Indiferent dacă te numeri sau nu printre adepții folosirii covoarelor și mochetelor, trebuie să iei în considerare că acestea oferă căldură, confort și eleganță, aduc o pată de culoare și creează contrast, pot da personalitate unei camere și au puterea de a schimba complet atmosfera unui cămin. Fie că este un covor animal print într-o nuanță proaspătă pentru un aspect modern, fie un covor multicolor care devine elementul central al livingului, fie un covor uni pentru un decor minimalist, aceste elemente de design, de obicei trecute cu vederea, au capacitatea de a transforma total un spațiu, fiind piesele de rezistență ale unui design reușit.
Covoarele pentru living sunt folosite dintr-o mulțime de motive: protejarea picioarelor de răcoarea podelei sau a gresiei, oferirea unui plus de confort atunci când stai pe jos, amortizarea zgomotelor, reducerea șanselor de alunecare, reținerea particulelor de praf sau pur și simplu pentru elementarul rol decorativ. Din punct de vedere estetic, cu ajutorul unui covor, camera va fi îmbrăcată într-o textură nouă care va contrasta cu pereții și mobila. În plus, prin acest accesoriu vei reuși să accentuezi anumite zone ale livingului și să creezi puncte de interes.
Covoarele, perdelele și mobila living sar primele în ochi atunci când admirăm o încăpere, tocmai de aceea toate cele trei trebuie asortate, astfel încât să arate bine împreună și să nu deranjeze vizual. Tocmai pentru că rolul covorului a depășit nivelul de obiect decorativ, achiziționarea lui a devenit o provocare. Pe lângă multitudinea de culori, forme, modele și texturi din care va trebui să alegi, este esențial ca noul covor să se potrivească stilului tău de viață, să asigure confortul pentru tine și familia ta și să nu îți răpească prea mult din timp, atunci când vine vorba de întreținerea și curățarea lui.
Amplasarea covorului în living
Amplasarea unui covor în living depinde de modul în care sunt poziționate celelalte piese de mobilier. Spre deosebire de mochete, covoarele au și un pronunțat rol decorativ, fiind aranjat, astfel încât să accentueze principala zonă de activitate a camerei, de aceea nu trebuie să ocupe întreaga pardoseală.
Prima și cea mai importantă regulă în alegerea dimensiunii potrivite a covorului este că trebuie să împartă spațiul în mod echilibrat. Ideal ar fi ca un living să aibă jumătate din podea acoperită de covor și jumătate neacoperită. Covorul trebuie să fie văzut în întregime și ar trebui să te asiguri că există o distanță egală între covor și pereți.
În cazul unui living spațios covorul poate fi amplasat în fața canapelei, iar fotoliile să fie așezate chiar pe una dintre maginile covorului. Ideea este ca persoanele așezate atât pe fotolii cât și pe canapea să simtă sub picioare covorul și nu pardoseala goală. Covorul ar trebui să lase podeaua la vedere cam jumătate de metru de jur împrejur. Este o metodă care dă impresia de spațiu mai mare, așa că va funcționa perfect în spații mici.
Pentru a sublinia spațiul în care este așezat, un covor trebuie să aibă mobilă plasată pe el numai pe jumătate. În acest fel, covorul nu va mai putea fi mișcat ușor din loc. Acesta ar trebui să fie mai lung decât canapeaua totuși, pentru că altfel va crea o impresie ciudată. Există o excepție pentru camera de dining unde covorul trebuie să fie așezat în zona de sub masă iar picioarele scaunelor să se afle toate pe covor.
Dacă alegi un covor rotund, încearcă să plasezi doar prima jumătate din fiecare articol de mobilă pe el. Pentru a-l centra, poți plasa pe el o măsuță de cafea. Poți folosi două covoare mai mici în aceeași cameră, dacă vrei să delimitezi zone care au funcții diferite. Nu trebuie să aibă același model, poți alege aceeași culoare însă designul diferit și astfel se vor accentua și zonele pe care vrei să le scoți în evidență.
Nu uita să măsori spațiul livingului înainte de a pleca la cumpărături. Un covor mai mic va arăta de-a dreptul ridicol într-un spațiu mare.
Covorul potrivit în funcție de mărimea livingului
Pentru o încăpere spațioasă, cauta in sectiunea de covoare un covor mare în centru. Pe acesta ar trebui să încapă lejer o parte din mobila din camera de zi. Pentru un living de mari dimensiuni poți alege atât un covor dreptunghiular cât și unul de formă rotundă sau ovală, ultimele două variante fiind potrivite mai ales în tandem cu canapelele și fotoliile cu forme rotunjite.
Dacă mobila este amplasată lângă perete, picioarele din față ale scaunelor, fotoliilor sau canapelelor ar trebui să fie pe covor.
Pentru livinguri mici, alege un covor mai mic, pe care să-l așezi în centrul încăperii. Pe acesta nu ar trebui așezată mai mult decât măsuța de cafea. Poate fi un covor care să aibă lățimea egală cu cea a canapelei, un covor mai îngust decât lățimea canapelei (în această variantă covorul va avea un rol mai mult decorativ decât practic) sau un covor puțin mai lat decât lățimea canapelei.
Cele mai potrivite culori și modele pentru covorul din living
În general, culoarea covorului trebuie să fie în contrast atât cu pardoseala cât și cu mobilierul care va fi așezat deasupra, iar modelul trebuie să fie cât mai simplu pentru a se integra mai ușor în design. Un living poate fi foarte elegant dacă este amenajat în maxim două culori iar covorul, draperiile și alte obiecte decorative ar reprezenta a treia culoare din încăpere.
Într-un living, modelul și culoarea covorului depind de mai multe lucruri. Dacă te ocupi de amenajarea camerei, mai întâi trebuie să începi cu alegerea canapelei și a fotoliilor, pentru că acestea vin într-un număr limitat de culori și modele, dacă nu le faci la comandă. Apoi alegi covorul și, la final, lași culoarea și modelul de pe pereți. Triexta și polipropilena sunt materiale ideale pentru covorul din living.
Dacă vrei să redecorezi livingul, designerii recomandă achiziționarea covorului prima dată. Toate piesele de mobilier vor fi alese mai apoi, în funcție de acesta. Culorile dominante din covor ar trebui să se găsească și în mobilă sau în elementele de decor interior. În acest fel vei unifica decorurile din camera de zi într-un context plăcut ochiului iar alegerea mobilei va fi mai ușoară.
Dacă vrei să faci o schimbare în living și crezi că un covor ar fi alegerea potrivită, lucrurile sunt puțin mai complicate. Pentru o mobilă într-o singură culoare, puternică, alege un covor luminos și cu model. Pentru un living colorat, alege un covor în tonuri neutre, care să nu concureze cu mobila.
Un criteriu important în alegerea culorii covorului este spațiul liber la nivelul pardoselii. Cu cât acesta este mai redus cu atât mai mult se va impune evitarea alegerii unui covor în nuanțe tari, stridente.
- Cu cât este mai aprinsă culoarea canapelei, cu atât mai „cuminte” trebuie să fie nuanța covorului ales. În cazul în care canapeaua este uni, într-o culoare neutră, poți merge atât pe un covor într-o singură culoare, mai puternică, cât și pe unul multicolor sau pe un model cu imprimeu.
- În cazul alegerii unui covor cu imprimeu, este de preferat ca una dintre nuanțele acestuia trebuie să se regăsească în culoarea canapelei și a fotoliilor din living, care este bine să fie într-o singură culoare și/sau textură. Un covor multicolor, fie că este model clasic “persan”, sau model cu imprimeuri moderne, abstracte, va atrage atenția și va deveni punctul central al încăperii.
- În cazul unui covor texturat, culoarea de bază ar trebui să se găsească și în draperii sau în pernele de decor. Un covor ales bine va completa și complimenta decorul livingului.
- Covoarele mici, cu modele îndrăznețe, ca florile sau cu culori puternice, pot să creeze impresia unui spațiu mai mare. Acest procedeu este de folos mai ales pentru camere mici. În cazul acestei alegeri, nu poți plasa măsuța de cafea peste el. Trebuie să fie primul lucru pe care îl vezi când intri în cameră.
- Covoarele în culori deschise sau neutre creează iluzia unui spațiu aerisit. Un model simplu, într-o singură culoare, va da un sentiment de unitate a spațiului. Pentru un sentiment de confort și căldură, culorile închise și modelele aglomerate funcționează cel mai bine.
- Pe podeaua din gresie dură va arăta foarte bine un covor moale şi dens, iar pe o podea lucioasă se recomandă să așezi un covor mai subţire, de o culoare aprinsă.
- Dacă organizezi regulat petreceri sau ai copii mici, e indicat să alegi un covor rezistent, care nu reține murdăria, într-o culoare închisă. Alege un covor cu fir scurt, pentru ușurința în întreținere.
Stilul de amenajare a livingului
Modelul covorului trebuie să se potrivească cu stilul camerei. Nu poți pune un covor pastelat într-o cameră formală, contrastul va fi strident iar aspectul final nu va fi ceea ce ți-ai dorit. De aceea, trebuie să iei în considerare ambientul camerei, să te gândești dacă vrei ca parchetul să iasă în evidență și să ții cont de stilul mobilei, de forma canapelei sau a fotoliilor, de forma mesei sau a scaunelor.
Pentru livinguri amenajate în stil clasic cele mai potrivite sunt covoarele în nuanțe de roșu, bordo, maro, verde sau gri, cu imprimeu. Cel mai apropiat model este reprezentat de așa zisele covoare turcești, care în varianta ideală ar trebui să fie confecționate din lână. Dar pentru că acestea sunt foarte scumpe te poți orienta spre modele din fibre sintetice care arată foarte bine și sunt mai ușor de întreținut.
Covoarele potrivite livinguri moderne se deosebesc de cele clasice atât prin textură cât mai ales prin culoare. În ultimii ani, în vogă au fost modelele de covoare cu fir lung, denumite shaggy, într-una, două sau chiar trei nuanțe asortate. Un alt model popular, conceput special pentru completarea decorului unui living modern, sunt covoarele cu textura reliefată, cu imprimeu abstract, în diverse variante cromatice, de la cele pale și rezervate până la cele mai puternice.
Locuințele decorate într-un stil minimalist au nevoie de covoare cât mai simple, unicolore, sau cu modele și imprimeuri abstracte. Covoarele monocolore se potrivesc foarte bine cu un design minimalist sau industrial.
Stilurile rustic și eco sunt definite, în primul rand, de textilele din fibre naturale. Cel mai potrivit covor în cazul unui living amenajat în stil rustic va fi, desigur, unul din lână, bumbac, iută sau sisal. În ce privește alegerea culorii, sunt preferate nuanțele legate de natură: tonuri de bej, maro, verde etc. Atât stilul eco cât și cel rustic sunt ideale pentru expunerea covoarelor cu imprimeu etnic.
Actualizat la 14 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei