică. Spre exemplu, un living mic poate fi amenajat cu două scaune de accent și un fotoliu. Un scaun de accent poate fi de asemenea o idee bună pentru a adăuga o pată de culoare într-un colț din living.

 

Stabilește cu exactitate mărimea livingului tău

 

Înainte sa începi căutarea unor scaune living potrivite, măsoară dimensiunile camerei și în special zona în care vor fi amplasate acestea. Astfel, te vei asigura că există spațiu suficient de trecere între scaune și celelalte piese de mobilier, pentru ca oamenii să se poată așeza sau să circule în jurul mesei fără să fie incomodați. Se recomandă ca distanța dintre scaunele trase și perete sa fie de minim 90 cm.

Ai grijă la dimensiunile scaunelor

 

Este bine ca scaunele să aibă aproximativ aceleași dimensiuni cu celelalte piese de mobilier, pentru ca să se păstreze o proporție corectă între acestea. Dacă ai deja o canapea, măsoară înălțimea de la podea până la șezut; scaunele ar trebui să fie de aproximativ aceeași înălțime, mai ales dacă sunt așezate în apropierea ei.

 

  • Dacă vorbim de scaune accent pentru masa din living sau dinning, înălțimea șezutului față de sol la scaunele pentru living trebuie să fie în general între 45 – 50 cm. Dar, înălțimea șezutului trebuie aleasă în funcție de înălțimea mesei la care vor sta scaunele, preferințele personale și constituția membrilor familiei. Ca regulă generală, diferența dintre nivelul mesei și cel al șezutului trebuie sa fie de minim 30,5 cm, deoarece înălțimea meselor ajunge în general la 76 cm.
  • Lățimea șezutului diferă de la un model la altul, însă cele mai multe modele au o lățime cuprinsă între 45 – 50 cm. O lățime mai mare este mai confortabilă și poate fi utilizată cu ușurință și de persoanele mai corpolente.
  • Înălțimea spătarului este aleasă în general în funcție de preferințe, însă la scaunele pentru living sunt recomandate scaunele cu spătarul mai înalt, pentru că sunt mai confortabile. 
  • Mânerele necesită încă minim 15 cm adăugați la lățime, iar scaunul trebuie să intre ușor sub masă cu tot cu mânere.

 

Asortează scaunele cu mobila din încăpere

 

În special atunci când vine vorba de canapea, este recomandat să asortezi, în mare, culorile și stilul unor scaune living. Acestea ar trebui să fie complementare, iar îmbinarea dintre culoarea și stilul canapelei și al scaunelor va oferi ambianța amenajării unui designer. Dacă mobilierul e din aceeași perioadă sau faptul că are același stil va constitui un avantaj enorm, oferind livingului tău un aspect unitar.

 

Ține cont de atmosfera pe care vrei să o creezi

 

Stilul tău de viață se reflectă în mobilierul casei, inclusiv în ceea ce privește scaunele pe care le alegi, de la modul în care alegi masa și până la ambianța generală. De exemplu, scaunele cu spătar înalt dau o notă mai formală, în vreme ce scaunele cu spătar jos lasă o ambianță mai lejeră. Mai mult, scaunele cu design subțire, delicat, sporesc iluzia de spațiozitate, iar cele mai voluminoase sunt potrivite doar pentru camerele mari. 

 

Dacă livingul tău este o cameră separată, utilizată doar la ocazii speciale, alege scaune cu spătar înalt și eventual suport pentru brațe. Sunt ideale și în același timp se potrivesc unei atmosfere tradiționale. Însă, dacă este o încăpere deschisă în care petreci mult timp și primești prieteni, caută scaune foarte confortabile, mai mult pentru lounge – scaune fotolii sau șezlonguri.

Alege materialul potrivit

 

Legat de materiale, majoritatea scaunelor sunt din lemn, deși există și opțiuni pentru metal, în acest caz fiind obligatorie o pernă confortabilă pe care să te așezi. O altă opțiune, potrivită în special în amenajările moderne sau de tranziție, sunt scaunele acrilice, iar dacă cu greu găsești ceva pe gustul tău, caută și scaune din combinații de materiale. Înainte să alegi scaune cu tapițerie din piele, material textil sau microfibră, trebuie să știi câte ceva despre fiecare.

 

Scaunele de piele (ecologică sau naturală) vin într-o varietate mare de modele; au detaliile fin lucrate, linii simple și oferă livingului tău un look sofisticat atunci când sunt asortate cu un mobilier modern. Scaunele tapițate cu stofă au culori și pattern-uri care pot aduce un vibe pozitiv și pete de culoare în casa ta. Cât despre scaunele cu tapițerie din micro-fibră, acestea sunt ușor de curățat și întreținut, ideale atunci când ai o familie numeroasă iar scaunele sunt des folosite.

 

Combină diferite modele de scaune

 

Scaunele pot fi scaune simple de dining fără brațe, scaune tapițate, scaune bistro cu cadru metalic, scaune de club, scaune retro, scaune vintage, dar nu este obligatoriu ca masa și scaunele să facă parte din același set, tendința ultimilor ani mix&match poate aduce la masă scaune de diferite modele sau de diferite culori, obținându-se un plus de atractivitate în cadrul amenajării, cu mențiunea că, deși diferite, scaunele sunt toate la fel de comode și au un numitor comun care ajută la coerența spațiului. 

 

Combinarea sau alăturarea diferitelor materiale contrastante (lemn, sticlă, metal) va evidenția o eleganță discretă. Dacă îți place ideea de diversitate, poți opta pentru modele diferite de scaune accent, care totuși să se asorteze cu masa; alege scaune moderne extravagante de o parte și de alta a mesei și ceva mai simplist pentru capete (sau invers) și vei obține o amenajare semi-formală si versatilă. 

 

Dacă îți plac lucrurile personalizate poți alege câte un model de scaun pentru fiecare membru al familiei pentru că se poartă mixul de scaune. Niște scaune living colorate vor fi pete de culoare de succes și îți vor personaliza livingul.

 

Folosind mix and match se pot achiziționa scaune din lemn, scaune pliante, scaune moderne, efectul vizual special fiind creat nu atât de modelul scaunelor de dining alese, ci în principal de modul de aranjare al acestora. Este o metodă care nu îți va secătui bugetul și îți va permite să cumperi scaune accent care, cu puțină imaginație, vor face din spațiul tău de dining unul cu adevărat special.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.