În ianuarie, până la urmă și cei mai încăpățânați dintre noi trebuie să recunoaștem că au trecut sărbătorile de iarnă și nu trebuie să rămânem nostalgici. A trecut Crăciunul cu luminițe colorate, arome și cadouri, a trecut și euforia Revelionului, ne-am bucurat de fiecare minut, am rămas cu amintiri dragi dar, acum este momentul pentru noi începuturi. Ce-ar fi să depășim constructiv momentul despodobirii bradului și al strângerii decorațiunilor care ne-au încântat la sfârșit de an și să încercăm să ne relaxăm redecorând casa pentru a păstra bucuria și atmosfera de sărbătoare în casă.
Sigur, revenirea la normal nu este ușoară. De aceea, să pornim de la idea că o casă curată, ordonată, decorată conform personalității noastre, ne va ajuta enorm să păstrăm buna dispoziție în casă, să transformăm casa într-un “camin”, în locul acela în care ne putem relaxa și simți protejați și în care suntem acasă. Practic un nou început poate însemna și posibilitatea unor noi idei de decorare.
Ce facem cu bradul de Crăciun?
După ce realizăm la început de an, că nu poate fi Crăciun tot anul, este momentul primului duș rece, cel al despodobirii bradului. Te poți consola cu gândul că bradul este simbol de iarnă și dacă îl strângi, permiți primăverii să vină mai repede. Pentru primul pas, poți scoate instalațiile, beteala și globurile și să le depozitezi în cutii pentru la anul.
- După îndepărtarea decorațiunilor, îl poți strânge și duce la un centru de colectare și reciclare. Dacă ai optat pentru un brad artificial, îl strângi și îl depozitezi până la iarna viitoare.
- Nu îl arunca la gunoi pentru că poți să îi dai o utilizare. De exemplu dacă locuiești la casă, taie crengile și folosește-le ca să acoperi și să protejezi bulbii florilor din grădină împotriva gerului, sau folosește acele de brad pentru a crește aciditatea solului.
- Dacă ai cumpărat un brad în ghiveci, cu rădăcină, atunci îl poţi planta cu succes în propria ta grădină. În acest caz trebuie să păstrezi bradul până la primăvară, când pământul se va dezgheţa.
- Pasionații de bricolaj pot transforma tulpina bradului în elemente decorative. De exemplu, taie tulpina în felii subţiri pe care să le vopseşti cu un lac transparent pentru lemn și vei obţine astfel suporturi inedite pentru pahare.
- Din crenguțe și conuri de brad poți confecționa aranjamente elegante de pus pe masă, pe polița șemineului sau în vazele pentru flori. Coniferele își păstrează culoarea un timp îndelungat, așa că poți transforma pomul de iarna în decorațiuni originale de mai multe feluri. Crengile mai mari pot fi împletite sub formă de coroniță și agățate pe perete sau pe ușă.
- Strânge ace de brad în săculeți de pânză și astfel vei păstra o vreme mirosul de brad.
- Bradul curățat de ace poate servi drept cuier sau suport pentru umbrele, pantofi și pălării. Dacă ești un spirit original, îndrăznește să aduci un plus de personalitate casei păstrând trunchiul copacului pe post de piesă funcțională de mobilier.
- Dacă ai ghivece cu flori în casă, poți înfige în ele crengi mai subțiri de brad, care să susțină plantele delicate și să le ajute să crească.
- Acele de brad sunt utile la căptusit perne sau jucării de pluș și pot fi țesute în covorașe rustice, decorațiuni pentru perete sau placemat-uri pentru fața de masă.
Ce facem cu decorațiunile după sărbători?
După ce ne-am umplut casa cu magia sărbătorilor de iarnă cu ajutorul decorațiunilor de Crăciun și Revelion acum e momentul să le strângem. Abia acum este momentul reevaluării și putem păstra o parte, pe cea potrivită unui decor de iarnă, mai ales că iarna e la început.
Nu trebuie să renunți la toate instalațiile (felinare, luminițe) mai ales cele cu LED-uri, pe care le-ai montat în casă sau afară. Poți păstra câteva luminițe amplasate în locuri strategice, pentru că îți vor înveseli și relaxa atmosfera în serile mohorâte de iarnă.
Întotdeauna de Crăciun ne umplem casa de decorațiuni pentru că ne plac multe lucruri și oferta este variată, de aceea ar trebui, poate, să ne gândim și la ce mai putem păstra după Sărbători, adică lucruri pe care le poți cumpăra de Crăciun, dar pe care să le folosești tot timpul anului.
În primul rând poți păstra decorațiunile care au texturi naturale sau sunt confortabile, sau au forme, imprimeuri care nu se demodează (de regulă geometrice) ori să aibă o simbolistică general valabilă (deci e mai bine să eviți fulgii de nea, moșii, renii), să aibă nuanțe neutre ori finisaje metalice (dar nu sclipici).
Decorațiunile textile pufoase (lenjerie pat, pături, perne, perdeluțe, șervete, prosoape), veiozele, oglinzile, obiectele decorative din lemn natur sau alb pot fi păstrate tot timpul anului, chiar dacă sunt achiziționate de Crăciun, de aceea sunt și cele mai potrivite cadouri.
La fel, poți păstra decorațiunile care au legătura cu iarna și nu neapărat cu sărbătorile de iarnă, lumânările, decorațiunile albe, decorațiunile din conuri glazurate sau nu cu sare pentru a imita fulgii de zăpadă..., pentru că toate pot contribui la eleganța și confortul încăperii.
Decorațiuni pentru o iarnă relaxată
Decorurile pentru iarnă nu înseamnă numai roșu și verde, specifice Crăciunului, mai ales că iarna e lungă și avem nevoie de idei de decor de iarnă în casă care să aducă mai multă armonie cu mediul rece din exterior. Folosește culoarea anului 2021, Turcoaz, care te poate ajuta să obții eleganță prin simplitate. Nuanța Turcoaz poate să lumineze o întreagă încăpere dacă îl vei adăuga sub formă de perne, vaze și obiecte de decor - toate în aceeași culoare liniștitoare, în plus se potrivește perfect cu piesele de mobilier modern, alb sau din lemn natur.
Una din soluțiile rapide poate fi dată de fototapet și foliile autoadezive, care pot schimbă decorul din casă rapid, fără bătaie de cap, fără mizerie și fără prea mari complicații financiare. Solutiile autoadezive sau fototapetul teme de iarnă sunt alternative extrem de practice. Se poate spune că este un decor de iarnă în casă, pentru că toate acestea folosesc tonuri reci, de la alb, la albastru clar până la griuri și alte culori tipice sezonului alb.
Îmbrățișează senzația de căldură și confort în această iarnă, prin covoare pufoase care pot transforma instantaneu aspectul oricărui ambientr. Întinde un covor cu fir lung sau câteva bucăți de materiale mițoase prin locurile în care calci desculț și o să ai imediat, o senzație nemaipomenită de bine, atunci când te dai jos din pat și calci pe el.
După atâta agitație vei avea nevoie de momente liniștite, așa că reia-ți bunele obiceiuri și transformă-ți baia într-un sanctuar de liniște, cu lumini parfumate, vaze cu flori artificiale și muzica ta relaxantă preferată. Zilele întunecate de iarnă te obligă să profiți la maxim de orice sursă de lumină naturală, așadar apelează la corpuri de iluminat suplimentare. Acoperă masa cu o față de masă subțire, asortează șervete de masă din pânză, farfurii în nuanțe gri deschis, pahare elegante și transparente, o vază plină cu flori și, desigur, lumânări pentru o atmosferă calmă. Acest aranjament va face din fiecare cină o sărbătoare.
Odată ce ai scos bradul din casă sau l-ai pus la păstrare până la Crăciunul viitor, s-ar putea să simți că ai nevoie de câteva plante verzi în casa ta. Plantele artificiale de interior sunt excelente dacă vrei să readuci prospețimea într-un colț lipsit de viață. Mai mult, nu au nevoie de apă sau de schimbarea solului și creează în continuare o atmosferă plină de energie în casa ta.
Chiar dacă florile reprezintă un element prezent aproape în fiecare casă, în timpul iernii ar trebui să optezi pentru aranjamente specifice, cum ar fi coșurile de răchiță cu ghinde sau conuri de brad, crenguțe de brad și uleiuri esențiale cu arome specifice iernii. Le poți pune pe rafturi sau pe pervazul ferestrei, mai ales dacă nu ai perdele.