Cum alegi ușa de la intrare potrivită pentru casa ta - ACAJU

Ușa de la intrare determină semnificativ impresia generală despre casă și despre proprietarii ei. Nici o altă parte a casei nu este expusă în asemenea măsură precum o ușă de exterior. Ușa de la intrare este primul lucru pe care îl vedeți dumneavoastră sau oaspeții, iar aceasta trebuie să fie primitoare și reprezentativă. 

 

O ușă de exterior are rolul de a proteja locuința de factorii externi, de aceea trebuind să confere un grad de securitate mai ridicat decât cele de interior, iar materialele din care sunt confecționate au un rol decisiv, ele trebuie să vă protejeze de spargeri, frig și zgomot. Ușa de la intrare nu este doar mijlocul prin care se intră în casă, ci și mijlocul prin care se împiedică intrarea în casă a persoanelor nedorite. De aceea, este foarte important pentru siguranța ta, a familiei și a bunurilor tale să alegi cea mai bună ușă de exterior, echipată cu cel mai trainic sistem de securitate.

 

Cum să alegi o ușă de exterior potrivită casei tale

 

Există câteva aspecte practice pe care le poți lua în considerare, astfel încât să alegi model ușă intrare potrivită pentru tine și casa ta, o investiție de lungă durată, care te va satisface pe deplin.

O ușă de exterior, similară oricăror alte materiale utilizate la exterior, trebuie să fie, înainte de toate, durabilă și foarte rezistentă. Dar, în același timp, ar trebui să completeze arhitectura și să accentueze estetica plăcută a fațadei.

Iată de ce criterii ar trebui să ții cont atunci când alegi ușa de la intrare pentru locuința ta:

 • Stilul arhitectural al casei
 • Modelul de ușă de exterior trebuie să aibă un aspect care să se potrivească cu aspectul arhitectonic al clădirii, atât cromatic cât și în ceea ce privește designul acesteia. De asemenea, poți profita de ocazie pentru a permite modelului de ușă de la intrare ales să îți exprime personalitatea, funcție de afinitatea pentru stilul traditional, clasic, modern. Cu siguranță vei găsi numeroase modele de ușă de exterior care să se încadreze preferințelor tale. Ne referim aici la profilul pe care îl poate avea foaia de ușă, dar și la tipurile de inserții pe care le poate avea ușa în sine, sau spațiul din jurul acesteia. Foarte important este, de asemenea, să incluzi în măsurători și eventualele accesorii pe care ușa de la intrare le poate avea, astfel încât să nu întâmpini neplăceri la instalarea ei. Opțiunile de decor sunt destul de diversificate și cu siguranță poți găsi ceva potrivit pentru locuința ta.

 • Mărimea golului de ușă
 • Desi există dimensiuni standard a golurilor de ușă de exterior, nu înseamnă că ele sunt universal valabile. Este posibil ca golul de ușă să fie mult prea mare și să fie necesară instalarea unei uși mai late. În general 80N de 880 x 2060 mm sau 90E de 1000 x 2080 mm sunt dimensiunile standard pentru ușa de la intrare simplă. Există și model ușă intrare dublu canat cu dimensiuni de 120E de 1300 x 2080 mm și 140E de 1500 x 2080 mm. Canatul secundar este realizat din aceeași structură ca și ușa, are un sistem de blocare cu ajutorul căruia se fixează în toc, sus și jos. Dacă optezi pentru inserții de geam sau inox, canatul secundar poate fi realizat în ton cu ușa, pentru un aspect unitar și plăcut. 

  Atunci când intrarea este într-o zonă întunecoasă, poți opta pentru panouri laterale de sticlă și supralumini. Sticla trebuie să fie însă blindată. Supraluminile nu intră mereu în mărimea golului de ușă.

 • Materialul din care este realizată ușa
 • Performanța și durabilitatea avută de ușa de la intrare este dată de materialul din care ea este realizată. Totodată, materialul ales va determina prețul avut de ușa de la intrare, un aspect care este important de luat în calcul.

  Lemnul este, în continuare, alegerea primară, chiar dacă prețul unei uși de exterior din lemn de înaltă calitate este destul de ridicat. Cele două caracteristici principale care îi determină pe mulți să aleagă ușile din lemn sunt estetica deosebită și versatilitatea. Datorita gamei foarte variate de specii de lemn, opțiunile de design sunt numeroase. Șansele de deteriorare o dată cu trecerea timpului, sunt minime, dacă aceste uși din lemn sunt întreținute corespunzător.

   

  Metalul este materialul cu un design plăcut, ce prezintă durabilitate și o securitate sporită. Acestea sunt mai rezistente decât ușile din lemn sau fibră de sticlă. Eventuale fisuri pot fi reparate cu ușurință, astfel încât să te asiguri, în permanență, ca designul și estetica ușii vor rămâne neschimbate vreme cât mai îndelungată. Ușile metalice au un design plăcut, fiind ideale pentru locuințele cu stil arhitectural modern. De cele mai multe ori, aceste modele de uși pot avea preturi mai mici chiar și decât ușile din fibră de sticlă. Similar ușilor din lemn, ele pot fi, cu ușurință, vopsite, schimbarea va fi mereu o opțiune.

   

  Fibra de sticlă este un material foarte accesibil ca preț. Un avantaj foarte mare al acestor uși este gama foarte largă și variată de designuri, ceea ce înseamnă că vei găsi, cu usurință, un model care să se armonizeze cu arhitectura casei tale.

 • Securitatea
 • Alegerea unui model ușă intrare bine securizat este important pentru păstrarea siguranței bunurilor, dar și pentru asigurarea integrității fizice și psihice a familie care locuiește în spatele ușii. Atunci când sunt verificate sistemele de securitate la o ușă de exterior trebuie să se țină cont de cilindru sau butuc, numărul de yale, tocărie precum și de balamale și zăvor. Cu cât vor fi mai multe măsuri de securitate, cu atât îi va lua mai mult unui eventual spărgător să treacă de ușă.

 • Izolarea fonică și termică
 • O ușă de exterior trebuie să fie cu un coeficient de transfer termic cât mai scăzut, preferabil în jurul valorii de 1-1,5. Pentru aceasta ar fi indicat să alegem o ușă care să fie izolată cu un material izolant ca vata bazaltică, lemn, PVC, aluminiu, polistiren sau o combinație de două sau chiar mai multe materiale astfel încât „sandwichul” creat să aibă cât mai bune proprietăți izolante și să elimine neajunsurile fiecărui material luat separat. Materialele ce duc la o bună izolare termică duc și la o bună izolare fonică. Totodată este de preferat ca aceste materiale să fie ignifugate.

 • Rezistență la intemperii
 • Atunci când investești într-o ușă de exterior, te aștepți să nu se deterioreze în timp și să nu necesite recondiționări. Dacă nu este bine izolată termic se va produce condens care va genera rugină. Ușa de la intrare trebuie să fie rezistentă la intemperii, fiind expusă căldurii excesive, ploii, zăpezii sau vântului. O ușă de exterior trebuie să fie executată din tablă zincată sau galvanizată, ca ea să reziste umezelii excesive. Orice ușă de exterior trebuie întotdeauna să aibă la interior „umplutură”, care acționează ca o barieră termică și fonică.