Colțar sau canapea - Ce alegem pentru mobilierul de bucătărie - ACAJU

Deși bucătăria este unul din spațiile preferate, în care se strânge familia la masă, în care se prepară felurile de mâncare preferate sau se bea cafeaua de dimineață, apartamentele de bloc nu sunt foarte generoase în privința spațiului alocat acesteia, așa că obiectele de mobilier trebuie alese cu mai multă atenție. Pentru că îți dorești o bucătărie confortabilă, practică dar și frumoasă, trebuie să alegi o garnitură de mobilier personalizată, în funcție de forma și dimensiunea încăperii, dar și de cerințele și nevoile tale.

De cele mai multe ori, locul de luat masa este amenajat în bucătărie atât din lipsa altui spațiu, dar și din comoditate. Este mult mai ușor să servești și să strângi masa, atunci când aceasta se află chiar în încăperea în care se prepară și se păstrează mâncarea, indiferent cât de mică ar fi încăperea cu pricina.

În bucătăriile mici, proiectarea ergonomică a mobilierului este foarte importantă, dacă se dorește obținerea unui spațiu confortabil și aerisit. Cu cât mai eficient și mai ergonomic este gândită mobila de bucătărie, cu atât mai facil și mai plăcut decurge procesul de preparare a mâncării, iar curățarea și rearanjarea ulterioara a ustensilelor va fi mai rapidă.

De aceea au fost inventate tot felul de sisteme moderne menite să valorifice la maximum fiecare centimetru pătrat al mobilei de bucătărie: sertarele verticale, rafturile rotative pentru dulapurile de colț, tocătoarele, mesele retractabile etc. Iar pentru mobilarea locului de luat masa, alegerea ideală poartă numele de canapea / banchetă sau colțar de bucătărie.

Sfat: Pentru a da încăperii un aer plăcut de confort și de intimitate alege pentru locul de luat masa un colțar sau o canapea / banchetă.

Alegerea între colțar sau canapea / banchetă pentru bucătărie este determinată de spațiul disponibil

Colțarele sau banchetele de bucătărie au devenit piese de mobilier moderne, care sunt utilizate pentru a optimiza spațiul din bucătărie, pentru a delimita anumite zone și pentru a suplimenta spațiul de depozitare. Spre deosebire de o masă de bucătărie, colțarele și banchetele rezolvă mai multe probleme în același timp: spațiu mic, loc pentru depozitare, delimitarea zonelor.

 • Primul motiv pentru care ar trebui sa te gândești să utilizezi un colțar / o banchetă, este pentru că acesta ocupă mai puțin spațiu în bucătărie. Trebuie să ai în vedere faptul că o masa de bucătărie cu scaune ocupă mult mai mult spațiu decât un colțar. Dacă ai o bucătărie mare și generoasă acest lucru nu este o problemă, însă, dacă spațiul este mic, colțarul sau bancheta este alegerea optimă.

De exemplu, pentru fiecare scaun trebuie să aloci un spațiu de minim de 60 cm pentru a-l putea trage, muta, poziționa etc. Iar pentru 4 scaune... În schimb, un colțar sau o banchetă nu mai are nevoie de „extra spațiu” precum scaunele.

 • Dacă ai o bucătărie mică și nu ai suficient spațiu pentru a o „dota” cu numeroase rafturi, dulapuri și o masă frumoasă cu scaune, colțarul sau bancheta cu spații de depozitare, sunt soluția ideală. Există foarte multe modele din acestea care au diverse spații de depozitare. Fie că alegi unul / una, cu spațiu de depozitare sub șezut sau cu diverse spații de depozitare pe laterale sau pe spătar (sertare, rafturi), acest tip de colțar / banchetă, te poate scăpa de neplăcuta problemă a spațiului insuficient de depozitare.
 •  Un alt motiv pentru care ar trebui să alegi un colțar sau o banchetă de bucătărie este pentru a le utiliza să delimitezi anumite zone din casă. De exemplu, poți să utilizezi un colțar pentru a delimita bucătăria de living, în cazul în care este open space, sau chiar zona de servit masa de restul bucătăriei. Colțarul de bucătărie te ajuta să te joci cu spațiul așa cum iți dorești.

Sfat: Alege modelul de colțar sau canapea pentru bucătărie o dată cu masa. Astfel nu vei avea surpriza să nu se potrivească.

Ce aspecte trebuie urmărite înainte de achiziționarea unui colțar sau a unei canapele pentru bucătărie

 • La colțarul / canapeaua de bucătărie, față de varianta pentru living, înălțimea șezutului față de sol este foarte importantă. Atunci când alegi un colțar de bucătărie trebuie să ai în vedere înălțimea mesei și înălțimea scaunelor de bucătărie. Trebuie să stabilești chiar acolo în magazin, altfel te vei trezi că masa este prea înaltă și te vei simți ca un pitic când te vei așeza la ea.
 • Când măsori spațiul de acasă, ia în considerare o marjă de 3-5 centimetri în lățime și lungime, mai ales dacă urmează să-l poziționezi după ușă (și măsoară de la plintă, pervaz fereastră, calorifer încolo, nu de la perete). În caz contrar, s-ar putea să constanți că nu poți închide ușa sau că mobila este prea mare, deși tu ai crezut că ai măsurat la fix pentru ea.  
 • Cumpără masa întotdeauna în același timp cu colțarul sau după, niciodată înainte. E mai greu să potrivești colțarul cu masa, decât invers. Dacă lățimea șezutului colțarului / banchetei este mică, 40-45 cm, ar fi bine ca el să fie ușor înclinat, altfel te vei scurge de la masă.

Alegerea între colțar sau banchetă / canapea depinde de spațiul disponibil și de preferințele fiecăruia

Dacă locul de luat masa este dotat cu un colțar sau cu o banchetă adaptată dimensiunilor încăperii, bucătăria va avea un aer plăcut de confort și de intimitate. Alegerea între cele două, depinde numai de spațiu și de preferințe.

Atunci când alegi cel mai bun colțar de bucătărie nu numai că împrospătezi aspectul bucătăriei, dar rezolvi și problema spațiului insuficient din bucătărie. Un colțar bun îți va organiza spațiul din bucătărie, îți va furniza suficiente locuri de stat la masă, este un bun loc unde să depozitezi diverse lucruri și te poate ajuta să delimitezi anumite zone din casă

Iar dacă bucătăria ta nu este doar mică, ci și îngustă, poți înlocui acest colțar de bucătărie cu o canapea / banchetă îngustă. Canapeaua este variantă minimalistă ca dimensiune a colțarului de bucătărie.

Sfat: Dacă dispui de un spațiu mic în bucătărie, alegerea unei canapele sau banchete pentru locul de servit masa este ideală.

Soluția banchetelor este aleasă din trei motive principale: spațiul mic, crearea a unor locuri de depozitare în mobila colțarului și posibilitatea de separare cu ajutorul banchetelor

 • Fiind mobilier fix, spațiul necesar banchetelor lor este mult mai mic față de o mobilă convențională – masă și scaune. Când ai o banchetă fixă, totul rămâne pe loc, deci utilizezi la maximum spațiul disponibil. În plus, înălțimea spătarului o poți ajusta astfel încât să fie exact sub glaful ferestrei, ceea ce nu poți face cu scaunele.
 • La fel, te poți folosi de mobilierul fix pentru a separa anumite porțiuni din încăpere, mai ales dacă bucătăria este deschisă către living.
 • Spătarul banchetei poate fi folosit pentru separare, dar pe partea opusă acestui spătar înalt poți avea și rafturi, deci loc suplimentar de depozitare.

O banchetă pentru bucătărie oferă o stare de bine și ajută evident la relaxare. Ea poate să facă din clipele dvs de taifas la bucătărie, o adevărată desfătare. În funcție de modelul bucătăriei și de locul în care vrei să așezi masa, bancheta poate lua diverse forme și lungimi. Poți opta pentru o bancheta în forma literei L, pentru una în forma literei U sau pentru banchete paralele.

Sfat: Pentru bucătăriie spațioase sau open space poți alege colțarul pentru a delimita cele două încăperi (living-ul și bucătăria) și pentru a dispune de mai mult loc pentru musafiri.

Când vine vorba de mobilarea locului de luat masa din bucătărie foarte multă lume alege colțarul, din cauza spațiului restrâns din bucătăriile apartamentelor de bloc, care impune, când se poate, amenajarea locului de luat masa în colț, colțarul fiind astfel prima alegere.

Un colțar de bucătărie este ideal și într-o casă unde bucătăria și living-ul sunt în open space. Dacă nu știi cum să delimitezi bucătăria de living, colțarul este soluția perfectă. În acest fel nu numai că reușești să rezolvi elegant separarea bucătăriei de living, dar vei obține și mai multe locuri de stat pentru musafiri.

 •  Materialele - Atunci când alegi colțarul de bucătărie trebuie să ai în vedere materialele din care este făcut: pentru fabricarea structurii, pentru a umple pernele șezutului pentru a îmbrăca șezutul și pentru confecționarea spațiilor de depozitare. Acestea ar trebuie să fie calitative și rezistente în timp, adică din lemn masiv, cu șezutul îmbrăcat în stofă și materiale care nu absorb mirosurile neplăcute. Cel mai important însă, este să alegi colțarul de bucătărie potrivit bugetului tău.
 •  Designul - Alege un colțar de bucătărie care să se potrivească cu stilul bucătăriei tale și care să fie în armonie cu stilul și culorile din casa ta. Iar dacă nu ești sigur cum să potrivești colțarul cu bucătăria, mergi pe variante sigure și anume colțare simpliste, în culori cât mai neutre (alb, bej) și fără prea multe decorațiuni.
 •  Componența setului - În funcție de nevoile tale, dar și de mărimea bucătăriei, poți opta pentru un colțar simplu, de 3, 4 sau chiar mai multe persoane, sau pentru un set format din mai multe piese de mobilier. Cele mai întâlnite seturi sunt cele formate din colțar de bucătărie, masă de bucătărie (simpla sau extensibila) și două scaune sau doi tabureți.

Orice model de banchetă sau colțar ai alege, vei constata că economisești astfel foarte mult spațiu, iar bucătăria ta va deveni locul în care nu doar prepari cele mai delicioase feluri de mâncare, ci și într-un spațiu în care să te relaxezi ori de câte ori o folosești.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.