Unul dintre cele mai importante elemente folosite pentru servirea tuturor preparatelor delicioase pe care le facem în bucătărie este vesela. Spre deosebire de aparatura de bucătărie, vesela nu se schimbă prea des, fiind de obicei folosită chiar și pentru zeci de ani. Pentru a pune în valoare preparatele și pentru a transmite mesajul dorit, există câțiva factori care pot influența modul cum alegi vesela de bucătărie. Vesela de bucătărie potrivită trebuie să fie rezistentă, de calitate, dar și conform decorului și stilului tău de viață.
- Culoarea veselei
Dintre factorii care ar trebui să influențeze alegerea veselei pentru bucătărie ar fi culoarea care predomină în spațiul în care iei masa, dar și preferințele tale cromatice. Dacă bucătăria ta conține culori calde, ideal ar fi ca vesela să respecte aceleași tonuri, și viceversa. Cea mai practică alegere o reprezintă farfuriile albe, simple, pentru că o farfurie albă pune cel mai bine în evidență culorile preparatului culinar. Plus că un serviciu alb poate fi asortat cu orice față de masă, napron sau set de șervete.
Pe de altă parte, dacă preferi culorile vii și consideri că decorul și mobila de bucătărie nu sunt suficient de colorate, te poți orienta și spre un serviciu de masă mai colorat. Printre colectiile de veselă de bucătărie din ceramică și sticlă vei găsi destul de multe variante din care să alegi. Multă atenție la avertismentul psihologilor, culoarea farfuriei poate influența apetitul. Cele în nuanțe calde de galben, roșu, cărămiziu sau portocaliu duc la sporirea poftei de mâncare, în timp ce cele în nuanțe reci de verde, albastru, violet sau lila o vor diminua.
- Numărul de persoane care participă la masă
Poți alege seturi de veselă de bucătărie de patru persoane pentru uzul obișnuit, în funcție de numărul de persoane care participă zilnic la masă. Dar poți alege și pentru ocaziile speciale, seturi de 6 – 8 – 12 persoane sau chiar și pentru mai multe persoane dacă organizezi evenimente importante.
- Componența serviciului
Minimul de elemente componente pe care îl poate conține un set de veselă de bucătărie se raportează la trei tipuri de farfurii, mica, mare și adâncă. Există și seturi mai complexe, care în afara elementelor de bază, pot conține elemente precum zaharnița, sosiera sau cremiera, boluri pentru supă, boluri salată, platou servire, farfurii pentru desert. Prețul veselei va crește în funcție de numărul de componente, de aceea trebuie să alegi componeța setului în funcție de nevoile tale și de destinație, uz zilnic sau pentru evenimente. Pentru o masă formală multe din componente vor fi indispensabile.
- Stilul de amenajare
Dacă bucătăria este amenajată într-un anumit stil, rustic, contemporan, minimalist sau chiar oriental, acesta ar putea să se reflecte și în vesela de bucătărie pe care o alegi.
- Pentru o bucătărie în stil clasic poți opta pentru un set de farfurii din porțelan, în culori neutre . Nu ai cum să dai greș cu un alb elegant care va crea impresia unui spațiu rafinat. Vesela poate avea un anumit desen minimalist cu linii sau floricele pastelate, sau pur și simplu contururi aurii sau negre pe margine.
- Pentru un decor vintage poți apela la veselă tip vesela bunicii cu multe motive florale în culori delicate sau cu buline, forme rotunjite, eventual dantelate.
- Pentru un stil minimalist în bucătărie se potrivesc seturile de formă pătrată, triunghiulară sau dreptunghiulară. Altfel spus, un set de farfurii în linii drepte, specifice stilului minimalist de amenajare.
- Pentru stilul rustic există o mulțime de farfurii și căni din ceramică sau lut cu diverse motive specifice unei anumite zone. Le poți achiziționa din târgurile anuale de Moți, unde vei găsi o mulțime de farfurii și străchini din ceramică confecționate și pictate manual cu elemente tradiționale românești.
- Dacă ai optat pentru un decor oriental, poți încerca o veselă cu motive chinezești și ai la dispoziție și seturile speciale, concepute pentru preparatele tradiționale chinezești sau japoneze.
Pentru o bucătărie modernă alegerea e mai simplă, contează culorile și cum le combini și e recomandată vesela din sticlă.
- Materialul din care este făcută vesela
Calitatea veselei de bucătărie este legată de calitatea materialelor din care este aceasta făcută și anume ceramică, porțelan, sticlă, lemn, inox și alte materiale speciale. Prețul veselei este legat și de materialul acesteia. Vesela din porțelan se găsește în general la prețuri ridicate comparativ cu alte materiale, iar acest lucru este datorat calității acestuia.
- Porțelan – Vesela de bucătărie din porțelan a fost și a rămas cea mai populară din toate timpurile. Pe vremuri, vesela din porțelan era prezentă doar în casele elitelor, fiind considerată un atribut de lux în servirea mesei pe care nu și-l permiteau decât familiile înstărite. Rafinamentul și delicatețea serviciilor din porțelan este apreciată și astăzi de către mulți colecționari de antichități, dar și de către cei care adoră să se încojoare de obiecte de calitate. În zilele noastre vesela din porțelan este rezistentă atât la lovituri cât și la temperaturile ridicate, dar trebuie evitate șocurile mecanice și termice. Sigur este că dacă îți dorești un serviciu de masa de calitate și care să-ți pună în valoare preparatele, ar trebui să te orientezi către veselă de bucătărie din porțelan.
- Porțelan fosfatic - Vesela din porțelan fosfatic îți va transforma vesela într-una elegantă și rafinată, perfectă pentru evenimente deosebite. Porțelanul fosfatic este cea mai ușoară ceramică disponibilă și este sigură atât pentru microunde cât și pentru mașinile de spălat vase.
- Opalul – Este un material de cinci ori mai rezistent în comparație cu ceramica și are un aspect sticlos. Serviciile de masă din opal (Luminarc) reprezintă o alegere ideală pentru mesele restrânse în familie.
- Ceramica - Farfuriile din ceramică sunt cel mai des întălnite și utilizate în casele noastre datorită prețului extrem de accesibil, cât și datorită diversității modelelor și culorilor disponibile pe piață, dar și a întreținerii ușoare.
- Sticla - Vesela din sticlă reprezintă o noutate și este populară din cauză că este colorată frumos (deși există și modele din sticlă clară), având imprimate tot felul de flori colorate pe suprafață, pentru că este mult mai ieftină decât porțelanul și destul de rezistentă. Vesela din sticlă este o alegere bună pentru cei cărora le plac seviciile de masă colorate și dă foarte bine într-o amenajare modernă.
- Lemn - O alegere deosebită pentru cei care admiră stilul rustic, dar și pentru fanii minimalismului cu influențe eco sunt farfuriile din lemn. Marele lor dezavantaj este acela de a reține tot felul de arome și mirosuri. De aceea este indicat să fie folosite doar pentru servirea și ornarea mesei: boluri cu salate de vară, platouri reci și calde așezate pe pat de salată verde, care să funcționeze ca o barieră între mâncare și farfuriile din lemn. Dacă vrei să le utilizezi în mod curent, asigură-te că vei avea un număr de farfurii pentru servirea felurilor principale și un altul pentru servirea deserturilor, astfel încât să previi întrepătrunderea diferitor arome.
- Oțel inoxidabil. Dacă îți plac decorurile moderne, minimaliste și industriale și vrei un serviciu de masă nemuritor, alege farfuriile și castroanele din oțel inoxidabil care sunt ușor de intretinut și nici nu costă o avere. Acest tip de veselă este extrem de practic și mai ales igienic.
- Forma și dimensiunea farfuriilor
Modelele rotunde pentru farfurii se află în continuare în topul preferințelor, dar în ultimul timp multe persoane optează pentru farfuriile pătrate sau în forme mai puțin comune. Acestea din urma ajută la susținerea unui stil minimalist și modern, dar și în cazul stilului asiatic. Apoi, modelul plat, simplu, fără decorații este de asemenea cel mai răspândit. În general, farfuriile cu forme și dimensiuni atipice sunt folosite mai ales în calitate de platouri pentru servire sau pentru anumite tipuri de preparate. De exemplu, bolurile ovale te pot ajuta pentru prezentarea frumoasă a unui preparat din paste, o farfurie în formă de scoică este alegerea ideală pentru servirea scoicilor și a fructelor de mare în general, iar o farfurie ovală plată este perfectă pentru servirea preparatelor din pește.
Pentru ca vesela să reziste cât mai mult timp, ideal ar fi să optezi pentru un set mai scump și de calitate. În cazul în care alegi vesela pentru uz zilnic, una mai ieftină este recomandată, dar pentru ocaziile speciale, pregătește-ți un buget adecvat care să îți permită să achiziționezi vesela de bucătărie care să lase impresia pe care ți-o dorești.