Soluții de depozitare în dormitor: ce tip de mobilă alegem - ACAJU

Dormitorul ar trebui să fie strict camera ta de odihnă, deci nu exagerăm dacă spunem și cea mai ordonată încăpere din locuință. Dar, pentru foarte mulți dintre noi, acest lucru devine greu de îndeplinit când constatăm că trebuie găsite spații de depozitare în dormitor pentru o mulțime de lucruri, de la haine, la lenjerii de pat, pilote și alte obiecte strânse de-a lungul timpului.

 

De la dulapuri pentru haine și rafturi la comode și simple etajere, mobilierul pentru depozitare în dormitor te ajută să le oferi tuturor lucrurilor un loc propriu. Multitudinea de cutii și de coșuri, rafturi și sertare, ca soluții de depozitare în mobila de dormitor și personalizarea acestor spații vor crea acel spațiu curat, aranjat și liniștit, care să îmbie la relaxare și odihna necesară după o zi de activitate.

 

Avantajele unei organizări eficiente a spațiilor de depozitare

 

Pentru o organizare eficientă a spațiului de depozitare în dormitor este nevoie de soluții de depozitare ingenioase sau de formarea unei deprinderi de a face ordine zilnic, pentru a pune toate obiectele din casă la locul lor. În plus, lucrurile pe care le deții trebuie triate periodic, pentru a vedea ce folosești în continuare și ce merită dat mai departe.

 

Ai soluții de depozitare eficientă în dormitor atunci când alegi mobila special concepută pentru a salva spațiul, pentru a putea respecta reguli de depozitare, utilizare și sortare care să te ajute să ai acces imediat la toate lucrurile pe care le deții.

 

  • Economia de timp este poate cel mai mare avantaj al organizării eficiente a spațiului. Cât de util este să știi unde găsești fiecare obiect de care ai nevoie, fară să pierzi deloc timp.
  • Într-un dulap dormitor bine organizat este foarte facil să faci și să menții curățenia. Un spațiu bine compartimentat, în care obiectele sunt aranjate în funcție de categorii, este un spațiu ușor de curățat, mai ales dacă ne facem și un obicei din a pune toate lucrurile la locul lor.
  • Reducerea cheltuielilor este cauzată de o ușoară inventariere a lucrurilor și astfel se evită investiția în obiecte deja existente.
  • Curățenia spațiilor de depozitare în dormitor și organizarea lor eficientă au un efect psihologic benefic asupra propietarului, acesta devenind mai activ și mai sănătos.

Ce tip de mobilă alegem pentru o depozitare eficientă în dormitor

 

O organizare bună necesită o prealabilă planificare, încă de la început trebuie să stabilim ce dorim și mai ales cât dorim să depozităm în dormitor. Trebuie să nu uităm ca planul să fie făcut pentru o cameră pentru relaxare și odihnă. Mobilierul multifuncțional este sigur cheia rezolvării problemelor.

 

  • Patul cu spațiu de depozitare
  •  

    Acest tip de mobilier este o soluție devenită aproape comună atât de frecvent fiind folosită. Bineînțeles că în funcție de mărimea și tipul patului, dar și de spațiul rămas disponibil în dormitor vom avea câteva tipuri de paturi pe care le putem lua în considerație la când hotărâm dotarea acestei încăperi.

     

    Patul matrimonial cu somieră pentru o singură saltea și ladă ca spațiu de depozitare este patul care prin ridicarea, pe verticală, a mecanismului ce susține somiera și salteaua ca un capac, spre 70⁰ dezvăluie lada. Spațiul de depozitare este egal cu suprafața saltelei și depinde doar de înălțimea la care a fost aceasta fixată, nu depinde de spațiul liber din jurul patului. Dacă este nevoie spațiul se poate împărți după cum se dorește.

     

    Patul matrimonial cu somieră pentru o singură saltea și sertare ca spațiu de depozitare este o altă variantă. Sub somieră, de-o parte și de alta a patului există două sau mai multe sertare, ce culisează pe un sistem de rotile spre exteriorul patului. Sertarele pot avea o mărime ce insumată va fi egală cu suprafața saltelei, cât încape sub somieră. Foarte important la sertarele de genul acesta este că ele pot fi deschise doar în limita spațiului de acces din jurul patului, care nu întotdeauna este cât jumătate din lățimea patului, mai ales în dormitoarele mici.

    Patul matrimonial queen sau king size cu două somiere pentru saltea de o singură persoană și lăzi, este varianta pentru patul cu spațiu de depozitare de dimensiuni mai late, la care lada de depozitare este împărțită în două, fiecare fiind acoperită de somiera cu mecanism de ridicare ce susține o saltea pentru o singură persoană. Deschiderea lăzii se face tot vertical dar pe lateralul patului.

     

    Patul cu spații de depozitare la capete este varianta patului cu tăblii, la care acestea au fost înlocuite la cel puțin unul din capete cu dulapuri sau sertare de depozitare. Înlocuirea cei puțin a unei tablii de pat cu un dulap de aceeași suprafață dar o lățime de 30 – 40 cm, reprezintă un volum suplimentar important pentru depozitare. Varianta este posibilă doar în cazul în care spațiul permite așa ceva.

     

    Patul matrimonial ridicat pe un podium de circa 80 – 100 cm, cam înălțimea ferestrei, sub care se amenajează un spațiu de depozitare gen comodă, cu dulapuri, rafturi și sertare, este o variantă ce se poate folosi în dormitoare foarte mici sau chiar în garsoniere, putând fi amplasat ori pe mijlocul peretelui de impact fie lângă fereastră, mai ales dacă poziția caloriferului o permite.

     

  • Noptiera cu spațiu suplimentar de depozitare
  •  

    În aproape toate dormitorarele există, lângă pat, cel puțin o noptieră pe care să îți poți pune o carte, telefonul, o lampă, ceasul deșteptător sau o ramă foto în care tu și partenerul tău zâmbiți fericiți, într-o poză de vacanță. O noptieră e o idee foarte bună, dar nu oferă un volum prea mare de depozitare.

     

    Noptiera mini turn poate fi integrată în dormitor, dacă stilul mobilierului folosit se potrivește.

     

    Noptiera comodă poate să fie încadrată foarte bine dacă pe una dintre lateralele patului spațiul o permite și noptiera este înlocuită cu o comodă spațioasă.

    Noptiera birou – măsuță de toaletă este o altă variantă atunci când una dintre noptiere este în partea cu mai mult spațiu liber în lateralul patului matrimonial și ai posibilitatea să amenajezi în dormitor o măsuță de toaletă pentru machiaj sau un birou îm cazul în care trebuie să lucrezi de acasă.

     

    Noptiera rafturi suspendate este o variantă de amenajare într-un mod creativ pe perete, reprezentând un loc bun de depozitare a cărților sau decorațiunilor.

     

  • Bancheta ladă de zestre la capul de jos al patului
  •  

    De foarte multe ori o asemenea banchetă este bine venită, fiind un loc ideal pentru dezbrăcarea sau îmbrăcarea hainelor foarte comod sau depozitarea acestora pe timpul nopții. Este o adevărată pierdere de spațiu dacă la această banchetă nu se fructifică spațiul pentru depozitare care ar transforma-o în „ladă de zestre”, ideală pentru depozitat lenjerie de pat sau prosoape.

     

  • Un dulap dormitor sau un dressing
  •  

    Cu siguranță cel mai ofertant spațiu de depozitare din dormitor va fi dressingul, dacă se poate amenaja ca spațiu separat din dormitor sau ca dulap în cadrul dormitorului.

     

    Dressingul din spatele patului matrimonial poate fi amenajat în cazul în care spațiul este suficient, mai ales dacă dormitorul este lung, camera se poate împărți cu un perete paralel cu cel îngust, pe care ar sta capul patului. În spatele acestui perete va exista camera de dressing. Dacă este posibil se vor face două uși, pe fiecare parte a patului pentru acces, dacă nu și o singură ușă este suficientă. Dresingul este dezvoltat pe lățimea camerei, fiind atât de îngust cât ne-am dorit să pierdem din dormitor. Va avea doi pereți mari pentru dulapuri, unul puțin mai mic cu lățimea ușii sau ușilor de acces

     

    Dressingul din spatele patului cu perete fals se bazează pe aceeași idee, unde din motive diferite nu a putut fi zidit peretele despărțitor. Un perete fals din rafturi înguste pentru pantofi sau accesorii poate închide un dressing în dormitor. Spatele acestui dulap va fi zugrăvit în stilul dormitorului. Peretele de fundal al dresingului va fi amenajat pentru depozitarea hainelor. Închiderea dresingului se poate realiza cu o draperie groasă sau cu un sistem de uși glisante cu oglindă spre interiorul dresingului.

     

    Dressingul de pe peretele de intrare în dormitor este perfect realizabil acolo unde ușa de acces în dormitor este plasată în mijlocul unui perete suficient dezvoltat. Această ușă va fi încadrată de un dulap dormitor pe toată suprafața peretelui, împărțit pentru a depozita hainele atât pe rafturi, sertare sau bare pentru umerașe. Pentru o rentabilitate mai mare, acest dulap poate funcționa și neînchis cu uși sau draperii, condiția fiind o ordine desăvârșită, care să nu devină obositoare ochiului.


    Chiar dacă nu ai un dormitor mare, întodeauna există soluții ingenioase care atunci când sunt puse în practică îţi vor aduce acele soluții de depozitare de care ai nevoie.

    Adauga un comentariu

    Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.