În living, canapeaua reprezintă punctul central, spre care se îndreaptă imediat privirea celui care intră în încăpere. De aceea, canapeaua nu trebuie să impresioneze doar din punct de vedere al culorii, designului, formei, ci și prin curățenie și întreținere corectă.
Din păcate, de multe ori ne confruntăm cu situații în care pe canapea am scăpat diverse lucruri, iar urmarea nefericită este apariția unor pete pe care este bine să le îndepărtam cât mai repede.
Nu contează motivele pentru care o canapea ieftină sau scumpă, ar ajunge să fie pătată cu vin, mai ales că astfel de accidente se întâmplă de obicei în timpul unor momente fericite. Fie că te așezi pe canapea să te relaxezi cu un pahar de vin, fie că petreci o seară cu prieteni, fie că există și copii în jur... Cineva a făcut-o din neatenție și este inutil să te superi. Petele de vin nu sunt chiar cele mai simple, deci este important să acționezi rapid atunci când te confrunți cu o astfel pată de vin alb sau roșu. Cu cât o descoperi mai repede, cu atât mai mari vor fi șansele să o îndepărtezi.
De ce pătează vinul?
Vinul este o băutură alcoolică ce se bucură de popularitate din cele mai vechi timpuri și care în afară de plăcerea proprie, este recomandată de doctori, datorită calităților sale în ceea ce privește sănătatea noastră.
Culoarea strugurilor este cea care se impregnează în țesături, strugurii roșii sau cei negri fac vinul să fie roșu, în timp ce vinul alb este produs din strugurii galbeni, verzi sau rosé. Taninul pe care îl conține vinul roșu contribuie, la abilitatea sa de a se impregna în haine, covoare și canapele. Pe de altă parte, ca rezultat al nuanței lor deschise, petele de vin alb nu sunt la fel de dificil de îndepărtat, dar ambele pot afecta grav tapițeria canapelei dacă nu sunt îndepărtate la timp.
Petele de vin de pe canapeaua din material textil
Canapelele tapițate cu materiale textile sunt mult mai ușor de întreținut decât cele din piele și, după părerea unora, mult mai rezistente și confortabile. Dintre materialele textile, lâna este unul din cele mai plăcute materiale la atingere, iar dacă este și tratată cu un strat de material protector, este și durabilă în timp. Bumbacul este foarte confortabil, dar sensibil la pete. Cele mai rezistente la uzură și pete sunt materialele sintetice.
Pe de altă parte, în general va fi mult mai ușor să cureți pata dacă o vei face înainte ca vinul sa fie absorbit în profunzime. Ca și în cazul celorlalte pete, cu cât acționezi mai repede, cu atât mai eficiente vor fi rezultatele.
Iată pașii pentru o curățare eficientă a petelor de vin, pentru tapițerii din stofă sau materiale sintetice în amestec:
- Cu un șervețel alb (mai multe) din hârtie, încearcă sa absorbi vinul cît mai rapid. Nu apăsa cu putere și nu freca prea tare pata.
- Niciodată să nu încerci să cureți cu apă fierbinte pentru că aceasta doar va fixa pata și va fi mai greu de curățat.
- Nu folosi soluții pentru curățarea obiectelor sanitare sau acetonă, pentru că deși parțial pata va fi înlăturată, vei reuși să distrugi materialul și în acest caz cale de întoarcere numai există.
- După ce termini curățarea prin tamponare, toarnă puțină apă rece direct pe pata de vin. Sau poți folosi o soluție din 1 linguriță oțet și 2 lingurițe de apă călduță. Această procedură va contribui la diluarea reminiscențelor petei, făcând curățarea mai ușoară. Continuă să cureți până când constați că șervețelul nu mai absoarbe nimic din pată.
Pentru petele de vin observate mult prea târziu
Petele de vin roșu:
- Înainte de a încerca curățarea e bine să aspiri canapeaua de praf.
- Se aplică soluția prin mișcări circulare cu un burete și se șterge cu o cârpa/lavetă albă înmuiată în apă rece.
- Toate substanțele cu care cureți canapeaua trebuie sa fie incolore.
- Testează procedura mai întâi într-un colț mai puțin vizibil.
- Soluție din apă rece și zeamă de lămâie sau sare de lămâie.
- Soluție din 2/3 apă și 1/3 oțet alb.
Petele de vin alb:
- Folosește un amestec de 2 cești de apă călduță cu o lingură de detergent de vase.
Pasul 1 Înmoaie o cârpa/lavetă moale în soluția obținută și folosește-o pentru a freca bine pata respectivă. Începe să cureți pata de la margini, cu mișcări circulare, până ajungi înspre centru.
Pasul 2 După frecare, se curăță excesul de detergent/soluție cu o cârpă/lavetă înmuiată în apă rece.
Pasul 3 Încearcă să îndepărtezi umezeala cât mai bine și să deschizi ferestrele pentru ca aerul să circule și să usuce mai repede tapițeria.
Petele de vin de pe canapeaua de piele
Tapițeria din piele naturală este cea mai pretențioasă în privința întreținerii. Soluțiile pentru curățarea acestui tip de canapele se aleg în funcție de tipul și de calitatea pielii din care sunt făcute. Pentru pete mai vechi poți folosi o soluție homemade din apă şi oţet alb în cantităţi egale, sau un săpun cu proprietăți hidratante.
Pentru canapelele tapițate cu piele întoarsă sau imitație de piele sunt recomandate aceleași produse de curățat ca pentru tapițeriile din materiale textile.
Petele de vin, în general nu sunt o problemă pentru canapelele din piele, mai ales dacă este pielea bine tratată, și dacă intervenim imediat și ștergem lichidul cu o cârpă/lavetă albă sau un șervețel de hârtie nu vor rămâne urme.
Canapelele din catifea și petele de vin
Plușul ori catifeaua canapelelor este un material luxos și aproape cel mai greu de întreținut, mai ales dacă sunt de culoare închisă. Noile variante contrazic aceste preconcepții, mai ales datorită evoluției industriei textile și a noilor tehnici de prelucrare a fibrelor, care au devenit foarte rezistente, puful nu se mai tocește iar luciul nu se mai duce atât de ușor.
Dacă nu reușim să curățam pata de vin pe loc, putem încerca cu următorul amestec: două părți alcool cu o parte amoniac. Se periază pentru început de praf, apoi se ia un tampon făcut dintr-un prosop curat și se freacă suprafața catifelei numai într-un singur sens. Cum se murdărește cârpa, se înlocuiește cu alta curată. După ce catifeaua se usucă, se perie în aceeași direcție în care a fost curățată.
Cui pe cui...
Internetul care este cel mai mare ajutor în ziua de azi și are soluție pentru orice, ne oferă o soluție amuzantă. Vinul alb turnat peste scoate petele de vin roșu, canapelele de piele trebuie frecate lunar cu un burete înmuiat în bere, iar canapelele de catifea se curăță cu nisip cald sau cu tărâțe încinse în tigaie...
Soluția universală: apelează la un expert
Pe piață se găsesc mai multe produse de curățat tapițeria din materiale textile: Vanish Carpet, Bio Carpet ... Aceste produse scot petele, îndepărtează fără a decolora murdăria de pe toată suprafața canapelei și nu aspresc țesătura. Citește eticheta canapelei pentru a face alegerea potrivită.
În afara unui produs profesional, pentru petele dificile de pe o canapea ieftină sau una mai de lux, este bine să apelăm la specialiști, firme care curăța tapițeria, și care au soluții speciale pentru diverse tipuri de țesături și materiale.