Nivelul de umiditate și cel al temperaturii din interior sunt doi factori care contribuie masiv la obținerea unei stări de spirit pozitive, la un corp sănatos și la o odihnă satisfăcătoare. Cu toții ne dorim în locuința noastră o temperatură constantă și agreabilă, pe scurt răcoare în timpul verii și menținerea căldurii pe cât de mult cu putință pe timpul iernii. Aceste lucruri sunt în mare parte rezolvate de termoizolație și de construcție în sine, de centrala termică și de aerul condiționat.
În timpul verii, studiile de caz au constatat că temperaturile ideale în casă, sunt cu 10 grade mai scăzute decât cele din exterior, cam 22-24 de grade ziua (camera de zi, holuri, bucătărie) și 18-20 de grade pe timpul noptii (dormitor). Disconfortul termic pare la prima vedere ușor de ignorat atunci când avem în casă un aparat de aer condiționat. Dar cum mulți dintre noi dezvoltă alergii sau stări severe de disconfort, aerul condiționat pare a nu fi cea mai bună soluție pentru toată lumea.
Sfaturi pentru păstrarea temperaturii optime în casă
Indiferent de tipul de mobilier pe care îl ai, căldura de pe timpul verii este greu suportată, mai ales dacă nu dispui de aer condiționat. Există însă mici trucuri care te pot ajuta să suporți mai bine perioadele caniculare:
- Gradul ridicat de disconfort termic este dat de nivelul crescut al umidității din casele noastre. Pentru reducerea acesteia instalează un umidificator în casă, nu usca rufe în casă, nu lăsa recipiente care conțin lichide fără capac, folosește hota când gătești pentru a nu lăsa aburii să pătrundă în casă.
- Pornește ventilatorul din baie și hota din bucătărie, orice dispozitiv care scoate aerul încălzit din casă trebuie folosit în zilele toride de vară.
- Aerisește camerele de două ori pe zi, dimineața și seara, în restul zilei ține ferestrele închise imediat după răsăritul soarelui.
- Desfășoară activitățile din bucătărie dimineața sau seara. Evită folosirea cuptorului, gătitul la aburi și prăjirea alimentelor care vor aduce mai multă căldura în casă.
- Un ventilator de tavan poate oferi mai mult confort decât unul mic, consumând de până la 30 de ori mai puțină energie electrică. Vara, se recomandă ca paletele ventilatorului de tavan să se învârtă în sensul invers acelor de ceasornic pentru cele mai bune rezultate.
- Orice aparat electronic sau electrocasnic care nu se află în uz, dar este menținut în priză, degaja căldură și contribuie la creșterea temperaturii din cameră. Prin urmare, scoate din priză aparatele când pleci de acasă, fie că este vorba despre televizor, computer sau încărcătorul telefonului. În plus, schimbă-ți becurile incandescente cu unele pe LED, care sunt mai accesibile ca preț, consumă mai puțină electricitate și emană mai puțină căldura în comparație cu becurile tradiționale.
- Dacă ai posibilitatea, alege geamuri speciale care își schimbă utilitatea în funcție de anotimp.
- Dacă ai mansardă, ai grijă ca ferestrele de la mansardă, cele montate pe panta acoperișului, care supraîncălzesc foarte tare, să fie acoperite cu jaluzele.
Cum să ai mai multă răcoare și confort în casă
Căldura acumulată într-o locuință, cam până la 70%, se poate datora efectului de seră, în special dacă ferestrele au expunere spre răsărit sau sud, unde soarele stă o mare parte din zi. Cu cât suprafaţa ocupată de ferestre este mai mare, cu atât efectul de seră va fi mai intens.
- Ține lumina soarelui departe
O soluție la îndemană este să limitezi lumina și implicit căldura, care intră pe ferestre. Cu cât menții mai mult întuneric sau umbră în casă, cu atât va fi mai răcoare. La interior sunt de preferat materialele naturale, iar la exterior sunt ideale materialele termoizolante sau reflectorizante. Cât despre culoare, alege alb sau culori foarte deschise la exterior.
Ideal ar fi să montezi niste jaluzele exterioare, pe care să le tragi în mijlocul zilei, când este căldura mai mare și soarele bate direct în geam. Bineînțeles, ai și optiunea suplimentară de a aplica o folie reflexivă pe geamuri. Poți alege soluții de acoperire a ferestrelor de exterior (rulouri) sau poti opta pentru o draperie blackout (mai ales în cele mai luminoase și călduroase momente ale zilei) pentru a te bucura de o umbră binefacătoare și de câteva grade în minus în cameră.
Asigură-te a că ai draperii dintr-un material deschis la culoare, care să reflecte lumina, și ține-le trase cât mai mult timp pentru a împiedica razele fierbinți ale soarelui să pătrundă în cameră. Cea mai bună utilizare este folosirea perdelelor și draperiilor împreună, în combinație, pentru a regla lumina ce pătrunde pe fereastră. Ideal ar fi să ai draperii dintr-un material specific care obturează lumina soarelui, pentru că acestea ajung să îndeplinească rolul unei bariere contra căldurii care se formează în dreptul sticlei.
- Alege materiale naturale și culori deschise
Materialele naturale ușoare, de culoare deschisă, sunt preferabile peste tot pe timp caniculei, fie că vorbim de hainele cu care ne deplasăm prin oraş, fie că vorbim de cele destinate ambianţei de casă. Lasă imprimeurile colorate şi materialele nenaturale pentru alte anotimpuri, vara utilizează exclusiv materiale naturale, doar în culori luminoase. Schimbă lenjeriile pentru pat cu cele din bumbac sau satin pe timp de vară. Acestea iși mențin temperatura scăzută, culorile deschise reflectând căldura în loc să o absoarbă, dau o senzație de răcoare, permit pielii să respire, asigurând confortul termic chiar și în zilele caniculare.
Renunță la covoarele groase și pufoase și lasă parchetul liber pentru a-l putea spăla mai ușor și mai des cu apă rece în zilele extrem de călduroase și vei vedea că astfel poți să scazi cu minimum 1 grad temperatura din cameră. Dacă ai canapele din piele în living, acoperă-le cu huse din bumbac sau in pentru a evita senzația neplăcută de lipire din cauza transpirației și renunță la păturile pufoase pentru a lăsa aerul să circule mai ușor.
- Decorează cu plante de interior
Plantele de interior îți vor da un ajutor binevenit pe timpul verii, ele ajutând la oxigenarea aerului dintr-o încăpere, iar amplasate lângă geam vor reduce temperatura resimțită. Acestea sunt surse naturale de purificare a aerului, folosind în procesul de fotosinteză dioxidul de carbon din atmosferă pe care îl transformă prin procese chimice cu ajutorul luminii în oxigen.
Introdu în casa ta câteva ghivece cu plante de apartament care iubesc umezeala și căldura și care te pot ajuta să reglezi disconfortul termic și amplasează-le pe marginea pervazului. Foarte eficiente sunt aloe vera, palmieriul, areca, ficusul, feriga, limba soacrei, iar dacă vrei o variantă pentru bucătărie poți alege busuiocul.
Știm că nu este ușor de suportat disconfortul termic din timpul verii, însă cu mici schimbări în propria locuință, poți face mediul mult mai plăcut chiar și fără să folosești aer condiționat.