Casa ta este spațiul în care te simți destins, te bucuri de prezența celor dragi și te relaxezi la finalul unei zile aglomerate. Cu siguranță vei aprecia acest spațiu și mai mult dacă va fi amenajat cu atenție și decorat într-un fel unic. Dacă nu îți doresti o amenajare anostă și lipsită de stil, te sfătuim să alegi mobilierul care va aduce ceva în plus în orice încăpere din casa ta.
Mobila antichizata sau mobilierul în stil vechi este inconfundabil datorită frumuseții, atemporalității designului și finisajelor simple, dar de efect, dând impresia că esti într-un decor de film. Investiția în seturi sau în piese de mic mobilier stil, realizate integral din lemn masiv sau cu elemente de lemn masiv, este una pe viață, dar sumele de achiziție sunt foarte mari, nu tocmai la îndemână.
Mobila vintage este un tip de mobilă veche, dar nu are valoarea celei considerate „antichitate”. Este mai aproape în timp de noi, fiind făcută în perioada industrială. Amenajarea în stilul vintage este unul din cele mai iubite stiluri de amenajare interioară și nu necesită bugete foarte importante.
Mobila retro este mobila bunicilor și a părinților, mobila anilor 1940 – 1960, „Oldies but goldies”. Mobila retro este mobila cu care mulți dintre adulții din prezent au crescut și pe care o asociem cu amintirile, cu trăirile din copilărie.
Când este vorba de mobilă antichizată vorbim de mobilă care poate crea un decor de film în casa noastră, dar nu vorbim de mobilă veche ci de mobila care reproduce aspectul vechi al mobilei.
Tehnici de antichizare a mobilei
Antichizarea este termenul generic folosit pentru a descrie acele finisaje care fac ca mobila sau alte obiecte din lemn să arate de parcă ar fi vechi. Marele avantaj al acestui tip de finisare este că lemnul folosit poate avea mici defecte. Fibra colorată sau răsucită, nodurile, crăpăturile, zgârieturile nu mai reprezintă o problemă, putând fi uneori chiar o notă de unicitate.
- Pregătirea lemnului prin realizarea unor semne distincte pe lemn care să sugereze vechimea. Ele se fac prin lovire, zgâriere, găurire, teșire, tocirea muchiilor sau periere. Semnele rămase în urma acestor acțiuni, accentuate de finisarea ulterioară, îmbătrânește obiectul într-un mod credibil și crează impresia de mobilier antichizat original.
- Patinarea este cea mai întâlnită metodă de antichizare. Patina este un material de colorare care dă acel aspect de vechi, de puțin murdar, de culoare închisă din cauza trecerii timpului. Efectul este mai intens atunci când patina se aplică pe părţile profilate. Patinele sunt de diverse culori și pentru un efect prețios se folosesc cele metalizate, în special argintiu, auriu sau bronz.
- Glazeul are un efect similar cu al patinei. Se aplicat direct pe lemn sau peste stratul de grund aplicat peste o mobila vintage.
- Aspectul rustic se obține cu ajutorul uleiului sau cerii. Se pot aplica pe orice fel de lemn și dau foarte bine pe rășinoase, iar prin lustruire capătă un tușeu mătăsos plăcut.
- Arte povera este un finisaj pentru mobila simplă și lipsită de ornamente în exces. Lemnul de plop, tei, anin sau rășinoase este băițuit cu culoare de nuc, mahon, stejar, cireș și lacuri transparente.
- Finisarea consumată sau distress este antichizarea cea mai des întâlnită. Efectul se obține prin șlefuirea între straturi, făcută pe muchiile, colțurile sau suprafața obiectelor. Șlefuirea este făcută până se ajunge la un strat inferior. Efectul este mai evident cu cât diferența de culoare dintre straturi este mai mare.
- Finisajul crăpat cunoscut și ca screpolante sau crackle se obține cu ajutorul unor materiale care sunt incompatibile. Dacă există diferentă de culoare între cele două straturi atunci efectul este foarte interesant, părând că mobila a fost vopsită și revopsită în diverse culori, iar în timp straturile au crăpat.
- Antichizarea prin efect rădăcina de nuc, marmorat, și penelat sunt alte două modalități de îmbătrânire a lemnului. Pentru amândouă se aplică mai întâi pe lemn un strat de culoare, cel de-al doilea strat, de culoare diferită, se aplică pentru efect marmorat cu un burete sau un tampon. Pentru efectul penelat se aplică stratul cu pensula după care urmele de pensulă sunt făcute cu un pieptene.
Efectul de mobilă antichizată poate fi obținut prin una dintre aceste metode sau combinănd mai multe. La final este bine ca efectul obținut să fie protejat cu un lac transparent, rezistent la îngălbenire în timp. Foarte important este și gradul de luciu. El trebuie adaptat obiectului obținut. Un grad de luciu scăzut este mai potrivit pentru o mobilă veche simplă. Un obiect mai prețios însă are nevoie și de strălucirea dată de un grad de luciu mai ridicat.
Mobila antichizată în designul interior al casei tale
Amenajările interioare în stil vechi nu înseamnă să înghesui în casă toate mobilele bunicii, ci înseamnă să pui în valore și să găsești utilități inedite pentru piese de mobilier antichizat, a căror aspect arată că timpul și-a lăsat frumos amprenta. Folosirea în amenajarea interioară a elementelor antichizate este cea mai bună modalitate de a personaliza spațiul ales pentru a arăta ca un decor de film.
Mobila antichizată este mobila ce reproduce aspectul vechi al unei piese de mobilier. Sunt mulți cei care aleg un astfel de mobilier antichizat pentru a beneficia atât de aspectul de mobilă veche cât și de senzația plăcută pe care ți-o dă o mobilă nouă. Ca reacție de protest împotriva anilor lungi şi grei petrecuţi în apartamente cu cromatică ternă, în care se înghesuiau fără noimă piese de mobilă în diverse nuanţe de maro există astăzi în jurul nostru o preferință pentru mobila albă, cu sclipiri de gheaţă, tonuri antichizate, patina învechită și luciri glamour.
Mobila albă este baza perfectă a unei amenajări interioare în stil antichizat, eventual shabby chic, eclectic sau vintage. Rezultatul unui astfel de design va fi o încăpere caldă și primitoare, invitând parcă musafirii să zăbovească o clipă în plus savorând o cafea. Într-un decor antichizat găsești cu precădere materiale naturale și texturi cu aspect nefinisat în totalitate. Un astfel de exemplu ar fi lambriurile din lemn aplicate pe pereți sau materialele din care este fabricat mobilierul, lemnul și fierul forjat.
Paleta de culori este inspirată de nuanțele naturale, alb, bej, albastru deschis, verde deschis sau culoarea florilor de lavandă. Spre deosebire de o locuință în stil minimalist, unde accentele puternice de culoare sunt prezente adesea, aici chiar și accesoriile, pernele, păturile, sunt alese în nuanțe pastelate.
Mobilierul specific acestui stil este masiv, de multe ori și învechit, însă accentul cade întotdeauna pe confort. Asta nu înseamnă că trebuie să faci un compromis în ceea ce privește spațiul. Pentru a crea impresia de încăpere aerisită, mobila trebuie să fie în nuanțe deschise de culoare.
Ține cont de toate caracteristicile de mai sus, pentru ca amenajarea să nu-ți dea prea multe bătăi de cap. Atenția la detalii care sunt esențiale, însă merită tot efortul, pentru că rezultatul este o cameră în care îți va face plăcere să îți petreci timpul.
Oglinzile cu rame sculptate, obiectele ceramice pe masa de cafea, statuetele, toate fac parte din povestea unei amenajări antichizate. Nu îți fie teamă nici de imprimeurile cu flori sau cele în dungi, fie pe canapea ori pe draperii. Important este să eviți materialele sintetice în favoarea celor naturale, precum bumbacul, inul, muselina sau lâna.
Încearcă să profiți cât mai mult de lumina naturală și să nu o blochezi, iar acolo unde simți nevoia de lumină artificială, uită de modernele spoturi luminoase. Candelabrele voluminoase și încărcate sau aplicele de perete sunt mult mai potrivite atunci când vrei să adopți acest stil de design.