Ce tipuri de perne ar fi bine să se găsească în patul tău și cum să le aranjezi perfect - ACAJU

Cel mai important aspect al camerei este patul, care nu doar trebuie să pară luxos, ci să se și simtă luxos. Conform proverbului cum îți așterni - așa dormi, un somn odihnitor și un pat perfect nu se limitează numai la alegerea finisajelor și a pieselor de mobilier. Când vine vorba de propria relaxare, salteaua este elementul care primează pentru un somn bun și trebuie aleasă cu atenție. Este o investiție pe termen lung foarte importantă pentru sănătatea, confortul și somnul tău.

Dacă vrei să ai un dormitor ce pare a fi desprins din paginile revistelor de amenajări și decorațiuni interioare, acordă importanță și aranjării patului. Achiziționează-ți câteva lenjerii de pat, o cuvertură de pat și una sau două pături, iar pentru mai multă eleganță și intimitate mai multe perne. Bineînțeles toate din materiale naturale, plăcute la atingere. Materialul lenjeriei pentru paturi dormitor este extrem de important, pentru că vei petrece o treime din zi odihnindu-te și e important să ai un confort cât mai mare. Pe lângă cele două, sau două de fiecare, perne principale pe care dormi tu și partenerul tău, poți pune pe pat câteva perne decorative pe mai multe straturi, pentru a spori gradul de confort.

Caracteristici și tipuri de perne

Dacă te-ai hotărât să adaugi pernele în decorarea casei tale, află că te vei bucura de un dublu beneficiu. Pernele adaugă un plus de eleganță și sunt foarte confortabile. Atunci când cumperi o pernă ar trebui să ai în vedere câteva caracteristici și mai ales să o testezi.

 

  • Confortul, care trebuie să fie neîntrerupt indiferent de poziția ta în somn.
  • Respirabilitatea, adică un flux de aerisire bun indiferent de fermitate, astfel evitând întreruperea somnului pentru găsirea părții mai răcoroase a pernei.
  • Modul de întreținere, dacă pot fi spălate manual sau la curățătorii chimice.
  • Husa detașabilă.

 

În alegerea pernelor potrivite pentru patul tău trebuie să ții cont de:

 

  • Dimensiunea pernelor

 

Există 3 dimensiuni standard (40 x 40 cm, 50 x 70 cm si 70 x 70 cm), însă pe lângă aceste dimensiuni, fiecare producător a venit cu alte multe modele, contează mult în alegerea pernei dimensiunile fețelor tale de pernă. Cele mai utilizate sunt pernele medii, adică 50 x 70 cm.

  • ​Umplutura pernelor

 

  • Pernele din fibre sintetice conțin fibră siliconizată. Acest tip de perne are elasticitate mai mare decât pernele cu umplutură naturală. Materialul nu favorizează dezvoltarea bacteriilor sau a acarienilor deci ar putea fi o alegere bună pentru persoanele care suferă de alergii. Au durată de viață scurtă, preț mic dar caliate îndoielnică.
  • Pernele din fibre naturale, adică puf, pene, bambus, bumbac sau lână, lasă pielea să respire. O pernă din umplutură naturală este moale la atingere, iar forma ei este ușor de modificat. Este un avantaj dacă schimbi poziția de dormit în timpul nopții, pentru că umplutura își modifică forma în funcție de poziția ta. Împotriva acarienilor ce se pot dezvolta se recomandă aerisirea periodică a dormitorului și a pernelor, prin expunere la soare vara, sau la temperaturi scăzute iarna. Sunt mai greu de spălat.
  • Pernele ergonomice susțin perfect coloana în timpul somnului și iau forma capului. Pentru că umplutura este realizată dintr-un material compact, acest tip de perne oferă cea mai bună susținere. Partea proastă la aceste perne este ca fiind în totalitate din poliesteri, transpiri. Nu se pot spăla în mașina de spălat, ci numai husa acestora. Pot fi din spumă cu memorie sau din latex.

 

  • Materialul husei de pernă

 

Materialul exterior al pernei trebuie să fie ales, astfel încât să permită o bună circulație a aerului prin pernă, să elimine rapid umezeala acumulată și mai ales să asigure un mediu uscat și o temperatură uniformă, fără a avea senzația de încins. Cele mai recomandate materiale sunt bumbacul 100% și bambusul.

Rolul pernelor pentru confort și sănătate

Principalul rol al pernei este acela de a alinia coloana cu capul, astfel încât să nu apară dureri musculare în timpul somnului. Dacă ea este prea umflată, va împinge bărbia spre piept sau va ridica prea mult capul spre tavan, ceea ce nu este recomandat. Dacă dormi într-o parte, îți va ține capul mai apropiat de umărul de sus, deci nu în conformitate cu restul coloanei. Obiectivul principal al unei perne este să echilibreze poziţia capului la înălţimea umerilor. Astfel se realizează şi detensionarea coloanei. Ar trebui să ai mai multe perne la dispoziție, în funcție de poziția pe care vrei să o adopți în fiecare noapte.

 

  • Dacă preferi să dormi pe burtă, pentru ca gâtul să rămână drept, se recomandă folosirea pernelor cu umpluturi mai moi şi elastice.
  • Dacă preferi dormitul pe lateral sau spate, alege perne cu umpluturi mai ferme astfel încât să umpli golul dintre ureche și umăr.
  • Dacă dormi pe spate, alege o pernă cu o duritate medie, mai plată.
  • Pernele speciale pentru susţinerea cefei detensionează mult mai rapid atât coloana cât şi întreaga musculatură a gâtului.

 

Aranjament pentru un pat ca în filme

Adevarata provocare pentru aranjarea unui pat dormitor ca în filme vine în momentul alegerii și asortării pernelor și pernuțelor. Pentru un efect decorativ deosebit ar trebui să cumperi două sau trei seturi de perne, adică cel mult 6 bucăți. Acestea pot fi de aceeași dimensiune, dar pot avea și dimensiuni și forme diferite.

  • Indiferent de numărul pernelor le poți îmbrăca în huse diferit colorate, nu vei greși nici alegând huse identic colorate. Important este ca la final, toate pernele și textilele să se asorteze formând un concept unitar.
  • Grupează întotdeauna pernele în culori contrastate, studiate în așa fel încât să se potrivească cu ansamblul elementelor unei încăperi.
  • Pentru un decor shabby chic alege perne în nuanțe deschise decorate cu dantelă, iar pentru un design scandinav alege combinații de perne alb și gri. Dacă optezi pentru un decor cultural roots, uită de minimalism și folosește un număr nelimitat de perne deco din materiale naturale și cu imprimeuri entice.
  • Pentru un decor cât mai vesel, colorat și mai boem folosește imprimeurile florale accentuate cu flori mari, în culori puternice și contrastante. Pernuțele în culori neutre vor fi micile accente de culoare pentru un aspect elegant și rafinat.
  • Sprijină doua perne mari de tăblia de la capul patului, iar apoi sprijină celelalte două seturi de ele, formând straturi moi consecutive, unul dintre straturi fiind format din pernele pe care și dormi noaptea.
  • Pernele supradimensionate, umplute cu materiale pufoase creează un aspect elegant.
  • Un efect decorativ deosebit poate fi creat de pernuțele de formă tubulară. Acestea se numesc pernuțe de accent și ar trebui așezate ultimele. Tot de accent vor fi si pernuțele de orice altă forma (rotunde, inimoare...), dar care vor aduce un plus de intimitate dormitorului.
  • Catifeaua este unul dintre cele mai elegante și sofisticate materiale, iar un interior în care se regăsesc obiecte din catifea va avea și el un aspect sofisticat. Pernele deco din catifea sunt un must have care vor aduce o notă de lux și căldură în dormitorul tău.

Tips

 

  • În afara aranjatului zilnic al așternutului pentru ca patul să arate mereu bine, pentru a păstra perna pufoasă cât mai mult timp aceasta trebuie scuturată zilnic şi aerisită regulat.
  • Cu cât suprafața patului este mai fragmentată de perne, de pilotă, de curvertură, cu atât patul dormitor va părea mai confortabil și mai puțin prezent în încăpere. Practic, va deveni la rândul lui parte din ambient, nu va mai fi doar un pat. Cuvertura sau pilota pot fi foarte simple, dar pernele și pătura pot fi asortate cu draperiile sau cu covorul.

Pernele deco echivalentul confortului

Pe ângă faptul că sunt un simbol al relaxării și confortului, pernele deco au avantajul că pot schimba aspectul unei camere. Practic nu ocupă foarte mult spațiu și cu ele poți reîmprospăta stilul locuinței foarte ușor, fără o mare cheltuială. Sunt puțin costisitoare și au o dublă funcție: utilitară și estetică.

Pentru că vin într-o mulțime de culori și modele, îți poți folosi creativitatea și te poți juca astfel încât să ai mereu un design proaspăt și modern în casa ta, amestecând diverse tipuri, mărimi, modele și culori de perne

    • Din punct de vedere al aranjării patului, pe lângă pernele pe care dormi, pernele fantezie sau de decor, te vor ajuta să obții o imagine ordonată și elegantă.
  • Cu cât pernele ocupă mai mult din suprafața patului, cu atât locul de dormit va părea mai confortabil și mai plăcut.
    • Pe timpul zilei, când vrei doar să te tolănești ori să citești o carte, pernele fantezie îți vor prinde bine pentru susținerea unei poziții confortabile, iar seara le putem folosi ca perne suport sub cele pentru dormit pentru a sta cât mai confortabil la televizor.