Cum să alegi mobila pentru dormitor - ACAJU

Moblia este cea care definește utilitatea unei camere, așa că atunci când alegi mobila pentru dormitor ține cont de stilul pe care îl dorești, de spațiul pe care îl ai la dispoziție și nu în ultimul rând de personalitatea ta. Și ține cont și de faptul că mobila poate face un dormitor mic să pară mare.

Dormitorul este spațiul tău intim și personal, spațiul unde-ți petreci o mare parte din viață. Este locul unde dormi și unde îți reîncarci bateriile, tocmai din acest motiv este indicat să îl amenajezi astfel încât să fie un mediu relaxant și armonios. De asemenea, dormitorul este spațiul unde îți ții toate lucrurile personale, lucrurile de care ai nevoie zi de zi. Haine, lenjerii, bijuterii sau produse cosmetice, toate se găsesc în spațiul acesta intim.

De aceea, va trebui ca dormitorul tău să fie un spațiu practic, astfel încât să-ți poti depozita corespunzător toate lucrurile și să poți să-ți desfășori în voie rutina zilnică. Este important să știi cum să alegi cea mai bună mobilă pentru dormitor, pentru ca să iti poți amenaja un spațiu practic și eficient.

Alege-ți mobila pentru dormitor ținând cont de câteva aspecte importante: confort, eficiență și rezistență

 •  Confort – Dormitorul este spațiul unde petreci o foarte mare parte din timp. Este spațiul tău intim și trebuie să fie mobilat și amenajat astfel încât tu să te relaxezi, să iti reîncarci bateriile și să te simți confortabil.
 •  Eficiență –În dormitor păstrezi multe lucruri personale, iar piesele de mobilier trebuie să fie alese astfel încât tu să le poți păstra și depozita organizat și eficient. Rutina zilnică trebuie să se desfășoare în liniște (îmbrăcat, aranjat pentru muncă etc...), fără să te obosească, iar pentru asta ai nevoie de un spațiu amenajat și mobilat eficient.
 •  Rezistența – Mobilierul pentru dormitor trebuie să fie rezistent, să dureze în timp și de aceea trebuie să fie de calitate. Mobilarea dormitorului trebuie să fie o investiție, pentru ani buni, fără să trebuiască să repari sau să schimbi anumite piese pentru că s-au deteriorat.

Alege-ți mobilierul pentru dormitor doar după ce iei în calcul câțiva pași ajutători

Înainte să te documentezi despre mobilierul propriu-zis, este recomandat să faci câțiva pași ajutători. Aceștia te vor ajuta să îți aranjezi dormitorul astfel încât să fie eficient, confortabil și să corespundă conform dorințelor și nevoilor tale.

 • Vizualizează dormitorul - Unde sunt amplasate geamurile, cum bate lumina în cameră, cum este camera poziționată față de răsărit etc... Încearcă să îți imaginezi cum va arăta camera înainte și după ce o vei mobila. Fă-ți o schiță sau pur și simplu marchează zonele unde dorești să așezi patul, dulapul de haine, noptierele, măsuța de toaletă, comoda, taburetul sau alte piese de mobilier pe care ți le dorești. În acest fel vei putea să conștientizezi mai bine cum va arăta dormitorul tău și îi vei înțelege funcționalitatea.
 • Măsoară toate suprafețele - Înainte de a achiziționa mobila de dormitor, măsoară fiecare perete, fiecare fereastră și spațiu, astfel încât să poți alege mobila care se potrivește cel mai bine cu dimensiunile dormitorului tău. Pentru eficiență trebuie să-ți mobilezi dormitorul cu toate piesele de care ai tu nevoie, iar pentru a fi confortabil trebuie să corespundă nevoilor tale și să te ajute să te relaxezi. Pentru a menține  balanța între eficiență și confort, trebuie să folosești fiecare spațiu la capacitatea lui optimă.

Lasă spațiu de mișcare în cameră, pentru a putea deschide corespunzător ușa și ferestrele și nu îngrămădi piesele de mobilier, altfel vei încărca prea mult camera și vei crea o atmosferă sufocantă.

 

 

  • Fă-ți o lista cu activitățile din dormitor – Te va ajuta să identifici utilitatea fiecărei piese de mobilier și cum aceasta îți va fi de folos sau nu. Dacă spațiul din cameră îți permite poți alege un mobilier complet format din pat, dulap de haine, comode, noptiere, banchetă sau bancă, măsuță de toaletă și alte piese de mobilier pe care tu le consideri utile.
 • Obiectele de decor sau celelalte obiecte care sunt necesare într-un dormitor nu trebuie nici ele uitate. Unele sunt chiar indispensabile (lustre, veioze, covor) și trebuie să te gândești cum le integrezi în decor.
 • Mobilează-ți dormitorul în stilul dorit și bucură-te de eleganță și confort

  • Stabilește ce stil ți se potrivește, clasic, modern sau minimalist și nu uita că dormitorul este un spațiu de odihnă și relaxare. Prin urmare, acest spațiu nu trebuie să fie niciodată prea încărcat, astfel încât este ideal să te limitezi la cât mai puține piese de mobilier, cele care sunt cu adevărat funcționale. De-asemenea, trebuie să iei în calcul și cât de luminoasă este încăperea, deoarece mobila închisa nu se potrivește în camerele mici și întunecoase.
  • Acordă maximă atenție patului pentru că este piesa de rezistență atunci când alegi mobila pentru dormitor. Stabilește dacă îți poți permite, din punct de vedere al spațiului, un pat de mijloc sau trebuie să îl lipești de perete și organizează camera în funcție de acest detaliu.
  • Alege culori relaxante, esențială fiind culoarea dominantă din cameră, culoarea complementară și modul în care se asociază acestea cu mobila și podelele. Evită culorile vii, puternice sau stridente, dar și pe cele prea la modă, pentru că la anul nu vor mai fi în tendințe. Sunt recomandate tonurile de bej, alb, ivoire, maro deschis.

   

  • Mobilă din lemn masiv, PAL sau MDF, sau combinații – alegerea se face pe raționamente economice, estetice, dar calitatea trebuie să primeze.
  • Atenție la structura mobilei - Dacă ești forțat să faci unele compromisuri asupra calității sau materialelor utilizate (din prisma bugetului), nu face compromisuri asupra rezistenței structurii sau scheletului mobilierului, deoarece aceasta este cea care ține toată greutatea și suportă toată presiunea. Indiferent că vorbim de cadrul patului, structura dulapului, comodei sau noptierelor, acestea trebuie să fie realizate din materiale foarte rezistente pentru a suporta greutatea și presiunea.
  • Alege-ți salteaua potrivită - O saltea (saltea pe arcuri, saltea cu spumă memory etc...) poate fi folosită chiar și 10 ani fără a-și pierde calitățile și tocmai pentru că este o investiție pe termen lung nu trebuie să faci compromisuri de ordin financiar. E important atât pentru somnul tău dar și pentru sănătatea spatelui tău.
  • Dulapul pentru haine cât mai compartimentat - Dacă nu ai nevoie de un dulap de haine alege o comodă joasă cu sertare pentru lenjerie și mărunțișuri.  Dar dacă ai nevoie de un dulap de haine cea mai bună soluție este să-i aloci un perete întreg. Mergi pe ideea unui dulap înalt, care să acopere un perete întreg, dar mai îngust, cu uși culisante și alege o piesă de mobilier cât mai apropiată de culoarea peretelui. În felul acesta o să pară mai mic și nu o să incomodeze vizual încăperea.

  Pentru ca să iei o decizie corectă când îți alegi mobila de dormitor, ar trebui să ții cont și de tendințele anului 2017 și anume, anul acesta se poartă stilul clasic, minimalist. Comode cu sertare liniare simple, din lemn masiv sau din pal de culori deschise, în nuanțe de bej. Se poartă dulapurile tip coloană, cu un singur separeu sau șifonierele cu aspect sumbru. Dar nu complexitatea și opulența pieselor sau accesoriilor de mobilier îți vor aduce confortul, culorile deschise, textura fină și mai ales masivitatea și durabilitatea sunt elementele ce-ți conferă starea de bine în dormitor și liniștea interioară de care ai nevoie.

   

   

  Paturile tapiţate sunt un must have în decorul dormitorului în 2021 Dacă alegi un pat tapițat potrivit, acesta va fi piesa centrală a dormitorului, în jurul căruia se va construi restul decorului. Draperiile mate şi opace, în aceeaşi nuanţă cu cea a patului vor oferi camerei un aspect modern şi luxos.

  Mobila nu mai urmează neapărat regula setului, piesele de mobilier nu mai sunt neapărat din aceeași culoare, parând, cel puțin aparent, că nu mai fac parte dintr-un set. De exemplu, poți avea două noptiere cu stiluri diferite (feminin / masculin), dar de data asta păstrând culoarea.

  Cea mai simplă metodă prin care poți alege un mobilier de dormitor care nu se demodează odată cu trecerea anilor, este să te orientezi către o mobilă de dormitor cu un design simplu, cât mai natural și fără accente sau detalii prea exagerate.

  Piesele de mobilier simple, realizate din materiale de calitate, indiferent ca sunt în stil modern, clasic, rustic sau retro vor rămâne mereu la modă, indiferent de stilul din care fac parte. Prin simplitatea și calitatea materialelor, acestea vor câștiga războiul cu timpul. Cu cât mobila de dormitor este mai încărcata și împodobită cu diverse accesorii și detalii cu atât va fi mai greu să o păstrezi în vogă peste câțiva ani. Indiferent de perioadă, calitatea va fi mereu la modă.

  Adauga un comentariu

  Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.