Cum alegi fața de masă potrivită în funcție de ocazie - ACAJU

Fața de masă este o decorațiune folosită în mod special pentru masa din bucătărie sau pentru a decora masa pentru un eveniment special. Mai mult o față de masă bine aleasă poate schimba modul în care este văzută întreaga încăpere, poate transforma o simplă cină într-un dineu elegant și poate destinde atmosfera din zona de dining.

 

Avantajele alegerii unei fețe de masă potrivită

 

O masă corect aranjată este o dovadă de respect, de stil și de bun gust, mai ales dacă se îmbină perfect cu tema, designul, culorile și decoraţiunile folosite în funcţie de ocazie, pentru a oferi mai mult decât mâncare, o stare de bine și o atmosferă plăcută, iar o față de masă potrivită este unul din elementele importante ale acestui aranjament.

 

  • Contribuie la eleganța și stil petrecerii sau dineului, oferind o senzație mult mai plăcută, confortabilă și comodă. Cu o față de masă bine aleasă poți să-ți surprinzi invitații și să faci o impresie bună chiar înainte de la început.
  • Poți arăta că stapanești regurile de aranjare a mesei în funcție de importanța și eticheta ei (lungimea feței de masă, materiale etc).
  • Schimbă complet aspectul aranjamentului, fiind un liant între masă și veselă (șervetele, farfurii, pahare, tacâmuri etc).
  • Poate susține atmosfera în funcție de tema aleasă pentru întâlnirea respectivă (față de masă Crăciun, Paște, aniversare copil.).
  • Protejează masa împotriva accidentelor nedorite care îi pot deteriora textura suprafeței.

 

Cum alegi fața de masă potrivită

 

Alegerea unei fețe de masă pare să fie un lucru simplu, însă există numeroase stiluri și tipuri de fețe de masă. Fiecare tip de față de masă are avantaje și dezavantaje și sunt create special pentru anumite ocazii. Cele mai importante aspecte care influențează alegerea feței de masă sunt eticheta evenimentului, tema evenimentului și forma mesei tale, la care se mai adaugă și stilul tău personal.

Mai mult, fața de masă trebuie să fie aleasă în funcție de zona unde este amplasată masa pentru că specificațiile locației vor impune anumite culori, materiale sau proprietăți (masa din bucătărie, masa din living, masa din grădină.)

  • Forma mesei - Atunci când alegi o față de masă pentru casa ta ar trebui să corelezi forma și dimensiunile acesteia în funcție de forma și dimensiunile mesei pe care o vei pune. Excepție fac modelele de fețe de masă dreptunghiulare care merg și la mese ovale și cele pătrate care merg și la mese rotunde. Nu e bine să alegi modele universale, pentru că există sanse mari să nu fie potrivite pentru masa ta și astfel să te alegi cu achiziții inutile. 
  • Dimensiunea mesei - Dimensiunile feței de masă le alegi în funcție de dimensiunile mesei. O formulă aproximativă ar fi: lungimea și lățimea sau diametrul pentru masa rotundă + lungimea pe care dorești să o lași să curgă peste marginile mesei. 
  • Eticheta evenimentului - Formalitatea evenimentului determină o anumită lungime pentru fața de masă. Cu cât cina este mai formală cu atât trebuie să acorzi mai multă atenție la alegerea feței de masă. Pentru evenimente casual (mese în familie, grătare cu prietenii), fața de masă trebuie să fie cu 15-20 cm mai lungă decât marginile mesei, pe fiecare latură; pentru evenimente și cine formale, fața de masă trebuie să cadă cu cel puțin 25-30 cm peste marginile mesei, pe fiecare latură; pentru evenimente și cine eleborate, lungimea feței de masă trebuie să fie cel puțin 40 cm mai lungă, fiind de preferat să îmbrace toată înălțimea mesei.
  • Tema evenimentului – Alegerea materialelor și culorii se face ținând cont de etichetă și de tema aleasă. Pentru evenimente și cine formale, se aleg fețe de masă în culori simple, pale (de preferat albe sau crem), cu detalii simple și delicate și din materiale naturale (in, bumbac, mătase). Dacă dorești însă să adaugi puțină culoare, optează pentru culorile pastelate. 

Imprimeurile, motivele și desenele trebuie să reflecte tema aleasă (Crăciun, Paște, Disney,) astfel încât să te introducă în atmosfera respectivă. Poți să alegi o față de masă Crăciun, de Paște sau una cu personaje Disney pentru petrecerile pentru copii.

Pentru evenimente și cine casual, unde eticheta nu este atât de strictă, alegem fețe de masă de calitate, din materiale naturale, însă nu la fel de pretențioase. În aceste situații sunt utile și modelele de față de masă impermeabilă (teflonate etc) cerințele sunt mai puțin rigide în ceea ce privește culorile alese. Orice nuanță este acceptată, nuanțe deschise, închise și culori primare.

 

Fețe de masă în funcție de materialele utilizate

 

Indiferent de motivul pentru care cumperi o față de masă, cel mai bine este să alegi unele de calitate, fabricate din materiale rezistente, pentru ca aceasta să nu se uzeze repede și să arate ca nouă după mai multe spălări.

Există două tipuri de materiale pentru care poți opta, la care se adauga o categorie speciala (impermeabilele). 

Cele mai elegante și de bun gust fețe de masă sunt cele fabricate din materiale naturale, însă uneori, în funcție de zona de utilizare (gradina etc), poți opta și pentru materiale sintetice. Pentru o petrecere organizată acasă ai nevoie de fețe de masă din vinil, care să protejeze materialul din care este realizată masa. Pentru o cină specială alături de persoana iubită, ai nevoie de o față de masă fină, iar pentru o seară formală ai nevoie de fețe de masă de calitate, în culori cât mai discrete și cu decorațiuni stilate.

  • Bumbacul, inul, mătasea și lâna sunt materiale naturale, elegante care se potrivesc mai multor tipuri de evenimente, chiar și evenimentelor foarte formale. Aceste materiale sunt rezistente, însă necesită mai multă grijă pentru întreținere. 
  • Alături de fețele de masă din bumbac, fețele de masă din pânză (țesătura făcută din fire de bumbac, in și cânepă) sunt recomandate pentru o utilizare frecventă deoarece nu sunt atât de delicate, ele rezistă foarte bine la întreținere și nu se uzează așa de ușor.
  • Fețele de masă din bumbac 100% cusute de mână oferă întotdeauna locuinței noastre o ambianță plăcută. Motivele tradiționale românești sunt mereu actuale și pot fi o soluție perfectă, fie că e vorba de o locuință decorată clasic, rustic sau una modernă. 
  • Fețele de masă din in, lâna și mătase sunt mai elegante, se calcă ușor, însă au și un preț mai ridicat. Acestea sunt potrivite pentru evenimente speciale, însă sunt mai delicate când vine vorba de curățat și spălat, de aceea nu sunt recomandate să fie utilizate zilnic.

  • Cele mai renumite fețe de masă din de materiale naturale sunt cele din damasc, o țesătură fină din in, bumbac, mătase sau lâna, cu desene mari în relief, și brocart, o țesătură de calitate, fabricată din mătase de calitate superioară, înflorată sau ornamentată cu fire de aur sau argint.
  • Fețele de masă din materiale sintetice (poliester, nylon, polipropilenă, vinil) sunt potrivite pentru mesele și evenimentele restrânse și sunt recomandate pentru utilizare frecventă sau în zone delicate (masa din grădină).
  • Fețele de masă din vinil (“mușama”) nu sunt elegante dar sunt comode pentru bucătării, nu necesită spălare la mașina de spălat rufe și sunt durabile.
  • Fețele de masă din poliester sunt rezistente, se spală ușor și nu se șifonează atât de repede. Acestea sunt în multe modele, culori și stiluri. 
  • Fețele de masă din materialele impermeabile (teflonate) pot fi din materiale sintetice, dar există și materiale turale care au deasupra o peliculă impermeabilă. Fața de masă impermeabilă arată că o față de masă normală, poate fi din bumbac teflonat sau chiar din damasc teflonat, numai că are deasupra o peliculă impermeabilă din țesătură care asigură o rezistență sporită la micile accidente (apa, pete de mâncare.). Fețele de masă teflonate sunt elegante și asigură o curățare ușoară.

Atunci când vei alege fața de masă nu uita că trebuie să ai în vedere și aspectul camerei în care fața de masă va fi așezată. Culorile și imprimeurile feței de masă trebuie să fie în armonie cu camera și cu elementele din camera respectivă (draperii, perdele, perne decorative, covor, canapea etc).

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.