Sari la continut
Cum să amenajezi un spațiu de lucru în dormitor - ACAJU

Este mult mai ușor și practic pentru fiecare dintre noi să lucreze de acasă și de aceea foarte multe afaceri s-au mutat din spațiul offline în zona destul de primitoare din online. Acest lucru presupune mutarea activității acasă, prin intermediul conexiunii la Internet. Lucratul de acasă presupune un mediu încărcat cu mai puţin stres, o atmosferă calmă şi productivă și în consecință ideea de a lucra de acasă este foarte tentantă. Totul până în momentul în care constați că nu ai spațiu suficient pentru a amenaja un birou ca la carte. Fie că lucrezi tot timpul sau ocazional de acasă, fie că ai nevoie de un loc unde să îți organizezi actele sau facturile și să îți verifici emailul, îți trebuie mai mult decât o măsuță și un scaun în plus, plasate într-un colț liber.

Ținând cont de toate acestea și pentru a lucra eficient este de preferat să nu neglijăm amenajarea biroului de acasă, mai ales dacă acesta va fi amenajat în dormitor. În primul rând, trebuie să îți definești un spațiu în care să poți delimita strict activitățile profesionale de cele de recreere și să-ți creezi condițiile de lucru într-un spațiu bine organizat. Indiferent dacă este folosit zilnic sau doar câteva ore pe săptămână, biroul de acasă trebuie să fie primitor, confortabil și să te determine să lucrezi eficient.

Criterii de amenajare a unui spațiu de lucru

Lucratul de acasă poate fi mai eficient pentru că te poți organiza mai bine, ai mai puțini timpi morți și te bucuri de un plus de confort. Dar amenajarea unui spațiu de lucru acasă are avantaje și dezavantaje, mai ales că trebuie să îmbini inteligent lucrurile personale cu cele profesionale. Avantajele sunt că nu mai petreci ore întregi pe drum, stai în spațiul care e cel mai plăcut pentru tine, acasă, nu trebuie să te trezești dimineața mai devreme și de cele mai multe ori îți poți programa orele de lucru cum vrei tu, important e să îți faci treaba. 

Dezavantajele constau în a avea mai multe posibilități de a fi distras de la muncă, frigiderul sau televizorul și timpul trece mai ușor. De asemenea, trebuie să eviți capcana lui "Lasă că termin diseară". E tentant să pierzi vremea toată ziua, mai ales dacă nu ai pe nimeni care să te întrebe ce mai faci și cu ce te ocupi. Încearcă să îți faci un program de lucru pe care să îl respecți și nu amesteca distracția cu munca, chiar dacă lucrezi de acasă.

Iată câteva criterii după care să-ți amenajezi spațiul de lucru de acasă:

  • Suprafața necesară trebuie gândită și verificată pentru a asigura suficient spațiu de manevră pentru a te putea așeza și ridica de la birou. Trebuie delimitată o suprafață suficientă și pentru a putea păstra o ordine desăvârșită pentru că se știe că organizarea înseamnă eficiență sporită. 
  • Amplasarea este foarte importantă din mai multe puncte de vedere. Trebuie ales un loc care să te țină departe de factori ce îți pot distrage atenția și în același timp sursa de lumină este foarte importantă pentru spațiul de lucru, fie naturală fie nu. Ideal ar fi amplasarea mesei de lucru lângă o fereastră pentru a avea inspirație și o priveliște relaxantă în momentele de pauză.
  • Suportul pentru laptop poate ține loc de masă de lucru dar trebuie asigurat un loc de așezat confortabil, care nu este nevoie să fie neapărat scaun, poți lua în considerare banchete, canapele sau chiar un fotoliu.  Este important menținerea unei poziții corecte a corpului atunci când lucrezi.
  • Pentru a menține ordinea și a-ți organiza spațiul de lucru este necesar un spațiu de depozitare. Ai putea lua în considerare niște noptiere cu sertare, suficient de încăpătoare pentru a depozita toate actele și hârtiile necesare, pentru a le ține în siguranță dar și la îndemână.
  • Renunță la accesoriile de birou care ocupă prea mult spațiu, optează doar pentru unele mici și ușoare.
  • Câteva plante de interior pot da ambientul necesar pentru a lucra cu plăcere și pentru a reîmprospăta aerul.
  • Un dormitor care are amenajat un birou poate părea mai mare, mai aerisit, mai încăpător dacă are pereții vopsiți în culori deschise, pastelate. Chiar și nuanțele deschise de gri pot fi o alegere excelentă pentru culoarea pereților din dormitor.

Soluții practice pentru amenajarea unui spațiu de lucru în dormitor

Persoanele ambițioase și organizate, care lucrează și de acasă s-ar putea să își dorească un birou, sau un colț amenajat ca birou, în care să se poată concentra asupra lucrurilor pe care le au de făcut. Acest spațiu ar trebui să îndeplinească măcar parțial funcționalitățile unui birou și să respecte principiile ergonomiei locului de muncă. Amenajarea unui spațiu de lucru în dormitor poate fi privită ca o întoarcere la camera de adolescent unde patul și masa de lucru erau în aceeași cameră. Pe același model, dacă spațiul nu îți permite altfel și totuși ai nevoie de un colț de lucru în dormitor, va trebui să-l organizezi cu multă imaginație și mare atenție.

Biroul din pat

Patul este sau ar trebui să fie cel mai confortabil loc din casă. Cu un pat mare și cu o saltea confortabilă nu se compară nici un fotoliu, nici o canapea și nici un scaun de birou. Dacă obișnuiești să stai în pat atunci când folosești laptopul atunci vei aprecia această idee, care te ajută să stai mai confortabil și să ai un spațiu de lucru mai prietenos, fără a sacrifica nimic din liniștea dormitorului. Când lucrezi așezat pe pat salvezi spațiu prețios, pentru că nu trebuie să păstrezi un colț ocupat cu mobilierul de birou. O comodă cu sertare în care să ții acte și un suport portabil pentru laptop sunt tot ce ai nevoie. 

Dar, înainte de a decide să îți muți biroul în pat, e bine să iei în considerare câteva lucruri.

  • Asigură ergonomia poziției orizontale atunci când lucrezi pentru că sunt șanse mari să ai o poziție greșită, care în timp îți va cauza dureri de spate. O soluție bună sunt modelele de paturi dormitor cu somiere ajustabile, care îți permit să stai cu partea superioară a corpului ridicată. Asigură-te că zona lombară se sprijină corect și folosește perne pentru spate care să îți susțină mijlocul. Nu uita să-ți schimbi poziția în care stai sau să te ridici și să te miști 5-10 minute, mai ales dacă lucrezi mai multe ore din pat.
  • Evită pericolul de supraîncălzire a laptopului, pentru că suprafața moale a saltelei sau plapumei va acoperi ventilatorul laptopului și va împiedica răcirea lui. Folosește un suport pentru laptop din material rigid care este conceput astfel încât să ajute laptopul să se răcească.
  • Ideal ar fi ca patul să fie folosit pentru odihnă, pentru că astfel îl vei asocia cu relaxarea și vei dormi mai bine. Asocierea patului cu munca depinde de personalitatea ta, dar și de tipul de muncă, de cât de plăcut sau stresant este ceea ce lucrezi.
  • Nu uita de igiena patului și schimbă lenjeria de pat chiar mai des pentru a preveni o posibilă apariție a alergiei la acarieni. Evită să ronțăi ceva în timp ce lucrezi în pat.

Biroul de la fereastră

Dacă este suficient loc și poziția caloriferului nu te deranjază, un mic birou îngust poate fi poziționat sub pervazul ferestrei. Mai este nevoie de alegerea unor comode cu multe sertare care să intre sub birou și de un model ergonomic dar nu prea voluminos din gama scaune birou. Scaunul de birou perfect trebuie să-ți susțină poziția corectă a corpului în timpul lucrului indiferent unde este biroul, timp de 8 ore sau mai mult, astfel încât la finalul fiecărei zile să-ți simți corpul odihnit, iar după zile și luni de utilizare să nu aducă prejudicii stării tale de sănătate. În funcție de spațiul disponibil la fel de binevenite pot fi și niște rafturi de perete. Dacă poziția biroului este la colțul de lângă fereastră, se poate profita pentru amenajarea unor rafturi sau chiar a unui dulap suspendat pe colț. 

Biroul orientat spre perete, acolo unde nu există fereastră

Pentru economie de spațiu este clar că biroul nu se orientează spre cameră, ci spre perete. Dacă acest perete este fără fereastră este foarte simplu să amenajezi deasupra un raft funcțional, o tablă magnetică, dar este foarte important să fie instalată și o sursă potrivită de lumină. Poți delimita vizual patul de partea de birou printr-un panou sau printr-o simplă draperie.

Biroul din dressing

Spațiul dedicat în mod normal dressingului poate fi transformat în spațiu de lucru într-un mod ingenios prin izolarea lui cu uși glisante. Astfel, când nu lucrezi, spațiul respectiv este ascuns. Daca spațiul îți permite, poți amenaja chiar și o mini-bibliotecă.

Biroul rabatabil din dormitor

O idee destul de pertinentă poate fi un birou rabatabil, pornind de la vechiul dar eficientul scrin, când deschizând dulapul se coboară masa pe care ne desfășurăm activitatea, până la raftul fixat la înălțimea potrivită pe perete și care are o masă rabatabilă dedesubt.

Patul supraetajat

O variantă foarte practică, dar pentru care este mai greu de optat dacă ai un cuplu, este alegerea unui pat supraetajat. În spațiul care rămâne dedesubtul lui îți poți plasa un birou și un scaun de birou confortabil.

 

Trebuie să recunoaștem că acasă este locul este ne încărcăm cel mai bine bateriile, unde ne simțim cel mai bine. Dacă atmosfera intimă de acasă nu te deranjează în munca ta, atunci amenajarea unui spațiu de lucru în dormitor este o idee demană de luat în calcul dacă ești freelancer.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Poti plati fara card in 4 rate fara dobanda la comenzi sub 2000 de lei si pana la 60 de rate la comenzi peste 2000 de lei prin TBI Bank, cu aprobare 100% online
Poti plati in 10 rate fara dobanda cu card Raiffeisen, Transilvania, First Bank, Garanti sau Alpha Bank
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
14 Zile Drept de Retur Din Orice Motiv
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium