Cele mai frecvente 10 greșeli de design interior: cum faci să le eviți - ACAJU

Amenajarea unei case nu depinde numai de regulile sau tendințele de design interior, ci trebuie să reflecte nevoile și preferințele celor care stau în ea. Pentru ca tu să te simți bine în decorul casei tale, aceasta trebuie să fie confortabilă conform ideilor și stilului tău de viață și să urmeze liniile de design dorite de tine. 

Toți ne dorim o locuință armonioasă și echilibrată din punct de vedere al esteticii, dar în ideea de a ne pune amprenta asupra amenajării, entuziasmul și excesul de zel pot transforma un spațiu într-un kitsch pe care nu ni l-am dorit. În afara unor greșeli pe care le poți trece în categoria de alegeri personale, pot exista în timpul amenajării unei case și erori de design interior pe care ai putea să le eviți, dacă ai un plan bine gândit.

Sunt acele greșeli care pot da camerelor un aspect aglomerat, mohorât sau haotic, adică exact efectele pe care oricine își dorește să le evite. Așadar iată care sunt cel mai des întâlnite greșeli de design și cum poți face să le eviți:

 

  1. Alegi decorațiuni și mobilă care dau bine și care nu se adaptează stilului tău de viață

 

Casa pe care o amenajezi trebuie să fie “acasă”, de aceea, alege stilul care te reprezintă și în cunoștință de cauză. Nu ar trebui să alegi designul cu tente marine pentru o casă în zona montană sau un stil minimalist inundat în alb dacă ai copii mici.

Soluția. Cel mai bine ar fi să te adresezi unui specialist în design interior, măcar pentru câteva sfaturi, dacă nu, chiar pentru un proiect de amenajare. Sfaturile te vor ajuta să îți transformi locuința într-un loc confortabil și plăcut.

 

  1. Lipești toată mobila de perete

 

Dacă stai într-un apartament mic de bloc, orice altă configurație a mobilierului în afara celei tradiționale, pare imposibilă. De aceea, tindem să împingem mobilierul înspre pereții camerei. Rezultatul va fi că spațiul va părea mai mic și mai aglomerat.

Soluția. Nu doar în încăperile foarte mari poți să dezlipești mobila de perete. Lăsă câțiva centimetri spațiu între canapea și perete, încearcă să creezi o zonă de conversație apropiind mai mult fotoliile. În felul acesta întregul decor va părea mai aerisit și nu vei pierde din suprafața utilă a camerei.

 

  1. Nu iei în calcul zonele de trecere

 

Întotdeauna trebuie căutat un echilibru între spațiile libere și piesele de mobilier, între zonele deschise și cele închise. Trebuie să prevezi existența unor culoare de trecere pentru a fluidiza circulația prin camere, iar dacă nu măsori cu atenție spațiul disponibil și dimensiunile mobilierului când îl achizitionezi, este posibil să constați că trebuie sa faci adevărate cascadorii ca să te deplasezi prin cameră, ocolești brațul canapelei sau colțul patului ca sa te deplasezi prin cameră, nu poți să deschizi ușile dulapului.

Soluția. Fă-ți un plan și ține cont de proportiile și dimensiunile unei camerei atunci când cumperi și aranjezi mobila. Nu uita să marchezi pe podea dimensiunile unei piese înainte de a o cumpăra, astfel vei vedea cum se potrivește în spațiul respectiv, dacă nu cumva blochează traficul și dacă îți mai rămâne extraspațiu pentru alte fantezii. 

 

  1. Alegi toată mobila din același set și exagerezi cu asortarea

 

Teoretic, simetria este un criteriu important pentru armonie și estetică, mai ales dacă este vorba de o abordare clasică. Dar de multe ori, prea multă simetrie în decorul unei camere aduce și plictiseală. Un living în care aproape fiecare element are perechea lui, de la fotolii la rafturi și lampadare, poate părea anost și obositor. De aceea și este bine să eviți să alegi toată mobila din același set, chiar dacă este cea mai simplă și rapidă soluție pentru alegerea de mobilă.

Pentru un design dinamic, îmbină piese de mobilier și decorațiuni diferite, care dau bine între ele și oferă un aspect creativ încăperii. Nici extrema cealaltă, în care fiecare piesă de mobilier este diferită, nu este o opțiune neapărat agreabilă, deși poate fi folosită cu succes în decorurile eclectice. 

Soluția. Limitează perechile la un număr destul de mic. Acolo unde crezi că ar trebui să existe simetrie, de exemplu, în cazul fotoliilor, încearcă să nu le asortezi impecabil. Dacă ai două fotolii identice, decorează-le cu perne cu design diferit, sau dacă așezi pe o poliță două vaze, alege unele de aceeași culoare, dar cu design diferit, sau cu același design, dar de culori sau materiale diferite.

 

  1. Aliniezi totul la aceeași înălțime

 

Pentru accesibilitate și confort alegem ca mobilierul să fie cam la aceeași înălțime. Între canapea, scaune și măsuța de cafea nu ar trebui să existe diferențe de înălțime prea evidente, dar asta nu înseamnă că toate obiectele de mobilier să se afle la același nivel, sau că rafturile de pe perete să fie aliniate la aceeași înălțime sau că decorațiunile trebuie să aibă aceleași dimensiuni. Plictisitor rău!

Soluția. Variază proporțiile și înălțimile, combină piesele de mobilă astfel încât privirea să fie mereu atrasă către diverse puncte din încăpere: un taburet scund, o consolă mai înaltă, polițe asimetrice, rafturi modulare ascendente, ghivece cu plante de diferite mărimi.

 

  1. Alegi mobila neagră într-un spațiu mic

 

Chiar dacă este la modă sau îți place foarte mult, nu alege mobilier închis la culoare pentru că vei obține o atmosferă apăsătoare și întunecată iar spațiul se va micșora.

Soluția. Spațiile mici vor fi avantajate de zugrăveli mai deschise și obiecte în nuanțe deschise. Mobila albă va face spațiul să pară mai mare, fapt care va avantaja mai ales camerele mici. Apelând la corpuri de mobilă albă, înalte, cu sau fără oglinzi, senzația de spațiu va fi și mai pronunțată și vei da un aer proaspăt încăperii, confortabil și comod. În plus, o canapea bej sau gri deschis este la fel de ușor de întreținut ca una neagră sau maro închis. 

 

  1. Alegi un pat prea mare

 

Patul este elementul cheie al oricărui dormitor și trebuie ales în funcție de destinația dormitorului, să aibă un design plăcut, odihnitor și să nu ocupe spațiu. Este ideal un pat king size pentru un somn odihnitor, însă acesta ar putea fi prea mult într-o încăpere de mici dimensiuni și poate duce la încărcarea excesivă a camerei și la impedimentul deplasării. 

Soluția. Patul ar trebui să fie confecționat în raport de particularitățile individuale ale persoanei care îl utilizează, să aibă lungimea și lățimea corespunzătoare camerei. Pentru un plus de confort și un aspect atrăgător, optează pentru un pat tapițat.

 

  1. Amplasezi electrocasnicele nepotrivit

 

Pentru a obține o bucătărie funcțională este elementar să alegi încă de la început zonele de lucru și anume: zona pentru lucru (cuptor, plită, blatul de lucru, electocasnicele), zona pentru spălat (mașina de spălat vase și chiuveta) și zona de depozitare (frigiderul). În mod ideal, aceste trei spații ar trebui să formeze un triunghi în interiorul căruia să se desfășoare activitățile specifice unei bucătării. Dacă aragazul este prea departe de blatul de lucru, iar chiuveta în colțul opus al încăperii, gătitul poate deveni o experiență obositoare. 

 

Soluția. Distanțele dintre zonele de lucru trebuie să fie practice, astfel încât activitățile zilnice să se desfășoare în mod natural, fără să te apleci sau întinzi de foarte multe ori pentru ajunge la obiectul dorit. Practic, spațiile de lucru ar trebui să formeze un triunghi cu dimensiunea laturilor cuprinsă între 120 și 270 cm, această configurație fiind cea care oferă cea mai eficientă experiență de lucru în bucătărie. 

 

  1. Alegi să vopsești pereții albi, dar uiți de decorațiuni

 

În ceea ce privește cromatica interiorului, soluția preferată de cei mai mulți dintre noi este aceea a pereților albi. Pereții albi sunt, dintr-un punct de vedere, o soluție care funcționează întotdeauna, atât în spațiile mici, cât și în cele mari. Spre deosebire de pereții zugrăviti în alte culori, cei albi au nevoie de echilibru prin textură și accente de culoare care să dea un pic de dinamică spațiului, mai ales dacă ai optat și pentru mobilă albă.

Soluția. Gândește-te la pereții albi ca la pânza unui pictor. Poți să-i umpli cu orice, alege oglinzi cu rame deosebite sau artă abstractă în alb-negru, ceasuri de perete sau tablouri canvas din cinci piese, important este să obții un efect armonios și să eviți aerul steril al unor pereți prea albi. 

 

  1. Aglomerezi foarte tare holul de la intrare

 

Holul este prima încăpere pe care o vezi atunci când intri în casă, având un rol important pentru întreaga locuință, fiind asemenea unei cărți de vizită. Un hol plin de haine, încălțăminte sau alte accesorii ce nu își au un loc special, pot da un aspect dezordonat holului tău, cu impact negativ pentru imaginea casei tale.

Soluția. O amplasare și o alegere corectă a mobilierului în hol cu multe spații de depozitare poate da un aspect primitor și te poate face să te simți mai confortabil.

 

Niciodată nu este prea târziu ca să îmbunătațești aspectul unei camere, greșelile pot fi remediate, important este să fii deschis, să te adaptezi din mers și să încerci să găsești soluțiile care să ți se potrivească.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.