De ce să alegi un colțar de bucătărie? - ACAJU

Când vine vorba de mobilarea locului de luat masa din bucătărie foarte multă lume alege colțarul, din cauza spațiului restrâns din bucătăriile apartamentelor de bloc. Colțarele de bucătărie au devenit piese de mobilier moderne, care sunt utilizate pentru a optimiza spațiul din bucătărie, pentru a delimita anumite zone și pentru a suplimenta spațiul de depozitare. Cu alte cuvinte au același rol cu cel al unor colțare living, eventual colțare modulare, în living-uri, mai ales în cele open space. Spre deosebire de o masă de bucătărie cu scaune, colțarele de bucătărie rezolvă mai multe probleme în același timp: spațiu mic, loc pentru depozitare, delimitarea zonelor.  

Obținerea unui spațiu mai amplu depinde și de modul în care este așezată mobila în interiorul bucătăriei, niște colțare bucătărie fiind mai ușor de aranjat. Pot fi amplasate în cele mai multe cazuri în colțul încăperii, pentru a se face economie de spațiu, însă pentru un efect wow încearcă să îți amenajezi bucătăria asezând colțarul în centrul încăperii. Pentru un efect total, colțarul ar putea avea pe partea cealaltă un dulap cu blat.

Avantajele colțarelor de bucătărie

Colțarul de bucătărie nu mai este ceea ce era odată, și anume o piesă de mobilier învechită, incomodă și cu o tapițerie anostă. În ciuda ideilor preconcepute un colțar a devenit ideal într-un spațiu mic. Acoperă bine o zonă neutilizată, oferă confort și îmbunătățește estetica camerei. Pe lângă funcționalitate, colțarul are rolul de a completa și înveseli atmosfera din bucătărie. Culorile vii, modelele de pe perne pot constitui elemente cheie în designul acesteia.

  • Un motiv important pentru care ar trebui să te gândești să utilizezi un colțar, este pentru că acesta ocupă mai puțin spațiu în bucătărie. Trebuie să ai în vedere faptul că o masa de bucătărie cu scaune ocupă mult mai mult spațiu decât un colțar. Dacă ai o bucătărie mare și generoasă acest lucru nu este o problemă, însă, dacă spațiul este mic, colțarul sau eventual o banchetă este alegerea optimă.

De exemplu, pentru fiecare scaun trebuie să aloci un spațiu de minim de 60 cm pentru a-l putea trage, muta, poziționa, etc... Iar pentru 4 scaune... În schimb, un colțar nu mai are nevoie de „extra spațiu” precum scaunele.

  • Dacă ai o bucătărie mică și nu ai suficient spațiu pentru a o „dota” cu numeroase rafturi, dulapuri și o masă frumoasă cu scaune, colțarul cu spații de depozitare, este soluția ideală. Există foarte multe modele de colțare care au diverse spații de depozitare. Fie că alegi unul, cu spațiu de depozitare sub șezut sau cu diverse spații de depozitare pe laterale sau pe spătar (sertare, rafturi), acest tip de colțar, te poate scăpa de neplăcuta problemă a spațiului insuficient de depozitare.
  • Un alt motiv pentru care ar trebui să alegi un colțar este pentru a le utiliza să delimitezi anumite zone din casă. De exemplu, poți să utilizezi un colțar pentru a delimita bucătăria de living, în cazul în care este open space, sau chiar zona de servit masa de restul bucătăriei. Cu orice colțare bucătărie te poți juca cu spațiul așa cum îți dorești. ​
  • Un colțar de bucătărie oferă o stare de bine, un confort în plus și ajută evident la relaxare. El poate să facă din clipele dvs de taifas la bucătărie, o adevărată desfătare.
  • În funcție de câte persoane încap în zona de servit masa, poți alege un colțar simplu, pentru 3 – 4 persoane sau poți căuta ceva cu mai multe piese, potrivit pentru un grup mai numeros. Seturile cele mai întâlnite conțin un colțar, o masă și două scaune sau doi tabureți, aceștia putând fi ascunși sub banchetă. Setul trebuie încadrat proporțional în spațiul bucătăriei, având grijă ca setul asamblat să nu depășească o treime din suprafața totală a încăperii.

Colțarul de bucătărie separator de zone

Într-un open space, pentru a delimita anumite zone din casă, colțarul este un divider excelent ca graniță între două zone, între living și bucătărie sau dining. Una dintre cele mai bune soluții este să alegi un colțar în formă de L. În acest fel nu numai că reușești să rezolvi elegant separarea bucătăriei de living, dar vei obține și mai multe locuri de stat pentru musafiri.

Forma colțarului trebuie să fie în funcție de necesitățile tale și de dimensiunile bucătăriei.

  • Colțarele în formă de “L” sunt cele mai populare, având avantajul de a ocupa cel mai mic spațiu. Sunt potrivite mai ales în bucătăriile lungi și înguste, tipice apartamentelor de bloc. În cazul în care optezi pentru un astfel de model, e important să verifici pe care parte se montează, dreapta sau stânga.
  • Colțarele în formă de “U” sunt mai aspectuoase și oferă mai multe locuri, însa ocupă și mai mult spațiu. Sunt indicate în bucătăriile mai mari, în cele în care se dorește delimitarea încăperii și chiar în anumite camere cu pereți neregulați. Se potrivesc cel mai bine cu mesele dreptunghiulare, însă nu oferă confort egal la masă.
  • Colțarele rotunde sunt printre cele mai frumoase, sunt și practice, oferind mai multe locuri de ședere, și se potrivesc atât în bucătăriile mici, cât și în cele mai largi. O masă cu o formă neobișnuită, eventual semicerc, va face diferența.
  • Putem alege colțare extensibile pentru că aduc locuri suplimentare, întrucât bancheta pentru șezut se poate lungi. Porțiunea extensibilă nu va avea tapițerie.

Pentru o bucătărie modernă cele mai potrivite sunt modelele de colțare piele, eventual cu inserții metalice, pentru că pot deveni punctul central al unei amenajări și pot fi adaptate mai multor stiluri de design. Pe când un set cu masă și colțar din lemn, cu tapițerie din material textil, într-o culoare vibrantă sau cu un anumit imprimeu este potrivit pentru o bucătărie decorată în stil tradițional. În cazul în care alegi o tapițerie din material textil, asigură-te că țesătura este cu respirabilitate ridicată și nu reține mirosurile de mâncare.

Cel mai important însă, este să alegi colțarul de bucătărie potrivit bugetului tău. Până la urmă orice model de colțare bucătărie ai alege, vei constata că economisești astfel foarte mult spațiu, iar bucătăria ta va deveni locul în care nu doar prepari cele mai delicioase feluri de mâncare, ci și un spațiu pentru relaxare și socializare.