Culoarea anului 2021: tendințe cromatice în design interior - ACAJU

Potrivit specialiștilor, tendințele de design interior pe care 2021 ni le-a rezervat reprezintă un progres clar față de ceea ce am văzut până acum, mai ales în ceea ce privește abordările naturale, organice și simple – o sărbătoare a materiilor prime din natură și o utilizare subtilă a culorii, care vor evoca nu numai emoții pozitive, dar și renașterea unor stiluri.

 

Una dintre tendințele principale în materie de culori se axează preponderent pe culori bogate și palete de culori deschise, mai ales în cazul pieselor de mobilier și ale elementelor decorative. Culorile pastelate inspirate din stilul de design scandinav vor fi eclipsate de culori mult mai vibrante și mai puternice. Institutul Pantone Color a optat anul acesta pentru două culori ca fiind culorile anului 2021, Ultimate Gray și Illuminating Yellow, o variantă vibrantă de galben. Alegerea a fost motivată de faptul că cele culori formează o combinație care reprezintă optimismul și speranța și în același timp puterea și gândirea pozitivă.

 

Anul 2021 are două câștigătoare: Ultimate Grey și Illuminating Yellow

 

De peste 20 de ani, culoarea anului aleasă de Institutul Pantone Color influențează dezvoltarea produselor și deciziile de cumpărare în mai multe industrii, inclusiv modă, mobilier pentru casă și design industrial, precum și ambalarea produselor și designul grafic. Culorile anului nu sunt alese pur întâmplător, ci pe baza unor statistici ce analizează nevoile și tendințele oamenilor din anul respectiv. Inspirația mai vine din industria de divertisment și filme, colecții de artă itinerante și artiști noi, modă, toate domeniile de design, destinații populare de călătorie, precum și noi stiluri de viață și condiții socio-economice. Influențele pot proveni, de asemenea, din noile tehnologii, materiale, texturi și efecte care afectează culoarea, platformele relevante de social media și chiar evenimentele sportive viitoare care captează atenția la nivel mondial.

Pentru a doua oară în istoria celebrului institut Pantone, nu a fost aleasă o singură culoare a anului, ci două: gri suprem („ultimate gray”) și galben luminat („illuminating yellow”). Acest lucru s-a mai întâmplat o singură dată, în 2016, când institutul a ales Rose Quartz (roz Millenial) și Serenity ca un semn la fluiditatea crescândă în jurul normelor de gen.

Oricum, obiectivul în alegerea culorii anului rămâne același ca și în anii trecuți: să reflecte cultura momentului prezent. Retrospectiv, culoarea anului trecut, Classic Blue – un albastru adânc liniștitor care a căutat să diminueze anxietățile cu privire la noul deceniu – a fost o alegere care, ironic, a prevestit anul plin de incertitudini și neliniști pe care l-am trăit.

 

Povestea din spatele alegerii de anul acesta, este legată de provocările și incertitudinile anului 2020 (pandemia de COVID-19, mişcarea Black Lives Matter, protestele anti-rasism din Statele Unite), care au dat totul peste cap, răsturnând multe valori, și își dorește să reflecte dorința actuală a oamenilor de comuniune și de a găsi liniștea în cadrul familiei. Și asta pentru că în ciuda haosului crea de pandemie, în acest an, majoritatea dintre noi ne-am redescoperit dragostea pentru natură, hobby-urile vechi – la care poate renunțaserăm demult – și locurile pe care le numim „acasă”.

 

Restricțiile impuse de pandemie și vacanțele anulate ne-au permis multora dintre noi să începem să investim în propriile locuințe, transformându-ne casele într-un loc mai frumos, mai armonios și mai plin de viață. Cele mai recente tendințe în domeniul designului interior vizează crearea unei case frumoase și funcționale, în care să fie confortabil să trăiești și mai ales, să lucrezi. Într-o astfel de casă ar trebui să domnească armonia și o atmosfera plină de căldură și confort. 

 

Ultimate Grey și Iluminating Yellow– un mesaj despre putere și speranță

 

Pentru anul viitor, a fost alesă nu una, ci două culori vedetă: PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Iluminating Yellow, două culori independente ce evidențiază modul în care diferite elemente se reunesc pentru a se susține reciproc. Practică și solidă, dar în același timp caldă și optimistă, uniunea este una de forță și pozitivitate. Este o poveste de culoare care încapsulează sentimente mai profunde de gândire cu promisiunea a ceva însorit și prietenos. “Fiecare culoare are propriul aspect emoţional, nuanţa de gri fiind cea mai solidă, fundaţia practică de care avem nevoie, pe când nuanţa de terman fiind cea care ne aminteşte de nevoia de a spera şi de a ne păstra buna dispoziţie”, a declarat Leatrice Eisemen, directorul executiv al Institutului Pantone Color.

 

Pe măsură ce oamenii caută modalități de a se fortifica cu energie, claritate și speranță de a depăși incertitudinea continuă, nuanțele spirituale și îndrăznețe ne satisfac căutarea vitalității. Illuminating este un galben strălucitor și vesel, o nuanță galbenă caldă, impregnată de energie solară. Ultimate Grey este emblematic pentru elementele solide și concrete, care sunt veșnice și oferă o bază solidă. Culorile pietricelelor de pe plajă și ale elementelor naturale al căror aspect degradat evidențiază capacitatea de a rezista testului timpului – aceste atribute găsim în culoarea Ultimate Gray, atribute ce încurajează sentimentele de calm, stabilitate și rezistență.

 

 

Provocând creativitatea, asocierea Ultimate Grey + Illuminating evidențiază nevoia noastră înnăscută de a fi văzuți, de a fi vizibili, de a fi recunoscuți, de a ne face auzite vocile. O combinație de culori ale cărei legături cu perspicacitatea, inovația și intuiția și respectul pentru înțelepciune, experiență și inteligență inspiră regenerarea, deschizându-ne noi orizonturi de gândire și creativitate.

 

Prin intermediul designului interior, îți poți pune creativitatea la treabă, iar prin cele două culori, poți să conturezi o atmosferă în care cei dragi abia așteaptă să revină. Anul acesta, ai posibilitatea de a redecora pereții casei, fie pentru a înlocui mobila veche, în cazul în care îți propui pentru 2021 o reamenajare a locuinței. Nu trebuie, însă, să schimbi tot decorul pentru a fi la modă. Nuanțele de anul acesta pot fi integrate cu ușurință în decor, cu ajutorul unui perete accent sau poate doi, a unei canapele, mobila de bucătărie, o veioză, un covor sau chiar a unui tablou. 

 

Alte propuneri pentru 2021

 

Anul viitor vom continua să ne bucurăm de reapariția nuanțelor bogate și saturate. De la tonuri de bijuterii, cum ar fi rubinul și safirul, la nuanțele de pământ, cum ar fi chiparosul și șofranul, sau nuanțele însorite, de galben sau portocaliu, designerii nu se vor feri de interioarele bogate în culori.

Pe lângă culorile Institutului Pantone, experţii în cromatică mai spun că la anul vor fi la modă și nuanțe precum galben-lămâie, verde-deschis, gri clasic sau roşu aprins. 

 

Benjamin Moore, producător mondial de vopsele, merge pe linia anului 2020 privind culoarea anului, dar cu o nuanţă mult mai domolită. Această culoare este Aegean Teal având codul 2136-40. Este cunoscută ca fiind creatoare de armonie naturală. Este vorba de plăcerile simple şi reconfortante. 

 

Pentru specialiștii de la Dulux, culoarea anului 2021 va fi Brave GroundTM, ideea fiind de a lăsa în urmă anul 2020 și de a ne orienta către un viitor mai bun. Este culoarea pământului și este o culoare neutră, caldă, versatilă. În plus, aduce un aer reconfortant, blând și calm și creează o senzație de stabilitate. Este o nuanță cu notă pașnică. Culoarea vrea să ne aducă la normal, tocmai pentru că este una banală și simplă. Una dintre calitățile majore ale acesteia este că se combină perfect cu o paletă întreagă de culori diferite. Brave GroundTM este o nuanță care variază în funcție de lumină, în funcție de ora din zi și de ambianță. Este una dintre culorile cele mai răspândite în mediul natural. Din acest motiv va părea în egală măsură și familiară.