Do It Yourself: Obiecte refolosite transformate în decorațiuni wow pentru casă - ACAJU

Reciclarea și recondiționarea lucrurilor vechi fac parte din viața noastră de ceva vreme și sunt foarte mult promovate cu scopul de a proteja planeta și resursele ei. Acțiunile pe care fiecare dintre noi le poate aplica sunt acelea de a folosi materiale reciclabile, de a recondiționa și refolosi lucrurile vechi, respectiv de a integra în viața de zi cu zi tehnologie prietenoasă mediului, care are un consum mai mic de energie.

Chiar dacă este greu de crezut că ne vom transforma în ecologiști peste noapte, putem face și noi la rândul nostru câțiva pași mici în sensul celor 5 ”R”, Reducere – Reciclare – Refolosire – Reparare – Regândire. În toate locuințele există o mulțime de obiecte pe care nu le mai folosim, dar care pot primi o noua utilizare. Trebuie doar să-ți folosești creativ imaginația, pentru a realiza obiecte noi utile sau decorațiuni interesante din lucruri abandonate și aparent banale.

 

Decorațiuni pentru casă sau ce pot face două mâini dibace 

 

Obiectele casnice obișnuite se pot transforma oricând în decorațiuni interesante pentru casă, de exemplu o cratiță veche poate deveni un ghiveci inedit, o sticlă cu un design special poate fi o vază de efect sau cauciucurile de la mașină pot ține locul unor jardiniere de grădină. În loc să le depozitezi sau să le arunci, mai bine le transformi în ceva util, decorativ și care îți va aduce satisfacție.

 

Ghivece pentru plante din obiecte reciclate

 

Decorarea interioarelor sau a grădinii cu plante în ghivece este un hobby pentru cei ce au afinitate pentru plante și flori. O asemenea activitate nu doar că relaxează dar oferă și o energie pozitivă tuturor membrilor familiei. Cu câteva ustensile și ceva imaginație, poți revigora într-un mod creativ casa sau grădina, fără să cheltui mulți bani, folosind doar ghivece din obiecte reciclabile.

  • Lustrele vechi pot fi revopsite și în fiecare abajur putem crea un ghiveci, eventual florile învecinate să fie diferite. Aceste lustre pot fi de efect atât în interiorul unui apartament, pe o terasă sau în foișorul din grădină, depinde doar de vânt și de imaginația avută.
  • Cănile sau ceștile din porțelan, chiar crăpate, pot deveni ghivece de mare efect dacă le puneți pe o tavă și le așejați pe o masă sau un dulap. Se cere un minim de atenție la folosirea unei mașini de găurit pentru a crea găuri de scurgere pentru apa în exces. Tot aici va merge fără probleme orice ceainic sau supieră.
  • Câteva pălării, cu boruri cât mai largi, cu culori stridente sau chiar revopsite în astfel de culori, pot fi fixate pe un gard sau un perete din interiorul casei sau în grădină. 
  • O colivie veche găsită prin pod sau la talcioc, eventual revopsită, poate fi un suport pentru flori atât pentru interior cât și pentru grădină.
  • Piesele de mobilier nefuncționale pot deveni suporturi perfecte pentru flori. Un dulap cu sertare revopsit și cu sertarele fisate ca rafturi pot ține loc de jardiniere sau rafturi pentru ghivece. Orice scaun sau masă de cafea poate juca același rol în grădina sau pe terasa noastră după o minimă amenajare.
  • Putinele sau butoiașele, de mult nefolosite, găsite prin pivnițe pot deveni jardiniere ideale pentru aranjamente florale pe care să le țineți pe terasă, în chioșc sau la ușa de intrare. Aerul rustic emanat nu mai cere revopsire.
  • O roabă veche sau un căruț metalic se pot transforma imediat în suporturi pentru ghivece, cu puțină vopsea.

Lădițe de lemn: etajere de perete sau măsută pentru terasă

 

Dacă ai câteva lădițe din lemn rămase prin magazie sau pe balcon, poți să le refolosești, vopsindu-le în culori vii diferite și poziționându-le pe un perete, fie în grădină, fie pe balcon. Poți să le utilizezi ca piese de mobilier de genul măsuță de balcon, noptiere, rafturi și orice îți mai trece prin cap. Poți să le folosești cu tot cu fund sau doar ca și rame. 

 

Lăzile de lemn pot fi folosite în nenumărate alte moduri creative, sunt foarte versatile și orice idee poate fi ușor de pus în aplicare cu ele. Le poți amplasa pe gard foarte simplu, cu ajutorul unor șuruburi sau chiar cu niște cuie și un ciocan. La final vei obține niște rafturi pe care poți amplasa ghivece cu flori sau orice alte obiecte decorative. O lădiță lăcuită poate fi ușor amplasată și într-o bucătărie rustică sau un foișor pentru a depozita diferite obiecte necesare. Poți face un fel de bibliotecă din mai multe lădițe lăcuite și asamblate împreună.

 

Polițe și rafturi hand made

 

Polițele și rafturile sunt foarte utile în orice loc din casă, în baie, în bucătărie, în living, în hol sau chiar și în dormitor. Acestea pot fi utilizate atât pentru a amplasa decorațiuni pe ele, cât și pentru a pune cărți sau diverse alte obiecte. Poți realiza polițe și rafturi unicat din porțiuni de lemn luate de la o mobilă veche, pe care le recondiționezi și le vopsești. Din scânduri din lemn și sfoară poți realiza cu minimum de efort, mai multe stiluri de astfel de rafturi – o poliță singulară, dar și unele suprapuse, un cuier, un suport de prosoape.

 

Cauciucuri vechi: suporturi de flori

 

Sigur ai prin garaj niște cauciucuri care zac nefolosite. Transformă-le în niște suporturi foarte interesante pentru plantele din grădină. Tot ce trebuie să faci este să le vopsești, apoi să pui în ele pământ de flori și plantele preferate și vei obține niște decorațiuni deosebite și perfecte pentru a-ți înfrumuseța grădină. Puse intercalat, pe orizontală, pe două sau chiar trei rânduri, pe lângă un gard sau o scară, umplute cu pământ pot fi jardiniere wow dar și cu rol de stabilitate pentu denivelarea unde sunt fixate. Tot ca jardiniere sau ghiveci pot fi folosite dacă sunt fixate vertical sau chiar suspendate și floarea dezvoltându-se în interiorul inelului creat.

 

Le poți utiliza și pentru a realiza un mobilier de grădină interesant. Nu-ți trebuie decât niște funie groasă și un lipici puternic. După ce aplici pe anvelope sfoara / funia cât mai groasă, rămâne să pui câte o pernuță pentru șezut pe ele și gata, ai un mobilier de grădină gen ratan, în care te poți relaxa toată vara.

 

Cufere si valize vechi: măsuțe sau noptiere

 

În orice casă vom găsi valize vechi pe care nu le mai folosește nimeni de ani de zile, care ocupă un loc inutil și care se pot transforma în obiecte de mobilier pline de șarm și de personalitate. Poți să realizezi o noptieră interesantă, lipind un cufăr vechi de picioarele unui scaun, poți să faci un culcuș pentru animalul de companie dintr-o valiză veche și în care ai amplasat o pernuță sau poți chiar să faci un fotoliu de inspirație shabby chic.

 

O scară veche, suport pentru prosoape sau ghivece

 

Dacă scara din lemn nu mai prezintă siguranță să te urci pe ea, sau pur și simplu nu mai ai nevoie de ea și ocupă loc degeaba, o poți transforma ușor într-un set de rafturi. O fixezi de perete ca pe un raft singular sau cu ajutorul unor polițe mai groase fixate pe scări poți să obții o bibliotecă, loc pentru pahare și sticle în bucătărie, suport pentru ghivece pe balcon etc. O poți da cu lac pentru un look cât mai plăcut și o poți folosi ca suport de prosoape în baie sau ca și cuier în hol.

O bicicletă veche pentru decorațiuni mai altfel 

 

O bicicletă defectă poate deveni o decorațiune splendidă sau un suport foarte util pentru haine. Locul ei nu e neaparat pe aleile din parc, stă foarte bine și în holul casei tale, în curte sau chiar în baie? Oricum în grădina casei sau pe balcon poate fi un suport wow pentru flori.

 

Banalele peturi

 

Peturile de la diversele băuturi sunt foarte des întâlnite în orice gospodărie și se strâng întotdeauna suficient de multe, fie că vrei sau nu. Se pot prinde între ele destul de ușor, dar pot fi și foarte ușor aranjate să fie fixate în diferite poziții, vertical sau orizontal. Fixate pe un zid sau un gard din grădină pot crea o multitudine de ghivece în care se pot ține o flori variate și plante aromatice. La fel de simplu aceste peturi pot fi unite în construcții care la rândul lor pot fi niște suporturi excelente pentru plante sau flori.

Concluzia ar fi că dacă ai imaginație, timp și voință, nu există obiect vechi pe care să nu îl poți recondiționa și refolosi. Iar în contextul actual, indiferent de ce ne-am dori, se pare că toți avem mai mult timp, ar fi păcat să nu îl folosim.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.