Dormitorul este zona cea mai intimă a unei case, unde oricând poți să te retragi să te reculegi, să te odihnești, să-ți găsești liniștea de care ai atât de multă nevoie din când în când. Unul din elementele de design importante în amenajarea dormitorului, pentru crearea condițiilor de căldură este covorul. Realizat din țesături groase din lână, uneori combinat cu bumbac, cânepă, mătase, în culori variate, simplu sau cu imprimeuri, alegerea de covoare dormitor te protejează de senzația de rece când cobori din pat. Un covor pufos, pe care să pui piciorul dimineața, îți va oferi un început pozitiv pentru toată ziua.
Ce covoare se poartă în dormitor
Pe lângă aspect, culori și design, în cazul covorului pentru dormitor sunt foarte importante și fibrele și atenția la detalii în ceea ce privește modul în care a fost țesut, pentru că acestea fac diferența referitor la calitate și confort. În dormitor va trebui să alegi din covoare dormitor care să inspire confort și care să aibă și proprietăți de izolare fonică și termică. În plus ar trebui să te asiguri de calitate și rezistență pentru că vei dori o investiție pentru o perioadă mai lungă de timp.
Texturile recomandate pentru un covor în dormitor sunt lâna (aceste covoare dormitor sunt foarte călduroase, dar sunt mai greu de întreținut) și polipropilena.
- Covoarele din lână pentru dormitor - Sunt unele dintre cele mai bune și rezistente covoare din care poți alege. Tipul de fibre din care este țesut un covor este un indicator al durabilității sale. Dacă bugetul îți permite, alege întotdeauna un covor dormitor din fibre naturale: 100% lână sau amestec de mătase cu lână. Vei avea un sentiment de confort de neegalat de câte ori vei păși pe el. Materialul obținut din prelucrarea lânei este extraordinar de durabil, elastic, ușor de modelat și de vopsit în culorile dorite, iar aceste culori nu se decolorează pe parcurs.
- Covoarele din fibre artificiale - Sunt concepute în așa fel încât să imite perfect aspectul și textura unor materiale naturale cum este lâna. Covorul din polipropilenă (o fibră versatilă și rezistentă) poate căpăta și forma unei fibre sintetice extrem de maleabile și de rezistente, folosită în realizarea covoarelor cu design divers.
- Covoarele din vâscoză – Au un aspect deosebit cu model și finisaj pe măsură, care să iasă rapid în evidență. Vâscoza, considerată o țesătură semi-naturală sau semi-artificială, este rezistentă, elastică, fluidă, permite aerului să circule și poate fi cu ușurință confundată cu mătasea naturală, datorită luciului, texturii, fineței și flexibilității sale.
- Covoarele din sisal – sunt durabile și de calitate, cu ele poți da ușor un look modern, dar și unul clasic sau cu influențe tradiționale ori rustice, fiind foarte versatile. Totodată, liniile și culorile sale neutre oferă un aer calm și relaxat încăperii și de aceea covorul din sisal este o alegere bună pentru un covor în dormitor. Covorul din sisal absoarbe umiditatea în zile călduroase de vară, ceea ce face ca încaperea să devină mai răcoroasă, nu permite ca praful să se impregneze în fibra și se întreține foarte ușor.
Modul în care este țesut covorul este un aspect important pentru că de el depinde rezistența și aspectul acestuia.
- Covoarele cu firele țesute în buclă - Firele acestor covoare dormitor sunt trecute în buclă prin materialul de la baza covorului și odată ajunse la suprafață, capetele firelor sunt lăsate netăiate. Avantajele acestor covoare sunt rezistența sporită la pete, îngrijirea ușoară și durabilitatea. În schimb, nu sunt foarte moi, comparativ cu covoarele cu fire tăiate la suprafață, însă acest lucru nu le face mai puțin potrivite pentru dormitor. Dacă are o densitate mare, un covor cu fire în bucla poate fi o alegere buna pentru amenajarea dormitorului tău.
- Covoare dormitor cu firele tăiate - Dacă buclele obținute prin țesere sunt tăiate uniform, covorul va avea o suprafață cu aspect plușat. Unghiul la care sunt tăiate buclele, dar și felul în care sunt aranjate firele ulterior sunt detalii care determină textura finală a covorului. Aceste covoare sunt potrivite covor în dormitor pentru că sunt extrem de moi, însă nu toate își păstrează aspectul plăcut în timp, astfel că ar putea fi nevoie să le înlocuiești. Covoarele cu fir lung, tip Shaggy, sunt printre preferate pentru a fi utilizate pentru dormitoarele moderne și nonconformiste.
Culoarea covorului trebuie să se potrivească perfect cu restul camerei. Ideal ar fi să alegi o nuanță liniștitoare, care să te îmbie la somn. Cu alte cuvinte ar fi bine să încerci să excluzi culorile tari (intense) și să te îndrepți mai degrabă spre nuanțe precum albastrul deschis, galbenul pastelat sau nuanțe neutre de crem și maro deschis.
- Covoarele uni - În cazul covoarelor într-o singură culoare, fără imprimeu, poți alege în funcție de stilul dormitorului sau de culoarea preferată. Ai de ales între culorile dramatice, cele neutre sau nuanțele de mijloc. Versatilitatea covoarelor într-o singură culoare îți oferă libertatea de a decora dormitorul asa cum îți dorești. Este un tip de covor care nu se va demoda niciodată.
- Covoarele cu imprimeuri - De la imprimeurile clasice, până la cele cu detalii și ornamente sau cele în stiluri contemporane, aceste covoare pot reprezenta centrul de interes dintr-un dormitor. În cazul în care dormitorul tău este decorat într-un stil simplu, însa vrei să adaugi un punct de impact, poți alege un covor cu imprimeu dinamic, în dungi. Cât despre clasicul covor oriental ”persan”, acesta este un covor ce nu se demodează prea curând.
- Covoarele shaggy – Iubit prin anii ’70 și readus în actualitate, pufosul covor shaggy este în mod clar un evergreen. Aceasta se datorează faptului că se poate asorta cu o serie foarte variată de decoruri, atât clasice, cât și contemporane, fiind un element de coeziune între celelalte piese decorative ale încăperii în care este așezat.
- Covoarele nordice – Își pun o amprentă fresh asupra designului oricărui dormitor și pentru că sunt diferite de restul covoarelor prin imprimeul tradițional stilizat și cel geometric permanent reinterpretat, având țesătură de cele mai multe ori naturală și combinații inedite de culori.
Dacă mobila dormitor este închisă la culoare, se va alege un covor în culori vii, iar dacă în cameră sunt multe obiecte de decor, se recomandă un covor într-o singură culoare, care să nu încarce și mai mult camera. Dacă decorul e minimalist, optează pentru modele și combinații inedite.
Așezarea covorului în dormitor
Dacă ai terminat deja de amenajat sau reamenajat și nu știi ce covor să alegi pentru a se potrivi cât mai bine cu amenajarea dormitorului, gândește-te și la felul în care vrei să-l așezi în dormitor. Evită să cumperi un covor în dormitor prea mare, pentru că va face camera să pară înghesuită sau vei fi nevoit să pui covorul sub mobila de dormitor și nu este tocmai o situație de dorit. Alege un covor care să acopere maxim 50% din suprafața camerei sau, și mai bine, 2-3 covorașe mici, rotunde.
- Dimensiunea covorului joacă un rol esențial în armonizarea acestuia cu restul elementelor de decor din încăpere și cu stilul de amenajare. Dacă nu măsori spațiul cu atenție înainte de cumpărarea acestuia a-i putea avea surprize neplăcute, un covor prea mare va trebui ulterior ajustat, iar un covor prea mic ar putea arăta ridicol.
- Alege covorul ținând seama de cele trei elemente centrale: patul, comoda și dulapul. Lungimea unui covor în dormitor ar trebui să depășească lungimea patului, iar lățimea lui să le depășească pe cele însumate ale patului și ale celorlalte elemente de mobilier, astfel încât acestea să poată fi amplasate integral pe suprafața lui. Dacă ai un dormitor spațios, cu pat dublu, covorul ar trebui să se poată extinde cu 20-40 cm în afara patului;
- Într-un dormitor spațios, covorul poate fi așezat chiar sub patul dublu. Însă, acesta trebuie să fie suficient de mare încât să se extindă cu 30-45 de centimetri în afara patului. Aceste valori pot fi depășite, însă nu se recomandă niciodată un covor sub aceste valori, pentru că patul îl va acoperi aproape în totalitate și îl va face să pară insignifiant. În acest caz, covorul fiind aproape în totalitate acoperit de mobila de dormitor, nu prea contează ce fel de model are spre mijloc, dar la margini este recomandat să aibă câteva dungi sau modele geometrice.
- Dacă nu vrei să acoperi suprafața de sub pat cu covor, atunci poți opta pentru un set de covoare în dormitor. Acest set este astfel conceput încât conține minim 2-3 covoare mai lungi, dreptunghiulare, pe care le poți așeza pe lângă pat, stânga-dreapta, precum și în partea frontală. Astfel, se va obține acea senzație de căldură și de confort sub picioare dimineața.
Covoarele dormitor fac parte esențială din confortul și designul unei case. Rotunde, pătrate sau dreptunghiulare, pufoase sau cu fir scurt, cu imprimeuri sau uni, covoarele te ajută să definești spațiul și să-ți pui amprenta asupra stilului personal în dormitor.
Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei