Ce întrebări să-ți pui dacă vrei să-ți schimbi salteaua patului - ACAJU

Un somn bun îți influențează starea de spirit, iar asta de observă de la primele ore ale dimineții! Când te trezești neodihnit și cu un ușor chef de ceartă, cu dureri de spate sau de gât, este clar că ziua nu va fi cea mai reușită. Asta nu se întâmplă numai din cauza stresului, a programului haotic sau a puținelor ore de somn. De cele mai multe ori poate fi vina saltelei de pat, dar ca să îți dai seama de asta ar trebui să știi care sunt întrebările pe care să ți le pui atunci când vrei să o schimbi.

 

Cum îmi dau seama dacă este timpul să-mi schimb salteaua?

Dacă perioadele de odihnă devin o corvoadă, nu te mai relaxezi și nu-ți mai încarci bateriile în timpul somnului este clar că salteaua de pat trebuie privită cu multă atenție. În funcție de ce tipuri de saltele de pat folosești, îți vei putea da seama care sunt semnele prin care acestea îți indică faptul că trebuie înlocuite.

 • Deformarea saltelei – chiar dacă pare comodă, dar dacă totuși observi că s-a adâncit în anumite zone pe care obișnuiești să dormi, este momentul să schimbi salteaua de pat. Se întâmplă de obicei saltelelor cu arcuri metelice.
 • Amorțeală și oboseală – circulația sângelui poate fi blocată de prea multa presiune pe care salteaua o exercită asupra corpului, datorată unei deformări neelastice a arcurilor metalice.
 • Lipsa somnului odihnitor – starea de irascibilitate la trezire și lipsa de concentrare sunt strâns legate de o saltea care nu mai permite relaxarea musculară.
 • Marginile moi ale saltelei și arcurile proeminente – dacă simți arcurile de fiecare dată când te așezi pe pat, este limpede că arcurile nu mai oferă susținere greutății corpului. Arcurile de pe marginea de coborâre cedează în timp, determinând înmuierea marginilor laterale ale saltelei.
 • Vechimea saltelei – dacă salteaua are o vechime mai mare de 7 sau maxim 10 ani, este cazul să o schimbi cu una nouă.

Ce tip de saltea îmi doresc?

Pentru a ști cu o precizie mai mare ce fel de saltea de pat îți dorești ar trebui să răspunzi unei serii de întrebări care cu siguranță te vor apropia de alegerea cea mai bună.

 • Ce dimensiuni ar trebui să aibă noua saltea
 • Cât de tare ar fi indicat să fie noua saltea de pat
 • Ce tip de saltea de pat alegi
 • Care este bugetul în care vrei să te încadrezi
 • Dormi singur sau cu partenerul
 • În ce poziție dormi

Ce dimensiuni ar trebui să aibă noua saltea?

 • Mărimea saltelei și implicit a patului trebuie raportată la mărimea camerei.
 • Lungimea saltelei de pat este de 200 sau 220 cm, adăugând 15 - 20 cm la înălțimea partenerului mai înalt.
 • Lățimea saltelei de pat este direct legată de spațiul disponibil în dormitor, dar merită să faceți compromisuri în designul acestuia pentru a avea un pat ceva mai lat, fiind recomandabil un spațiu de dormit mai amplu și confortabil, decât unul îngust. Pentru că ne întoarcem de circa 40 de ori pe noapte, pentru doi adulți lățimea minimă este de 160 cm.

Cât de tare ar fi indicat să fie noua saltea de pat?

Se poate spune că fermitatea saltelei depinde în primul rând de greutatea corporală și înălțimea celor ce o folosesc:

 

 • Salteaua mediu-moale este pentru persoane de până la 70 kg, indiferent de înălțime;
 • Salteaua de fermitate medie este pentru persoane de până la 70-80 kg, indiferent de înălțime;
 • Saltelele ferme sunt pentru persoane de 50 până la 100 kg și înălțimi de peste 1.50 m;
 • Saltelele foarte ferme sunt peste 80-90 kg și peste 1.50 m.

Ergonomia somnului vă poate ajuta să îmbunătățiți calitatea somnului și durata acestuia. Dacă coloana vertebrală este într-o poziție naturală, când zona cervicală a gâtului este bine aliniată zonei mediane, toracice și zonei lombare, plămânii pot înmagazina mai mult oxigen. În acest fel se facilitează circulația sângelui, se îmbunătățește funcționarea sistemului nervos, ceea ce duce la relaxarea mușchilor și implicit a corpului. Un somn necorespunzător poate duce la dureri de spate și apnee pe timpul somnului.

 

 • O saltea mai tare este potrivită pentru persoanele cu greutate corporală mai mare, ea oferind suport mai bun pentru o poziție corectă a coloanei, oasele vor prelua o parte mai mare din presiune, aceasta va duce la relaxarea mușchilor, arterelor și venelor, circulația sângelui fiind mai bună și ajutând la un somn mai liniștit.
 • O saltea mai moale, de genul saltelelor din spumă, preferabil de tip memory, este recomandată persoanelor cu greutate corporală medie, celor ce le place să doarmă „în puf‟ sau persoanelor cu dureri de spate cronice.

 

Ce tip de saltea îmi doresc?

 • Saltele ortopedice superortopedice - Acestea sunt unele din cele mai rezistente saltele, fiind realizate în diferite combinații de materiale, cu arcuri clasice sau cu arcuri bonell, individuale sau împerecheate, ce permit o distribuire uniformă a greutății corpului, iar ventilația din interiorul saltelei ajută la îndepărtarea umezelii.
 • Saltele pocket spring - Sunt saltelele cu arcuri individuale din oțel, puse fiecare într-o cămașă de material textil, astfel încât arcurile funcționează independent unul de celalalt. Datorită acestei independențe, saltelele pocket spring se mulează după corpul celui care o utilizează, deteminând ca salteaua să nu aibă efectul „de val‟ la așezarea pe ea, efect care îl poate deranja pe partenerul de odihnă.
 • Saltele latex cu densitatea lor ridicată și celulație total deschisă, sunt saltelele ce permit eliberarea totală a umidității în timpul somnului, oferind confort în structura lor elastică și o bună independență față de partener. Materialul este foarte rezistent.
 • Saltele memory sunt realizate din materiale ce preiau forma corpului, reducând aproape în totalitate punctele de presiune asupra corpului, ajutând la detensionarea corpului și la o poziție sănătoasă a coloanei vertebrale în timpul somnului. Efectul „de val‟ este redus, transmițând aproape de loc mișcare partenerului. Au proprietăți hipoalergenice și sunt recomandate persoanelor care suferă de diverse alergii.

Câți bani sunt dispus să investesc într-o saltea noua?

Prețul nu reflectă întotdeauna calitatea, dar pentru o saltea bună, de 160x200 cm, bugetul ideal este 1000 la 2500 lei. Pentru o saltea foarte bună bugetul este între 2500 și 4000 lei și peste 4000 lei salteaua poate fi excepțională. Totuși, dacă vă doriți saltele ieftine ar trebui să vă orientați către un buget care pornește de la 900 lei. Pentru cele mult mai ieftine, trebuie să luați în considerare probabilitatea de a primi o calitate mai scăzută, cu o durabilitate mai mică și cu un grad de toxicitate ai mare.

Dorm singur sau cu partenerul?

Pe o saltea cu slabă independență față de partener fazele somnului profund sunt des întrerupte. Dacă nu îți plac două saltele în aceeași ramă, atunci alege saltele cu independență mare atunci când există diferență de greutate între parteneri, cum ar fi saltelele pocket spring sau saltelele cu spumă memory sau latex.

În ce poziție dorm?

 • Dormitul pe spate - greutatea se distribuie uniform pe o suprafață mai mare, nivelul de deformare al saltelei fiind redus. Poți alege o saltea din spumă sau latex natural de minim 19 cm sau dacă optezi pentru una cu arc să aibă minim 22 cm grosime.
 • Dormitul pe burtă - este important ca suprafața de dormit să se muleze cât mai bine pe forma corpului și să îi distribuie uniform greutatea. Se recomandă o saltea cu nucleu de susținere din arc continuu, arc împachetat sau latex natural cu matlaseu mediu-moale.
 • Dormitul pe o parte - este bine să știi că această poziție crește presiunea pe umeri și solduri. Se recomandă saltele înalte de peste 25 cm cu mai multe straturi de confort între corp și nucleu în special atunci când optezi pentru o saltea cu arc continuu sau arc împachetat.

Conform unor sondaje efectuate s-a arătat că cea mai comună poziție de dormit este pe o parte pentru 57%, apoi dormitul pe spate este preferat de 17%, iar dormitul pe burtă este preferat de 11% din participanți.

După ce răspunzi acestor întrebări, te-ai documentat și știi ce cauți, mergi și testează saltelele în magazin pentru că este important să fii sigur că salteaua aleasă îți va oferi nivelul de confort dorit.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.