Cum alegi patul pentru copil: 8 criterii importante de care să ții cont - ACAJU

Întrebarea „Care este cel mai bun pat pentru copii?” este cu siguranță una dintre cele mai frecvente în gândurile părinților, deoarece sănătatea, fericirea și confortul copilului sunt foarte importante. Pentru a afla răspunsul, este nevoie să afli secretele care stau în spatele alegerii corecte a unui pat pentru copii, alegere care va aduce bucuria copilului tău și îi va permite acestuia să aibă un somn bun, odihnitor și o creștere armonioasă. Pentru a fi în formă maximă și pentru a avea rezultate bune la școală, copilul tău are nevoie de odihnă și de nopți liniștite, pline de vise frumoase.

 

În funcție de dimensiunea încăperii în care amenajezi dormitorul copilului și de felul aranjamentului pe care vrei să îl faci, trebuie să alegi ce fel de pat pentru copii îți trebuie, dacă este un pat pe podea, un pat suspendat sau în cazul unor frați gemeni sau de vârstă foarte apropiată un pat suprapus.

 

Cum alegi cel mai bun pat pentru copii

 

Este știut de toată lumea că productivitatea unui copil depinde în mare măsură de calitatea somnului său. Fără un somn odihnitor performanțele școlare și sportive vor scădea vizibil. Un pat pentru copii bun este un pat cu structură solidă, care se potrivește cu camera și personalitatea celui mic și este capabil să susțină o poziție potrivită a coloanei vertebrale în timpul somnului. 

 

Atât pentru un copil în dezvoltare, cât și pentru un adolescent este foarte important să aibă în camera lui un pat pentru copii care să îl fascineze, care să îi stârnescă curiozitatea, plăcerea și imaginația. Oferta de pe piață fiind foarte mare, de la paturi supraetajate la paturi cu birou integrat, este nevoie să știi ce criterii trebuie respectate pentru a achiziționa produsul dorit. 

 

Trebuie să știi ce dimensiuni să aibă un pat pentru copii, din ce material să fie confecționat, ce funcții suplimentare mai trebuie să aibă sau cum să îți dai seama dacă prezintă sau nu pericole de accidentare pentru cel mic.

 

  1. Materialele folosite

 

Calitatea materialelor folosite la paturi pentru copii este un factor important ce influențează durabilitatea, stabilitatea, rezistența și aspectul patului copilului. Cele mai recomandate materiale pentru fabricarea cadrului de pat sunt lemnul și fierul, materiale nu numai rezistente în timp, dar care au și un aspect foarte frumos.

  • Patul de lemn masiv este recomandat pentru rezistența în timp și la greutăți mari. Aceste paturi au un aspect plăcut, cald și pot fi lucrate în diverse forme și mărimi. Lemnul de fag, stejar, frasin, nuc sau pin sunt câteva exemple de materiale utilizate la fabricarea paturilor pentru copii.
  • Patul metalic este la fel de rezistent ca cel de lemn. Paturile cu cadru metalic rezistă foarte bine în timp, nu scârțâie și rezistă foarte bine la greutate.
  • Patul din PAL face ca prețul patului să fie mult mai mic, însă se reduce mult și rezistența, ceea ce îl face recomandabil pe termen mai scurt. Se poate opta pentru o combinație de lemn masiv cu PAL sau metal cu PAL pentru a fi sigur că patul rezistă în timp. PAL-ul se prelucrează ușor și este recomandat numai pentru fabricarea decorurilor, nu a elementelor de rezistență.
  • Patul din plastic nu este la fel de rezistent ca cel din lemn sau metal, dar se prezenta sub diverse forme și culori, fiind foarte ușor de întreținut și curățat, foarte sigur pentru că este ușor să aibă forme rotunjite și elemente de siguranță.

  1. Vârsta copilului

 

Vârsta este un alt aspect de care trebuie să se țină seama pentru a alege un pat bun. Practic ai în vedere vârsta, constituția și greutatea copilului atunci când vrei să alegi un pat pentru el. Vârsta copilului influențează aspectul estetic al patului, specificațiile tehnice și elementele de siguranță.

 

  • Aspectul estetic este foarte important până în faza adolescenței, un pat în formă de mașină de curse, de trăsură pentru prințese sau Minnie Mouse este perfect. Dacă alegi însă un pat pentru un copil mai mare care a depășit deja faza desenelor, un pat din lemn masiv cu spațiu de depozitare pentru cărți și gadgeturi sau un pat cu birou este ceea ce trebuie să cauți pentru a îmbina utilul cu plăcutul.
  • Greutatea pe care patul o poate susține se alege în funcție de vârsta și greutatea efectivă a copilului. Dacă alegi un pat nepotrivit este posibil să fie afectat confortul copilului sau să se strice mult prea devreme patul. În altă ordine de idei trebuie să se țină seama și de faptul că un copil mic „sare” mai des în pat și îl supune la eforturi suplimentare față de greutatea sa efectivă.
  • Elementele de siguranță se referă la acele protecții laterale care apăra un copil cu somn agitat de a cădea din pat sau a se lovi în timpul somnului. În cazul unui pat suprapus sau un pat suspendat trebuie ca să existe bare de protecție, laterale detașabile sau scări care să protejeze copilul și să îi mărească gradul de siguranță.

 

  1. Tipuri de pat pentru copii

 

  • Patul pentru bebeluș convertibil la pat pentru copii este patul cu gratii pentru bebeluș care îți permite să fie folosit pentru copil până în jurul vârstei de 4 ani numai demontând gratiile. Copilul îl va putea folosi pentru destul de mult timp, iar o astfel de tranziție va fi mai ușor de suportat pentru copil, care va accepta mai ușor și trecerea la un pat mai mare. Durata de folosire a unui astfel de pat depinde în totalitate de înălțimea, greutatea celui mic, precum și de cât de mult se sare în pat.
  • Patul pentru copii simplu poate fi ales în forma și dimensiunile preferate, gama de modele fiind foarte largă. Alegerea unui pat pentru copii trebuie făcută în funcție de înălțimea și greutatea copilului din prezent, dar și anticipând măsura și ritmul în care se va dezvolta în viitor.
  • Patul pentru copii supraetajat este soluția perfectă în cazul a doi copii care trebuie să împartă aceași cameră. Un pat suprapus este eficient pentru că te ajută să economisești spațiul din camera copiilor.
  • Patul pentru copii suspendat este o altă variantă de economisire a spațiului din camera copilului, fiind paturi supraetajate, cu unul sau două locuri de dormit și care au încorporate diferite zone utile, cum ar fi zona pentru birou cu rafturi și sertare pentru cărți și caiete sau chiar spații de joacă.

 

  1. Spațiul de depozitare

 

Un pat care este dotat cu spații de depozitare este foarte practic, deoarece astfel vei putea maximiza spațiul funcțional și pe cel liber din cameră, ținând cont de nevoile copilului și ale tale când alegi.

 

  • Spațiu de de pozitare pentru lenjeria de pat este foarte necesar pentru a păstra camera copilului cu patul strâns și frumos organizată.
  • Spații de depozitare personalizate sunt spațiile unde se pot depozita diferite obiecte, funcție de nevoi, cărți, jucării sau hăinuțe.

  1. Dimensiunile patului pentru copii

 

Când alegi dimensiunea unui pat pentru copii trebuie să ții seama de înălțimea copilului, de dimensiunile camerei și de dimensiunile saltelelor de pat din comerț, care au un standard al lor, pentru că nu merită să faci o saltea la comandă. Un pat potrivit pentru copil va avea dimensiunile necesare pentru confortul copilului și va respecta mărimea camerei. Cumpără un pat care să fie mai mare pentru a-l folosi mai mult timp.

 

  1. Salteaua patului pentru copii

 

Salteaua este componenta unui pat pentru copii care influențează cel mai mult somnul copilului, ea fiind cea care susține poziția corectă a coloanei vertebrale în timpul somnului, fermitatea ei fiind foarte importantă. Salteaua trebuie să fie recomandată special pentru copii, din materiale rezistente la umiditate dar și la sărituri, maretiale care să nu creeze iritații sau alergii. Latex-ul natural, bambusul și cocosul sunt materiale recomandate de către specialiști.

 

  1. Normele de siguranță

 

Sănătatea și siguranța copilului sunt foarte importante și din acest motiv trebuie să fim asigurați că patul achiziționat respectă toate normele si standardele de calitate UE. Toate paturile care respectă aceste standarde sunt marcate cu CE, ceea ce înseamnă că toate materialele folosite sunt de bună calitate și nu sunt toxice pentru copii, de la vopsea și până la textile.

 

  1. Prețul și garanția oferite de producător

 

Cel mai bun pat pentru copii trebuie să se încadreze într-un buget rezonabil, mai ales dacă copilul este mic și patul trebuie schimbat curând. Orice pat de calitate cumperi trebuie să aibă garanție de la producător cel puțin 2 ani.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.