Este normal să te preocupe postura ta la birou, mai ales că acasă sau la job, ne petrecem cea mai mare parte a timpului la birou și mai ales în fața calculatorului. O poziție inconfortabilă la birou va produce în timp dureri musculare, dureri de umăr, de spate, de șold, presiune la nivelul stomacului, dureri de genunchi, dar îți va afecta și coordonarea. În plus, va produce efecte gen amorțeală, rigiditate musculară și osoasă, dureri de cap și îți va afecta vederea.
Este important ca postura ta la birou sa fie corectă, astfel încât durerea de spate și gât să nu se instaleze, iar a păstra o poziție corectă trebuie să devină un exercițiu controlat zi de zi. Acest obicei plus un mobilier de birou adecvat te va ajuta să îți păstrezi sănătatea coloanei vertebrale.
Motivele apariției durerilor de coloană
Spatele este afectat de statul prea mult la birou, pe scaun, mai ales în poziții defectuoase, durerile putând apare din mai multe cauze:
- Privitul în jos spre ecran sau monitor;
- Arcuirea umerilor prea încordați în față;
- Înclinarea în față a regiunii lombare;
- Ținutul telefonului între ureche și umăr;
- Statul prelungit pe scaun fără pauze de ridicare pentru relaxarea musculaturii.
Sfaturi pentru o postură corectă la birou
Postura corectă la birou implică mai multe componente legate de ergonomia la birou, de la scaun, la suprafața de lucru, accesorii, monitor, tastatură și mouse, dar și de obiceiurile personale și de poziția corectă a corpului.
- Poziția brațelor și a coatelor
Poziția umerilor și a brațelor în ansamblu trebuie să fie una naturală și confortabilă. În timp ce tastezi, coatele trebuie să fie așezate pe lângă tine, iar antebrațele paralel cu podeaua, se va forma un unghi drept cu partea superioară a brațului. Poziționează-ți tastatura astfel încât să nu fie nevoie ca umerii tăi să se miște. Încheietura mâinii să fie doar foarte puțin îndoită.
- Spatele drept
Coloana este necesar să fie dreaptă, de aceea trebuie ca partea inferioară a spatelui să fie lipită de spătarul scaunului. Coloana vertebrală va sta astfel în poziția ei firească și va face curburile naturale. Astfel, nu trebuie înclinat corpul nici spre spate, nici în față, coloana trebuie să stea dreaptă, perpendiculară cu podeaua.
- Poziția picioarelor
Tălpile trebuie să atingă podeaua, adică să stea relaxate pe sol. Evită statul picior peste picior, în această poziție este dificil să-ți menții coloana dreaptă și umerii în postura corectă. Gamba piciorului nu are voie să se ducă sub scaun. Se va forma deci un unghi drept între coapse și gambe. În cazul în care tălpile nu ating podeaua, un suport pentru picioare reprezintă soluția.
- Poziția monitorului
Monitorul este indicat să fie poziționat astfel încât utilizatorul să nu fie obligat să aplece capul nici în față nici în spate și nici lateral pentru a vedea ecranul.
- Privirea ta trebuie să fie la nivelul de sus a monitorului, deci o linie imaginară dreaptă să lege ochii tăi de latura superioară a ecranului.
- Poți improviza un postament pentru monitorul tău, dacă este necesar să fie mai sus. Asigură-te că ai și monitorul ușor înclinat pe spate. Se va crea o linie dreaptă între corp și cap, astfel încât mușchii gâtului și ai umerilor vor fi mai puțin obosiți la finalul zilei.
- Pentru ca spatele să stea drept, distanța față de monitor va fi de jumătate de metru.
- Se recomandă ecrane cu rezoluție mare care să asigure claritate caracterelor.
Dacă folosești un laptop, poziționează-l pe un stativ, astfel încât ecranul să respecte aceleași cerințe și folosește o tastatură auxiliară.
- Amplasarea tastaturii
- Tastatura trebuie așezată aproximativ la nivelul coatelor
- Pentru o tastare cât mai odihnitoare mai este necesar ca: tastatura să fie înclinată pentru un acces comod la toate tastele și să fie independentă de monitor.
- Pentru evitarea reflexiei luminii tastatura trebuie să fie mată.
- Poziționarea mouse-ului
- Mouse-ul trebuie plasat într-o zona care să permită ca umerii și brațele să fie relaxate, cât mai aproape de corp. Încheieturile și mâinile stau într-o poziție naturală, niciodată îndoite.
- Pentru confort se poate folosi un suport pentru încheieturi, un pad.
- Folosește întregul braț pentru mișcarea mouse-lui, nu numai antebrațul.
Scaunul ergonomic un must have
În ceea ce privește zona de mobilier birou, scaunul ergonomic este un must have. Acesta este perfect adaptabil formei corpului și rezolvă parțial majoritatea problemelor legate de poziția corectă la birou. dar doar să ai un scaun de birou ergonomic nu este suficient, este necesar ca acesta să fie setat într-o poziție corectă în funcție de caracteristicile utilizatorului. Un scaun ergonomic de birou are spătar ușor ondulat, suport pentru zona cervicală și cotiere pentru relaxarea antebrațelor. Un scaun bun trebuie să fie special proiectat pentru a susține corect greutatea corpului, oferind suport lombar, reglaj personalizat al înălțimii și al unghiului de înclinare ideal.
- Ajustează înălțimea scaunului astfel ca tălpile să stea sprijinite pe podea și genunchii la aceeași înălțime sau mai jos de nivelul șoldurilor. Astfel, vei potrivi scaunul în funcție de înălțimea ta și a biroului la care te afli.
- Ajustează spatele scaunului la 100-110 grade ca unghi de înclinare, asigură-te ca susține spatele, regiunea lombară și superioară, folosește perne dacă este nevoie.
- Șoldurile trebuie să fie la un unghi mai mare de 90 grade.
- Ajustează cotierele pentru ca umerii să fie relaxați, dacă suportul este prea sus umerii vor fi ridicați și vor apare durerile.
Alegerea biroului potrivit
Multitudinea de modele disponibile pe piață, complică luarea unei decizii în privința alegerii unui birou ideal. Oricum, pentru rezolvarea acestei probleme, trebuie să ai în vedere nu doar culoarea și designul acestuia.
- Înălțimea biroului trebuie să fie la nivelul coatelor. O soluție bună o reprezintă modelele reglabile pe înălțime. Înălțimea este corectă, dacă așezat la birou stai cu tălpile pe podea sau pe bara de susținere a tălpilor, și genunchii puțin ridicați, iar brațele până la cot se află în întregime pe birou.
- Dimensiunile biroului pot varia în funcție de: stilul tău personal, de device-urile pe care trebuie să le ții pe lângă tine (desk, tastatură, mouse, harduri externe, imprimantă, monitor...), de stilul de amenajare al camerei, de spațiul disponibil etc. Biroul trebuie să aibă suficient spațiu pentru ca monitorul să fie amplasat într-un punct care permite o vedere bună a ochiului.
- Cea mai bună alegere o constituie biroul multifuncțional, dotat cu mai multe spații de depozitare (sertare, rafturi, dulapuri), ce permit păstrarea în ordine a obiectelor necesare și mai ales a calculatorului, fără de care nu se mai poate în zilele noastre
Pauzele sunt binevenite
Alături de postura corectă la birou și de mobila birou ergonomic, pauzele sunt bine venite. Ridică-te de pe scaun la fiecare oră, efectuează câteva exerciții ușoare de stretching pentru brațe, picioare, gât și spate. Poți face o plimbare pe scări. Timp de câteva secunde relaxează-ți ochii, privește la distanță, clipește des pentru a preveni uscarea și obosirea ochilor.
Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei