Gata să faci o schimbare în propria casă? 7 idei smart pentru a așeza tablourile pe pereț - ACAJU

Decorarea pereților într-o locuință creează impresia de spațiu creativ și cu personalitate. Pereții goi ai unei case pot aduce adesea monotonie, plictiseală, lipsă de energie sau chiar pierderea propriului entuziasm. Tablourile şi fotografiile pot schimba radical locuinţa, o pot face mai primitoare și o pot înfrumuseța. Decorarea pereților cu tablouri și fotografii va crea un spațiu reprezentativ stilului de design interior preferat, unde să poți petrece clipe frumoase și relaxante cu familia, pentru a te destinde și odihni. Îndepărtarea platitudinii și uniformității prin decorare va da spațiului dinamică, îl va personaliza și te va face să percepi locul ca „acasă”.

 

Modalitatea de amplasare a tablourilor

 

Amplasarea propriu zisă depinde în mod direct de locație, adică de funcția camerei pe care o decorăm, de stilul aranjamentului, de spațiul disponibil sau de mobila existentă în încăpere. Cel mai frecvent tablourile se prind în perete cu cuie sau cu diferite dibluri, iar dacă totuși, nu dorești să intervii asupra structurii pereților, cea mai simplă și de durată soluție este utilizarea unor rafturi speciale pentru tablouri și obiecte decorative. În lipsă de rafturi, poți face un grupaj similar și pe suprafața mobilei, unde te poți juca la fel de frumos.

 

Ramele în primul rând protejează tabloul de praf și umezeală, iar în al doilea rând personalizează locuința. O ramă corect aleasă poate scoate în evidență sau din contra, lucrarea aflată în interior. Tablourile trebuie poziționate la nivelul ochilor sau cu 10 cm mai jos. Tablourile de dimensiuni mici sau într-o tehnică fină se amplasează sub înălțimea medie a câmpului vizual, adică 150 cm, în timp ce cele de dimensiuni medii și mari se poziționează la înălțimea câmpului vizual, la 160 cm. Se ține cont de simetrie, care este secretul în decorațiuni, echilibrul fiind un aspect foarte important. Dacă ramele sunt închise cu sticlă de protecție, trebuie să nu le poziționăm pe peretele pe care ar străluci din cauza luminii ce intră pe fereastră.

 

Idei de a așeza tablourile sau fotografiile pe pereți

 

  1. Aranjamente pentru tablouri de dimensiuni mari

 

Un singur tablou mare se pune în centrul zonei de interes, la înălțimea corectă. În zona de dining trebuie să fie deasupra scaunelor, respectiv a canapelei sau șemineului în zona de living. Două sau trei tablouri de aceleași dimensiuni se vor pune în linie și simetric. Dacă ai trei lucrări și măcar două dintre ele au aceeași dimensiune, așează-le pe aceeași axă, în funcție de cele două și pune-o pe a treia la mijlocul lor. Dacă au dimensiuni și direcții diferite aliniază centrele lor de greutate, reprezentat aici prin centrul lucrării. La un număr de 4 sau 5 tablouri mari sau medii ne putem gândi la aranjamente pe două rânduri.

 

  1. Aranjamente pentru tablouri de dimensiuni medii și mici pe perete

 

Tablourile sau fotografiile înrămate, care au aceeași dimensiune, medii și mici, se așază mai bine în șir ce se extinde pe toată lungimea peretelui avută la dispoziție. Un șir de tablouri care nu au aceeași mărime sau orientare nu se vor alinia după poziția ramei de sus sau de jos, ele se vor alinia la nivelul centrelor de greutate ale tablourilor.

 

Tablouri așezate pe două rânduri, cu dimensiuni și direcții de orientare diferite, se pot alinia după baza rândului de sus și respectiv marginea de sus a rândului de jos, acestea creînd un spațiu între rânduri, drept și clar definit, ca o axă orizontală de simetrie.

Pentru multe imagini cu același format se poate face un aranjament, pe mai multe rânduri, funcție de spațiul disponibil și golul dintre ele, aranjament ce se va afla într-o simetrie perfectă. Vei poziționa totul ca pe o tablă pătrată sau dreptunghiulară. Dacă nu ai un număr suficient de rame care să se potrivească și să completeze spațiul, îl poți lăsa incomplet, ochiul percepând totul ca fiind unitar.

 

  1. Aranjamente pentru tablouri de dimensiuni diferite

 

Poziția pe perete, indiferent cât de originală vrei să fie, trebuie cumva echilibrată, practic aranjarea lor într-un cadru decorativ se va realiza după o linie, de-a lungul căreia se vor așeza. În felul acesta, chiar dacă unele elemente sunt mai mici și altele mai mari, aranjamentul va avea coeziune. Linia poate fi verticală, ca pentru peretele îngust de lângă fereastră sau orizontală, ca cele de deasupra canapelei.

 

Alinierea se poate face punând pe linie centrele de greutate ale tablourilor sau se poate face la marginea de jos a ramei, cum se face atunci când poziționezi tablourile pe un raft sau un corp de mobilier, nu fixându-le cu cui în perete.

 

Dacă trebuie umplut un spațiu ca un perete întreg cu tablouri de mărimi de la mici la mari se vor pune aparent fără regulă, cele mai mari fiind puse pe exterior și ramele lor închipuind conturul suprafeței.

 

 

  1. Aranjamente pentru fotografiile personale pe perete

 

La fotografiile personale contează foarte mult dimensiunea și direcția, dar și dacă sunt înrămate cu passepartout sau nu. Alege rame simple fără ornamente pe care să le organizezi într-un aranjament simetric sau în mai multe aglomerări aparent haotice, de dimensiuni diferite.

  1. Cum așezi pe perete un tablou supradimensionat

 

Un tablou de dimensiuni mari atrage atenția si devine automat punctul de interes al încăperii, dar trebuie să te asiguri că locul unde este amplasat permite să fie corect apreciat, adică de la distanță. Se potriveste foarte bine într-un living open space așezat pe peretele de deasupra canapelei sau pe cel opus, dacă nu este cel cu televizorul. Dacă așezi deasupra canapelei sau unei comode un tablou supradimensionat ține cont și de dimensiunile mobilierului, ca tabloul să nu fie mai mare decât acesta.

 

Un tablou supradimensionat ori canvas ar trebui să aibă un perete întreg pentru el, fără să-l împartă cu alte decorațiuni. Dacă, totuși, adaugi lânga el și alte elemente, alege unele care să nu distragă atenția de la personajul principal, tabloul. Formatul tabloului de dimensiuni mari trebuie să corespundă cu forma peretelui sau spațiului unde este așezat.

 

  1. Cum expui coperți de reviste sau cărți pe perete

 

O asemenea colecție de ilustrații vintage arată cel mai bine grupată în aranjamente de mai multe elemente. Dacă sunt de dimensiuni medii și diferite nu uita că un passepartout poate egaliza înrămările.

 

  1. Cum decorezi pereții cu tablouri fără cuie

 

Pentru a așeza tablourile pe poliță fără cuie varianta cea mai simplă, elegantă și de mare efect din punct de vedere al designului este așezarea pe polițe înguste. Una sau două astfel de polițe fixate pe perete ca orice alta etajeră îți permite etalarea a numeroase tablouri. Poți să renunti la rame definitiv sau doar în cazul câtorva imagini. 

 

Poți să așezi un tablou mai mic în fața unuia mai mare, să intercalezi diverse obiecte decorative ori suveniruri și să te joci, cu alte cuvinte, cu dispunerea operelor de artă. Avantajul în cazul unei asemenea modalități este dat tocmai de ușurință cu care poți reorganiza decorul în funcție de preferințe. Poți să așezi tablouri pe o comodă ori consolă, sprijinindu-le de perete.

Actualizat la 16 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.